Vlastenecky zákon

Diskusie na politické témy...
Cesar
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Vlastenecky zákon

Príspevok od používateľa Cesar »

beardie napísal:aby malo SNS (a teraz uz aj SMER) aspon nejaku agendu okrem kradnutia
Bolo to dobre načasované, aby to vypuklo pred voľbami. Budú mať čím odvádzať pozornosť od skutočných problémov, takže zákon svoj cieľ splnil.
nadl
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nadl »

rozpravka napísal:aneb ako sme blizsie k uplnemu primitivizmu... tak co, aky je vas nazor na tuto temu, tyka sa vas pocuvanie hymny v skolach? ako vnimate tento zakon ako rodic alebo iba ako pozorovatel?
Primitivizmus? Jeného dopoludnia som mal zapnutý TV len som nezachytil meno herečky a opernej speváčky ktorá hovorila o nacionalizme. Zbystril som pozornosť keď hovorila dolovne, že slováci sú málo nacionalistickí verte mal so otvorenu hubu a zízal so na obrazovku, take čosi nepočuješ každý deň. Ďalej hovorila že sa prispôsobila Slovensku a zákonom Slovenska ďalej som sa dozvedel že jej národnosť nie je Slovenská. No a keď sa jedná o Slovenskú hymnu dobre že sa s toho neposeriete. Vlastenci!?
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Ja som zato aby bola ta hymna. Madari nas z juhu utlacaju a robia si naroky, a keby to bolo povine by boli strasne nasraty ze madari by museli pocuvat nasu hymnu :D A aj tak neviem preco by malo niekomu vadit ze na prvej hodine si vypocuje hymnu, aspon ubudne z hodiny...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ako nas utlacaju?
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Beardie - - - Zartujes ? Na Slovensku zije velmi vela mensin a chcu oni vlastenecky zakon, dvoj-jazycne pomenovanie, palia nam vlajku, chodi ich prezident na nase uzmenia a hlasi ze to je jeho zem ? Jedine madari toto robia vraj sme cechom ukradli jazyk a madarom zem... Tak si myslim ze nie je sa to o com bavit, ak chcu tu byt tak nech budu, ale nech sa spravaju normalne
beardie
Redeemer
Redeemer

nezartujem, kecas 2 na 3, vlajku, co viem, vlajku podpalili raz, ten dementko sa bol potom priznat na policii, ked mu doslo, aku tupost spravil, madarsky prezident je mierne vadny, ale nejake jeho vyjadrenia neutlacaju slovensky narod

dvojjazycne nazvy su uplne normalna vec v kazdej rozvinutej krajine

vlastenecky zakon navrhla SNS, neviem preco to davas do suvisu s madarmi, resp vysvetli mi co si chcel povedat vetou "Na Slovensku zije velmi vela mensin a chcu oni vlastenecky zakon"
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

Vlajku podpálili minimálne a to hovorím minimálne 3 krát ale to len tak na okraj, je zrejmé, že sa o to nezaujímaš preto tieto veci ani nepoznáš nemožno ti potom vyčítať, že si zmanipulovaný.

Orbán sa napríklad nedávno v Košiciach vyjadril, že toto mesto bude ešte raz maďarské a takéto veci stváral dávno predtým než vo vláde Slovenska bola SNS. Dávno pretým než sa SNS dostala do vlády si mal možnosť na jej fóre /do ktorého som takéto informácie zbieral aj ja sám / sa presvedčiť o tom čo Maďari stvárali už za Dzurindovej vlády.
Bohužiaľ to fórum zrušili, keď začali mať problémy s vysvetľovaním ich vzťahu k Tisovi a taktiež problémy na fóre s obrázkom na ktorom sa nenachádzalo Maďarsko ale veľké Slovensko.

