Okresný súd

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
patress
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok

Okresný súd

Príspevok od používateľa patress »

Zdravím chcem sa opýtať, či niekomu môže prísť domov list (do vlastnúch rúk) z okresného súdu, keď ešte nebol vypočutý na polícii? (jedná sa o podvod s dobierkou.. asi pol roka dozadu som to tu na fóre riešil)

Teda mu mohlo rovno prísť predvolanie na súd, a nemusel ísť najprv na políciu? (podľa mojich informácii vypočutý nikdy nebol ani nič podobné)

Predvolanie na výsluch mu malo prísť poštou? alebo ako...??

A ešte jedna vec na overenie. List mu príde na jeho meno? (ešte je neplnoletý) má asi 17. Alebo to príde na meno rodiča.

Fakt tento ... systém nemá chybu, človeku ani nedajú vedieť, čo sa deje a trvá to Rok.. :?

//autoeditácia príspevku (14 Apr 2010, 18:30)
Prosím, poraďte niekto
Peter_Retep
VIP
VIP

Re: Okresný súd

Príspevok od používateľa Peter_Retep »

no do vlastnych ruk sa dorucuje obzaloba a predvolanie obvinenemu, osobam rozhdnutia kde mozu podat opravny prostriedok a ina pisomnost ak to povazuje prokurator, policajt atd za dolezite. A vypocutie imho byt nemusi ak ide o precin. A moze mu to dojst aj ked nema 18 ale prevezme to zakonny zastupca.
Dahome
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Dahome »

ak išlo o podvod, tak je to trestný čin podľa § 250, môže to byť kvalifikované za istých podmienok
aj ako trestný čin sprenevery podľa § 248. Podľa § 22 je obžalovaný trestno-právne zodpovedný
za prečin alebo tr. čin od dovŕšenia 15 r. Ak sa jedná o tr. čin, poškodená osoba podá tr. oznámenie
na polícií, prebehne vyšterovanie (výsluch obvineného, poškodeného, príp. svedkov), po jeho ukončení
je obvinený písomne vyzvaný k nahliadnutiu do spisov, ktoré musí podpísať, následne vyšetrovateľ postúpi
spis súdu. Je vznesená obžaloba a stanovený buď termín pojednávania, príp. za určitých okolností môže o
treste bez pojednávania rozhodnúť samosudca a obvinený, resp. už obžalovaný obdrží dop. poštou rozsudok resp. tr. rozkaz.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Dahome napísal:ak išlo o podvod, tak je to trestný čin podľa § 250, môže to byť kvalifikované za istých podmienok
aj ako trestný čin sprenevery podľa § 248. Podľa § 22 je obžalovaný trestno-právne zodpovedný
za prečin alebo tr. čin od dovŕšenia 15 r. Ak sa jedná o tr. čin, poškodená osoba podá tr. oznámenie
na polícií, prebehne vyšterovanie (výsluch obvineného, poškodeného, príp. svedkov), po jeho ukončení
je obvinený písomne vyzvaný k nahliadnutiu do spisov, ktoré musí podpísať, následne vyšetrovateľ postúpi
spis súdu. Je vznesená obžaloba a stanovený buď termín pojednávania, príp. za určitých okolností môže o
treste bez pojednávania rozhodnúť samosudca a obvinený, resp. už obžalovaný obdrží dop. poštou rozsudok resp. tr. rozkaz.
Kiez by to vsetko fungovalo tak lahko ako pises...
Dahome
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Lub0$ napísal:Kiez by to vsetko fungovalo tak lahko ako pises...
čo ľahko, ako ľahko - je to zákonný postup... Obrázok poškodený aj obvinený ho môže vyžadovať,
ak má pocit, že nebol dodržaný... navyše píšem z vl. skúsenosti...
patress
Zablokovaný
Zablokovaný

ďakujem za skoré odpoveďe. Ale stále akosi nechápem. Pani, ktorá obvineného pozná a je jeho susedkou resp priaťeľkou rodičou mi telefonicky oznámila,že mi prišiel doporučený list z okresného súdu. Nakoľko s dotyčným v bohvieakom kontakte niesom. Teda list, čo mu prišiel môže byť predvolanie na súd? Zatial nebol ani vypočutý ani nič podobné, nebol na polícií ani ona uňho vyšetrovanie vraj prebieha. Ale podla mňa to je blbosť. Hádam mu nemôže prísť ako prvé, list zo súdu. bez toho aby niečo vedel. A akým spúsobom mu príde pedvolanie na výsluch?

//autoeditácia príspevku (14 Apr 2010, 20:36)
Dahome napísal:
čo ľahko, ako ľahko - je to zákonný postup... Obrázok poškodený aj obvinený ho môže vyžadovať,

Tak to si asi 1 z 100 šťastných ktorým sa to nevlečie ako ja neviem čo... :?

