Dalekohlad

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
skener
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Dalekohlad

Príspevok od používateľa skener »

Vie mi niekto vysvetliť ako zistím s ďalekohladu že aký veľký mi bude ukazovať ten predmet keď na naň budem pozerať teda takto uvediem príklad.

Mám nejakú povedzme plechovku vysokú 10 cm vo vzdialenosti 100 metrov a dívam sa na ňu trebárs ďalekohľadom ktorý má zväčšenie 10 krát a priemer tej šošovky či čo to je to číslo 50 teda ďalekohľad 10/50.

Tak aký teda veľký asi bude ten predmet aká je tá rovnica a dá sa to vôbec takto vypočítať ?

Možno vám to príde smiešne ľahké ale aj tak díky za odpoveď rád by som v tom mal jasno už navždy.
Paťko
King
King

Re: Dalekohlad

Príspevok od používateľa Paťko »

Čo znamená označenie napr.10x50?
Prvé číslo je zväčšenie, alebo číslo, koľkokrát je zväčšený objekt na ktorý pozeráme. Niekto používa aj pojem "priblíženie", koľkokrát sa bude zdať pozorovaný objekt bližšie. Objekt, v skutočnosti vzdialený 1000 metrov budeme pri 10 násobnom zväčšení pozorovať akoby bol vzdialený len 100m. Pri ďalekohľade 7x50 budeme objekt pozorovať, akoby bol vzdialený 149 metrov (1000:7).

Zväčšenie - schopnosť optického systému vytvárať zväčšený obraz objektu pozorovania vzhľadom k obrazu, ktorý vidíme bez použitia optických pomôcok. Väčšie zväčšenie umožňuje detailnejšie pozorovanie objektu, ale tiež zmenšuje zorné pole a vyžaduje použitie statívu. Pri označení na ďalekohľade napríklad 7x42, číslo 7 znamená zväčšenie.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

A to druhé je svetelnosť. Resp pre mňa je to najdôležitejší dopad toho čísla.
Pretože čím väčšie zväčšenie, tým sa ti znižuje svetelnosť. Môžeš mať síce napr 10x zoomovací ale podvečer - v šere na posede - uvidím so 7x zoomovacím viac pretože prepustí viac svetla.
skener
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa skener »

A dá sa nejako vypočítať to ma hlavne zaujíma že aký bude ten objekt reálne veľký

Mám ďalekohlad a chcem sa s ním dívať na konkrétny krížik na stene ktorý je vzdialený povedzme 100 metrov a ten krížik je 10 na 10 cm a tak ma zaujíma ako detailne ho uvidím napríklad s ďalekohladom čo ma priblíženie 10 krát ked si odmyslím teraz optiku oka.

Len taký nejaký orientačný výpočet napríklad by som fotil cez dalekohlad ale to je len príklad povedzme že neuvažujeme nejaké priblíženie a optiku fotoaparátu a chcel by som si s ním odfotiť detajlne tu značku teda krížik tak ako by som vedel že aký dobrý približne potrebujem ten ďalekohľad aby som to detajlne videl a teda odfotil napríklad za tých podmienok čo som tu opísal teda vzdialenosť a velkosť.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Furt bude mat 10x10cm... akurat ho uvidis tak "detailne" jak keby si ho mal 10m od seba, comprende?
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

ono je to celkom komplikovane
(nasiel som temu, tak pokracujem, lebo som bezradny vo vybere)

Aktualne mam teleskop 400/70, okular 25mm a 6mm (zvacsenie 16x a 66x). Preto uvazujem nad kupou druheho teleskopu, lebo pri okulare 6mm, je obraz moc tmavy. Musim si teda vybrat teleskop s vacsou svietivostou, ale tu nastava problem.
Nasiel som 1000/114, co by bol celkom zasadny posun, no prave 1000 je problem. Kedze je k nemu oklular 20 a 10, dostavam sa na zvacsenie 50x resp. 100x, co mi uz je moc. Zvacsenie 16x je v sucastnosti faj, ok, v pohode uvitam asi aj 20-30x.. ale 50 je celkom dost. Uz tych 66x, ktore mam mi pride moc.

Nasiel som jedinu alterantivu, Astromaster 130 EQ, s parametrami 650/130 - okulare 20 a 10. Lenze cena je uz 250eur a pre amaterske pozorovanie je to celkom dost.
Riesenie je asi teleskopicky okular, nieco od 10 do 30mm, ak taky existuje, zas tento druh okularov je opat niekde na hranici 50-80 eur..

Na to, ze som planoval na tuto vymenu do 200e, uz sa dostavam za hranicu 300e.. nemate nejaky napad/tip?
Uz som prehladal snad vsetko :/ tych "650/114-130" a okulare 15 a 25 ideal..

aspon som sa vykecal, viem ze tato tema vela ludi nenadchne :D (zas to bol dobry dovod vratit sa na hojka)
Napísať odpoveď