Zákony cestnej premávky pre bicykle
Re: Zákony cestnej premávky pre bicykle
Ako to je teraz s povinnou výbavou a pod.? Mimo mesta musím mať elmu to vie. Za zníženej viditelnosti svetlá a reflex. vestu či nie?!
Inak svetlá počas dna musím mať so sebou či nie (kvôli kontrole)? Prilba a vesta musí byť aj v obci / meste či nie?
Kde by som našiel nejaké info.
Dik
Inak svetlá počas dna musím mať so sebou či nie (kvôli kontrole)? Prilba a vesta musí byť aj v obci / meste či nie?
Kde by som našiel nejaké info.
Dik
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
DR8PruBr: Reflexna vesta nebola povinna, povinne boli reflexne prvky, ludia si to casto mylili.Nemyslim si, ze sa v poslednom case nieco zmenilo, takze postacia ti reflexne prvky, napriklad ich maju niektore budny, topanky, sustiaky, batohy, pripadne si mozes kupit reflexny pas na ruku na benzinovej pumpe za asi 1,50 eur.
Tiez by aj mna zaujimalo, ako je to so svetlami pocas dna, ale myslim, ze kedze su tieto svetla odnimatelne, tak pocas dna ich mat nemusis, pretoze si ich das az za znizenej viditelnosti - to je moj nazor na tuto situaciu.
Tiez by aj mna zaujimalo, ako je to so svetlami pocas dna, ale myslim, ze kedze su tieto svetla odnimatelne, tak pocas dna ich mat nemusis, pretoze si ich das az za znizenej viditelnosti - to je moj nazor na tuto situaciu.
A ešte čo sa týka prilby, tá je v meste povinná iba pre osoby mladšie ako 15 rokov, mimo obce je povinná pre všetkých..... avšak samozrejme iba na cestách. Ak budeš jazdiť mimo obce iba po lesných a poľných cestách, prilbu mať nemusíš (aj keď kvôli vlastnej bezpečnosti sa doporučuje).
http://www.sme.sk/c/4301553/do-lesa-moz ... rilby.html
http://www.sme.sk/c/4301553/do-lesa-moz ... rilby.html
čo sa týka povinnej výbavy, tak stručne, musíš mať dve ma sebe nezávislé brzdy, zadné červené a predné biele odrazky, oranžové odrazky na predáloch alebo obuvy a na lúčoch kolies, pri zníženej viditeľnosti predné biele, zadné červené svetlo schopné svietiť najmenej 1,5 hodiny. Teda ak je dobrá viditeľnosť svetlá nemusíš mať pri sebe, stačia len odrazky. Blatníky sú dobrovoľné.
Komplet výbavu nájdeš tuto:
http://www.telecom.gov.sk/index/open_fi ... 09_464.pdf
Čo sa týka prilby, tak v zákone sa píše pri jazde mimo obce, teda ak aj na bežnej ceste alebo cyklistickom chodníku chýba tabuľko s označením konca obce, prilba nie je povinná ...
Komplet výbavu nájdeš tuto:
http://www.telecom.gov.sk/index/open_fi ... 09_464.pdf
Čo sa týka prilby, tak v zákone sa píše pri jazde mimo obce, teda ak aj na bežnej ceste alebo cyklistickom chodníku chýba tabuľko s označením konca obce, prilba nie je povinná ...
Ake su vase realne skusenosti? Dzubali vas za nenosenie prilby alebo ze nemate reflexne prvky? Este stale si to vela ludi myli tak dodam...
Okrem toho co tu bolo popisane o tych odrazkach a brzdach tak takto: Reflexne prvky (najcastejsie volia vestu ale stacia aj tie pasiky na ruku/nohu) treba mat len za znizenej viditelnosti aj v obci aj mimo nej. Prilba je povinna len mimo obce, deti musia mat aj v obci.
Okrem toho co tu bolo popisane o tych odrazkach a brzdach tak takto: Reflexne prvky (najcastejsie volia vestu ale stacia aj tie pasiky na ruku/nohu) treba mat len za znizenej viditelnosti aj v obci aj mimo nej. Prilba je povinna len mimo obce, deti musia mat aj v obci.
Nedrbali ma. Ale relexnu pasku na ruku a nohu si davam pre svoje bezpecie, hlavne, ak si idem obcas vecer zabehat. Kamarata 1x zastavili, lebo nemal prilbu, ale nic z toho. Mestska policia predsa nema pravomoc na to a statna ti na prilbu kasle, pokutu 10-20 eur sa im neoplati vypisovat, radsej zastavia 3 auta, jedno z nich ma lekarnicku po splatnosti a uz to je za 50 eur.
Ja som skor nastaveny srat na policajtov ked som na biku. Sak slapnem 3x silnejsie a uz ma nevidia, sup vedlajsia ulicka. Lebo ked chcu tak najdu barsco.
Tak ja si tiez myslim ze kaslu na cyklistov lebo sa im ovela viac oplati auta chytat. Mestski mozu pindat len zato ze jazdite cez travnik alebo chodniky. Ja som v chotari nosil prilbu ale ostatni (skoro vsetci) co bicykluju medzi dedinami nemali a neraz tadial isli zeleni a nerobili nic. Ani len neblikli svetlami aby upozornili ze hej kde mas prilbu alebo nieco... Svetielka ci minimalne reflexpasky si fakt davajte ked vecer behate/korculujete/bajkujete je to super vidiet zdaleka.