Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
http://www.mojevideo.sk/video/82bf/co_d ... robia.html
Pozerat mtv a hrat pc hry sice je zle ale hlavne si dieta berie priklad z rodicov
Napriklad ked mas otca alkoholika tak tiez si zrejme obcas das
Moji rodicia nefajcia vobec mama ta si obcas da s kamaratkami otec alkohol vobec alkohol som skusal nechuti mi to fajcit som ani neskusal ale kto vie mozno keby vyrastam v inom prostredit tak fajcim a pijem ako mji spoluziaci...
Ale to je vedlajsie hlavne ide o to ze deti si beru priklad hlavne z ludi s ktorymi su najcastejsie cize rodina a hned za tym je televizor,video hry,a spolocnost....
Pozerat mtv a hrat pc hry sice je zle ale hlavne si dieta berie priklad z rodicov
Napriklad ked mas otca alkoholika tak tiez si zrejme obcas das
Moji rodicia nefajcia vobec mama ta si obcas da s kamaratkami otec alkohol vobec alkohol som skusal nechuti mi to fajcit som ani neskusal ale kto vie mozno keby vyrastam v inom prostredit tak fajcim a pijem ako mji spoluziaci...
Ale to je vedlajsie hlavne ide o to ze deti si beru priklad hlavne z ludi s ktorymi su najcastejsie cize rodina a hned za tym je televizor,video hry,a spolocnost....
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
hughito - keď som bol malý, tak sa u nás doma o viere nehovorilo, otec neveriaci a mamina zaoberajúca sa reiki/meditácie/anjelske liečenie... takže ku kresťanstvu ma doma fakt neviedli
Ako bábo ma dali pokrstiť a potom ma dali na konfirmačnú prípravu, aby som sa ľahšie dostal na strednú. Rozhodnutie "uveriť" bolo čisto moje osobné, po dlhých úvahách, rozhovoroch s ľuďmi (veriaci aj neveriaci) a premýšľaní 
Dosť ma mrzí, že mnohí mladí ľudia dnes prichádzajú najprv do styku s cirkvou a vierou prezentovanou najmä ich starými rodičmi a len málo z nich sa vôbec stretne, resp. dá do reči s kresťanom v ich veku. Tak majú skreslený pohľad na kresťanstvo prakticky na celý život.
Dosť ma mrzí, že mnohí mladí ľudia dnes prichádzajú najprv do styku s cirkvou a vierou prezentovanou najmä ich starými rodičmi a len málo z nich sa vôbec stretne, resp. dá do reči s kresťanom v ich veku. Tak majú skreslený pohľad na kresťanstvo prakticky na celý život.
No neni to az tak jasne. Jezis hovori: "Nie každý kto mi hovorí: Pane, Pane!, pôjde do kráľovstva nebeského, ale kto činí vôľu môjho Otca nebeského.Kali - keď ti napíšem, že to, čo si si z Biblie vytiahol ty znamená zhruba toľko, že sa do neba NEDOSTANEŠ LEN SKRZE DOBRÉ SKUTKY ? Činiť vôľu Božiu = milovať druhých ako seba. Skús skúmať to, čo Ježiš učil komplexne, nesnaž sa "argumentovať" jedným citátom To, čo si vypichol znamená zhruba to, že nestačí každý deň dávať peniaze žobrákom a kričať v kostole, ako miluješ Boha, ale treba svojou vierou (a podľa nej) aj žiť.
Otazka je co je jeho vola? Mnohy ste mi to hovorili ze je to kristove ucenie
Jezis ale pokracuje: "Mnohí mi povedia v onen deň: Pane, Pane, či sme neprorokovali v tvojom mene, či sme nevyháňali démonov v tvojom mene a či sme nerobili mnohé divy v tvojom mene? A vtedy im vyznám: Nikdy som vás neznal; odíďte odo mňa, páchatelia neprávosti!"
