Optimalne nastavenie monitora
Optimalne nastavenie monitora
Ake hodnoty mate nastavene na monitore(jas, farbu, kontrast, rozlisenie atd.)? Ake su podla vas co najoptimalnejsie, aby neposkodzovali zrak? 
-
fikus-kukis
Guru wannabe
Na LCD monitore mám parametre:
Jas 26 zo 100
Kontrast 43 zo 100
Gamma korekcia +/- 0
(o kerekciach jednotlivých farieb písať nejdem, mám ich nastavené od výroby - default)
Rozlíšenie: 1024x768 @ 19" LCD
Horizontálna obnovovacia frekvencia: 75Hz (dal by som si 85Hz, keby to panel dokázal - zvyk zo starých CRT)
Najoptimálnejšie nastavenie "ožarovania" monitorom je subjektívny pocit.
V každom prípade by mali byť nastavené tak, aby bol dostatočný kontrast mezdi textom a pozadím (ale nie príliš) a jas by mal byť primeraný k osvetleniu miestnosti (teda nie v žiarivej miestnosti temný, akoby vypnutý monitor a naopak - v tme doslovné ožarovanie, kde biela farba drsne sála do očí, ktoré musia žmúriť).
Najviac unavuje oči (moje): hlavne nízky refresh, obrovský jas, veľmi nízky kontrast
? Pre mňa súkromne je 85Hz da best
!
Jas 26 zo 100
Kontrast 43 zo 100
Gamma korekcia +/- 0
(o kerekciach jednotlivých farieb písať nejdem, mám ich nastavené od výroby - default)
Rozlíšenie: 1024x768 @ 19" LCD
Horizontálna obnovovacia frekvencia: 75Hz (dal by som si 85Hz, keby to panel dokázal - zvyk zo starých CRT)
Najoptimálnejšie nastavenie "ožarovania" monitorom je subjektívny pocit.
V každom prípade by mali byť nastavené tak, aby bol dostatočný kontrast mezdi textom a pozadím (ale nie príliš) a jas by mal byť primeraný k osvetleniu miestnosti (teda nie v žiarivej miestnosti temný, akoby vypnutý monitor a naopak - v tme doslovné ožarovanie, kde biela farba drsne sála do očí, ktoré musia žmúriť).
Najviac unavuje oči (moje): hlavne nízky refresh, obrovský jas, veľmi nízky kontrast
Kámo, Ty žiješ v akých dimenziachSmith napísal:Tych 85 tiez nie je nic extra ale lepsie.
-
uelektronik
Star
to zalezi od toho ci mas crt alebo lcd, vyjadrim sa iba k frekvencii.
ak mas crt monitor tak obnovovanie obrazovky monitora sa uskutocnuje prostrednictvom elektronoveho dela ktore osvecuje luminofor na urcitu kratku dobu, kratku dobu svieti bod na luminofore a potom zhasina na cierno kym ho znova neosvieti. mozes to lahko vidiet ked v televizore ukazuju kamerou natocene crt monitory, vtedy sa frame kamery vacsinou netrafi da frame crt monitora a vidno ako natoceny monitor blika ako stroboskop. lekary odporucaju ze minimalna zdraviu este bezpecna obnovovacia frekvencia monitora je 75Hz, ale to je minimum a odporucaju 85Hz a viac.
ak mas lcd tak tam to nie je az take kriticke pretoze lcd monitor funguje tak ze sa bod rozsvieti a potom svieti az kym sa jeho farba nezmeni, takze lcd bod nezhasina a teda nie taky skodlivy ako crt. ja osobne mam na lcd nastavene 60Hz (viac sa mi neda na rozliseni 1400x1050) a vobec nepocitujem unavu ani po 15 hodinach za pocitacom (pri crt som ledva vydrzal 7 hodin). pri lcd staci nastavit taku frekvenciu obnovovania aby si nerozonal ze sa monitor obnovuje (60Hz a viac).
