Kúpa čističky vzduchu.

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Klo_b_asa
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Kúpa čističky vzduchu.

Príspevok od používateľa Klo_b_asa »

Zdravím Vás. Asi je to pre Vás netradičná téma, ale aj tak sa Vás chcem opýtať na vaše názory a rady ohľadne kúpy čističky vzduchu. Trošku som aj surfoval po nete a hľadal rôzne diskusie, ale určite mi dáte za pravdu, že je lepšie si ešte nejaké tvrdenia potvrdiť :).
A tak sa teda pýtam: Chcel by som kúpiť čističku vzduchu do bytu v meste. Ide mi hlavne o to aby bola schopná a výkonná eliminovať prach, prachové častice a iné "hmotné" čiastočky poletujúce vzduchom.
Zistil som, že existujú rôzne čističky s rôznymi filtrami a ešte aj nejaký tzv. Ionizátor vzduchu ale keď som klikol na odkaz tak väčšinou si výrobca svoj výrobok vychváli do neba.
Vedeli by ste mi teda prosím poradiť účinnú čističku vzduchu?
ďakujem
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: Kúpa čističky vzduchu.

Príspevok od používateľa Makovnik »

Tiez si chcem kupit cisticku, lebo v byte poletuje hodne prachu hoci sa vysava 3x za tyzden a este kazdy den zamera.

Cisticka by mala mat filtracny vykon aspon 1,5 nasobku objemu filtrovanej miestnosti.
Kedze cisticky s ionizatorom generuju aj ozon a ten treba po case z miestnosti odvetrat, je dobre, aby mala asi 2-3x taky objemovy vykon ako je miesnost, kde bude pracovat.

Ozon nesmie prekrocit 0,05ppm, je dobre si to odsledovat v pisanych udajoch. 1ppm je 2mg ozonu na m3 vzduchu.

Dost dolezite je sledovat prikon stroja, kedze sa predpoklada, ze bezi velku cast dna. Ak by slapal len 8h denne a mal prikon 20W, za rok to spravi 58,4kWh energie, co je asi 7,1Eur navyse. Ak by mal 200W, je to zrazu 71Eur, co je nezanedbatelne.

Malo nakladna je cisticka, ktora ma bezudrzbovu prevadzku, tzn. nepotrebuje menit ziadne filtre, pretoze niektore stoja aj 40-100Eur a menia sa kazdy polrok/rok. Tie bezudrzbove filtre sa len povysavaju alebo vyplachnu vodou. Maju elektrostaticky filter, kam sa zachytavaju elektricky nabite castice.
Potom su aktivne cisticky, ktore maju o.i. napr. HEPA filter a ten treba menit, avsak je to aktivne zachytavanie a teda zo vzduchu skutocne ubuda vsetok bordel a nie len ten, ktory sa zachyti na elstat. filtri, tazsie castice sa na pasivnej cisticke nezachytia. Tie aktivne prezenu cez seba viac vzduchu, az niekolko sto m3/hodinu, lebo maju vacsi ventilator a teda robia aj trochu hluku. Pasivne nemaju ziadny ventilator.
Generator ionov je tusim el. mriezka, ktora ma napatie okolo 10-30kV alebo tak nejak.

Zalezi od toho, co od cisticky cakas, zlepsie kvality vzduchu spravia pasivne, skutocne cistenie od mechanickeho bordelu len tie aktivne. Tie co maju uhlikovy filter, eliminuju aj pachy. Tzn. pasivne sice odfiltruje cigaretovy dym, ale smrad tam este ostane.

Castu reklamu maju stroje Bionic, Bionaire, mna zaujal pristroj http://www.hej.sk/volne-stojace-spotreb ... triton-x6/ ale ten napr. nema ani uhlikovy filter ani HEPA, tak by ma zaujimalo, kde nabrali tak dobru cistiacu ucinnost {reklama je silna}, je vsak lacny, nenarocny na udrzbu a zlepsuje parametre vzduchu.
Klasicky plati, ze cim drahsi stroj, tym ma via funkcii a vyraznejsie zlepsi vzduch, pretoze to, co vedia lacne stroje, nech maju akukolvek reklamu, vedia vsetky drahe+nieco navyse.