Je zaujímavé, že mediálne bol zviditeľnený obrázok veľkého Slovenska ale obrázky "Veľkého Maďarska"/ Nagy Magyarország/ ktoré sa nachádzali na rôznych bilboardoch aj po Slovensku nikomu neprekážali. NA základe jedného veľkého Slovenska zrejme po mediálnom tlaku fórum odstavili. Toho fóra je fakt škoda. Bolo tam množstvo faktov a vyjadrení maďarských vládnych činiteľov o Slovákoch a Slovensku, či iných sprostých provokácií.

Je jasné, že ani jedného z Vás to nemohlo zasiahnuť lebo o tom neviete.
beardie
Redeemer
Redeemer

aj ty chapes utlacanie ako nazory par nackov? mna teda nejaky madarsky prezident nenasere ;-)

argumentovat forom SNS, kde su podobni vymetenci snad ani nemozes mysliet vazne :)

ak niekto pali akukolvek vlajku, tak sa len pousmejem nad tym, aky moze byt ten clovek tupy, ci sa pali vlajka madarska, slovenska, americka ci izraelska, stale rovnaki dementi
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

argumentovat forom SNS, kde su podobni vymetenci snad ani nemozes mysliet vazne :)
Ešte si tam nebol, nevidel ale sú to vymetenci. To nesvedčí o nich ale o tvojom prístupe.

Všetko čo sa o tieto veci zaujíma, je vymetené ten kto to podceňuje a obracia na posmech je tvoj kamarát. To je trochu zvláštne posudzovanie ľudí, nuž ale čo s tebou? Komu niet rady, tomu niet pomoci. Ja som nielen tomuto venoval minimálne 5 rokov života asi už budem patriť k mega-vymetencom lebo čím viac som videl tým viac som vymetený. Ak to prospeje tvojmu egu tak som megavymetenec, tebe sa uľaví a problém môžeš hodiť za hlavu.

Inak pre niektorých čo tu radi pľujú na SR by som odporučil trestný zákonník - paragraf § 334

Hanobenie Slovenskej republiky

(1) Kto verejne hanobí Slovenskú republiku, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.

(2) Odňatím slobody až na tri roky sa páchateľ potrestá ak spácha čin uvedený v odseku 1 za krízovej situácie.
beardie
Redeemer
Redeemer

ano, ludia, ktori sympatizuju s SNS, ktora tu uz 4 roky kradne ako nikto predtym a jedina ich agenda je xenofobia, su vymetenci
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

beardie napísal:ano, ludia, ktori sympatizuju s SNS, ktora tu uz 4 roky kradne ako nikto predtym a jedina ich agenda je xenofobia, su vymetenci

Ty si sympatizant bohvie koho a bohvie koľko ten tvoj papalášik kradol. AKo ťa mám potom nazvať ja?
To, že si nedovidíš od svojho nosa na tri metre nieto ešte k hraniciam je tvoj problém.
Ani nevieš čo znamená slovo xenofóbia pretože sám si xenofób podľa definície.
Xenofóbia je odborný termín z psychológie, ktorý znamená chorobný strach zo všetkého cudzieho (ľudí, prostredia, miest atď.), najmä však cudzích ľudí.
Máš strach z SNS-károv, preto sa brániš útokom na nich? Môj zlatý,
Nemusíš sa ničoho báť, nechaj si večer dlhšie zapnuté svetielko aby ťa nemátali SNS-kári! :lol:

Ale možno, že máš teraz osemnásť a pred piatimi rokmi si ešte pil mlieko. To jediné by ťa ospravedlňovalo.

Ľudia v SNS nie sú všetci zlodeji. Ľudia národovci nečlenovia SNS nebudú popierať nos medzi očami len preto, že na ten nos poukazuje Slota. TO že je Slota aký je to že SNS-ka mala kauzy ešte neznamená že koncepcia národnej strany je celá zlá.