Tu jasne hovori ze aj ked ides jeho ucenim aj tak je to zbytocne, ty musis konat boziu volu a bozia vola je ucenie krista (aspon tak ste mi to tu nejka s tehlom vysvetlovali). Uz len tato veta si sama sere do huby.
No ty si tvrdil nieco ine:Buď si istý, že moja viera nestojí len na jednom citátiku z evanjelia podľa Jána.
stoporko napísal:Kto prijme Ježišovu obeť ako obeť za seba, tak má lístok do neba.
Bavit sa o rozporoch nema vyznam, lebo uz len pri tomto jedno citate sme sa dostali do rozporu kde si to kazdy z nas vysvetlil po svojom. A pravdu mozes mat jak ty tak aj ja. To znamena ze to tvoje tvrdenie o tom istom prichode do neba je len tvoja viera ze to tak je nie nejake pevne pravidlo ze ano naozaj to tak je.Pokiaľ sa chceš baviť na tému rozpory v Biblii, veľmi rád podebatím (veľmi zaujímavé je napríklad pozrieť sa, z akých uhlov sa v Biblii rozoberá násilie alebo zabitie človeka, prípadne ospravedlnenie z viery/skutkov), no skús Bibliu neodsudzovať len na základe vlastného úsudku - vždy je rozumnejšie sa dozvedieť názor viacerých strán a až potom vyniesť "rozsudok," nemyslíš?
No ale ty tu podľa toho, čo píšeš zastávaš pozíciu dokonalého kresťana, ktorý sa vyhol (alebo nepodstúpil) všetkému tomu, čo som ja kritizoval.keď som bol malý, tak sa u nás doma o viere nehovorilo, otec neveriaci a mamina zaoberajúca sa reiki/meditácie/anjelske liečenie... takže ku kresťanstvu ma doma fakt neviedliAko bábo ma dali pokrstiť a potom ma dali na konfirmačnú prípravu, aby som sa ľahšie dostal na strednú. Rozhodnutie "uveriť" bolo čisto moje osobné, po dlhých úvahách, rozhovoroch s ľuďmi (veriaci aj neveriaci) a premýšľaní
Dosť ma mrzí, že mnohí mladí ľudia dnes prichádzajú najprv do styku s cirkvou a vierou prezentovanou najmä ich starými rodičmi a len málo z nich sa vôbec stretne, resp. dá do reči s kresťanom v ich veku. Tak majú skreslený pohľad na kresťanstvo prakticky na celý život
V pohode, ale koľko je takých ako ty ?
-
Stoporko
VIP
hughito: Koľko je takých ako ja? - neviem, skús sa spýtať na kresťanských fórach alebo na nejakej mládeži/doraste 
Vyhol som sa tomu, čo si ty kritizoval? Je to možné a som tomu rád, lebo aspoň nemám negatívnu skúsenosť s kresťanstvom, ktoré by sa mi snažila nanútiť horlivá babička. Naopak som mal veľmi pozitívnu skúsenosť s kresťanmi v mojom veku, boli to normálni ľudia, dali sme po pivku/kofole, pokecali, boli to ľudia ako každý normálny okolo mňa. Len sa "niečim" líšili a bol som zvedavý čím
Vyhol som sa tomu, čo si ty kritizoval? Je to možné a som tomu rád, lebo aspoň nemám negatívnu skúsenosť s kresťanstvom, ktoré by sa mi snažila nanútiť horlivá babička. Naopak som mal veľmi pozitívnu skúsenosť s kresťanmi v mojom veku, boli to normálni ľudia, dali sme po pivku/kofole, pokecali, boli to ľudia ako každý normálny okolo mňa. Len sa "niečim" líšili a bol som zvedavý čím
Velmi Velmi Velmi malo
Moji rovesnici t.j 15 rokov...
