Máš veľmi dobrý postreh - môže sa Boh mýliť? Má Boh patent na pravdu? Môže klamať? Pre niektorých kresťanov, resp. ak to vezmeme všeobecne, tak pre mnohých veriacich všetkých náboženstiev to možno bude znieť ako bezmedzné rúhačstvo, no ja osobne si myslím (dôraz na JA OSOBNE), že B/boh vie všetko, čo sa dá v daný moment vedieť, no môže to použiť podľa svojej vôle - teda môže klamať, môže podvádzať, môže "hrať nefér." No je tu otázka: "prečo by to robil?" Pokiaľ niekto disponuje správnymi informáciami (a verím, že Boh áno) a súčasne chce zvyšok večnosti stráviť v prítomnosti svojich detí, tak prečo by im klamal?
Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
K tebou nastolenej dileme - zivot alebo presvedcenie - myslím, že každý kresťan, ktorý berie svoju vieru vážne, by odpovedal jednoznačne: radšej obetujem život ako svoju vieru
Toto píšem plne si vedomý toho, čo všetko z toho vyplýva. Odkážem ťa na prenasledovania kresťanov v moslimských krajinách, Indii a inde - niekde sa mi váľal aj modlitebný email s prosbou o modlitby za ťažko skúšaných bratov v ohrození života pre svoju vieru.
Máš veľmi dobrý postreh - môže sa Boh mýliť? Má Boh patent na pravdu? Môže klamať? Pre niektorých kresťanov, resp. ak to vezmeme všeobecne, tak pre mnohých veriacich všetkých náboženstiev to možno bude znieť ako bezmedzné rúhačstvo, no ja osobne si myslím (dôraz na JA OSOBNE), že B/boh vie všetko, čo sa dá v daný moment vedieť, no môže to použiť podľa svojej vôle - teda môže klamať, môže podvádzať, môže "hrať nefér." No je tu otázka: "prečo by to robil?" Pokiaľ niekto disponuje správnymi informáciami (a verím, že Boh áno) a súčasne chce zvyšok večnosti stráviť v prítomnosti svojich detí, tak prečo by im klamal?
Stoporko nemusíš sa báť, mne je tvoja viera určite 10-krát sympatickejšia (aj keď stále nezmyselná) ako fanatická viera nejakého sektára. Ja len poukazujem na to, čo poukazujem a som rád, že si môj uhol pohľadu pochopil, aj keď s ním pochopiteľne nesúhlasíš.
Už by som tento okruh rád ukončil, lebo ma to nebaví sa stále opakovať.
Ja nemôžem brať tvoju vieru vážne, takisto, ako nemôžem brať vážne vieru ľudí, ktorí uznávajú Aštara Šerana. Samozrejme, sú tu rozdiely (počet veriacich, tradícia), ale základný pricníp je ten istý. Je to viera v niečo, čo nestojí na racionálnych základoch, je to viera v nedokázateľné a to sa jednoducho prieči ôjmu rozumu a chápaniu tohto sveta.
Neberiem vaše viery vážne, ale rešpektujem ich a tolerujem potiaľ, dokedy sa nezačínajú dotýkať mňa samého, čo sa napríklad o vplyvoch kresťanstva povedať nedá, preto toľká kritika a "hnev".
Ale ber to ako útok na kresťanstvo, nie ako útok na teba, ako kresťana. Tebe to môže prísť ako to isté, ja to však rozlišujem.
Ježiš zomrel za naše (tvoje) hriechy, ktoré si/sme ešte ani nestihli vykonať. Akoby sme boli predurčení páchať hriechy, Boh nás tak musel stvoriť, inak mu to celé nesedelo. To je celkom zaujímavé, ale to bola len taká odbočka.
Ale keď sa tvoja viera odráža od tohto ako základu, teda od osoby Ježiša, mala by byť táto problematika spracovaná, Ježišov život a činy jasné, bez nánosu absurdných výmyslov ako chodenie po vode, atď. Či to je tiež obrazne ?
Ježiš bol. Existoval človek menom Ježiš, ktorý zjavne zohral istú významnejšiu úlohu na istom území niekedy v 1.storočí. Nazval by som ho filozofom alebo prorokom, ktorý niečo hlásal. Následne ho ako nepohodlného a buriča ukrižovali.
Potiaľto to má reálny základ, ale všetko ostatné je nános, ktorý sa nanášal aj tak až storočia po jeho živote, sú to absurdné príbehy a rozprávočky, s Ježiša sa vytvorila dogma, boh. Tieto veci však nikto nedokáže, lebo na to historické reálie jednoducho nepoukazujú.
Ja viem, čo sú to axiómy. A takisto viem, že axiómu nemôžem porovnať s cirkevnou dogmou.
Axióma je základná pravda, ktorá sa nedokazuje. Netreba, lebo tú axiómu dokazuje celý rad ďalších viet, operácií, atď. Dokazujú to tak, že sedia, platia.
