BIBLIA - Moja najoblubenejsia fikcia

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Ste zastancami biblie?

Ano
143
41%
Nie
208
59%

Celkom hlasov: 351

Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Padawan napísal:neviem ci to tu uz bolo ak ano tak sorry ale odporucam pozret toto movie dost zaujimavy dokument Zeitgeist
ten dokument je zaujimavy a ponuka nevsedny nahlad na veci z bezneho sveta. No v prvom dieli ako tam prirovavaju Jezisa k bozstvu slnka a potom ako spominaju (neviem ci priamo v tomto filme) v Biblii text "tam uvidite cloveka niest krcah vody, za nim chodte..." a pouzivaju ten uryvok ako symbol pre zmenu Veku z veku Ryb (Jezis, Krestanstvo) na vek Vodnara (aquarius)...dost prdel. Komu nieco vravi hnutie New Age tak ma jasno.
Samotny Zeitgeist sa mi velmi pacil, najma cast o dvojickach, no z tohto som mal fakt des.

Nech uz ludia konecne prestanu montovat nabozenstva dalekeho vychodu (india) s Krestanstvom...
tomasito13
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomasito13 »

Diestro napísal:Cital si vsetkych 73 knih ktore tvoria bibliu? :o
myslim ze ich bolo 72...a kde sa daju vsetky tie knihy zohnat? Pretoze v biblii nie su vsetky
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

v Biblii je 66 kníh kanonických - sú v každej Biblii. Katolíci majú ešte starozákonné apokryfy (knihy ktoré majú nejasný pôvod, nie sú považované za plne pravdivé, môžu odporovať hlavnej myšlienke Biblie...). Ešte existujú aj novozákonné apokryfy (knihy, zvitky viažúce sa na Novú Zmluvu, ako napr. Evanjelium podľa Márie, Tomáša... no všetky tieto boli už v počiatkoch Kresťanstva označené ako nie vhodné do Biblie, len ako DOPLNKOVÁ literatúra - základom bola a vždy aj má byť samotná Biblia - 66 kníh.

Rôzne odnože Kresťansva majú okrem Biblie aj ďalšie knihy ako Čierna perla (jehovisti), adventisti siedmeho dňa (knihy Emily Whiteovej) a tak ďalej... toto sú knihy MIMO Biblie.

verím že mnohí toto čo som napísal už dávno vedeli, no niekomu to môže pomôcť...
tomasito13
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

tak potom moja katechetka o biblii asi toho tolko nevie co ty
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

tomasito13 napísal:tak potom moja katechetka o biblii asi toho tolko nevie co ty
katechetka vam isto vravela o 66 kanonickych knihach - zakladnych a o tych 70neviem kolko pokial sa jedna o Rimskokatolicku bibliu - v tom su zapocitane aj tie starozmluvne apokryfy, ktore tam katolici napchali.
tomasito13
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

no my sme mali na nabozenstve "katolickeho milionara" a tam bola otazka ze z kolkych knih sa sklada biblia a 72 bolo spravne :-D A teraz pozeram do zosita z literatury a stary zakon - 46 novy zakon - 27...tak teraz uz vazne neviem co je pravda
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

starý zákon má originálne a všeobecne 39 kníh :D no KATOLÍCI majú viac, už som ti písal že tam majú naviac tie APOKRYFY starozmluvné...
Viko6
Medium Expert
Medium Expert

Re: BIBLIA - Moja najoblubenejsia fikcia

Príspevok od používateľa Viko6 »

Tak
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Viko6: Biblia je písaná takým istým spôsobom (a aj ním analyzovaná), ako všetky tie prorocké fantazmagórie. Teda: stavím sa o moju budúcu zbierku skalpov, že by som tam našiel časť, ktorá opisuje / predpovedá to, že niekto ma bude zajtra strihať na záhrade strojčekom, prípadne že sa dnes večer opijem. Tých chýb je tam X, stačí si prečítať napríklad Príbehy Mŕtveho Mora a iné knihy. Tí, ktorí tam niečo usilovne roky hľadajú, to tam s istou dávkou fantázie a domýšľania určite nájdu...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

lol, ako, Viko, nic proti, ale vykladat tieto citaty ako dokazy vedeckej presnosti... :lol:
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Viko6 napísal:Je tiež pozoruhodné, že sa v Biblii nikdy nenašla žiadna skutočná chyba – vo vede, v histórii ani v inej oblasti.
Nikto rozumný totiž v Biblii chyby nehľadá (a ani netvrdí, že tam je to, čo tvrdíš ty).
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

chrono - takto by som do chalana nerýpal. Napríklad mi teraz ukázal alternatívny pohľad na niektoré veršíky z Biblie :)

A keď "vedu a vieru" vyženieme do extrému - v čom sa líši gravitačné pole fungujúce za pomoci neviditeľných, nehmatateľných a len teoretických gravitónoch/bozónoch... od Anjelských vlasov, ktoré podľa stredoveku držali veci pokope? Netvrdím, že Biblia nutne obsahuje Newtonove pohybové rovnice alebo zákon zachovanie energie atď., no je minimálne pozoruhodné, že sú v nej state, v ktorých sa ich analógie zmieňujú.

