podnikatelsky zamer - zivnost
podnikatelsky zamer - zivnost
Zdravim takze zalozil som si volnu zivnost aj s dotaciou od statu. Do podnikatelskeho zameru som uviedol polozky co za tu dotaciu planujem nakupit. Notebook,kanc.stôl atd atd. Teraz uvazujem ze par veci co som tam zahrnul mi nebude az tak treba. Je ich nutne naozaj kupit kedze su v podnikatelskom plane?Alebo mozem nakupit aj ine veci, ktore suvisia s predmetom podnikania ale niesu v PZ. Vdaka
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: podnikatelsky zamer - zivnost
...nie, nieje nutné ich kúpiť, ale nesmieš kúpiť nič čo v PZ nieje...skús zavolať svojej konzultantke na UP či by sa nedali urobiť zmeny, ja tiež budem robiť zmeny a do telefónu mi povedala že mám prísť osobne a "pozrieme sa čo sa s tým dá robiť"...
-
hojko
Site Admin
Peniaze musis urcit na to, co si si tam dal. Ak si si tam dal pocitac, stol, stolicku, lampu, tak musis kupit tieto veci.
grim: ale ked nemozes kupit nic co nemas v PZ a zaroven ich nieje nutne kupit tak co s tymi peniazmi co zvysia
hojko: ked som si dal do zameru kupit dajme tomu PC za 1000€ ale mam moznost ho kupit za 500€ tak co s tymi 500€
a este som sa chcel spytat ak ste brali aj dotaciu tak vydokladovat to musite do konca roka?lebo ktosi mi hovoril ze ak budem teraz brat dotaciu tak musim dolozit blocky uz do konca roka.prv stacilo do 2 rokov. (zatial to vyzera na zhananie blockov)
hojko: ked som si dal do zameru kupit dajme tomu PC za 1000€ ale mam moznost ho kupit za 500€ tak co s tymi 500€
a este som sa chcel spytat ak ste brali aj dotaciu tak vydokladovat to musite do konca roka?lebo ktosi mi hovoril ze ak budem teraz brat dotaciu tak musim dolozit blocky uz do konca roka.prv stacilo do 2 rokov. (zatial to vyzera na zhananie blockov)
-
hojko
Site Admin
mulatt: Ked mas v podnikatelskom 1000 eur, teda nieco malicko pod 1000, aby to nemuselo prejst cez sutaz (sutaz bola do 30 000 korun, takze sa davalo 29 999), tak by si to mal kupit aj v takej hodnote. Je mozne, ze to mozes pouzit aj na nieco ine, trebars ze das viacej za nabytok, ktory si mal v zamere spomenuty, to uz neviem, opytaj sa na to. Dokladovanie sa nerobi, ale si povinny uchovat 10 rokov doklady v pripade kontroly. Mozno sa pravidla za posledny rok ci dva zmenili, opytaj sa na to radsej. Co sa tyka dokladovania do konca roka, ktore spominas, tak to by malo byt len v pripade tvojho uctovnictva kvoli danovemu uradu a podavaniu danoveho priznania, ale to ti poradi uctovnicka... a vari je potrebne kvoli tomu viest aj penazny dennik.
-
Grim
Darca
...hojko, máš to trocha popletené, to čo uviedol v zámere nemusí kúpiť, on z nej nemusí minúť ani cent...takže ak si si dal do zámeru PC za 1000€ a kúpiš ho za 500€, tak zvyšných 500€ môžeš využiť na to aby si kúpil niečo iné drahšie, ako máš uvedené v zámere. Ten zámer nieje žiadne nemenné slovo božie, kľudne môžeš preplatiť nejakú vec aj o 50% zo sumy ktorú si uviedol v zámere, napr. GPS za 100€ kúpiš za 150€, nič na nedeje...dokladovanie do konca roka je nejaký blud, alebo si to zle pochopil. Dokladovať čo si kúpil z dotácie budeš po dvoch rokoch od získania príspevku, samozrejme čo neminieš vrátiš...písal si o zháňaní bločkov...paragony sa nerátajú, čo kúpiš na paragon nieje možné zarátať do dotácie. Aspoň v PN kraji, možno to je niekde inde inak. Ja musím kupovať iba nové veci, na faktúru, faktúra musí byť po slovensky, nesmiem z toho platiť nájom, paušálne platby (internet, elektrina, voda plyn), nesmiem z toho platiť reklamu ani zdravotné poistenie, ani nič nehmotné, napr. doménu.
grim: tak to mas trosku aj ty dopletene hlavne zaver toho prispevku lebo do dotacie sa moze zahrnut zdravotne aj socialne, sam mam prvy rok zahrnute zdravotne, mal som to aj v podnikatelskom a preslo to. o tej sume pri veciach mi zas hovorili 20% hore dole. na internete som nasiel kopec ludi co im prisiel dopis z danoveho ze sa maju dostavit na kontrolu a od zalozenia zivnosti im presiel rok.
od 1. maja mi zacina zivnost ale 30teho este mame podpisovanie dohody tak sa popytam na to.
od 1. maja mi zacina zivnost ale 30teho este mame podpisovanie dohody tak sa popytam na to.
-
Grim
Darca
mulatt napísal:tak to mas trosku aj ty dopletene hlavne zaver toho prispevku
Grim-Reaperka napísal:Aspoň v PN kraji, možno to je niekde inde inak.