Tu si mozes aj nieco precitat o filtroch, zaroven sa mi ten stroj paci a je kandidatom http://www.hej.sk/volne-stojace-spotreb ... c-4064-00/

Kedze taka cisticka je aj kus nabytku, dakto to ma rad s dizajnom http://www.globalcare.cz/p/cs/266/cisti ... 008ch.aspx

Ktory stroj realne vycisti vzduch bez masirovania mozgov reklamou a poda dobry vykon za dobru cenu by odhalil len test v nejakom labaku a taky som este nenasiel, iba kecy beznych testerov (a opat reklama na nieco v tom teste), ktore nemaju valnu vypovednu hodnotu.
Klo_b_asa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

No ja som dal prednosť tomu ionic care X6. Asi na mňa zapôsobila reklama a kladné recenzie užívateľov.
A teda hlavne je to stroj, do ktorého netreba kupovať žiadne filtre za drahé peniaze.
poi
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa poi »

Ja mám len taký offtopic detail. Správne sa hovorí čistiareň vzduchu :) Viem je to trápne, že to sem píšem, no čistička je veľmi neodborné slovo :) Take its easy :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

poi: Mozno je to neodborne slovo, ale je spisovne, vid. Pravidla slovenskeho pravopisu: slovnik.juls.savba.sk ;) A ked si dam cez Google hladat pojem cistiaren a cisticka vzduchu, tak mam pocit, ze prave cisticka je to slovo, ktore sa pouziva, ci uz na verejnosti alebo aj v tomto obore.

Edit: Ked tak viacej pozeram cez Google, tak slovo cisticka bude odbrorne a aj spisovne slovo, ktora sa pouziva v tejto terminologii. Slovo cistiaren sa pouziva pri cisteni vod, pre vduch sa pouziva cisticka.
Klo_b_asa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

No vidíte, a nakoniec to je aj tak Ionizátor vzduchu čo som si kúpil :)
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

môžeš nám tu dať link + koľko ťa to stálo? :)
Klo_b_asa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Najlacnejšie a teda aj odtiaľ som to kúpil:

http://www.dunaj.sk/volne-stojace-spotr ... 17271.html
Filipito
Darca
Darca

dýcha sa lepšie?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

To by aj mna zaujimalo, ci je to citit, resp. ci lepsie spavas a hlavne to, ci si alergik/nealergik a aky vplyv to na teba ma.
Klo_b_asa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Chlapi, ako tiež som to kupoval z mojej strany ako "mačku vo vreci" ale keďže som mal nejaké to € navyše tak som si povedal, že do toho idem. A výsledok? To sa nedá ani opísať. Prašnosť v celom byte klesla a to VÝRAZNE, ráno keď som sa zobúdzal tak pokaždé s plným nosom, teraz sa to zlepšilo minimálne o 80% (a nie je to iba sugestívny pocit) priateľka má alergiu na prach a iné hávede a sama povedala, že sa jej oveľa lepšie dýcha, a čo som si aj ja všimol, po nociach už nesoplí a nekašle. Cele zariadenie je úplne tichučké a dá sa pri ňom bez akéhokoľvek rušenia zaspať. Je pravda, že na HI výkone je mierne cítiť ten ozón (mne to vonia ako na plavárni) ale je to bez problémov znesiteľné a pri prepnutí do nižšieho režimu je to už neciteľné.
Ak máte nejaké otázky, pýtajte sa :)

//autoeditácia príspevku (20 Máj 2010, 14:59)
A teda, ešte taký detail :) priateľka si rada zapaluje rôzne aróma lampy a podobne :) Ale keďže je ten prístroj taký účinný tak ani nie je cítiť skoro žiadnu vôňu :) Takže aj pachy to pohlcuje úctyhodne :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

To je fajn, viem si to teda predstavit ako zimnu prevadzku, ale co v lete ked ma clovek pocas dna otvorene okno a prasi sa cez okna, nalieta rozna haved a podobne, co v takom pripade??? Alebo si pred spanim ist zatvorit okno a pustit cisticku vzduchu, aby to prefiltrovalo vzduch??? Ako dlho asi trva, kym to ako tak prefiltruje miestnost o ploche 4x4m???
Klo_b_asa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

No, ono sa píše teda, že vetrať sa odporúča tak 5 minút denne. A v lete, neviem ako budem fungovať, ale nakoľko teraz cítim, že vznikom toho ionického vetra vzniká aj príjemne chladný vzduch (teplota v miestnosti kde prístroj mám klesla a to citeľne) tak to budem mať pustené celé leto pri zatvorených oknách. Ak to nebude fungovať tak zapnem aj ventilátor a znásobím cirkuláciu a filtráciu vzduchu :) a k tej výkonnosti: pri miestnosti 4x4 metre t.j. 16m2 by ti ju malo prefiltrovať pomerne rýchlo, keďže výrobca udáva, že na HI stupni t.j. miestnosť do 72m2 je filtrácia vzduchu 62m3 za hodinu.