//autoeditácia príspevku (14 Apr 2010, 20:43)
Peter_Retep napísal:no do vlastnych ruk sa dorucuje obzaloba a predvolanie obvinenemu, osobam rozhdnutia kde mozu podat opravny prostriedok a ina pisomnost ak to povazuje prokurator, policajt atd za dolezite. A vypocutie imho byt nemusi ak ide o precin. A moze mu to dojst aj ked nema 18 ale prevezme to zakonny zastupca.
a list bude na jeho meno? nakoľko 15 už pochopitelňe mal. Len to musím ešte pocucať od dotyčnej komu to vlastne prišlo..
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Dahome napísal:
Nj, ja mam zas skusenost uplne inu, kedy aj ked si clovek nieco vyzadoval a platil za to, tak sa mu s prepacenim vysrali na hlavu, a boj a nevyplatene vyplaty sa tahal zo 2 roky az sa 'dobojovalo' k 10 tisicom slovenskych korun, co bolo iba minimum zo toho vsetkeho, viac sa tym nikto nezaoberal, aj napriek tomu, ze dany clovek nevyplatil xy ludom za niekolko mesiacov...holt, taky je uz Slovensky legislativny system, a obcas treba zobrat zakon do vlastnych ruk, aj ked to zneje hlupo, ale ked uz ma tvorca temy adresu na daneho smrada, tak nech mu ide aspon polamat ruky a budu si 50:50 s tym, ze jeden druheho uz nebudu moct zalovat, samozrejme v priapade ked si da utocnik pozor.
patress
Zablokovaný
Zablokovaný

Lub0$ napísal: Nj, ja mam zas skusenost uplne inu, kedy aj ked si clovek nieco vyzadoval a platil za to, tak sa mu s prepacenim vysrali na hlavu, a boj a nevyplatene vyplaty sa tahal zo 2 roky az sa 'dobojovalo' k 10 tisicom slovenskych korun, co bolo iba minimum zo toho vsetkeho, viac sa tym nikto nezaoberal, aj napriek tomu, ze dany clovek nevyplatil xy ludom za niekolko mesiacov...holt, taky je uz Slovensky legislativny system, a obcas treba zobrat zakon do vlastnych ruk, aj ked to zneje hlupo, ale ked uz ma tvorca temy adresu na daneho smrada, tak nech mu ide aspon polamat ruky a budu si 50:50 s tym, ze jeden druheho uz nebudu moct zalovat, samozrejme v priapade ked si da utocnik pozor.
to bolo prvé, čo som urobil (myslím tým návštevu) ale ako som spomínal je to len dieťa dostal zaucho ale ani za boha sa priznať že "ja neviem o čom točíš" a podobné argumenty. Adresu mi poskytol zdroj podľa čísla účtu. na ktoré boli peniaze odoslané jednalo sa asi o 250€.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak 250e to uz hej...inac rodicia s tebou hovorili?
patress
Zablokovaný
Zablokovaný

samozrejme, ze ano. pred nimi dostal to zaucho. Najlepšie natom je to, že jeho matka na mňa vybehla, že bijem jej synčeka. Ale to, ako sa k tomu stavia celá rodina..tak to je úžas. Absolútny nezáujem, neochota, ignorácia,a vyhrážky z ich strany. Je pravda, že sa to dalo čakať nakoľko som pre nich "gádžo" :) čo si len vymýšla...

myslím že sa chápeme..
Peter_Retep
VIP
VIP

btw kukol som si trestny poriadok a obvineny nemusi byt predvolany na vysluch moze byt vypocuty az na pojednavani ak to povaha veci pripusta
Komisar
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Komisar »

pani paragraf 250 zrusili dňa 31. 12. 2005, odvtedy mame novy trestny zakon 300/ 2005 Z. z.
podla vsetkeho nemuselo ist zrovna o trestny cin podvod ale mohlo ist o obciansko pravny spor ktory poskodeny riesil rovno zalobou na sud a domaha sa nahrady skody sudom no a v takom pripade s tym policia nic nema. je to vecou len sudu samotneho. Ale mozno sa mylim...
Dahome
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Peter_Retep napísal:btw kukol som si trestny poriadok a obvineny nemusi byt predvolany na vysluch moze byt vypocuty az na pojednavani ak to povaha veci pripusta
je rozdiel výpoveď resp. vyjadrenie a výsluch... vyjadriť sa k trestnej veci, resp. podať výpoveď musí obvinený
počas vyšterovania resp. v rámci prípravného konania.

A druhá vec je "zrýchlené vyšterovanie" v rámci prípr. konania - ale myslím, že tr. čin podľa § 250 (248)
svojou povahou nepripúšťa takýto postup...
Peter_Retep
VIP
VIP

lenze ide o mladistveho...takze tam treba prihliadat na zasady trestania mladistvych...a ten vysluch moze byt na sude(ucil som sa to na skusku akurat dnes)
patress
Zablokovaný
Zablokovaný

čiže to mám chápať tak, že on si normálne žije svoj život... už nato hádam zabudol...nikto sa oňho nestará a zrazu mu príde domou predvolanie na súd? len tak z ničoo nič? bez toho aby bol pred tým nato upozornený prípadne predvolaný na políciu?
Dahome
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Peter_Retep napísal:lenze ide o mladistveho...takze tam treba prihliadat na zasady trestania mladistvych...a ten vysluch moze byt na sude(ucil som sa to na skusku akurat dnes)
pokiaľ ide o výsluch, veď áno, tak som to aj napísal... Obrázok
a pokiaľ ide otie zásady - prax je zväčša taká, že sa trestá polovičnou sadzbou...
Napísať odpoveď