Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa hughito »

A aká je iná hypotéza ? Zahrmelo a človek si vymyslel boha (veľmi zjednodušene). Tak to bolo.

Čo bolo prvým náboženstvom ? :)

Inak niečo na odľahčenie.

Ježiš sa pravidelne zjavuje na panviciach a prepraženom oleji, toastoch, odpílených stromov, v zhnitých kútoch či niekde v oblaku.
Ale na psej riti ? Tak to Ježiš pokročil.
Prílohy
dogbuttjesus.gif
(164.51 KiB) 311 stiahnutí
Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

kali - pracuješ so zlou úvahou - pokiaľ je nebeský život lepší pre mňa než tento pozemský, tak nie je o čom - tvoja úvaha. Chyba je v tom, že musíš zohľadniť to, že bezomňa (kresťanov) by sa o tom nemohol nikto ďalší dozvedieť :) Navyše náš zakladateľ (JK) nám odkázal, aby sme šírili jeho učenie a myslím si, že najsprávnejší spôsob "evanjelizácie" resp. misionárstva je nechať ostatných okolo seba, nech vidia ako žijem a čomu verím. A to by z "onoho sveta" moc nešlo :)

//autoeditácia príspevku (23 Apr 2010, 9:35)
Hughito - človek ako niečo výnimočné a nemenlivé - dokonalé: totálny bullshit :D Pokiaľ sa človek evolúciou vyvinie v niečo lepšie, budem len a len rád a myslím si, že náš Ocko tiež - vo večnosti sa akékoľvek fyziologické rozdiely aj tak anulujú, keďže by sme tam vraj nemali byť v našich telách, ale ako nejaké nehmotné "matrice" resp. v "nových astrálnych telách" (znie to divne, ja viem...lepšie bude sa o tomto porozprávať neskôr). Takže: po biologickej stránke nevidím dôvod, prečo by sa človek ako živočíšny druh nemohol/nemal vyvinúť v niečo lepšie (ja osobne strašne túžim po fotosyntéze a žiabrach :) ), je to z pohľadu prírody logický krok ďalej (naša evolúcia) - vyvíja sa všetko, prečo by mal zrovna človek stagnovať? Beriem, že niektorí veriaci zrovna takto nezmýšľajú (najmä tí humanisticky zameraní - ich vzdelanie z prírodných vied je pomerne plytké), no máme ísť teraz robiť medzi kresťanmi kurzy prírodných vied???
K tomu pojmu "dokonalé Božie stvorenie" - keby sme sa to snažili nejako odvodiť z Biblie (genezis), tak sa tam píše, že čo Boh stvoril počas vývoja Zeme, bolo DOBRÉ. A rozdiel medzi dobrým a dokonalým je sakra veľký. Tvrdiť, že človek je biologicky dokonalý môže snáď iba totálny ignorant.

K tomu, či sú vo vesmíre iné bytosti, ktoré tiež stvoril Boh - podľa mňa isto sú (prečo by neboli, však je vesmír dostatočne veľký), no odkazujem im "vďaka za váš nezáujem :) " Prečo by Boh nemohol stvoriť (evolúcia, na počiatku evolúcie bol Boh, kreácia...bavili sme sa o tom) aj iné bytosti niekde inde?

p.s. Hughito - keď sa môže Houmer Simpson zjavovať na ženských <i> tak prečo by sa nemohol JK zjavovať na psej riti? (just a joke)
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko a čo si myslíš o všetkých tých akože zjaveniach Ježiša ? A aký máš názor na cirkevné zázraky akéhokoľvek druhu, Lurdy a tak.

K našej téme: určite, že človek nie je dokonalý, bude sa vyvíjať, evolúcia ide ďalej. Ja som skôr skúšal ukázať postoj cirkvi k človeku. Veď sme obraz Boží, tak prečo by sme nemali byť dokonalí ?

A či Boh stvoril človeka (resp. zariadil tie procesy, ktoré to naozaj dokážu) aj na iných planétach je už dosť od veci. Keby sa raz náhodou stretli s mimozemšťanmi, môžeme sa ich spýtať, či sú tiež kresťania. :lol:
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

hughito napísal:A aká je iná hypotéza ? Zahrmelo a človek si vymyslel boha (veľmi zjednodušene). Tak to bolo. Čo bolo prvým náboženstvom ? :)
Vyhlasenia typu "tak to bolo" nie su celkom namieste. Ako som spominala, (evolucnych) teorii je viac. Povod nabozenstva moze byt ako v tom animizme, tak v manizme, totemizme, dynamizme alebo aj magii.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

