Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa hughito »

Tak to ti naozaj nezávidím, ťažšia úloha sa snáď ani nedala vymyslieť.

To by som radšej obhajoval zbrane.

Samozrejme, že sa na križiackych výpravách aj nabalovalo (rôzne kresťanské rytierske rády, hlavne templári), ale primárny bol naozaj ten náboženský zmysel, takisto ako aj argumenty za výpravy boli náboženského charakteru.

Sčasti poprieť sa to snáď dá len tak, že v niektorých prípadoch sa náboženstvo či viera použila len ako zásterka pre skutočné mocenské či iné záujmy.
nauraa
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa nauraa »

hughito napísal:Zodpovedzme si jednu otázku. Vnímali ľudia Bibliu napríklad v nejakom 4.storočí obrazne ? Vnímali ju ľudia v 9.storočí iba v náznakoch a podobenstvách ? Verili ľudia doslovne Biblii v 12.storočí a prezentovala to tak isto aj cirkev ?
Stredoveke vnimanie nam ale nijako nepomoze v zistovani toho, ci autori Biblie mysleli vazne uplne vsetko, co napisali :) Nemam v umysle hajit Bibliu z teologickeho hladiska, pretoze sa teologii nevenujem, pre mna je len zvlastne nebrat ohlad na dobu autorov a tym padom nepripustit moznost, ze ludia co Bibliu pisali, naozaj nemysleli vsetko doslova.
hughito napísal:Teológiu neuznávam ako vedu. Žiadny teológ nemá viac skúseností so "skutočným" bohom ako ja či nejaká babka z trhu.
Co sa tyka samotnej teologie, za vedu ju tiez nepovazujem, pretoze ma nevedecky predmet. Tvrdit vsak, ze ziadny teolog nema viac skusenosti so skutocnym bohom, je z tvojej pozicie sice pochopitelne, no nie uplne najstastnejsie... Rovnako tak vyrok E. A. Poeho.
hughito napísal:Inak, zaujímavý článok: Bol Judáš zradca či priateľ ?
Gnosticizmus ma inak viacere zaujimave myslienky.
hughito
Redeemer
Redeemer

Stredoveke vnimanie nam ale nijako nepomoze v zistovani toho, ci autori Biblie mysleli vazne uplne vsetko, co napisali :)
Ja si myslím, že áno. Ľudia mytológii väčšinou verili doslovne.
Nemam v umysle hajit Bibliu z teologickeho hladiska, pretoze sa teologii nevenujem, pre mna je len zvlastne nebrat ohlad na dobu autorov a tym padom nepripustit moznost, ze ludia co Bibliu pisali, naozaj nemysleli vsetko doslova.
Zas sa tu nedostávajme to nejakých absolútnych tvrdení.
Ja som to myslel tak, že ak je v Biblii napísané, že Zem je stará 6000 rokov a vznikla za 6 dni počas aktu tvorenia, tak tomu ľudia verili presne tak (a zrejme aj autori), veď na tú dobu to bolo normálne veriť takému niečomu.
To je ale v jasom rozpore s tým, čo tvrdia veriaci či teológia dnes. Dnes tvrdia, že to myslené len obrazne a že to vlastne celkom pekne vystihuje evolučný proces.
Myslíš si, že ľudia to v tej dobe brali tiež obrazne ? Alebo dokonca už vtedy za tým videli evolúciu ? Určite nie.
Tvrdit vsak, ze ziadny teolog nema viac skusenosti so skutocnym bohom, je z tvojej pozicie sice pochopitelne, no nie uplne najstastnejsie
No podľa mňa som oprávnený to tvrdiť, lebo opakujem, ak sa bavíme o "skutočnom" (zdôrazňujem toto slovo a zdôrazňujme interpunkčné znamienka, ktoré sú pred aj za ním) bohu, tak som naňho taký istý odborník ja, ty, teológ či babka z trhu.
Výrok Poeho je pre veriacich krutý, ale keď sa pozrieme do minulosti, je 100% pravdivý.
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eruner »