//autoeditácia príspevku (20 Máj 2010, 16:33)
Ale teda ja to mám pustené stále, iba keď to prenášam z miestnosti do miestnosti to vypnem, však pri maximálnej spotrebe 9W (výrobca udáva 15W) je to zanedbateľná položka pri chode počas celého dňa [24 hodín x 9Wattov = 260W na plnom výkone) t.j. ani nie 2 sk (6 centov na deň) ]
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Takze teoreticky by sa to dalo pouzit v pohode aj v lete, ze nechat pekne vyvetrat a potom napriklad hodinu pred spanim ist zavriet okna, pustit to na hodinku na maximalny vykon a potom to dat na slabsi, ked bude vzduch uz prefiltrovany. Ale nezda sa mi, ze klesla teplota v miestnosti, pretoze to predsa nie je klimatizacia, len obycajna cisticka vzduchu a tak neviem akym sposobom by to ten vzduch ochladilo, kedze nema ako.
Klo_b_asa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Pozri, ja z celého toho prístroja nechápem. :) Napríklad ako môže niečo vytvárať "vietor" keď to nemá pohyblivé časti :) A už aj keď ten "vietor" vytvorí, prečo je výrazne chladnejší ako okolitý vzduch :) Viem, že to asi fyzicky neoteplilo vzduch v miestnosti, ale tým, že ho prefiltruje a vyčistí, tak ti dáva "pocitovú teplotu" oveľa nižšiu ako je reálna :) A presne tak to robím aj ja, len s tým, že nevetrám ale iba večer keď idem spať znížim výkon. Cez deň to nechávam na maximum keďže, s tým chodím po každej miestnosti a chcem aby to "pracovalo" čo najefektívnejšie :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Hmm, no normalne ma to zaujalo, vecer si asi nastudujem co a ako, ako to funguje, plusy a minusy..., normalne ma to zaujalo a pacia sa mi ucinky, ktore opisujes, kedze som alergik a zacina prichadzat moje neoblubene obdobie. Mozno by som si to aj kupil, ale najskor sa musim o tom docitat viac.

BTW odhadovana spotreba takehoto zariadenia je kolko asi tak???
Filipito
Darca
Darca

hojko, mňa to taktiež zaujalo, keďže jar je premňa najhoršie obdobie, hore spomínal akú to má spotreba :)
Klo_b_asa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Spotreba je pri maximálnom výkone nie vyššia ako 9 Wattov aj keď výrobca udáva spotrebu maximálne 15 Wattov.
A Áno, treba si o tom ešte preštudovať rôzne články, recenzie a podobne. Ja som to študoval dva dni a až potom som sa rozhodol kúpiť to.

//autoeditácia príspevku (20 Máj 2010, 18:14)
A teda v neposlednom rade ma presvedčila skutočnosť, že je to zariadenie na ktorom nemusíš meniť žiadne drahé filtre ako pri iných zariadeniach. Jednoducho opláchneš a pokračuješ ďalej.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Akurat som trosku hladal a cital co sa pise o tom, chvalia to, opisuju plusy, ale nasiel som aj clanok, ktory hovori o minusoch a skodlivych ucinkoch. Myslim, ze podla nazvu Ionic Care to bude pristroj, ktory mozno oznacit ako ionizator a je to pristroj, ktory mas ty. Tu je o tom clanok: Čistička vzduchu může škodit. Podla parametrov, ktore som vsak nasiel na internete, tak tato masinka produkuje minimalne mnozstvo ionov, info tu: http://www.ionic-care.cz/technicke-parametry.html

A tu je este take kratke zhrnutie k cistickam: http://compex.zdravie-sk.eu/cisticky-vzduchu.php
Klo_b_asa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

chcelo by to asi zistiť koľko to tých ug/m3 to produkuje na plnom výkone.

//autoeditácia príspevku (21 Máj 2010, 11:42)
Aha takže 1ppm = 2mg/m3
Keďže táto čistička produkuje 0.015ppm tak to treba vypočítať, a ja nie som dobrý z matematiky :)
Napísať odpoveď