Bud nechodia do kostola
Chodia tam len kvoli tomu ze idu na birmovku a ked sa spytam ze preco? sak babka s dedkom mi kupia nieco/daju peniaze
Chodia do kostola len z cireho donutenia ich rodicmi/starymi rodicmi
Chodia do kostola lebo su naozaj veriaci 1 zo 100
Moji rovesnici t.j 15 rokov...
Bud nechodia do kostola
Chodia tam len kvoli tomu ze idu na birmovku a ked sa spytam ze preco? sak babka s dedkom mi kupia nieco/daju peniaze
Chodia do kostola len z cireho donutenia ich rodicmi/starymi rodicmi
Chodia do kostola lebo su naozaj veriaci 1 zo 100
-
Stoporko
VIP
dus4n - tak ten "jeden zo sto" - spytaj sa ho na jeho vieru a motivaciu chodenia do kostola
Je nas malo, sme akosi "nedostatkovy tovar," no este stale sa vyskytujeme
Inac, zaujimavy paradox, no co poznam niektorych mladych krestanov, tak sa tiez kostolu vyhybali (ako ja doteraz), resp. chodili len obcas a sedavali v zadnych radoch.
A ty mas kolko rokov vlastne ? ak nechces povedat okay
no vies ale aby som chodil do kostola len na to aby som nieco dostal alebo nieco s tym spojene mi pride fakt trapne...
-
Stoporko
VIP
ja mám 22, uveril som v cca 15-tich 
Plne súhlasím s tvojim názorom, že chodiť do kostola kvôli "úplatku" od rodičov/príbuzných alebo kvôli pekným babám je hlúpe. Do kostola sa má chodiť na rozhovor s Bohom a pre to, lebo kostol má poskytovať tiché miesto, kde sa človek môže zamyslieť nad svojou vierou a nad tým, čo mu Boh chce povedať.
Plne súhlasím s tvojim názorom, že chodiť do kostola kvôli "úplatku" od rodičov/príbuzných alebo kvôli pekným babám je hlúpe. Do kostola sa má chodiť na rozhovor s Bohom a pre to, lebo kostol má poskytovať tiché miesto, kde sa človek môže zamyslieť nad svojou vierou a nad tým, čo mu Boh chce povedať.
-
Fabo
Hardcore addict
Stoporko +1 - ja, tiez som nebol nejako nabozny, ale zazil som Boha, tiez cca v 15tich.
-
Dogwoggle
Medium Expert
ja cca 9, 11, 13:)
Fabo: Ako si ho zažil ?
Mne ešte veľmi prekáža ako mnohý kresťania posudzujú iných ľudí podľa svojho kresťanského metra a vôbec nemajú vôľu to pochopiť alebo aspoň pripustiť že niekto iný môže mať na to iný názor.No ale to je asi problém každého náboženstva.Sám mám priateľku kresťanku , takže to mám všetko v priamom prenose a čím sme starší tak tým to kvôli náboženstvu viac škrípe.Nedokáže pochopiť že je to práve ona ktorá do nášho vzťahu vnáša kresťanstvo a tým to kazí.Chce po mne aby som za to a za to ďakoval bohovi občas sa pomodlil a išiel do kostola.No nedokáže pochopiť že pre mňa je to niečo čo nepredstavuje pre mňa žiaden zmysel ani hodnotu , že moje hodnoty sú úplne iné a úplne sa rozchádzajú s tými cirkevnými ...
-
Stoporko
VIP
skuki - skús jej vysvetliť, že ty nie si kresťan a preto nemôže po tebe požadovať kresťanské správanie (modlenie pred obedom, chodenie do kostola...) - ty to môžeš robiť dobrovoľne, lebo jej to spraví radosť, no nikto ťa do toho nemôže nútiť.
Ty sa zase skús zamyslieť, či tvoju frajerku poteší, keď s ňou raz za čas do toho kostola pôjdeš a podobne - však sa porozprávajte ako rozumní ľudia a dohodnite sa trebárs aj tak, že ty s ňou budeš chodiť raz za mesiac do kostola a ona ťa nebude nútiť modliť sa pred jedlom (príklad), čo ty na to?