neukázal si postoj cirkvi k "dokonalosti človeka," ale ukázal si názor jedného kresťana, ktorý má buď málo informácií alebo je slepo fanatický (otázka je, čo je horšie). K zvyšku neskôr - prchám do roboty.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

stoporko napísal:kali - pracuješ so zlou úvahou - pokiaľ je nebeský život lepší pre mňa než tento pozemský, tak nie je o čom - tvoja úvaha. Chyba je v tom, že musíš zohľadniť to, že bezomňa (kresťanov) by sa o tom nemohol nikto ďalší dozvedieť Navyše náš zakladateľ (JK) nám odkázal, aby sme šírili jeho učenie a myslím si, že najsprávnejší spôsob "evanjelizácie" resp. misionárstva je nechať ostatných okolo seba, nech vidia ako žijem a čomu verím. A to by z "onoho sveta" moc nešlo
Ale naco to vsetko? Bavi to toho boha sa na nas pozerat? Preco jednoducho tomu neurobi koniec a nech tych dobrych zobere do neba a tych zlych posle do pekla a bude pokoj, nech uz dalsich ludi neposiela sem na zem, nech ich rovno da do neba istotne by to bolo jednoduchsie. Ano viem ze boha je najvacsia mudrost a nerobi chyby atd podobne blaboli (aj ked si myslim ze chybu spravil uz len s tym ze stvoril cloveka) ale to ze to nerobi mi pride skor od neho dost sadisticke.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Hughito - môj súkromný názor na zjavenia Ježiša, panenky márie, všetkých "svätých..." - podľa mňa je to možné, veľmi nepravdepodobné, ale možné. Predpokladám, že drvivá väčšina tých "zjavení" sú skôr autosugescie a zbožné želania následne pretavené cez fantáziu do "reality" (niečo ako "straaaaaaaaašne chcem súložiť s Dolly Buster, strááááášne moc, každý večer na ňu myslím, keď si hladím vtáka, ako by mi ho hladila Ona...až mi z toho jedného dňa prepne a bude sa mi zdať, že mi toho vtáčika hladí moja vytúžená Dolly Buster - teraz si túto situáciu premietni do situácie niekoho, kto zúfalo túži VIDIEŤ svojho Boha a máš to. A nie, naozaj netúžim po súloží s Dolly, som šťastne zadaný :smt049 )

Lurdy, uzdravenia - prečo by to nemohlo fungovať? Pokiaľ prijmeme existenciu a účinnosť liečiteľov ako fakt, tak ma opäť napadá "sústredenosť duchovnej energie na nejakom mieste." Proste, je to možné, no nie časté. A prosím pekne, nenazývaj to CIRKEVNÝMI zázrakmi - s cirkvou (hocakou) to nemá nič spoločné. Nelieči biskup, ale Boh/kozmická energia/placebo/anjeli/duchovná sila.

Kali - neboj, aj to príde (raz Bohu povolia nervy, už Ho nebude baviť dívať sa na to, čo tu vyvádzame), a tých, ktorí vyznali svoje viny Ježišovi a prijali jeho obeť ako obeť za ich viny, budú piť vínko vo večnosti a o ostatných sa rozhodne na súde = žiaden človek nemôže povedať, kto sa do neba/večnosti nedostane (kto pôjde do pekla) - to závisí len na Božej dobrovôli. Vieme len spoľahlivo určiť, kto tam bude.
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko: Ty si to trafil úplne presne, tvoj príklad s Dolly to úplne vystihol, len neviem, načo vôbec pripúšťaš možnosť, že také niečo možné je, resp., ako to potom odhaliť (ktoré je pravdivé a ktoré nie). Čo ak sa tým cigánom, čo pílili ukradnutý strom, sa tam naozaj objavil Jesus ?

Pokiaľ prijmeme existenciu a účinnosť liečiteľov ako fakt...A toto je kameň úrazu, lebo ja to neprijímam, nemám na to dôvody a a vôbec podklady a dôkazy. A to je celé. :)

Inak nechápem aj ďalšej veci. Prečo by podľa teba nemohli byť aj tie zázraky v Lurdách a pod. spôsobené presne tým, čo si opisoval v prvom odstavci ?

