JS alebo PHP?

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
eNyCe
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

JS alebo PHP?

Príspevok od používateľa eNyCe »

Asi pred mesiacom som sa rozhodol ze sa zacnem ucit programovacie jazyky. Rozhodoval som sa s akym by som mohol zacat az som s rozhodol pre javascript. Tento jazyk sa mi dost paci aj ked ho zatial ovladam asi na 5% :D ale planoval som sa ho naucit minimalne na 90%. No do cesty sa mi priplietlo php ktore sme sa zacali ucit v skole. A ja teraz neviem ci by som mal pokracovat v js alebo koli skole prejst na php kedze ucit sa ich 2 naraz asi nie je rozumne co? Od vas by som chcel pocut radu, co by ste spravili vy na mojom mieste?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: JS alebo PHP?

Príspevok od používateľa Pilifo »

No ja by som povedal, že na javascripte neni moc čo študovať. Maximálne za týždeň ho musíš mať zjedený - aspoň tak, aby si vedel urobiť dynamické stránky na úrovni. Takže potom môžeš začať študovať PHP.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

javascript je asi to najhorsie s cim sa da zacat a nevidim ani ziaden prakticky dovod nim zacinat pred php (aj ja som zacinal javascriptom :) ale to som nevedel ani ze nejake PHP existuje tak asi preto). uz len preto ze sa pouziva vo web aplikaciach na strane klienta, lenze kazda webova aplikacia potrebuje hlavne dobry server side zaklad. bez toho nespravis ani ziadne zaujimavejsie ajaxove volania... cize odporucam najprv ziskat prehlad v php ale nic ti nebrani ucit sa to simultanne...
eNyCe
Light Star
Light Star

Diky. Este nejake nazory?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

ak sa chceš venovať web programmingu, tak budeš potrebovať vedieť oba. V akom poradí sa ich naučíš je už tvoja vec
eNyCe
Light Star
Light Star

Nechcem sa venovat len webprogrammingu ale chcel by som sa naucit aj nejake male programy robit, mozno raz aj velke :D .
Mmartin
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Mmartin »

tak sa rozhodni...
Kazdopadne ja som zacal skor PHP
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

eNyCe napísal:Nechcem sa venovat len webprogrammingu ale chcel by som sa naucit aj nejake male programy robit, mozno raz aj velke :D .
Tak keď chceš programovať, tak sa neuč javascript, ale napr. C - čko alebo C++, alebo Javu. Bárs aj skriptovať v Linuxe :)
eNyCe
Light Star
Light Star

Pilifo napísal:Tak keď chceš programovať, tak sa neuč javascript, ale napr. C - čko alebo C++, alebo Javu. Bárs aj skriptovať v Linuxe
Ale zasa potrebujem sa prve naucit nieco lahsie aby som tomu pochopil.
Mmartin
Guru
Guru

php je niekedy komplikovanejsie a skaredsiovyzerajucejsie ako napr c...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Však C - čko je na naučenie sa programovať ako stvorené. Pascal by som moc neodporúčal, keďže ten sa pri vývoji aplikácií príliš nepoužíva. Javascript je iba hranie sa s efektami na stránke - tzn. takmer nič, čo by sa dalo ďalej využiť pri programovaní.
Mmartin
Guru
Guru

ak myslis ten (8bit?) pascal IDE, a podobne sr*cky, s tym by som sa rozhodne nezaoberal. Pascal IDE som sa ucil, ale je mi nesympaticky, nemam moc rad programy, ktore musis zacinat, ukoncovat dalsimi riadkami (begin, end).. Mam radsej jazyky ako c, a ked uz web, tak PHP.. (aj ked, teraz sa ucim javascript, lebo to je uz jedine, co mi do webov chyba)
ropman
Medium Professional
Medium Professional