Seth - ohľadom toho, že v Biblii nájdeš aj proroctvo, že ti niekto ostrihá vlasy - to je to isté, ako sa staviť, že v čísle pí nájdeš svoj dátum narodenia a z toho vyplývajúci "fakt," že číslo pí predurčilo tvoju existenciu... totálny bullshit :) (buď si istý, že ten dátum by si tam našiel - niekde na nete je stránka, ktorá ti nájde akúkoľvek číselnú sekvenciu v čísle pí - niekde tu na fóre bol na ňu odkaz). Proste pokiaľ budeš mať dostatočne bujarú fantáziu, tak si vieš prakticky akúkoľvek literatúru vyložiť tak, aby ti jej interpretácia vyhovovala.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Stoporko: no veď o tom som písal predsa aj ja...teraz neviem, či teda so mnou súhlasíš, alebo nie, ale zo začiatku tvoja reakcia vyzerá, ako keby si oponoval, pričom príspevok ako celok súhlasí s mojou teóriou...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Vedecká presnosť Biblie... :roll: :| :?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

seth - sorry, asi som to blbo formuloval. Snažil som sa povedať, že pokiaľ hladáš a máš slušnú fantáziu, dokážeš nájsť v každej knihe to, čo tam chceš nájsť. (Teda zčasti s tebou súhlasím.) No na druhej strane som si nevšimol v inej náboženskej literatúre (Bhagavad Ghíta, Čierna perla, Kniha Mormon...) state, ktoré by do pomerne značnej miery korešpondovali s dnešným vedeckým poznaním - netvrdím, že Biblia 3000rokov pred Kristom nutne poznala termodynamiku alebo gravitačný zákon, no zo všetkých náboženských diel, ktoré som čítal a o ktorých som čítal a o ktorých ma učili, je dnešnému vedeckému poznaniu najbližšie. Viď napríklad začiatok knihy Genezis, ak ho nevezmeš doslovne (teda deň = 24hod) a uvedomíš si, že Adam nie je meno ale slovo znamenajúce Človek a Eva = Žena/y.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Stoporko napísal: Seth - ohľadom toho, že v Biblii nájdeš aj proroctvo, že ti niekto ostrihá vlasy - to je to isté, ako sa staviť, že v čísle pí nájdeš svoj dátum narodenia a z toho vyplývajúci "fakt," že číslo pí predurčilo tvoju existenciu... totálny bullshit :) (buď si istý, že ten dátum by si tam našiel - niekde na nete je stránka, ktorá ti nájde akúkoľvek číselnú sekvenciu v čísle pí - niekde tu na fóre bol na ňu odkaz). Proste pokiaľ budeš mať dostatočne bujarú fantáziu, tak si vieš prakticky akúkoľvek literatúru vyložiť tak, aby ti jej interpretácia vyhovovala.
Nezavisle na tejto diskusii chcem podotknut, ze moj datum narodenia to nenaslo :)
Tu je ta stranka: http://www.angio.net/pi/bigpi.cgi
"The string xyzw1986 did not occur in the first 200000000 digits of pi after position 0."

//datumy o jeden den skor a neskor naslo, holt som vynimocny :D
Podla ich statistiky je sanca na najdenie 8 miestneho cisla 86%: http://www.angio.net/pi/piquery.html#likely
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Stoporko: aha, už chápem :3 No ja takýmto fantáziám jednoducho neverím, Biblia je plná alegórií a to, že by do nej niekto kódoval tri termodynamické zákony, alebo E=mc2, to je už pre mňa príliš silné sci-fi...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Seth - však ani ja si nemyslím, že by tam boli zakomponované zákony fyziky alebo podobne. No či už zmieňovaná genezis alebo aj dinosaury a "veľkí ľudia" je dobré si všimnúť, že sú v súladne s dnešným poznaním. V ktorej inej vieroučnej knihe sa niečo podobné vyskytuje? (toto je mienené ako otázka)
haha11
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa haha11 »

Prepáčte, že zasahujem mimo tému, ale videli ste tento dokument, pustila nám to angličtinárka a veľmi sa mi to nepáčilo, podľa mňa to bolo zámerne nabudené niečím tajuplným aby to vzbudilo v ľuďoch nejakú iskru.

http://thesecret.tv/
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

Videl som to, lebo to chcela vidiet priatelka. Co ti na to poviem... skoro sme sa rozsili :D
Nie vazne, ti ludia tam maju tolko elanu a tak energicky rozpravaju ze by si im aj uveril, ale v samej podstate je to iba o tom, ze optimisti a ti co nemyslia na zle ale iba na dobre sa maju psychicky lepsie.
Ked si nebudeme vsimat tie nepekne veci, budeme mat krajsi zivot. Toto zhrniem do 4minutoveho spotu.. oni tomu bohuzial venovali 90min :?
Napísať odpoveď