Nauraa a ako to podľa teba bolo inak ? Ako vznikol ten prvý popud k tomu, aby človek začal uznávať vyššiu bytosť ?
nauraa
Medium Star
Medium Star

No ved som to pisala vyssie. Moze to byt zbozstovanim predkov, viera v posmrtny zivot, v osobnu ci neosobnu silu, v spolocny totem... Ale neviem, ktora z tych teorii je spravna, mna este vecna pravda neosvietila :) A diskusia v zmysle "podla mna..." asi nema vyznam.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito - ktoré je pravdivé zjavenie a ktoré len vytúžené videnie? Neviem. No prečo by zjavenie nemalo byť možné? Proste nechcem vylúčiť ani túto možnosť, nech mi príde akokoľvek málo pravdepodobná.

liečitelia - nemáš dôkazy o existencii liečiteľov? Nemáš dôkazy o tom, že ich liečba funguje? Svojho času som ti posielal príbeh, ako liečiteľ/ka pomohol mne blízkemu, nestačí? Ak nie, tak sa skús s nejakým serióznym liečiteľom (teda nie nejaký pánko, čo za sedenie berie veľké prachy a tvári sa ako zfajčený guru z Indie) porozprávať, možno zmeníš názor. Proste ohľadom liečiteľov môžem ja osobne len zkonštatovať, že ich techniky fungujú.

zázraky uzdravenia ako autosugescia? - neviem prečo! O tieto liečivé miesta sa veľmi nezaujímam, no vychádzam z toho, že človek a jeho autoregeneračné schopnosti sú pomerne silne limitované časom a možnosťami. Teda vozíčkar nemôže len tak vztať z vozíka a odísť, človeku nezmizne zo dňa na deň rakovina. Netvrdím, že takéto zázraky sa na daných miestach dejú každý deň (prečo Ocko udzraví len niektorých - neviem, môžeš sa ho spýtať), no o tom, že sa takéto uzdravenia naozaj dejú, sa tu už tuším písalo (sa mi zdá, že Lubo to spomínal, alebo niekto iný...). Takže aj keď väčšina z tých uzdravení môže (a asi aj je) spôsobená vďaka placeboefektu, tak tie ťažšie prípady už placebo proste nezvláda (placebo ti nezhojí poškodené nervové prepojenia...a podobne)
kali520
Darca
Darca

stoporko napísal:Vieme len spoľahlivo určiť, kto tam bude.
Kto tam pojde? Na zaklade coho?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

kto tam pojde - podľa kresťanstva tam určite budú ľudia, ktorí pochopili a prijali, že Ježiš umrel za ich viny. Toľko vraví základné kresťanské učenie. Na základe čoho tam tí ľudia pôjdu? Keď raz človek prijme Ježišovu obeť ako obeť za seba, stáva sa pred Bohom dokonale čistý - teda má znova možnosť byť s ním vo večnosti.
hughito
Redeemer
Redeemer

nauraa: To, čo opisuješ ty sú už formy viery/typy, ale ja som tu prezentoval najčastejšie opakovanú hypotézu o tom, prečo a ako vôbec mohla viera v nadprirodzeno vzniknúť, proste čo bolo tým popudom. Pochybujem, že by človek na takom vývojovom stupni začal rozmýšľať o živote po smrti. Tam hral najdôležitejšiu úlohu strach pre nepoznaným.

Kód: Vybrať všetko

Jednou z najstarších foriem náboženstva, keď úroveň spoločenskej výroby ako aj spoločenského poznania bola ešte veľmi nízka, bola mágia – súhrn predstáv a obradov, pomocou ktorých sa praveký človek pokúšal nadprirodzeným spôsobom vplývať na okolitý svet, aby dosiahol svoje praktické ciele. V mágii sa veľmi jasne prejavuje sociálny základ náboženstva. Praveký človek sa utiekal k mágii, keď mal pochybnostio výsledkoch svojich praktických činov, keď do jeho osudu a života zasahovali preňho neznáme sily a nekontrolovateľné faktory.

Z uvedeného jasne a logicky vyplýva, že príčiny vzniku náboženstva treba hľadať - v potrebe iluzórneho (neskutočného, klamlivého) nahradenia praktickej bezmocnosti ľudí pred konaním prírody a pred spoločenskými vzťahmi. Náboženstvo samozrejme vzniklo vo vedomí človeka, ale až druhotne ako odraz hmotnej objektívnej reality prírody a spoločenských pomerov, ktoré existovali, existujú a budú existovať nezávisle na vedomí človeka. V žiadnom prípade tomu nebolo naopak!!!
Stoporko, k tebe až potom, nemám čas.
kali520
Darca
Darca

Stoporko napísal:kto tam pojde - podľa kresťanstva tam určite budú ľudia, ktorí pochopili a prijali, že Ježiš umrel za ich viny. Toľko vraví základné kresťanské učenie. Na základe čoho tam tí ľudia pôjdu? Keď raz človek prijme Ježišovu obeť ako obeť za seba, stáva sa pred Bohom dokonale čistý - teda má znova možnosť byť s ním vo večnosti.
A ked toto splni moze byt hoc jak zly aj tak tam pojde? Ci sa musi riadit striktne bozimi prikazaniami?