Slota zneužíva národovectvo a sám likviduje aj iné sféry. Nebudem však tvrdiť, že maďarský problém neexistuje. Keby neexistoval, Slota by sa ho nemohol chytiť. Tak ako sa nemôže chytiť rusínskeho problému, poľského problému či iného menšinového slovenského problému okrem toho cigánskeho. Ale aj cigánsky aj maďarský problém existuje a obdiva sú vážne a neriešené. Ty si tu zatváraj oči koľko chceš a hraj sa že o ničom nevieš.
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

beardie napísal:
vlastenecky zakon navrhla SNS, neviem preco to davas do suvisu s madarmi, resp vysvetli mi co si chcel povedat vetou "Na Slovensku zije velmi vela mensin a chcu oni vlastenecky zakon"
Chcel som tým povedať že napr. Nemci na Slovensku normálne žiju a sú spokojný, ale naši páni madari nie. Si zober že koľko Slovákov je v zahraničí a myslíš že každý si tam presadzuje slovenský jazyk, a aby mu dôchodok dával poštár a vravel s nim v slovenčine ? NIE !

A skde si zobral že len raz zapálili vlajku ? Našu vlajku pália skoro vždy. Nie raz do kamery povedali že Slovensko neexistuje a že si svoju zem zoberu naspäť. Potom hadzali do Slovenskej ambasády v Maďarsku Molotovov koktail
BTW - Počul som že madari zbroja a kúpili stíhačky. A pochybujem že tie peniaze len tak vyhodili keď majú také dlhy

Tak prosím ak o tom vieš houby tak sa nestaraj ok ? :)

Ja súhlasim z IvanSk aj keď o politike toho veľa neviem...ale mám oči a vidím čo robia madari.
beardie
Redeemer
Redeemer

IvanSK: ja som sympatizant saskarov, z nich neviem o nikom, kto by kradol, pouc ma :wink:

ked ma niekto strach z madarov, ciganov, zidov, tak je podla tvojej definicie xenofob, typicky volic SNS a LSNS, moj zlaty :)
ja nemam strach zo ziadnych mensin

mam uz trochu viac rokov, neodbocuj od temy
mne snskari nevadia, oni si mozu za svoju politicku orientaciu sami, ked su ochotne v takej strane, tak si musia byt vedomi svojho podielu na rozkradani Slovenska a v buducnosti budu zan aj trestne zodpovedni

ja nehovorim, ze tu madarsky problem nie je, ja len hovorim, ze nas neutlacaju ;-)

Janio: pozri sa pod postel, ci tam nemas Madarov, aby ta v noci neuniesli a nepomadarcili :smt059
ja som dokonca pocul, ze trenuju prechod cez Dunaj, jaaaaj, nie, to boli len Slotove alkoholicke fantazie
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eruner »

ehm, len pre zaujímavosť som našiel presné znenie pôvodného vlasteneckého zákona:
http://www.epi.sk/440/Navrh-zakona-na-p ... 15402.aspx
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

beardie napísal:IvanSK: ja som sympatizant saskarov, z nich neviem o nikom, kto by kradol, pouc ma :wink:

ked ma niekto strach z madarov, ciganov, zidov, tak je podla tvojej definicie xenofob, typicky volic SNS a LSNS, moj zlaty :)

mam uz trochu viac rokov, neodbocuj od temy
mne snskari nevadia, oni si mozu za svoju politicku orientaciu sami, ked su ochotne v takej strane, tak si musia byt vedomi svojho podielu na rozkradani Slovenska a v buducnosti budu zan aj trestne zodpovedni

ja nehovorim, ze tu madarsky problem nie je, ja len hovorim, ze nas neutlacaju ;-)

Janio: pozri sa pod postel, ci tam nemas Madarov, aby ta v noci neuniesli a nepomadarcili :smt059
ja som dokonca pocul, ze trenuju prechod cez Dunaj, jaaaaj, nie, to boli len Slotove alkoholicke fantazie

Radšej nepíš lebo škodíš SAS:D Xenofóbia nie je strach z menšín.