hughito napísal:Eruner: To ma vždy fascinovalo, s akou istotou ľudia hovoria o osobe Ježiša. Čo o ňom vlastne vieš ? Napíš nám niečo (ale z vlastnej hlavy), keď je to teda reálna osoba.
Ja sa zase čudujem ľuďom, čo naňho nadávajú a ani ho nepoznajú. :D :lol:
Chceš aby som niečo napísal? Má to byť niečo smiešne na čom sa chceš zasmiať, alebo niečo vážne a k veci?
kacjak116 napísal:"Bolo nabozenstvo zneuzivane k vedeniu vojen?"
Iste sa nájdu príklady, že náboženstvo bolo zneužité na vojnu.
hughito napísal:No podľa mňa som oprávnený to tvrdiť, lebo opakujem, ak sa bavíme o "skutočnom" (zdôrazňujem toto slovo a zdôrazňujme interpunkčné znamienka, ktoré sú pred aj za ním) bohu, tak som naňho taký istý odborník ja, ty, teológ či babka z trhu.
Prosím, trochu mi to objasni, myslel si tým, že každý človek má rovnaké skúsenosti s "reálnym/skutočným" Bohom?
hughito
Redeemer
Redeemer

Ja sa zase čudujem ľuďom, čo naňho nadávajú a ani ho nepoznajú.
Tým si myslel akože mňa ?
Chceš aby som niečo napísal? Má to byť niečo smiešne na čom sa chceš zasmiať, alebo niečo vážne a k veci?
Ja som to myslel úplne vážne a k veci.
Však aj niečim prispej, nejakým konkrétnym príkladom.
Prosím, trochu mi to objasni, myslel si tým, že každý človek má rovnaké skúsenosti s "reálnym/skutočným" Bohom?
Áno, presne tak. Lebo so "skutočným" bohom máme všetci rovnaké skúsenosti. Vieš aké ? Žiadne.
A takí, čo tvrdia, že majú, patria na psychiatriu, resp., keby sa tieto ich príznaky ukazovali v nejakej inej oblasti, tak by tam určite skončili.
Holt, náboženstvo má svoju imunitu a tým pádom to naň neplatí.
kacjak116
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa kacjak116 »

kacjak116 napísal:"Bolo nabozenstvo zneuzivane k vedeniu vojen?"

Ja prave potrebujem najst argumenty ktore vyvraciaju tuto hypotezu :D
V podstate, klamat o historicky dokazanom fakte :P
hughito
Redeemer
Redeemer

kacjak116 napísal: Iste sa nájdu príklady, že náboženstvo bolo zneužité na vojnu.

Ja prave potrebujem najst argumenty ktore vyvraciaju tuto hypotezu :D
V podstate, klamat o historicky dokazanom fakte :P
Navštív nejaké kresťanské fórum, tam sa určite nájde nejaký náboženský horlivec, ktorý to odmietne a priloží plno "dôkazov". :wink:
nauraa
Medium Star
Medium Star

hughito napísal:Ja si myslím, že áno. Ľudia mytológii väčšinou verili doslovne.
Ja som to myslel tak, že ak je v Biblii napísané, že Zem je stará 6000 rokov a vznikla za 6 dni počas aktu tvorenia, tak tomu ľudia verili presne tak (a zrejme aj autori), veď na tú dobu to bolo normálne veriť takému niečomu. To je ale v jasom rozpore s tým, čo tvrdia veriaci či teológia dnes. Dnes tvrdia, že to myslené len obrazne a že to vlastne celkom pekne vystihuje evolučný proces. Myslíš si, že ľudia to v tej dobe brali tiež obrazne ? Alebo dokonca už vtedy za tým videli evolúciu ? Určite nie.
Ci uz sa jedna o myty nabozenske ci nenabozenske, je casto zlozite rozpoznat skutocne motivy ich vzniku a ciele. Jasne, pravdepodobne bolo normalne verit podobnym veciam. Ale ak ludia vacsinou verili mytologii doslovne, znamena to, ze sa to, comu verili, naozaj predtym stalo? Ak ludia verili, ze svet bol stvoreny v priebehu siestich dni, hovori nam tato viera nieco o pravdivosti danej udalosti? Je to podla mna len dobe prisposobena snaha vysvetlit povod sveta (co sa nevylucuje s tym, ze tomu ludia mohli naozaj verit). Je dolezite brat od uvahy kontext vzniku a pripadny autorsky zamer, preto si nemyslim, ze ludia, co nevnimaju Bibliu fundamentalisticky, su pokrytci.
hughito napísal:No podľa mňa som oprávnený to tvrdiť, lebo opakujem, ak sa bavíme o "skutočnom" (zdôrazňujem toto slovo a zdôrazňujme interpunkčné znamienka, ktoré sú pred aj za ním) bohu, tak som naňho taký istý odborník ja, ty, teológ či babka z trhu. Výrok Poeho je pre veriacich krutý, ale keď sa pozrieme do minulosti, je 100% pravdivý.
Myslim si, ze nemas pravdu, ale rozoberat sa mi to nechce :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Ako tu napísal kali vyššie:

Kód: Vybrať všetko

Cim viac veda ide do predu tym menej sa biblia vyklada doslovne.
...a o tom to celé je.
Veda stále posúva náboženstvo do nových pozícií, lebo to je jednoducho neudržateľné.

Ja už naozaj neviem, ako to inak napísať. Je síce pekné, že dnes príde nejaký teológ a ide nás presviedčať o tom, že čo je napísané v Biblii máme chápať takto a nie takto, lebo je to len obrazne, ale ja v tom vidím problém.
Funguje to takto aj v iných oblastiach ? Napríklad aj Caesarove zápisky o vojne v Galii sa dnes interpretujú nejako nanovo ? Nie. Prečo ? Prečo by sa Biblia mala ? Kto má na to vôbec právo ?
Myslim si, ze nemas pravdu, ale rozoberat sa mi to nechce :)
Tu si musíme zodpovedať jednu otázku.
Či v Boha veríš, alebo nie.
Ak áno, tak tvoj postoj chápem.
Ak nie, tak tvoj postoj nechápem, lebo ak nesúhlasíš s tým, čo píšem, tak sa to jednoducho logicky vylučuje, lebo tým pripúšťaš to, že Boh existuje a ten teológ s ním môže mať viac skúseností ako ja.
hughito
Redeemer
Redeemer

Tak to je už vrchol, absolútny nonsens. :lol:

Len mi teda nie je jasné, či je to mechanický spovedný farár alebo stroj na odpustky, lebo to je predsa rozdiel.
nauraa
Medium Star
Medium Star

hughito napísal:Ja už naozaj neviem, ako to inak napísať. Je síce pekné, že dnes príde nejaký teológ a ide nás presviedčať o tom, že čo je napísané v Biblii máme chápať takto a nie takto, lebo je to len obrazne, ale ja v tom vidím problém. Funguje to takto aj v iných oblastiach ? Napríklad aj Caesarove zápisky o vojne v Galii sa dnes interpretujú nejako nanovo ? Nie. Prečo ? Prečo by sa Biblia mala ? Kto má na to vôbec právo ?
Ved ja uz tiez neviem, ako to napisat. Bibliu je mozne analyzovat rovnako ako kazdy iny text, navyse je to komplexny nabozensky suhrn (narozdiel od Cezarovych komentarov) preco by nemohla mat viac interpretacii? Mnoho z Biblie preslo najprv dlhym obdobim ustneho podania, nez to bolo zachytene pisomne. Nedava to nejaky priestor pre moznosti brat Bibliu s vacsim odstupom? V minulosti to tak nebrali, znamena to, ze to bolo spravne? Preco by mala teologia ignorovat vedecke poznatky, Biblia nie je slovo Bozie, pripusta posobenie ludskeho cinitela, a preto si myslim, ze pristup, ktory poskytuje priestor pre viac interpretacii v ramci istych medzi, je uplne normalny. Nakoniec, vyklada sa aj Koran, a ten sa za nestvorene slovo Bozie povazuje, tak preco nie Biblia.