Ty sa zase skús zamyslieť, či tvoju frajerku poteší, keď s ňou raz za čas do toho kostola pôjdeš a podobne - však sa porozprávajte ako rozumní ľudia a dohodnite sa trebárs aj tak, že ty s ňou budeš chodiť raz za mesiac do kostola a ona ťa nebude nútiť modliť sa pred jedlom (príklad), čo ty na to?
No ja to robím a a robím jej ústupky že s ňou chodím v Nedeľu do kostola , no nechodíme pravidelne. Ja v tom vidím prechádzku popozerám si architektúru a ešte viac sa utvrdím keď počúvam v kňaza.No ona argumentuje tým že som pokrstený že mám birmovku že som kresťan ale sa tak nesprávam.No nepredstavujte si to nejak vyhrotené je na na úrovni kvalitného a pokojného dialógu.No ako náhle začnem ja argumentovať a vysvetľovať jej pohľad na vec a ak by som mal možnosť teraz sa pokrstiť tak to nespravím a tu prídeme ku kameňu úrazu a už debata skončí ... To mi vadí že kresťanstvo a celkovo náboženstvá sú príliš dogmatické a uzavreté novým myšlienkam ...
Moja priateľka bola veriaca, pochádza z veriacej rodiny, hlavne teda babka na ňu mala vplyv (teda skôr na celú rodinu).
Keď sme začali chodiť ešte verila, nejako sme to neriešili, ale postupne od svojej viery pod mojim vplyvom (ale nepriamym, ja som na ňu nikdy netlačil ani jej nič nevyčítal, vždy sa otázka viery riešila nejak inak, alebo teda v kolektíve v partii ) opustila, teraz môžem prehlásiť, že je ateistka.
Doteraz chodí na cirkevné gymnázium, takže mám z prvej ruky tie cirkevné taktiky na ovládanie más a celkovo, ten totalitný prístup aj k učiteľom zo strany riaditeľky.
Vyžaduje sa tvrdá poslušnosť a žiadne ústupky.
Keď si to predstavím teraz, určite by som nemohol mať po boku veriacu partnerku, ja by som jednoducho do toho kostola nechodil, odmietol by som svadbu v kostole, atď.
Podľa mňa je to aj smutné, lebo náboženstvo rozdeľuje ľudí a vytvára nenávisť medzi nimi (samozrejme, že nie vždy, snáď ma chápete) a mne ako ateistovi to príde asi ako najzbytočnejšia vec na svete, keďže sa to všetko deje kvôli ničomu.
Keď sme začali chodiť ešte verila, nejako sme to neriešili, ale postupne od svojej viery pod mojim vplyvom (ale nepriamym, ja som na ňu nikdy netlačil ani jej nič nevyčítal, vždy sa otázka viery riešila nejak inak, alebo teda v kolektíve v partii ) opustila, teraz môžem prehlásiť, že je ateistka.
Doteraz chodí na cirkevné gymnázium, takže mám z prvej ruky tie cirkevné taktiky na ovládanie más a celkovo, ten totalitný prístup aj k učiteľom zo strany riaditeľky.
Vyžaduje sa tvrdá poslušnosť a žiadne ústupky.
Keď si to predstavím teraz, určite by som nemohol mať po boku veriacu partnerku, ja by som jednoducho do toho kostola nechodil, odmietol by som svadbu v kostole, atď.
Podľa mňa je to aj smutné, lebo náboženstvo rozdeľuje ľudí a vytvára nenávisť medzi nimi (samozrejme, že nie vždy, snáď ma chápete) a mne ako ateistovi to príde asi ako najzbytočnejšia vec na svete, keďže sa to všetko deje kvôli ničomu.