Po druhé, Sulík robil poradcu ako v Dzurindovej vláde tak aj vo Ficovej.

Po tretie nikto sa tu nebojí maďarskej menšiny a nik jej neupiera práva.

Po štvrté ide tu o to aké signály k nám vysiela maďarská republika z vládnych kruhov už od roku 1993.

Keď to nevidíš alebo nechceš vidieť nemá zmysel s tebou pokračovať v debate.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 3PO »

Ivan podla tvojej logiky by nas mali madari davno obsadit... ved slopta krical, ze sadneme do tankov a zrovname Budapest. nezda sa ti to rovnako hlupe ako vyroky z madarskej strany ? :)
Janio: ci kupili alebo nekupili sithacky o tom neviem. a aj keby ano tak je to klasicka modernizacia armady. my sme tiez modernizovali nase Mig. a to neznamena, ze ideme utocit na madarsko. Kazdy mesiac pocuvam z nedalekej strelnice valaskovce delostrelectvo a nad domom mi lietaju MI24.
armada ma byt bojaschopna a ak chces bojaschopnu armadu potrebujes techniku a cvicit (a x dalsich veci). mi to pripomina minule sloptovo kricanie, ze madari nacvicuju prechod riek aby nas mohli z juhu obsadit. potom ja tvrdim ze mi nacvicujeme bombardovanie Budapesti a Debrecinu...kravina
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Nad výrokmi Slotu sa nemá cenu ani zamýšľať, je to primitivizmus v tej najčistejšej možnej podobe.
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Ale prosím vás aký útok? A Slotove vidiny do toho nemiešajme, je to naozaj choré čo rozpráva trepe dva na tri a jediné čo dosahuje je, že sa ľuďom hnusí.

3Po je dosť smutné že ty poznáš len vojenské riešenie. Územie sa dá odobrať mnohými inými spôsobmi, vojenské riešenie je dnes "nemoderné" a navyše nákladné. Prakticky už teraz je juh Slovenska autonómny. Nič mu nebráni zajtra vyhlásiť územnú autonómiu.
Navyše sme v Eú, hranice už nie sú, v najbližších rokoch som si istý o južné Slovensko prídeme.

Vôbec pritom nebude potrebný vojnový konflikt a to je tragédia. Slováci si nevedia svoje vôbec obrániť. Veď táto krajina pozvoľna prešla pod európsku nadvládu, pozvoľna sa vzdala zvrchovanosti, pozvoľna sa zbavila hraníc.

Čo Maďari chcú, je ostať na území kde žijú a rozprávať svojou rečou ale aj žiť pri svojich, najlepšie podmienky na to majú práve v Maďarsku. Tak prečo by sa mali držať pri nejakom Slovensku, ktoré defakto ani nemá hranice. Už sa len potrebujú dostať do vlády aby svoje kroky odobrili. Všetko sa urobí legálne. Možno sa im dokonca podarí rozkazovať aj na zvyšku Slovenska, to by bola zrejme najlepšia alternatíva. Som presvedčený, že maďarské strany si zatiaľ okukávajú situáciu. Maďarská menšina je nástrojom ako sa dostať k moci na celom Slovensku, preto zatiaľ nie sme svedkami územnej autonómie. Akonáhle prídu na to, že zvyšok Slovenska sa nedá riadiť, že u Slovákov nemajú podporu, autonómiu presadia.
Ale je tu aj druhá možnosť, ktorú majú po skúsenostiach z rokov 1998 a 2002 a síce že preniknú do vlády a ovládnu aj zvyšok našej krajiny. To by bolo najvhodnejšie. Dnes sa nedobíja násilím, nepodmaňuje sa krvou, všetko sa nadobúda peniazmi a národy či štáty sú len predmetom obchodov.
Slovenský národ tu dnes je, zajtra nemusí byť ani Slovenska ani slovenského národa. Slabosi sa prispôsobia, začnú sa učiť trebárs aj po maďarsky ,ostatní zomrú ako "zločinci", "buriči".