Ako mam viediet co Jezis hlasal ked v zivote nic nenapisal a nenechal nejaky odkaz? Ako mam prijat to ze za mna umrel ked toto neni ani jasne zdokumentovane ze niekedy taky clovek aj zil? Ziadas teraz odomna (od nas neveriacich) aby som uznal nieco v co nie su dokazy, preco v to mame vobec verit alebo to uznat a pochopit?
nauraa
Medium Star
Medium Star

Hughito, to sa ale nevylucuje s tym, co som pisala. Spominala som aj magiu. Chcela som tym len povedat, ze neexistuje len jediny dovod povodu nabozenstva, resp. mozno existuje, ale nikto este nezistil, ktory zo spominanych je ten pravy, preto si nemyslim, ze my sme kompetentni urcovat ako to bolo a co bolo dolezitejsie. To, ze pochybujes, ze clovek na tom vyvojom stupni rozmyslal o zivote po smrti, je sice normalne, ale taky Herbert Spencer, ktory sa prave tymto zaoberal, si to asi nemyslel a preto tu mame aj jeho teoriu. Svoje tvrdenia mozes opierat len o to, kto tebou prijimane teorie vyslovil a cim ich obhajoval, nie o to, ci su alebo nie su pravdive, pretoze to vediet nemozes. Strach je len jednou z teorii. Netreba zabudat na konfrontaciu s inymi, pretoze naozaj nemame patent na mudrost, aby sme vyberali, ktora z nich je jedina spravna.
Dus4n
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Dus4n »

ja som nedal ani ano ani nie.A to z dovodu ze neverim v boha takeho ako nam ho ukazuje cirkev....Netvrdim ze existuje alebo neexistuje ani ci stvoril svet...
Ako sa mohol jezis obetovat za nase viny ked my sme este ani neexistovali?
Osobne mam vlastnu teoriu... Verim v evolucnu teoriu ale pripustam moznost aj nejakych tych nadprirodzenych javov vyssich inteligencii
V kostole som bol v zivote asi tak 5x (svadby/pohreby)
To ze spravim nieco zle ,pojdem do kostola,odrapotam to fararovi a ten ma ubezpeci ze boh mi odpustil zo mna nespravi lepsieho cloveka.Jedine co sa zmeni je moj pocit.Pocit ulavy za to ze som sa niekomu priznal s cinom ktory spolocnost alebo jej cast zavruhuje.
To je moj kratky nazor na problematiku existenciu Boha,Jezisa a celkovo vsetkych predstavitelov nabozenstiev ako napriklad budhizmu....
Ale jedine v co verim je evolucna teoria...pretoze je podla mna realna...
napr. mamut=>slon=>? v nieco sa vyvynie ked sa zmeni jeho prirodzene prostredie...
primaty=homo neviem co kto si to ma pametat nazvem ho teda neandrtalec=>homo sapienst a.k.a clovek=>ktovie... mozno sa vyvynieme po fyzickej stranke alebo budeme natolko inteligentny ze si budeme prisposobovat my prostredie...
Je to len moja teoria mozno pravdepodobna mozno nie.
Mozno s nou suhlasite mozno nie.
Mozno s nou suhlasite mozno nie.
Cele tieto teorie su jedno velke mozno :lol: :smt006
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

kali: čítal si, čo som písal? Kto prijme Ježišovu obeť ako obeť za seba, tak má lístok do neba. Nič viac, nič menej. Podľa MOJEJ viery je už z hľadiska toho, či bude vo večnosti jedno, či porušuje 10toro a podobne. No necháp ma zle. Keď teraz ja poruším niečo z desatora, tak tým podľa mňa veľmi ZARMÚTIM Boha - a prečo robiť vedome svojmu Ockovi napriek a zarmucovať ho, keď už pre mňa spravil tak veľmi veľa? Proste už tie "prikázania" dodržiavať NEMUSÍM, ale CHCEM. Vidíš ten rozdiel? Vidíš tú transformáciu z "prikázaní" na "rady do života?" Toľko k tvojej prvej otázke

ohľadom toho, že Ježiš žil, umrel za nás a ja chcem po ostatných, aby verili tomu, že dlhovlasý pánko sa nechal dobrovoľne ukrižovať: je to každého osobné rozhodnutie. Ak sa ti z historického pohľadu nepáči, že Ježiš naozaj žil a že kniha, ktorú spísali ľudia, s ktorými žil (jeden z nich bol jeho brat) a ktorí žili maximálne generáciu po ňom (teda niečo ako tvoj otec a ty) je apriori nepravdivá, lebo nikto iný ako kresťania o Ježišovi v tej dobe nepísal nenapísal... prosím, ako chceš, ja ti to vnucovať nemienim.
Môžem ti len ukázať, ako žijem a čomu verím.
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko: Nemôžeme vylúčiť veľa vecí. :wink:

Nie, naozaj tie dôkazy nemám. Budem rád, ak mi sem predložíš skalopevný dôkaz o nejakom zázraku (akéhokoľvek druhu). Žiaľ, také rečí, že moja známa a to a hento a ten môj kamarát toto, mi nemôžu stačiť ako dôkaz.
Ja som ti svoj názor na liečiteľov povedal.

No tak mi ukáž takého človeka, ktorý sa postavil z vozíka.
Rakovina zmiznúť môže, volá sa to spontánna remisia nádoru. Veda o tom vie, veda to skúma.
Ak si to však niekto spojí s návštevou pútnického miesta, nech sa páči. Aj také sa stali.
Lenže vysvetľuj presvedčenému veriacemu, že to mu nepomohla soška, ale stalo sa to, čo sa moc nedeje.
Ja sa na veci pozerám skepticky a musím tu napísať, že si nie som vedomý, jediného zázraku alebo javu, v ktorom dnešní ľudia/veda úplne tápe.

nauraa: Áno, môže existovať viac teórií, ja sa nehádam. Ja som sa však doteraz stretol iba s touto a príde mi najlogickejšia.
V podstate ale neviem, čo tu vlastne riešime. :lol:

Dus4n: Radšej rovno napíš, že si agnostik, lebo si to akosi moc doplietol.

Stoporko/2/: To dokazovanie Ježišovho života musí robiť veriacim vrásky na čele, ja sa úplne stotožňujem s kalim v tejto otázke.
Vy tu citujete veci, dávate rozumy a myšlienky od človeka, o ktorom vieme len z Biblie a aj v tej si odporujú.
Iné zdroje sú totálne mizerné, vyjadrujú sa len k osobe ako takaj, že taký niekto žil, žiadne zázraky, žiadne veľké veci, nič.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito - mne otázka Ježišovej existencie vrásky na čele nerobí :) Tak ako s pokojom prijímam správy z tlače o popolčeku zo sopky, ktorý som nevidel, nepočul, neochutnal a jediná zmienka o ňom je len z nejakých novín, ktoré píšu pofidérni ľudia. (vedel si, že Lukáš bol lekár - v tej dobe pomerne uznávaná profesia ktorá bola na vzdelanostnej úrovni veľmi vysoko)

K tým liečiteľom - mne stačí, že liečiteľ pomohol mojej mamine a bratovi tak, že na jednom sedení im vyliečil horúčku (nad 38stupňov) a uzdravil ich z opuchu uzlín a bieleho povlaku v krku natoľko, že za dva dni sme mohli ísť na dovolenku. Pokiaľ bude mať moje dieťa nejaký zdravotný problém (bežné choroby) a bežná medicína nepomôže, hádaj za kým pôjdem:) S rakovinou pôjdem len za nimi - rakovinu dnešnej medicíne do rúk nezverím (nech si chemoterapiu a ožarovanie obhajujú "učenými" kecami v latinčine, zabili mi tak tetu a existujú, aj keď sú majoritou lekárov potláčané a neuznávané, iné metódy liečenia - niektorí liečitelia rakoviny pochádzajú práve z radov "nepohodlných" lekárov)
Dus4n
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Dus4n »

No ti liecitelia su podla mna tak 50/50... polovica su iba obycajny podvodnici ale moznoze sa najdu aj taki co ti pomozu... i ked ja by som asi skor siel postup normalna medicina az potom by som skusil nieco take... tazko povedat medicina je zvlastna rovnako ako politika.... kedze ja mam obidve baby byvale zdravotne sestry tak vzdy viem ake tabletky dostavam.... nejake sracky s prepacenim na sebe testovat nenecham.... ale to uz je out of topic trosku :D
Inak mam znameho ktoremu pomohol prave liecitel ked mal nejake problemy s ladvinami
ibazeby taketochoroby boli psychickeho povodu a presvedcenie ze mi ten liecitel pomaha naozaj pomohli?
Napísať odpoveď