Ale čo dokazuje to, že Ježiš zomrel za naše hriechy ? Aká veta, aká udalosť na to nadviazala vychádzajúc s tejto "axiómy" a sedela, vychádzala tak, aby sme mohli potvrdiť, že áno, Ježiš určite musel zomrieť za naše hriechy, lebo to a to ?
Eruner: o takto slnečná energia. Slnko nám ju p ... urdné, že?
To snáď nemyslíš vážne. Dobre vieš, ako som to myslel. Síce som to sformuloval zjednodušene a pre teba asi nejasne, ale chcel som tým napísať, že neexistuje žiadna energia, ktorú by nám druhý človek mohol akokoľvek posielať, či na diaľku alebo ako.
Takúto energiu ešte nikto nezmeral ani nezaznamenal.
Eruner a čo je také extra na Ježišových myšlienkach ? Ja tam vidím popri dobrých aj zlé, resp. horšie (podľa mňa). Ale chcel som napísať to, že x filozof či rôznych múdrych malo a má oveľa lepšie, krajšie a múdrejšie myšlienky, ako mal Ježiš. A to ani nevieme, či tieto myšlienky patria naozaj jemu, nemá to autorizované.
Už by som tento okruh rád ukončil, lebo ma to nebaví sa stále opakovať.
Ja nemôžem brať tvoju vieru vážne, takisto, ako nemôžem brať vážne vieru ľudí, ktorí uznávajú Aštara Šerana. Samozrejme, sú tu rozdiely (počet veriacich, tradícia), ale základný pricníp je ten istý. Je to viera v niečo, čo nestojí na racionálnych základoch, je to viera v nedokázateľné a to sa jednoducho prieči ôjmu rozumu a chápaniu tohto sveta.
Neberiem vaše viery vážne, ale rešpektujem ich a tolerujem potiaľ, dokedy sa nezačínajú dotýkať mňa samého, čo sa napríklad o vplyvoch kresťanstva povedať nedá, preto toľká kritika a "hnev".
Ale ber to ako útok na kresťanstvo, nie ako útok na teba, ako kresťana. Tebe to môže prísť ako to isté, ja to však rozlišujem.
Ježiš zomrel za naše (tvoje) hriechy, ktoré si/sme ešte ani nestihli vykonať. Akoby sme boli predurčení páchať hriechy, Boh nás tak musel stvoriť, inak mu to celé nesedelo. To je celkom zaujímavé, ale to bola len taká odbočka.
Ale keď sa tvoja viera odráža od tohto ako základu, teda od osoby Ježiša, mala by byť táto problematika spracovaná, Ježišov život a činy jasné, bez nánosu absurdných výmyslov ako chodenie po vode, atď. Či to je tiež obrazne ?
Ježiš bol. Existoval človek menom Ježiš, ktorý zjavne zohral istú významnejšiu úlohu na istom území niekedy v 1.storočí. Nazval by som ho filozofom alebo prorokom, ktorý niečo hlásal. Následne ho ako nepohodlného a buriča ukrižovali.
Potiaľto to má reálny základ, ale všetko ostatné je nános, ktorý sa nanášal aj tak až storočia po jeho živote, sú to absurdné príbehy a rozprávočky, s Ježiša sa vytvorila dogma, boh. Tieto veci však nikto nedokáže, lebo na to historické reálie jednoducho nepoukazujú.
Ja viem, čo sú to axiómy. A takisto viem, že axiómu nemôžem porovnať s cirkevnou dogmou.
Axióma je základná pravda, ktorá sa nedokazuje. Netreba, lebo tú axiómu dokazuje celý rad ďalších viet, operácií, atď. Dokazujú to tak, že sedia, platia.
Ale čo dokazuje to, že Ježiš zomrel za naše hriechy ? Aká veta, aká udalosť na to nadviazala vychádzajúc s tejto "axiómy" a sedela, vychádzala tak, aby sme mohli potvrdiť, že áno, Ježiš určite musel zomrieť za naše hriechy, lebo to a to ?
Eruner: o takto slnečná energia. Slnko nám ju p ... urdné, že?
To snáď nemyslíš vážne. Dobre vieš, ako som to myslel. Síce som to sformuloval zjednodušene a pre teba asi nejasne, ale chcel som tým napísať, že neexistuje žiadna energia, ktorú by nám druhý človek mohol akokoľvek posielať, či na diaľku alebo ako.
Takúto energiu ešte nikto nezmeral ani nezaznamenal.
Eruner a čo je také extra na Ježišových myšlienkach ? Ja tam vidím popri dobrých aj zlé, resp. horšie (podľa mňa). Ale chcel som napísať to, že x filozof či rôznych múdrych malo a má oveľa lepšie, krajšie a múdrejšie myšlienky, ako mal Ježiš. A to ani nevieme, či tieto myšlienky patria naozaj jemu, nemá to autorizované.
-
Stoporko
VIP
hughito - to čo si napísal, jasne ukazuje, že pojem axióma naozaj nechápeš - je to niečo ,čo platí, čo NEDOKAZUJEŠ, lebo je to NEDOKÁZATEĽNÉ.
