mame vytvorit web aplikaciu spojenu s databazou a budu mat moznost k nej pristupovat rozni useri s roznymi pravami.
lenze, na prednaskach nam zatial o logine nic nepovedali(tam ani o tom nebudu asi ani hovorit), a tak by som sa rad dozvedel ze akym stylom sa taketo daco programuje.
napadla ma moznost, ze by v databaze bola tabulka userov, s nickmi, heslami(v hashcode) a nejaky dalsi atribut(napr. nejake binarne cislo) vdaka ktoremu by sa pridelovali prava. a pri prihlasovani by sa podla tohto atributu zobrazili polozky aplikacie pristupne pre daneho usera.
userov by natvrdo nahadzal admin, cize nemusi byt riesena registracia.
(vyuzivam netbeans glassfish mysql)
pozdava sa vam taketo riesenie?
Login + prava
Re: Login + prava
Naco sa vlastne pytas? Ci spravne riesis ukladanie prav, ci pridavanie userov, alebo ako?
Ak robis nejaky projekt do skoly v php, pisni mi na ICQ, rychlejsie ti s tym pomozem
(Zn.: Audiotrack neodporuca
)
Ak robis nejaky projekt do skoly v php, pisni mi na ICQ, rychlejsie ti s tym pomozem
nie je to php :] ide o javu..
no pytam sa ze ci taketo riesenie vyhovuje, ci som princip vystihol spravne... nejde mi o konkretne riesenie kodu. bo fakt z tejto oblasti mi nedali ziadne informacie ako to mam riesit..
no pytam sa ze ci taketo riesenie vyhovuje, ci som princip vystihol spravne... nejde mi o konkretne riesenie kodu. bo fakt z tejto oblasti mi nedali ziadne informacie ako to mam riesit..
Aha.. Tak to je ine, Javu este neviem :\ Rovnako ako neviem skoro nic 
Ano, riesenie je podla mna dobre... Ja by som to riesil rovnako, aj ked mudrejsi odo mna najdu aj ine riesenie, ktore by ti par nanosekund usetrilo
Ale ukladat to v binarickej podobe je OK, resp v logickej hodnote true false, (to som pouzil, len ked som pridaval prava admin - user...) Bla bla bla, konecny nazor > ano, je to dobre riesenie
(podla mna)
Ano, riesenie je podla mna dobre... Ja by som to riesil rovnako, aj ked mudrejsi odo mna najdu aj ine riesenie, ktore by ti par nanosekund usetrilo
-
__construct
Medium Expert
- Kontaktovať používateľa:
Pokiaľ by si používal viac typov užívateľov nato je dobré ENUM a práva budeš mať uložené v SESSION/COOKIES
Kód: Vybrať všetko
CREATE TABLE `ucty` (
`id_ucty` INT(10) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT,
`meno` VARCHAR(20) NOT NULL,
`heslo` VARCHAR(32) NOT NULL,
`prava` ENUM('Spravca','Redaktor','Uzivatel') NOT NULL DEFAULT 'Uzivatel',
`naposledy` DATETIME NOT NULL,
PRIMARY KEY (`id_ucty`),
UNIQUE INDEX `Meno` (`meno`)
);Re: Login + prava
ak chapem spravne tak ENUM je vlastne string s urcitymi obmedzeniami?
teda ked vytiahnem nejakeho usera z db tak bude mat atribut prava prave napr. "Redaktor" ?
teda ked vytiahnem nejakeho usera z db tak bude mat atribut prava prave napr. "Redaktor" ?
-
__construct
Medium Expert
- Kontaktovať používateľa:
Stĺpce typu ENUM sú veľmi rýchle a kompaktné. Ukladané sú veľmi podobne ako TINYINT, až na to že obsahujú a zobrazujú string. Preto sú perfektné na použitie pokiaľ ukladnáš iba určité hodnoty (napr. Objednávka - nevybavená/čakajúca/vybavená). Keby si používal VARCHAR a dal by si si zanalyzovať tabuľku cez PROCEDURE ANALYSE() toto by bol pravdepodobne jeden z návrhovsharky-no napísal:ak chapem spravne tak ENUM je vlastne string s urcitymi obmedzeniami?