...daňový úrad nemá v kompetencii kontrolovanie čerpania dotácie...mulatt napísal:na internete som nasiel kopec ludi co im prisiel dopis z danoveho ze sa maju dostavit na kontrolu a od zalozenia zivnosti im presiel rok
-
hojko
Site Admin
Myslis sa. Tu urcite nerozhoduje, v ktorom kraji si, to ti oplyvni tak vysku nenavratneho financneho prispevku. Ale odvody je mozne z tejto dotacie platit, vzhladom na to, ze su to peniaze od Europskeho socialneho fondu, tak predpokladam, ze ichnariadenia su nadriadene a teda nemoze si jednotlivy urad prace diktovat, ci mozes alebo nemozes platit odvody. Tu je jasne dane, ze mozes. Rozdiel v prispevkoch je len v ich vyske a ta sa pocita na zaklade nezamestnanosti v danom regione, resp. v miere nezamestatnosti na Slovensku a rozdielu v nej podla regionov. Nemozes vsak platit pausalne vydavky ako je napriklad leasing auta, telefon, najom za kancelariu a podobne...
grim: trosku som sa oje*** nemyslel som danovy ale zivnostensky http://www.profesia.sk/forum-prace/hlad ... rola-96524 a s tou dotaciou to je tak ako hovorime, kludne si tam mozes zahrnut odvody. btw: aky vysoky prispevok je u vas?
-
Grim
Darca
hojko - lezieš mi na nervy, ja som túto tortúru absolvoval, tak asi viem o čo ide a nemám vek na sklerózu, takže ak dovolíš tak to zopakujem:
V KAŽDOM KRAJI MÁ UPSVAR INTERNÉ SMERNICE PODĽA KTORÝCH SÁM URČUJE, ČO SI Z PZ PLATIŤ MÔŽEŠ A ČO NIE!
Ďakujem za pozornosť, viac to opakovať nebudem.
V KAŽDOM KRAJI MÁ UPSVAR INTERNÉ SMERNICE PODĽA KTORÝCH SÁM URČUJE, ČO SI Z PZ PLATIŤ MÔŽEŠ A ČO NIE!
Ďakujem za pozornosť, viac to opakovať nebudem.
este som sa chcel spytat ci na zdravotnu ste sa isli prihlasit do 8 dni od vydania zivnostenskeho alebo od zacatia podnikania
-
Grim
Darca
...od začatia...
-
hojko
Site Admin
Dal som si tu namahu a napisal som par uradom najma zo zapadneho Slovenska, ci je mozne platit z dotacie aj odvody. Zial, odpoved z Piestan mi este nedorazila, co je mozno skoda. Nedosli ani odpovedi z krajskych miest, tusim len s vynimkou Kosic, mozno pridu este neskor. Ale zo spominanych odpovedi je jasne, ze odvody do poistovni je mozne platit, pokial boli uvedene v podnikatelskom plane, nakolko ide o naklady spojene s podnikanim. V dvoch mailoch, ktore mi dosli sa odvolavaju na paragraf 49 a to priamou formou, teda neposlali jasnu odpoved, ci je mozne alebo nie je mozne platenie odvodov z tychto penazi, miesto toho do prilohy vlozili cely konkretny zakon podla ktoreho si to mam vycitat zrejme sam, avsak nikde to v nom nie je spomenute - je tam spomenute len to, ze pokial su to priame naklady...Tu su odpovede:
Doobrý deň
Príspevok na začatie vykonávania alebo prevádzkovania SZČ vo výške 2 497,38 Eur môžete použíť na nákup MHIM a platenie preddavku odovodov do zdravotnej poisťovne 22 mesiacov a do sociálnej poisťovne 6 mesiacov.
Podmienky na získanie príspevku:
1. Evidencia na ÚPSVaR
2. Absolvovanie praktickej prípravy na začatie prevádzkovania alebo vykonávania SZČ
3. Podanie si žiadosti o poskytnutie príspevku
4. Obhajoba svojho podnikateľského zámeru
5. Podpis dohody
6.Začatie vykonávania SZČ
Referát zvyšovania zamestnateľnosti
ÚPSVaR Nové Mesto nad Váhom
Dobrý deň,
finančný príspevok na začatie podnikania je možné použiť aj na platenie
odvodov do poisťovní.
O tento príspevok može uchádzač o zamestnanie požiadať na ÚPSVaR kde bude
mať miesto podnikania.
Iveta Tománková
ÚPSVaR v Galante
APTP-ZAMESTNÁVATELIA
Dobrý deň, pán ****,
na základe Vášho dotazu ohľadom použitia príspevku na samostatnú zárobkovú činnosť podľa § 49 Zákona o službách zamestnanosti Vám zasielame nasledovné stanovisko:
Príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť je možné použiť na náklady, ktoré súvisia s predmetnou podnikateľskou činnosťou, na ktorú Vám bude príspevok poskytnutý a je možné tento príspevok použiť aj na platenie odvodov do zdravotnej a sociálnej poisťovne po dobu dvoch rokov. Všetky výdavky, na ktoré plánujete použiť poskytnutý finančný príspevo, je potrebné uviesť v podnikateľskom pláne - bod 9 Kalkulácia predpokladaných nákladov.
Použitie príspevku na zaplatenie odvodových povinností nesúvisí s tým, v ktorom okrese začnete podnikať.
S pozdravom
Ing. Marta Majerníková
ÚPSVaR v Košiciach
Dobrý deň,
finančné prostriedky určené na začatie podnikania prostredníctvom §49, sú oprávnenými výdavkami na sociálne a zdravotné poistenie, samozrejme za predpokladu, že sú uvedené v podnikateľskom zámere. Uvedené výdavky totiž priamo súvisia s podnikaním.
S pozdravom,
Mgr. Marián Marko
vedúci oddelenia služieb zamestnateľnosti
ÚPSVaR v Senici
-
Grim
Darca
...tak to len ja som mal takú smolu...