co sa tyka ostatneho mam nastavene
Gama: 1.00 z 0,5 az 3,5
Jas: 0 z -100 az 100
kontrast: 100 z 0 az 200
ak mas crt monitor tak obnovovanie obrazovky monitora sa uskutocnuje prostrednictvom elektronoveho dela ktore osvecuje luminofor na urcitu kratku dobu, kratku dobu svieti bod na luminofore a potom zhasina na cierno kym ho znova neosvieti. mozes to lahko vidiet ked v televizore ukazuju kamerou natocene crt monitory, vtedy sa frame kamery vacsinou netrafi da frame crt monitora a vidno ako natoceny monitor blika ako stroboskop. lekary odporucaju ze minimalna zdraviu este bezpecna obnovovacia frekvencia monitora je 75Hz, ale to je minimum a odporucaju 85Hz a viac.
ak mas lcd tak tam to nie je az take kriticke pretoze lcd monitor funguje tak ze sa bod rozsvieti a potom svieti az kym sa jeho farba nezmeni, takze lcd bod nezhasina a teda nie taky skodlivy ako crt. ja osobne mam na lcd nastavene 60Hz (viac sa mi neda na rozliseni 1400x1050) a vobec nepocitujem unavu ani po 15 hodinach za pocitacom (pri crt som ledva vydrzal 7 hodin). pri lcd staci nastavit taku frekvenciu obnovovania aby si nerozonal ze sa monitor obnovuje (60Hz a viac).
co sa tyka ostatneho mam nastavene
Gama: 1.00 z 0,5 az 3,5
Jas: 0 z -100 az 100
kontrast: 100 z 0 az 200
Myslim, ze je zbytocne ti pisat, kto ma ako nastaveny monitor. je to individualne, zalezi od monitora (ci je CRT alebo LCD alebo iny
), zalezi tiez na svetelnych podmienkach, na videokarte, na opotrebeni monitora a pod.
Preco si radsej nestiahnes nejaky program, ktory ti pomoze nastavit monitor na spravne hodnoty. Taky je napr. program Nokia Monitor Test:
a lebo aspom nejaky obrazok monoskoupu:
a pomocou neho tiez mozes nastavit spravne hodnoty
Preco si radsej nestiahnes nejaky program, ktory ti pomoze nastavit monitor na spravne hodnoty. Taky je napr. program Nokia Monitor Test:
Kód: Vybrať všetko
http://www.slunecnice.cz/product/Nokia-test-monitoru/Kód: Vybrať všetko
http://www.kvetan.net/images/monoskop.gifKód: Vybrať všetko
http://jnp.zive.cz/files/kestazeni/monoskop.gif-
lezgy
Light Expert
- Kontaktovať používateľa:
Re: Optimalne nastavenie monitora
Zdar
ozivim temu
LCD...zmenim nastavenia a neulozi...
WTF?
philips brillance 190cw
dik
ozivim temu
LCD...zmenim nastavenia a neulozi...
WTF?
philips brillance 190cw
dik
-
lezgy
Light Expert
winxp prof
ale s tymto to asi nema nic ked ostatne na tom behali v pohode
ale s tymto to asi nema nic ked ostatne na tom behali v pohode
-
uplink
VIP
os nemá nič spoločné s OSD na monitore, len na high-endových produktoch. Čiže Tvoj monitor si nevie zapamätať Tvoje nastavenia? Nie je na ňom niečo ako save? Alebo si to nezapamätá len po vypnutí a zapnutí?
no, mne sa raz stalo, ze mi pod win vista neukladalo nastavenie monitora, ale pod xubuntu to slo...
-
lezgy
Light Expert
nic ako save tam nieje
vsimla si to zena ked chcela zmenit nastavenie
i na starych dzadoch crt to funguje aj bez save
tuna nastavim vyjden naspet na najblizsiu menu-uroven vratim sa spet a je to na default
nemusim ani vypnut monas, staci len ked zmenim mod z ekonomic a pod....
WTF?
vsimla si to zena ked chcela zmenit nastavenie
i na starych dzadoch crt to funguje aj bez save
tuna nastavim vyjden naspet na najblizsiu menu-uroven vratim sa spet a je to na default
nemusim ani vypnut monas, staci len ked zmenim mod z ekonomic a pod....
WTF?