K tomu posielaniu energie - a čo ak to nie je energia, ktorú dotyčný vysiela, ale skôr "usmerní" všadeprítomnú energiu na tú konkrétnu osobu? To je myslím aj pre teba prijatelnejšie, nie?
k tomu umieraniu JK za hriechy, ktoré ešte nenastali - teba by bavilo posielať svoje dieťa na smrť každý deň nekonečne veľa krát? O čo jednoduchšie je poslať ho raz a vyhlásiť, že každý, kto prijme, že tá smrť bola aj kvôli nemu, tak je ospravedlnený?
K tomu posielaniu energie - a čo ak to nie je energia, ktorú dotyčný vysiela, ale skôr "usmerní" všadeprítomnú energiu na tú konkrétnu osobu? To je myslím aj pre teba prijatelnejšie, nie?
k tomu umieraniu JK za hriechy, ktoré ešte nenastali - teba by bavilo posielať svoje dieťa na smrť každý deň nekonečne veľa krát? O čo jednoduchšie je poslať ho raz a vyhlásiť, že každý, kto prijme, že tá smrť bola aj kvôli nemu, tak je ospravedlnený?
Možno som sa zle vyjadril, ale myslel som to proste tak, že tú axiómu "dokazujú" tak, že tie veci odvodené z nej sedia, že to vychádza a platí ? Ak je tá axióma zlá, tak všetky veci, ktoré z nej vzídu, musia byť tiež zlé a neplatné, či nie ? Ja sa tu nechcem hrať na nejakého matematika, rád sa nechám poučiť.
A pomôžem si aj Adamom Romanom, ktorý polemizoval so známym českým astronómom Jánom Grygarom presne na túto tému.
celý článok na
http://adam.humanisti.sk/?p=72
Stoporko: Ale čo je to tá všadeprítomná energia a akým spôsobom ju ten dotyčný ovláda ?
A pomôžem si aj Adamom Romanom, ktorý polemizoval so známym českým astronómom Jánom Grygarom presne na túto tému.
Kód: Vybrať všetko
To, čo nasleduje v citovanom príspevku ďalej, je už skutočne pritiahnuté za vlasy. Jiří Grygar sa púšťa do vopred prehratej bitky, keď sa odvažuje porovnávať (hoci len formálne) matematiku s teológiou. Upozorňuje čitateľa na to, že matematika, rovnako ako teológia, vychádza z nedokázaných tvrdení, tzv. axióm. Musím sa búriť už hneď tu na začiatku. Matematické axiómy sú síce naozaj nedokázané tvrdenia, ale nie tvrdenia, ktoré by odporovali našej rozumovej skúsenosti. Nie sú to nedokázateľné tvrdenia, ktorým by sme museli iba veriť aj v rozpore s tým, čo nám hovoria naše zmysly, ako je to v prípade cirkevných dogiem. V euklidovskej geometrii je jednou z axióm tvrdenie, že rovnobežky sa nepretínajú. Neviem, či teológia obsahuje podobne jasnú axiómu. Tajomstvo tzv. svätej trojice, či počatia z ducha svätého, takými zrejme nebudú. Jednou z axióm aritmetiky je nedokázané tvrdenie, že ak k ľubovoľnému číslu pripočítame nulu, toto číslo sa nezmení. Zdá sa vám to byť nejakým mystickým tajomstvom? Pán Grygar zrejme počíta s tým, že bežný čitateľ nemá rád matematiku a nevie preto o jej základoch nič. Áno, axiómy matematiky sú síce nedokázané, ale bežný človek ani len netuší, že by sa vôbec mali dokazovať – to iba matematici sú takí nároční a exaktní, že dokazujú aj to, čo väčšina ľudí považuje za samozrejmé. Uvediem príklad vety, ktorá vyplýva z takých nedokázaných axióm: Jordanova veta, kľúčová veta topológie, zhruba tvrdí to, že každá uzavretá krivka (typu kružnice) delí rovinu na dve časti a tvorí ich spoločnú hranicu. A dôkaz tejto vety zaberá niekoľko strán! Myslím si, že väčšina (aj veľmi vzdelaných) ľudí by ešte aj túto vetu prijala bez dôkazu. Neviem však, či je každému rovnako jasné, že Kristus je syn Dávidov len preto, lebo Jozef, ktorý nebol Kristovým otcom, bol Dávidovým potomkom (Mt 1, 1-16).