Prečo by Maďari vyvolávali vojnový konflikt, keď na južnom Slovensku majú prakticky autonómne postavenie nik im tam nezasahuje?

//autoeditácia príspevku (03 Máj 2010, 5:04)
Jobbiku velí Vona, rodený Zázrivecz
Ivan Drábek | 10. apríla 2010 6:00
Na prelome tisícročí sa volal inak ako dnes. V Budapešti študoval za učiteľa dejepisu a okrem hŕstky vysokoškolákov, s ktorými založil Pravicovú mládežnícku pospolitosť, ho takmer nikto nepoznal. O desať rokov neskôr, už pod menom Gábor Vona, sa pred ním trasie pol krajiny.
Gábor Vona, predseda nacionalistického Jobbiku.
Gábor Vona, predseda nacionalistického Jobbiku.
Autor: Reuters

Stojí na čele Hnutia za lepšie Maďarsko, ktoré si po premene na politickú stranu ponechalo skratku pôvodného spolku Jobbik. Jobbik (v preklade lepší) vedie tridsaťjedenročný Vona do zajtrajších volieb pod heslom Nech zvíťazí lepší!

Kto je, odkiaľ prišiel a čo hlása vodca strany, ktorá má všetky predpoklady stať sa najsilnejším krajne pravicovým parlamentným zoskupením Európy?

Attila a bryndzové halušky

Keby si mohol vybrať, najradšej by žil v dobách Árpádovcov. Za svoje vzory považuje svätého Ladislava, uhorského kráľa z 11. storočia, a Attilu, hunského dobyvateľa, ktorý v piatom storočí ako Bič boží rozsieval hrôzu po Európe. Prezrádza to na seba sám Vona na svojej webovej stránke vonagabor.hu. Vyznáva sa aj z lásky k čítaniu. Jeho obľúbenými autormi sú prešovský rodák Béla Hamvas, nemecký filozof Friedrich Nietzsche a rakúsky vedec skúmajúci správanie sa živočíchov Konrad Lorenz, mimochodom, počas vojny horlivý aktivista nacistickej strany.

Vona popri maďarskom "národnom rocku" rád počúva Depeche Mode a Nirvanu. Z farieb má najradšej čiernu, z vôní Armani, zo značiek Boss a všetky domáce, z áut BMW, z nápojov - zázvorové nealko a voňavú maďarskú odrodu bieleho vína Irsai Olivér. "Po dvoch pohároch vína celkom dobre tancujem : )," poznamenáva so smajlíkom a nezabudne sa pochváliť, že nefajčí, vie variť, ovláda angličtinu, chodil na klavír aj na gitaru, hoci hrať na verejnosti by si netrúfol. A priznáva aj jednu svoju slabosť: bojí sa hmyzu. V rubrike Zaujímavosti ponúka zbierku ďalších nepodstatných faktov, že sa narodil v znamení leva, má hnedé vlasy i oči, výšku 178 centimetrov a hmotnosť 82 až 84 kilogramov.

Niečím však vie aj prekvapiť. Ak niekto očakáva, že vodca ultranacionalistov označí za obľúbené zviera mýtického maďarského vtáka, ktorého jeho Jobbik vo volebnom programe navrhuje zaradiť medzi zákonom chránené národné symboly, musí byť sklamaný. Vona namiesto turula uviedol paviána Tomiho. Ani v kuchyni sa neprejavuje ako horlivý vlastenec. Medzi obľúbenými jedlami nespomína halászlé, guláš či hortobágyske palacinky, ale bryndzové halušky a gyros.