K tomu druhemu odstavcu, veda sice existenciu Boha nedokazala, to ale nie je dokazom jeho neexistencie, takze ja to uplne nevylucujem a pripustam, ze ten teolog moze mat viac skusenosti nez ty, ja...
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

hughito napísal:Tým si myslel akože mňa ?

nie konkrétne, povedal som to všeobecne
Nie, nie je to tak. Jednak je trochu unáhlené tvrdiť, že nikto nemá skúsenosť s "niečím", na základe toho, že ty žiadnu nemáš žiadnu skúsenosť s tým.
Boh nie je žiaden úkaz UFO, aby ťa zavreli do blázinca.
Každý má skúsenosť s Bohom, tým skutočným, o ktorom hovoríme.
Skutočný Boh je čistá láska, hovoríme tu o skutočnom Bohu, no a Boh je láska, energia, zdroj, proste to podstatné, čo sa myslí pod pojmom "Boh".

Tvoje tvrdenie, že nikto nemá skúsenosť je vyvrátené tým, že aspoň jeden človek má skúsenosť s láskou.

A s tými odpustkami to je sila. To v stredoveku sa predávali, ale teraz?
hughito
Redeemer
Redeemer

nauraa: Ja píšem dookola len to, že Biblia sa interpretuje tak, ako to vyhovuje klérusu, čím je pre mňa zdiskreditovaná. A keďže nestojí úplne na racionálnych základoch, dá sa s ňou narábať akokoľvek, dá sa s nou manipulovať.
K tomu druhemu odstavcu, veda sice existenciu Boha nedokazala, to ale nie je dokazom jeho neexistencie, takze ja to uplne nevylucujem a pripustam, ze ten teolog moze mat viac skusenosti nez ty, ja...
No prepáč, ale takýto primitívny argument by som čakal od nejakého fanatického veriaceho, nie od teba.

Eruner:
Nie, nie je to tak. Jednak je trochu unáhlené tvrdiť, že nikto nemá skúsenosť s "niečím", na základe toho, že ty žiadnu nemáš žiadnu skúsenosť s tým.
Ja si myslím, že to vôbec nie je unáhlené tvrdiť, hlavne ak sa to týka tejto duchovnej časti.
Keď niekto tvrdí, že komunikuje s duchmi a sprostredkuje nám napríklad to, čo nám chce povedať náš zosnulý blížny (samozrejme, za peniaze), tak si myslím, že každý uzná, že je to výmysel a samozrejme tým pádom môžem uplatniť to, že na "skutočných" duchov som taký istý odborník ja ako ten spiritualista.

Boh nie je úkaz UFO ? To nie je, ale sú tam rôzne podobnosti.
O obidvoch úkazoch istá skupina ľudí tvrdí, že existujú, ale ani jedna to nevie dokázať.
Skutočný Boh je čistá láska..
Tak s týmto na mňa nechoď, to sú jednoducho sračky. Boh je láska,boh je hento a tamto. Akože fakt neviem, odkiaľ to vieme (teda niektorí ľudia, hlavne duchovenstvo a teológovia). Boh je láska, ale každý kto v neho neuverí, skončí v pekle.
nauraa
Medium Star
Medium Star

hughito napísal:No prepáč, ale takýto primitívny argument by som čakal od nejakého fanatického veriaceho, nie od teba.
Co je na tom take primitivne?
hughito
Redeemer
Redeemer

To, že veda nedokázala existenciu Boha vôbec neznamená, že Boh je. Takisto, keď to otočíme: veda nedokázala neexistenciu Boha, ale to vôbec neznamená, že Boh je, alebo že sme vôbec museli pripúšťať jeho existenciu.

Zoberme si iný príklad. Dokázala veda neexistenciu/existenciu vesmírnych ľudí ? Nie. Je to hovadina ? Je. Tu sa nemusí vôbec nič pripúšťať, ale akonáhle to aplikujeme na Boha, hneď to je "ohromný" argument, ktorý "dokazuje", že Boh nebol vyvrátený a teda nemôžeme napísať, že Boh neexistuje.