Sú „axiómy“ teológie také jasné ako axiómy matematiky? A ktoréže axiómy to vôbec sú? Dosť podrobne som si prečítal autoritatívne dielo katolíckej vierouky Katechizmus katolíckej cirkvi, ale nenašiel som v ňom nie že axiómy, ale ani len náznaky nejakých zmysluplných tvrdení. Domnievam sa preto naďalej, že ešte stále za základné dogmy kresťanstva možno považovať tvrdenia obsiahnuté v kréde, teda apoštolskom, či nicejskom vyznaní viery. Sú tieto tvrdenia také zrejmé ako axiómy matematiky? A spĺňajú hlavné požiadavky každého axiomatického systému: neprotirečivosť a úplnosť? Čo je jasné a našej každodennej skúsenosti neodporujúce na „axiómach“: „počal sa z Ducha Svätého“, „vzal si telo z Márie Panny“, „zostúpil k zosnulým“, „ale tretieho dňa vstal z mŕtvych“, „sedí po pravici [nie ľavici?] Boha“, „a zasa príde v sláve súdiť živých i mŕtvych“?
Nerád by som sa pána Grygara dotkol, ale naozaj nechápem, čo sa musí s vedcom stať, aby sa odhodlal tvrdiť, že v teológii „sa používajú princípy matematickej logiky, aby sme vytvorili určitú náboženskú štruktúru“? Rád by som vedel, čo si pán Grygar a teológovia myslia o matematickej logike. Študoval som základné diela tejto preveľmi náročnej matematickej disciplíny od Alonza Churcha aj Yehoshuu Bar-Hillela. Neviem, či J. Grygar vie, že vrcholom matematickej logiky je Gödelova veta o neúplnosti aritmetiky a že jej najkratší dôkaz zaberá v diele R. L. Goodsteina, Mathematical Logic, Leicester University Press 1957, osem strán. Veľmi rád sa dám poučiť, ale v Katechizme katolíckej cirkvi som nezbadal ani len náznak používania akejkoľvek logiky, ani len neformálnej. Aby ma niekto neobvinil z tárania, uvediem príklad.Stoporko: Ale čo je to tá všadeprítomná energia a akým spôsobom ju ten dotyčný ovláda ?
Ja sa nad tým nemôžem takto zamyslieť, lebo pre mňa je absurdné len to, že by niekto z "nebies" posielal na Zem svoje dieťa, ktoré by tu malo násilne zomrieť za naše hriechy, ktoré sa ešte ani nestali.k tomu umieraniu JK za hriechy, ktoré ešte nenastali - teba by bavilo posielať svoje dieťa na smrť každý deň nekonečne veľa krát? O čo jednoduchšie je poslať ho raz a vyhlásiť, že každý, kto prijme, že tá smrť bola aj kvôli nemu, tak je ospravedlnený?
Aj ty?stoporko napísal:K tebou nastolenej dileme - zivot alebo presvedcenie - myslím, že každý kresťan, ktorý berie svoju vieru vážne, by odpovedal jednoznačne: radšej obetujem život ako svoju vieru
Nehovrim ze boh nam klame ale hovorim ze nam este nic nepovedal.stoporko napísal:Máš veľmi dobrý postreh - môže sa Boh mýliť? Má Boh patent na pravdu? Môže klamať? Pre niektorých kresťanov, resp. ak to vezmeme všeobecne, tak pre mnohých veriacich všetkých náboženstiev to možno bude znieť ako bezmedzné rúhačstvo, no ja osobne si myslím (dôraz na JA OSOBNE), že B/boh vie všetko, čo sa dá v daný moment vedieť, no môže to použiť podľa svojej vôle - teda môže klamať, môže podvádzať, môže "hrať nefér." No je tu otázka: "prečo by to robil?" Pokiaľ niekto disponuje správnymi informáciami (a verím, že Boh áno) a súčasne chce zvyšok večnosti stráviť v prítomnosti svojich detí, tak prečo by im klamal?
-
Stoporko
VIP
Hughito - ten pán Roman zjavne zle pochopila Grygara - celá vec ohľadom axiómov a nedokázateľných tvrdení: pre bežných ľudí netreba dokazovať, lebo "vedia," že keď je niečo rovnobežné, nikdy sa to nepretne. Tak aj pre veriacich v nejakého boha netreba dokazovať, že ten boh existuje, lebo je to pre nich rovnako prirodzené. Proste niečo, čo nepotrebujú dokazovať, "lebo je to tak."
Ohľadom dokazovanie ďalších vecí v kresťanstve pomocou logiky - zrejme ten Roman čítal IBA RKC katechizmus a nemal dočinenia s praktizovaním osobnej viery v živote.