Zmena mena

Na svet prišiel 20. augusta 1978 v tridsaťtisícovom Gyöngyösi, necelých sto kilometrov východne od Budapešti. "Z oboch línií pochádzam z maloroľníckej rodiny, lásku k pôde a z toho vyplývajúci antikomunizmus som do seba nasával spolu s materinským mliekom," píše vo svojom životopise. V rozhovore pre portál Origo však hovorí: "Nenarodil som sa s penou na ústach a mojím znakom v škôlke nebol obrázok Molotovovho kokteilu." Ako iní chlapci, chcel byť aj on v detstve Indián. Najradšej zo všetkého hrával futbal. Ak však možno veriť jeho spomienkam, tak už ako jedenásťročný sa zaujímal o politiku. O tom, ako vnímal prelomový rok 1989, píše: "V čase zmeny režimu som mal pocit, že sa dejú veľké veci. Žiaľ, nemohol som si nevšimnúť, že k skutočne vážnym zmenám nedošlo."

Maturitné vysvedčenie má ešte vypísané na meno Gábor Zázrivecz. Až niekedy po roku 2000 prijal nové priezvisko. V kruhu národne orientovaných študentov to vtedy bola móda. Vonov rovesník a priateľ László Toroczkai sa napríklad pôvodne volal Tóth, čo je v maďarčine dehonestujúce označenie pre Slováka. Zakladateľovi nacionalistického mládežníckeho združenia, ktorý má pre provokácie zakázaný vstup na Slovensko, sa meno Tóth, pochopiteľne, nepozdávalo. Ani mladý Zázrivecz zjavne nebol spokojný so slovensky znejúcim priezviskom, ktorého stopu skrýva jeho dodnes používaná prezývka Zaza. Zmenu mena však vysvetľuje nie nenávisťou k všetkému cudziemu, ale "rozhodujúcim rodinným zážitkom spojeným so sebaobetovaním sa za vlasť". Keď dospel, splnil si vraj dávny sen a namiesto priezviska otcovho otčima prijal meno svojho pokrvného starého otca Gábora Vonu, ktorý v druhej svetovej vojne "hrdinsky padol v Sedmohradsku v beznádejných bojoch proti sovietskym jednotkám".

Takmer mních

Vonovi rodičia sú už dôchodcovia. Gábor, ktorý sa mimo politiky živí ako díler bezpečnostných zariadení pre výťahy, je ich mladšie dieťa. Jeho starší brat pracuje v oblasti turistického ruchu. "Vonova mama nechápe, prečo syn vyznáva extrémistické názory, oni ho tak nevychovali," napísal nedávno konzervatívny týždenník Hetek. Jeho niekdajší učiteľ z gymnázia v Gyöngyösi o bývalom žiakovi hovorí ako o schopnom dieťati s mozgom ako špongia. "Všetky informácie nasával do seba," cituje ho Hetek.

Ako osemnásťročný gymnazista nasával najmä vierouku. Jeho rodičia, nepraktizujúci katolíci, ho k viere neviedli, preto podľa vlastných slov sa sám od seba začal zaujímať o "bradatú, dlhovlasú superstar", ako najskôr vnímal Ježiša. Zapísal sa na hodiny náboženstva k františkánskemu mníchovi. "Jeho prednášky sa pre mňa stali akousi duševnou drogou," spomína na otca Teofila. Ten svojmu žiakovi pomáhal aj počas jeho štúdií v Budapešti, kde ho ubytoval v sídle rádu. Sám Vona priznáva, že istý čas zvažoval, že sa stane františkánskym mníchom.

Križiak či pohan?

Na Univerzite Loránda Eötvösa študoval históriu a tri roky aj psychológiu. Angažoval sa v študentskej samospráve i v Združení kresťanských intelektuálov a v roku 1999 spoluzakladal Jobbik. "Treba veriť, že Jobbik sa stane školou mnohých politikov a osobností verejného života, ktorí budú aktívne vytvárať osud našej krajiny," napísal v katolíckom týždenníku Új ember ešte pod menom Zázrivecz.