tak pascal je sice haluz a nikde sa nepouziva pascalovska syntax aj ked zase oproti ceckoidnej to taky velky principialny rozdiel nie je ale zas ked clovek zacina s ceckom tak tam sa bez pointerov nezaobide ani pri uplne zakladnych veciach to uz moze zacat rovno s javou alebo c# kde sa pre zmenu nevyhne nejakym objektom ale ked uz zacal s javascriptom tak toto ho uz urcite nejak velmi neodradi.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Mmartin napísal:php je niekedy komplikovanejsie a skaredsiovyzerajucejsie ako napr c...
napríklad keď programuješ ty? :smt059
Pilifo napísal:Však C - čko je na naučenie sa programovať ako stvorené. Pascal by som moc neodporúčal, keďže ten sa pri vývoji aplikácií príliš nepoužíva. Javascript je iba hranie sa s efektami na stránke - tzn. takmer nič, čo by sa dalo ďalej využiť pri programovaní.
to by si sa divil čo všetko sa dá v js spraviť. Asi tak pol roka do zadu mi niekto posielal link na diplomovku, kde chalan v javascripte urobil vlastný interpreter jazyka, niečo na štýl assembleru. Pekne na stránke si si napísal program, a ono ho vykonalo. Približne rok dozadu som pomáhal chalanovi robiť v javascripte program na skladanie elektrických obvodov, a to bola tiež vec pri ktorej by si takúto vetu nikdy nenapísal
Mmartin napísal:ak myslis ten (8bit?) pascal IDE, a podobne sr*cky, s tym by som sa rozhodne nezaoberal. Pascal IDE som sa ucil, ale je mi nesympaticky, nemam moc rad programy, ktore musis zacinat, ukoncovat dalsimi riadkami (begin, end).. Mam radsej jazyky ako c, a ked uz web, tak PHP.. (aj ked, teraz sa ucim javascript, lebo to je uz jedine, co mi do webov chyba)
tam musíš bloky rovnako ukončovať, len nie cez begin a end, ale zátvorkami. Je to iba vec syntaxe, ale dosť si v tej vete odporuješ.
ropman napísal:tak pascal je sice haluz a nikde sa nepouziva pascalovska syntax aj ked zase oproti ceckoidnej to taky velky principialny rozdiel nie je ale zas ked clovek zacina s ceckom tak tam sa bez pointerov nezaobide ani pri uplne zakladnych veciach to uz moze zacat rovno s javou alebo c# kde sa pre zmenu nevyhne nejakym objektom ale ked uz zacal s javascriptom tak toto ho uz urcite nejak velmi neodradi.
a čo také delphi? Len pre zaujímavosť, v delphi (čo je object pascal a podľa teba sa nikde nepoužíva) sú naprogramované napríklad kmplayer, pspad, macromedia captivate, tune up utilities, spy sweeper, the bat!, avant browser, Spybot - Search & Destroy, Total Commander, Skype a dokonca dev c++. To sú tie známejšie, inak ich je na tisíce.
Mmartin
Guru
Guru

Ano audio, ale myslel som tym, ze v napr Ccku nezacinam riadkom begin program: a nekoncim end;... Ano, sice v c su publicy, ale to je zas o inom.
Proste nemam rad IDE :)
//edit: no, ked ja programujem, niekedy to naozaj vyzera srandovne :D
ropman
Medium Professional
Medium Professional

audiotrack napísal: a čo také delphi? Len pre zaujímavosť, v delphi (čo je object pascal a podľa teba sa nikde nepoužíva) sú naprogramované napríklad kmplayer, pspad, macromedia captivate, tune up utilities, spy sweeper, the bat!, avant browser, Spybot - Search & Destroy, Total Commander, Skype a dokonca dev c++. To sú tie známejšie, inak ich je na tisíce.
hmm tak to ma teda dost sokuje ze tieto aplikacie su napisane v delphi, uprimne som si myslel ze delphi je mrtve :) no ale zas vela pracovnych ponuk na delphi nie je a jeho buducnost je imho neista.
__construct
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa __construct »

Mmartin napísal:Ano audio, ale myslel som tym, ze v napr Ccku nezacinam riadkom begin program: a nekoncim end;... Ano, sice v c su publicy, ale to je zas o inom.
Proste nemam rad IDE :)
//edit: no, ked ja programujem, niekedy to naozaj vyzera srandovne :D
:roll: Nechcem sa Ťa nejak dotknúť, ale nemáš poňatia o čom hovoríš .. Pascal IDE nie je programovací jazyk ale vývojové štúdio - (IDE - integrated development environment). Syntax Pascalu sa čo najviac podobá angličtine pretože bol vyvynutý na výuku programovania - naproti tomu syntax C je minimalistická... atď ..

A aby som nebol off-topic:

Ja osobne by som sa nabál učiť sa Ruby - je to moderný výkonný programovací jazyk s jednoduchou syntaxou a podobne ako Javascript má peknú ideu - všetko v Ruby je objekt .. myslím si, že má budúcnosť najmä vďaka FW Rails
Mmartin
Guru
Guru

Ano. v IDE som pracoval, v tom prostredi, preto to mam tak zafixovane, tak isto som skoro napisal borland delphi :)
Napísať odpoveď