-
Stoporko
VIP
hughito - môžeš mi napísať, o ktorú školu sa jedná? Chodil som dlhé roky do cirkevnej školy a nikdy som nemal pocit, že by sa ma tá škola snažila pokresťančiť, to skôr nás pár veriacich, čo sme tam boli, sme chceli pokresťančiť tú školu... ako sme boli naivní
(Evanjelické lýceum Vranovská 2). Chodilo sa na sviatky do kostola, to áno, každý týždeň bola chappel na ktorej všetci spali, no že by sa tam robil nejaký masový nábor? Totalitný prístup? Nie je to len výnimka tej školy, kam chodí tvoja priateľka? V stredoškolskom prostredí sa pomerne často pohybujem a vždy mám pocit, že učitelia sú na žiakov viac než benevolentní a riaditelia sa do výchovy veľmi nemiešajú, majú dosť iných starostí.
No ona vie môj prístup , ale verí že ma zmení , podľa nej k lepšiemu.A aj ja odmietam svadbu v kostole a takisto pokrstiť deti a viesť ich v cirkevnom živote.No a toto je ďalší bod o ktorom sa nemôžeme spolu baviť lebo hneď sa hádame, ale tu si myslím že ona je tá ktorú hádku rozpúta , lebo ja jej kľudne vysvetľujem prečo nie no ona to jednoznačne odmieta.No a tiež som ju dosť ovplyvnil ale takisto nepriamo aj keď sme sa občas o určitých veciach bavili , najskôr to odmietala ale neskôr mi dala za pravdu.A ak by celá jej rodina nebola vychovávaná v cirkevnom duchu tak si myslím žeby už dávno upustila od cirkvi.Náboženstvá len vytvárajú rozpory medzi ľuďmi iných vierovyznaní a je to tak je to pravda a nikto to neovplyvní.A myslím že je nezmyslené aby rozdeľovalo ľudí niečo čo im nikdy v živote nepomôže ani nepomohlo ale ich len "zotročovalo" !
-
Stoporko
VIP
skuki - na jednej strane chápem, prečo máš tak negaticistický názor na náboženstvo, no na druhej strane sa tým sám staviaš do role ignoranta, nie je to škoda? Nie náboženstvo zotročovalo ľudí, ale ĽUDIA, ktorí to náboženstvo k danému účelu ZNEUŽILI. Teda teba od tvojej frajerky neoddeľuje kresťanstvo, ale samotná frajerka, ktorá svoju vieru prežíva troška dosť nevhodným a arogantným(egoistickým) spôsobom, že nemyslí aj na cítenie toho druhého vo vzťahu. Myslím, že by do vzťahu (najmä ak je myslený vážnejšie) mali vstupovať len ľudia rovnakej viery (ateista s ateistkou, budhista s budhistkou...), ušetrí to dosť problémov a je super môcť prežívať svoju vieru spolu s niekym, koho ľúbim 
Viera nikdy nemala ani existovať.Vedou sme dokázali ako človek vznikol , ako sa vyvíjal ako sa diala evolúcia.Prírodné živly vieme odôvodniť.Viera a náboženstvá už tu nemajú čo robiť.A nie som ignorant neviem z kadiaľ si to vydedukoval.A náboženstvo je samo o sebe zneužitie.A to že by mali spolu žiť len ľudia odlišnej viery...Sme jeden druh , evolúciou a prostredím v ktorom sme žili sme sa odlíšili ale v podstate sme rovnaký , stačí zahodiť náboženstvo a hneď zanikne väčšina konfliktov.Prečo radšej nehľadať pravdu?Ale poslúchať pravdu ktorá je 1685 rokov stará(Teraz myslím len náboženstvo).Preto 16850 rokov a nie 2010 lebo až v 325 v Nicae sa ustanovili základy kresťanstva...A kresťanstvo už nie je kresťanstvo ako také , veď je tu 25 000 iných subjektov ktoré si vykladajú bibliu sami podľa seba...