Po prvý raz sa Vona mihol v médiách, keď s nacionalisticky a kresťansky orientovanými druhmi staval kríže na verejných priestranstvách. Dvojkríž ako sťažeň plachetnice dominuje aj znaku Jobbiku. Sám Vona sa dodnes odvoláva na kresťanské hodnoty. V rozhovore pre televíziu ATV sa priznal, že Jobbik síce žiada obnovenie trestu smrti, jeho - ako katolíka - však trápia výčitky svedomia, lebo sa v tom odchyľuje od postoja Vatikánu. Od čoraz radikálnejšieho Jobbiku sa odvracajú aj jeho pôvodní spojenci, ktorí ho obviňujú z prijímania prvkov novopohanskej filozofie. "Gábor Vona sa s druhmi vydal veľmi zlým smerom, takým, s ktorým kresťanskí intelektuáli nemôžu mať nič spoločné," citoval nedávno kňaza Zoltána Osztieho, predsedu Združenia kresťanských intelektuálov, denník Népszava.

Spod plášťa Orbána

Začiatkom nultých rokov aktivisti Jobbiku otvorene podporovali Fidesz vtedajšieho premiéra Viktora Orbána. "Vona sa vynoril spod Orbánovho plášťa," tvrdí socialistický expremiér Ferenc Gyurcsány. A akokoľvek je to pre lídra Fideszu nepríjemné, staré výroky ho usvedčujú. "Ide o čestných, poriadnych, národne angažovaných mladých ľudí hľadajúcich hlbší životný zmysel. Želám im, aby v živote uspeli a aby ich pokusy vo verejnom živote tiež korunoval úspech," povedal svojho času o Jobbiku. Keď sa po volebnej porážke na jar 2002 Orbán rozhodol, že pod jednou vlajkou zjednotí celú pravicu vrátane radikálov, prizval aj Vonu, s ktorým založili Združenie za národ, ako súčasť celoštátnej štruktúry takzvaných občianskych krúžkov. Vona zo Združenia po roku vystúpil, čo nedávno v otvorenom liste Orbánovi označil za najlepší krok svojho života.

V októbri 2003 sa Jobbik zmenil na politickú stranu. Ale hoci sa jeho lídri s vedením Fideszu naoko rozišli, obe strany v tichosti ďalej spolupracovali. Spojencami zostali na úrovni miestnych samospráv i počas búrlivých pouličných protestov od jesene 2006, keď Orbán využíval Vonových radikálov ako baranidlo proti socialistickej vláde. K vážnejšej roztržke dospeli vzťahy Jobbiku a Fideszu až pred nastávajúcimi parlamentnými voľbami. Obe strany si totiž uvedomili, že sa musia pobiť o hlasy státisícov spoločných sympatizantov.

Židia, homosexuáli, Trianon

Volebná premiéra Jobbiku pred štyrmi rokmi nevyšla. Absolvoval ju v spojenectve so zabehnutou nacionalistickou a xenofóbnou stranou Istvána Csurku. A hoci koalícia pod názvom Tretia cesta použila v kampani všetky osvedčené finty, ktoré Csurku svojho času doviedli do parlamentu - počnúc strašením židovským sprisahaním, cez reči o zvrátených homosexuáloch až po výzvy na revíziu Trianonu, vyslúžila si len úbohé dve percentá hlasov.

Volebné fiasko znamenalo pre Jobbik nový začiatok. Dovtedajší podpredseda Vona sa stal hlavným vodcom a stranu ešte viac zradikalizoval. Otvorene burcoval mladých lumpenproletárov do pouličných výtržností a okolo Jobbiku zorganizoval sieť právnej služby pre "obete policajnej brutality". Najmä sa mu však podarilo osedlať vzrastajúcu vlnu protirómskych nálad.