Takisto veda nedokázala existenciu či neexistenciu Janka Hraška, Baby Jagy či jednorožca.
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Do kýbla, Hughito, ak chceš hovoriť o duchovnej téme a pod. (napr. tejto), tak prestaň omielať reči typu "vedecky nedokázateľné...".
hughito napísal:Tak s týmto na mňa nechoď, to sú jednoducho sračky. Boh je láska,boh je hento a tamto. Akože fakt neviem, odkiaľ to vieme (teda niektorí ľudia, hlavne duchovenstvo a teológovia). Boh je láska, ale každý kto v neho neuverí, skončí v pekle.
1. nemáš jasno, o čom si chcel debatovať - o skutočnom Bohu, ty si s tým začal
2. úplne zlý krok je odmietanie toho, čomu nerozumieš
3. žijeme v 21. storočí, tak je smiešne tvrdiť stredoveké reči typu "...neuverí, skončí v pekle.."
nauraa
Medium Star
Medium Star

hughito napísal:To, že veda nedokázala existenciu Boha vôbec neznamená, že Boh je. Takisto, keď to otočíme: veda nedokázala neexistenciu Boha, ale to vôbec neznamená, že Boh je, alebo že sme vôbec museli pripúšťať jeho existenciu. Zoberme si iný príklad. Dokázala veda neexistenciu/existenciu vesmírnych ľudí ? Nie. Je to hovadina ? Je. Tu sa nemusí vôbec nič pripúšťať, ale akonáhle to aplikujeme na Boha, hneď to je "ohromný" argument, ktorý "dokazuje", že Boh nebol vyvrátený a teda nemôžeme napísať, že Boh neexistuje.
Ja som nikde nepisala, ze to, ze veda nedokazala neexistenciu Boha, znamena, ze Boh je. Ja to len pripustam ako jednu z moznosti, a to je rozdiel. No nemam v umysle tu nikoho presviedcat. To, ze sa veda kategoriou nadprirodzena nezaobera, neznamena, ze neexistuje. Samozrejme, ze mozes napisat, ze Boh neexistuje, je ale otazne, ci je to pravda, to vediet nemozes. Neviem, odkial beries tu istotu, ze prave ateizmus je najspravnejsi, je to rovnako len isty druh viery...
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Náboženská viera spôsobuje len konflikty medzi ľuďmi a preto ju odmietam.Stále bola len mocensky a politicky zneužívaná.Nemyslím len kresťanstvo ale každé náboženstvo...Vedci , skoro všetci tvrdia že niečo vyššie a silnejšie existuje ako prvopočiatok , to čo stvorilo priestor a čas ...A v tomto sa s nimi zhodnem.Náboženstvá a zvlášť kresťanstvo je len mýtus vytvorený na základe astronomických úkazov a na recipovaní mýtu o Bohovi Slnka v Starovekom Egypte , Boh HORUS.A teraz ku kresťanstvu.Je samozrejmé že mnoho občanov verí že Boh a Ježiš existoval a existujú keď nám to vtláčajú z každej strany do hlavy a aj v dôsledku strachu , že čo ak neexistuje čo bude potom?Čo sa so mnou stane keď zomriem? Na to vám nikto presne neodpovie , žiadna cirkev.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

len tak do pléna: práve som už neviem koľký krát dočítal Kulhánkové knihy Divocí a Zlí. Na konci posledného (4.) dielu ma silne upútala myšlienka, kedy sa Merlin (čarodejník) rozpráva s hlavným o tom, kým vlastne hlavný hrdina je:
„Ty ještě nevíš?“ (hovorí Meriln) zavrtěl hlavou: „Ty jsi světlo, já tma. Ty jsi dobro, já zlo. Ale tváří v tvář nekonečnému ZLU tam kdesi,“ mávl k Oponě, „ZLU většímu než všechna zla jsi ty jen větší dobro a já menší.“
„Ne, to ne, já nemůžu být on.“
„Vždyť nejsi on. Jsi ty: moderní doba, moderní Mesiáš. Ale ne-boj, nemusíš si říkat jeho... svým jménem. Klidně si dál buď Patejl. Mně taky nikdo neříká Satane.“

Viva la Kulhánek...Kulhánek na hrad :king:
Napísať odpoveď