U mňa tá "matematická logika teológie" (divný názov, viem
) funguje nasledovne: predpokladajme, že existuje Boh. Predpokladajme, že ten Boh existuje večne - bol a vždy bude. Z toho vyplýva, že sa ten Boh bude počas toho dlhého času príšerne nudiť, pokiaľ bude sám. Z toho vyplýva, že Boh chce mať vo večnosti okolo seba ľudí, aby tam mal byť s kým. Pokiaľ Boh stvoril ľudí a súčasne ľudia sa mu vzopreli, tak porušili jeho nariadenie. Pokiaľ porušili Božie nariadenie, majú hriech. Predpokladajme, že nič hriešne (čo má hriech) nesmie byť v Božej prítomnosti. Pokiaľ si ľudia uvedomia, že vďaka tomu, že robia zlé veci, nemôžu byť v Božej prítomnosti počas večnosti, môžu sa snažiť to zmeniť. Predpokladajme, že Boh vie všetko, čo sa dá v danom okamihu vedieť. Pokiaľ platí predošlé tvrdenie a súčasne platí to, že Boh chce mať ľudí pri sebe vo večnosti a zároveň je pravda, že pokiaľ ľudia robia zlé veci, nebudú s Bohom vo večosti, vyplýva z toho, že je v Božom záujme im pomôcť, aby sa do tej večnosti dostali. Dá sa to zatiaľ sledovať? Predpokladajme, že vrámci duchovných (astrálnych) zákonov platí, že za každý hriech je jediná "odplata" smrť. Z toho vyplýva, že pokiaľ chce mať ľudí vo večnosti a oni súčasne nedokážu nerobiť nič zlé, tak jediný, kto to dokáže zmeniť, je on. Ak je odplata za hriech smrť a Boh nechce nechať ľudí zomrieť, lebo ich chce mať vo večnosti, tak musí zomrieť niekto iný a nie ľudia. A keďže sú strany len dve - ľudia vs. Boh, tak musí umrieť Boh. Preto Boh poslal svojho "syna" - prevtelil kúsok seba samého do ľudského tela a to, aj keď nikdy nespravilo žiaden hriech, bolo obetované.
Tá "teologická logika" je spravená len teraz, dá sa samozrejme lepšie rozviť, toto je len taký velice hrubý náčrt - že aj napríklad kresťanská viera pracuje s niečim podobným matematickým axiómom, máme svoje vety, dedukcie... len sa na to ľudia možno takto bežne nepozerajú...
Kali - áno, aj ja.
ohľadom všadeprítomnej energie a jej ovládanie - netuším, spýtaj sa niekoho, kto s tým robí, kto sa venuje anjelskemu liečeniu, Reiki a podobne. Môj výmysel/čo ak to tak je - existuje všadeprítomná duchovná energia, ktorá sa vrámci duchovného sveta môže premieňať na duchovné bytosti a späť - analógia s energiou a hmotou v reálnom svete. Predpokladajme, že existujú ľudia, ktorí dostali schopnosť usmerňovať túto duchovnú energiu (nie duchovnú "hmotu"), aby sa skoncentrovala v reálnej hmote (človek...). Pokiaľ existujú duchovno-energetické dráhy = meridiány, čakry... v ľudskom tele a ich zablokovanie/disfunkcia je pôvodcom rôznych ochorení/zdravotných i psychických problémov, tak práve nahustenie voľne plynúcej duchovnej energie môže viesť k ich odblokovaniu a následnému uzdraveniu.
Ohľadom dokazovanie ďalších vecí v kresťanstve pomocou logiky - zrejme ten Roman čítal IBA RKC katechizmus a nemal dočinenia s praktizovaním osobnej viery v živote.
U mňa tá "matematická logika teológie" (divný názov, viem
Tá "teologická logika" je spravená len teraz, dá sa samozrejme lepšie rozviť, toto je len taký velice hrubý náčrt - že aj napríklad kresťanská viera pracuje s niečim podobným matematickým axiómom, máme svoje vety, dedukcie... len sa na to ľudia možno takto bežne nepozerajú...
Kali - áno, aj ja.
ohľadom všadeprítomnej energie a jej ovládanie - netuším, spýtaj sa niekoho, kto s tým robí, kto sa venuje anjelskemu liečeniu, Reiki a podobne. Môj výmysel/čo ak to tak je - existuje všadeprítomná duchovná energia, ktorá sa vrámci duchovného sveta môže premieňať na duchovné bytosti a späť - analógia s energiou a hmotou v reálnom svete. Predpokladajme, že existujú ľudia, ktorí dostali schopnosť usmerňovať túto duchovnú energiu (nie duchovnú "hmotu"), aby sa skoncentrovala v reálnej hmote (človek...). Pokiaľ existujú duchovno-energetické dráhy = meridiány, čakry... v ľudskom tele a ich zablokovanie/disfunkcia je pôvodcom rôznych ochorení/zdravotných i psychických problémov, tak práve nahustenie voľne plynúcej duchovnej energie môže viesť k ich odblokovaniu a následnému uzdraveniu.
Stoporko,
nebuď si taký istý..... čo sa týka obetovania života/viery.... Sú aj horšie veci ako je smrť...... a inak pevní ľudia sa už zosypali ako domček z kariet..... a popreli by aj vlastnú mater..... pri vhodne zvolenej technike kombinácie fyzického/psychického nátlaku (a dostatku času) sa nakoniec zosype každý
.....
A k tej "energii" a liečenia pomocou nej...... Ľudská psychika, sugescia a autosugescia dokážu hotové divy...... a to sa týka aj liečenia chorôb......
nebuď si taký istý..... čo sa týka obetovania života/viery.... Sú aj horšie veci ako je smrť...... a inak pevní ľudia sa už zosypali ako domček z kariet..... a popreli by aj vlastnú mater..... pri vhodne zvolenej technike kombinácie fyzického/psychického nátlaku (a dostatku času) sa nakoniec zosype každý
A k tej "energii" a liečenia pomocou nej...... Ľudská psychika, sugescia a autosugescia dokážu hotové divy...... a to sa týka aj liečenia chorôb......