Rómovia a garda

Vzťahy medzi väčšinovým národom a vyše polmiliónovou rómskou menšinou v desaťmiliónovom Maďarsku nikdy neboli bezoblačné. V októbri 2006 sa však v rómskej osade Olaszliszka udial brutálny zločin, ktorý nebývalo vybičoval vášne. Miestni Rómovia zlynčovali maďarského učiteľa, o ktorom si mylne mysleli, že autom zabil rómske dievčatko. Kým väčšina politických strán prípad komentovala s obvyklou obozretnosťou, aby na ne nepadol tieň podozrenia z rasizmu, Jobbik prelomil tabu a vyrukoval s pojmom "cigánska kriminalita". Ohlas verejnosti bol obrovský a Vona pochopil, že má v rukách účinný tromf, aký Csurkovi chýbal.

Práve potrebou nastoliť poriadok a potlačiť "cigánsku zločinnosť" šéf Jobbiku zdôvodnil vznik Maďarskej gardy, ktorú založil v lete 2007. Hoci toto polovojenské zoskupenie súd po dvoch rokoch úradne rozpustil a Vona si vlani v lete účasťou na jeho zhromaždení dokonca vyslúžil noc v policajnej cele, čierne uniformy gardistov naďalej vídať na mítingoch Jobbiku. "Maďarská garda je oveľa, oveľa nebezpečnejšia ako Csurkova strana," komentoval nedávno riaditeľ Political Capitalu Krisztián Szabados zistenie svojho ústavu, že približne každý piaty Maďar má blízko ku krajnej pravici. "S antisemitizmom totiž možno v Maďarsku získať nanajvýš päť percent, ale s protirómskou politikou podstatne viac," citovala ho agentúra MTI.

S fúzikmi Hitlera

Hoci velí extrémistickej strane, na verejnosti sa Vona naučil vystupovať uhladene. Nenechal sa vyprovokovať ani osobnými útokmi, keď ho na základe súkromnej korešpondencie, údajne hackersky získanej z jeho konta v sociálnej sieti, denník Magyar Hírlap obvinil z mimomanželského vzťahu. Vona je sedem rokov ženatý s redaktorkou jobbikovského týždenníka a rovnomenného portálu Barikád, s ktorou má jedného syna. Svoj údajný románik s mladou plavovlasou poslaneckou kandidátkou v médiách nerozoberal, iba pokojne oznámil, že proti novinám podnikne právne kroky. "O Vonovi nemožno tvrdiť, že je nejaký krvilačný zúrivec," povedal pre týždenník Hetek zdroj, ktorý ho dobre pozná. "Je rozvážny a rozhodný. V strane si každého vypočuje, hoci posledné slovo, samozrejme, patrí jemu. Ale nejaké hitlerovské črty?! Tie pre neho absolútne nie sú typické," dodal.

Na predvolebných plagátoch má Vona aj tak často dokreslené hitlerovské fúziky.
http://spravy.pravda.sk/jobbiku-veli-vo ... k_svet_p12
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

beardie napísal:ked ma niekto strach z madarov, ciganov, zidov, tak je podla tvojej definicie xenofob, typicky volic SNS a LSNS, moj zlaty
Preco je tento strach vlastne zly?

Podla mna je tento strach uplne opravneny a co je dolezitejsie je pre slovakov dobry.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 3PO »

To co sa tyka vojenskeho obsadenia bol vymysel Slotu a reakcia na Janio.
Ivan kus vnutornej logiky do prispevkou, pls.

Kód: Vybrať všetko

Navyše sme v Eú, hranice už nie sú, v najbližších rokoch som si istý o južné Slovensko prídeme.
ked hranice podla teba nie su tak aky zmysel ma rozpravat o uzemi? volny pohyb tovaru a osob hranice nezrusil.
kali: podla teba je mat strach z ludi na zaklade narodnosti normalny ? fuuha ja som si stale myslel, ze strach ma pramenit z cinov a zmyslania ludi z ktorych ma clovek strach.
Napísať odpoveď