-
Stoporko
VIP
pinhead - neboj, o vypočúvaní mi toto písať nemusíš, mám o tom naštudované pomerne dosť, len praktická skúsenosť zatiaľ (našťastie?) chýba. Čítal som (ktorá to bola kniha si fakt nespomeniem), že počas WWII mnohí kresťania šli dobrovoľne do koncentráku miesto židov, myslím že je to pomerne silný akt viery, nie?
Alebo skôr akt ich vlastnej hlúposti...... No ale k veci..... Keď niekoho brali do koncentračného tábora/gulagu, tak ho tam brali za účelom zlikvidovania, pracovného nasadenia, izolácie, ale NIE za účelom individuálneho prevychovania (ono tie KL/gulagy boli skôr takou hromadnou záležitosťou)...... Na toto sú treba iné jemnejšie metódy a taký osobný prístup...... Proste treba "rozpracovať" dotyčného do poslednej bunky..... To znamená komplexné pochopenie ako myslí, psychiatrické posudky..... a z toho vyplývajúce závery - teda možnosť prepísania jeho "zdrojového kódu" (lepší výraz ma nenapadá) - v prípade potreby aj chirurgickou cestou......
-
Stoporko
VIP
pinhead - a ako tvoj príspevok o gulagoch/koncentrákoch, nech je akokoľvek hodnotný a zaujímavý (pre mňa určite áno), súvisí s témou Boh a náboženstvá, resp. to, o čom sa tu v poslednej dobe primárne bavíme?
Len som narážal na to, že tá úvaha o tom obetovaní života za vieru mi prišlo ako príliš silné tvrdenie......
Ale jedným zásadným rozdielom je aj to, že tie rovnobežky si môžem nakresliť aj teraz a keby som mal dostatočne dlhý papier a veľa ceruziek, môžem sú túto axiómu krásne ukázať.
V toho Boha sa dá zase len veriť, nijako inak si to dokázať (aspoň s časti) nemôžem.
Je zaujímavé sledovať tie rôzne "frakcie" vo vnútri kresťanstva. Ty ako vedecky založený človek, čo študuje fyziku a si zároveň veriaci sa snažíš silou-mocou obhájiť svoju vieru aj vedeckým spôsobom, ako napríklad náš známy fyzik Krempaský, ktorého určite poznáš a možno z neho aj čerpáš.
To ale napríklad iní kresťania odmietajú, vieru a vedu rozdeľujú a je to pre nich nespojiteľné. Takéto názory sa vyskytovali aj v scholastickom období.
Tvoja krásna rozprávka (predstava) akože dáva zmysel, ale mne asi tak, ako že mama kozliatok rozpárala vlkovi brucho a dala mu tam kamene a zjedené kozliatka vytiahla von.
Navyše, ty (a celkovo kresťania) stále určujú človeka ako niečo výnimočné, čo je ale v rozpore s vedou. Vesmír = Boh nevykazuje žiadne známky nejakej dobromyseľnosti, sme len malá bodka, zrniečko v prachu v tom obrovskom priestore.
A to ani nehovorím o tom, že podľa takej teórie superstrún existujú paralelné vesmíry, ktorých môže byť nekonečne veľa. To by sme boli už odpísaní vôbec.
Tá všadeprítomná energia, s ktorou vedia manipulovať iba niektorí ľudia mi ide prosti srsti, v tejto veci ja zastávam názor, že ide o liečenie pomocou placeba, hypnózy či sugescie.
K tejto otázke si odporúčam pozrieť tento diel Máte slovo: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/2 ... ate-slovo/
V toho Boha sa dá zase len veriť, nijako inak si to dokázať (aspoň s časti) nemôžem.
Je zaujímavé sledovať tie rôzne "frakcie" vo vnútri kresťanstva. Ty ako vedecky založený človek, čo študuje fyziku a si zároveň veriaci sa snažíš silou-mocou obhájiť svoju vieru aj vedeckým spôsobom, ako napríklad náš známy fyzik Krempaský, ktorého určite poznáš a možno z neho aj čerpáš.
To ale napríklad iní kresťania odmietajú, vieru a vedu rozdeľujú a je to pre nich nespojiteľné. Takéto názory sa vyskytovali aj v scholastickom období.
Tvoja krásna rozprávka (predstava) akože dáva zmysel, ale mne asi tak, ako že mama kozliatok rozpárala vlkovi brucho a dala mu tam kamene a zjedené kozliatka vytiahla von.
Navyše, ty (a celkovo kresťania) stále určujú človeka ako niečo výnimočné, čo je ale v rozpore s vedou. Vesmír = Boh nevykazuje žiadne známky nejakej dobromyseľnosti, sme len malá bodka, zrniečko v prachu v tom obrovskom priestore.
A to ani nehovorím o tom, že podľa takej teórie superstrún existujú paralelné vesmíry, ktorých môže byť nekonečne veľa. To by sme boli už odpísaní vôbec.
Tá všadeprítomná energia, s ktorou vedia manipulovať iba niektorí ľudia mi ide prosti srsti, v tejto veci ja zastávam názor, že ide o liečenie pomocou placeba, hypnózy či sugescie.
K tejto otázke si odporúčam pozrieť tento diel Máte slovo: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/2 ... ate-slovo/
-
Stoporko
VIP
Hughito:
študujem chémiu, čiže máme aj prednášky z fyziky, no na to, aby som študoval čistú fyziku na matfyze naozaj nemám
Toho Krempaského nepoznám, to meno mi nič nevraví.
To, že je môj pohľad na vieru a moja verzia kresťanstva v rozpore s vierou iných kresťanov - no a? Pokiaľ niekto chce zatvárať oči pred faktami a tvrdiť, že Zem vznikla v nedeľu pred 12 000 rokmi, je to jeho boj, ja mu to nemienim brať - len mu ponúknem aj svoj pohľad na vec. A pokiaľ si istá časť mladých kresťanov na základe knižiek (ktoré by som zakázal a snáď v tomto jedinom prípade udelil výnimku a tie knihy spáli - som proti páleniu akýchkoľvek kníh, ale tu by sa snáď výnimka spraviť mala) Joshua Harris - s nikým nechodím a nejsem cvok, autora si nespomínam - prechádzka ružovou záhradou a im podobné, odopiera pred svadbou objatia, bozky, petting alebo sex - je to ich boj, ich voľba. Môžme im ukázať aj iný pohľad na vec (nikto mi nevie uspokojivo vysvetliť kde sa v Biblii zakazuje predmanželský sex... diskusia okolo smilstva...), no rozhodnúť sa musí každý sám za seba.
Boh a vesmír - toto nemôžme zamieňať! Boh "býva" v astrálnom svete, vesmír sa riadi fyzikálnymi zákonmi, je to materiálny (alebo energetický, o premene energie a hmoty sme sa už bavili tuším) priestor. Takže vesmír ani nemá byť prečo láskavý - je to proste priestor okolo nás. Boh je "entita" v nehmotnom (astrálnom) vesmíre - priestore. My určujeme človeka ako niečo výnimočné? Tomu celkom nerozumiem, skús to troška rozviesť.
študujem chémiu, čiže máme aj prednášky z fyziky, no na to, aby som študoval čistú fyziku na matfyze naozaj nemám
To, že je môj pohľad na vieru a moja verzia kresťanstva v rozpore s vierou iných kresťanov - no a? Pokiaľ niekto chce zatvárať oči pred faktami a tvrdiť, že Zem vznikla v nedeľu pred 12 000 rokmi, je to jeho boj, ja mu to nemienim brať - len mu ponúknem aj svoj pohľad na vec. A pokiaľ si istá časť mladých kresťanov na základe knižiek (ktoré by som zakázal a snáď v tomto jedinom prípade udelil výnimku a tie knihy spáli - som proti páleniu akýchkoľvek kníh, ale tu by sa snáď výnimka spraviť mala) Joshua Harris - s nikým nechodím a nejsem cvok, autora si nespomínam - prechádzka ružovou záhradou a im podobné, odopiera pred svadbou objatia, bozky, petting alebo sex - je to ich boj, ich voľba. Môžme im ukázať aj iný pohľad na vec (nikto mi nevie uspokojivo vysvetliť kde sa v Biblii zakazuje predmanželský sex... diskusia okolo smilstva...), no rozhodnúť sa musí každý sám za seba.
Boh a vesmír - toto nemôžme zamieňať! Boh "býva" v astrálnom svete, vesmír sa riadi fyzikálnymi zákonmi, je to materiálny (alebo energetický, o premene energie a hmoty sme sa už bavili tuším) priestor. Takže vesmír ani nemá byť prečo láskavý - je to proste priestor okolo nás. Boh je "entita" v nehmotnom (astrálnom) vesmíre - priestore. My určujeme človeka ako niečo výnimočné? Tomu celkom nerozumiem, skús to troška rozviesť.
A co s nimi? Ze mozem pripustat existenciu Dia a inych? No schvalne, aky je princip? A preco myslis, ze prave od animizmu?hughito napísal:Ak ti nie je sympatická Snehulienka, zameň si ju za Zeusa či egyptské božstvá. Princíp je rovnaký, vždy to tak bolo, už od animizmu.
Teraz budem trochu tvrdystoporko napísal:Kali - áno, aj ja.
tento citát ale nie je odo mňa, ale je to vhodná odpoveď kalimuUmrieť za Boha je pekné.
No krajšie je žiť zaňho.
a počul som, že nejaký vedci už uvažovali, že podstatou hmoty môže byť boh. Čo vy na to?
-
Stoporko
VIP
prečo by som sa mal obetovať?
Prečo by som mal sám ukončiť svoj život tu na zemi? Síce by som tým pomohol, no prišiel by som o možnosť diskutovať o Bohu. Nevraviac o tom, že zabiť sa je podľa môjho názoru zbabelé (nebrať do extrémov - eutanázia a spol). Keď sme sa raz na túto zem narodili, tak by sme tu mali aj "prirodzene" = nie vlastným pričinením zomrieť. A môžem ťa ubezpečiť, na ten nebeský sa veľmi teším
ale zatiaľ nevidím dôvod, prečo by som mal ukončiť svoju existenciu v materiálnom svete.
Inač, pôvodná otázka bola tuším, či sú kresťania ochotní za svoju vieru umrieť, nie sa dobrovoľne zabiť - to robia rozličné kulty a sekty - masové sebevraždy a podobne
Inač, pôvodná otázka bola tuším, či sú kresťania ochotní za svoju vieru umrieť, nie sa dobrovoľne zabiť - to robia rozličné kulty a sekty - masové sebevraždy a podobne
stoporko ja som pisal preco. Asi ked ten nebesky zivot je lepsi jak pozemsky a som o tom skalopevne presvedceny tak by som tam chcel ist co najskor naco zbytocne cakat, logicka odpoved. Ocividne mas sam pochybnosti ak nie inak by si nevahal.
Eruner, aky vedci? bud konkretnejsi, odkaz ma na nejaky clanok.
Eruner, aky vedci? bud konkretnejsi, odkaz ma na nejaky clanok.
Stoporko: A neurčuje cirkev človeka ako niečo výnimočné ? Alebo veriaci predpokladajú, že vo Vesmíre sú aj iní ľudia, ktorých tiež stvoril Boh ? A tiež ich nekonečne miluje, atď.
Celé učenie kresťanstva je o výnimočnosti človeka, jeden veriaci na inom fóre mi napísal, že cirkvi vadí na evolučnej teórií len to, že podľa nej sa tento náš typ človeka ešte zmení, teda my nie sme to dokonalé božie stvorenie, ako to chápu kresťania.
Aj geocentrizmus stál na tomto, Zem na ktorej je človek, je stredom Vesmíru, stredom všetkého, čo vytvorili Boh, teda, že sme jednoducho vytvorení ako to najlepšie.
Neviem, či ma pochopil, ale skús to.
nauraa: Ja sa ťa pýtam, či pripúšťaš existenciu aj Dia. Princíp je taký, že človek si od svojho začiatku začal vytvárať "osoby", ktorým dával nadpozemské schopnosti, na základe svojej nevedomosti. A prečo od animizmu ? Lebo to bolo prvé náboženstvo.
Eruner: To by ma teda naozaj zaujímalo akí. Buď to rozveď a uveď zdroj, alebo sa vyvaruj takýchto rečí do vetra.
Stoporko (2) : Zamyslel si vôbec nad tým, aký nezmyselný je večný život, nech by bol akokoľvek dobrý a úžasný ?
Celé učenie kresťanstva je o výnimočnosti človeka, jeden veriaci na inom fóre mi napísal, že cirkvi vadí na evolučnej teórií len to, že podľa nej sa tento náš typ človeka ešte zmení, teda my nie sme to dokonalé božie stvorenie, ako to chápu kresťania.
Aj geocentrizmus stál na tomto, Zem na ktorej je človek, je stredom Vesmíru, stredom všetkého, čo vytvorili Boh, teda, že sme jednoducho vytvorení ako to najlepšie.
Neviem, či ma pochopil, ale skús to.
nauraa: Ja sa ťa pýtam, či pripúšťaš existenciu aj Dia. Princíp je taký, že človek si od svojho začiatku začal vytvárať "osoby", ktorým dával nadpozemské schopnosti, na základe svojej nevedomosti. A prečo od animizmu ? Lebo to bolo prvé náboženstvo.
Eruner: To by ma teda naozaj zaujímalo akí. Buď to rozveď a uveď zdroj, alebo sa vyvaruj takýchto rečí do vetra.
Stoporko (2) : Zamyslel si vôbec nad tým, aký nezmyselný je večný život, nech by bol akokoľvek dobrý a úžasný ?
Ale tam ani tak nejde o to, ako ho pomenujes, ale skor o to, ci clovek pripusta, ze nejaka vyssia entita vobec existuje. Mozes si toho boha nazvat akokolvek, hlavna pointa je o niecom inom. Co sa tyka toho principu... je to len jedna z teorii, rovnako ako aj to, ze prvym nabozenstvom bol animizmus.hughito napísal:Ja sa ťa pýtam, či pripúšťaš existenciu aj Dia. Princíp je taký, že človek si od svojho začiatku začal vytvárať "osoby", ktorým dával nadpozemské schopnosti, na základe svojej nevedomosti. A prečo od animizmu ? Lebo to bolo prvé náboženstvo.