kde tu prosimta co taham ? ja sa tu nehram na spolahlivost, pneumatiky a neviem co, ale na prax, snivanie o 30kg pre mna nema zmysel

... chceme sa bavit o ideale ? tak potom sa tu nebavme o tychto dvoch motoroch ... chcelo by to tam fuknut trosku postelovany boxer z imprezy - lahky a tazisko posunie o cosi nizsie, vyhadzat zbytocnosti a pod. ... na tvoju stranu teda toho tiez moc nehra, lebo si ma nicim nepresvedcil ... presvedc ma odhadom nejakeho konkretneho cisla - co prinesie uspora 30kg pri ROVNAKOM aute ?

potom tu mozeme nieco rozoberat ...
je jasne ze odstrediva sila hra proti nam, ale hmotnost tam ma mensi vplyv ako rychlost a predovsetkym polomer zakruty ((bavime sa o rovnakom aute tak ti tu nebudem pisat ze vhodnou konstrukciou zavesenia a nasledne pruzenia a tlmenia sa da vela zachranit

)) ... dajme si ale trochu matematiky a prezenme to

... vzorec pre F odstredivu je Fod=m*(v^2/R) teda priklad - zakruta s polomerom 100m, rychlost 50m/s ((prehnane udaje, ale na ilustraciu stacia

- mozme povedat ze simuluju jazdu na hrane moznosti nasho idealneho auta )) ... v pripade auta vaziaceho 1000kg je Fod= 25kN v pripade auta vaziaceho 1030kg je Fod=25750N ... rozdiel sil je vzhladom na ich velkost docela bezvyznamny

...
... co chces teda odomna pocut ? ANO mas pravdu, v idealnom aute na 30kg strasne moc zalezi ? ... prax je ale nieco ine

tak teraz neviem kto si ma co a kde zrovnat, ale tiez by si sa mal trochu zamyslet o com tu pojednavas

...
tu mas svoj vytuzeny ciste exaktny pripad rozdielov ... a este raz ta vyzyvam aby si aspon zhruba odhadol rozdiel tychto dvoch auta 1000kg vs 1030kg napriklad v zrychleni, brzdeni, pruznom zrychleni

potom sa tu mozeme o niecom bavit, lebo ked to zoberieme na idealny priklad tak by si sa popravde pred jazdou v idealnom aute nemal rano naranajkovat, kedze mozes v idealnom pripade stale svoje poziadavky zvysovat a priblizovat sa k tomu pomyselnemu olympu nehmotneho auta
a akceptuj prosim ze ja sa tu CHCEM bavit o rozumnej volbe a rozumnom kompromise a vobec o praxi ... v com ma pre teba ideal zmysel ? mozes sa v idealnom aute odviezt ? kazde superauto a aj to najlepsie je navrhovane ako kompromis ... a nie medzi dvoma motormi, ale medzi kvantom parametrov, ktore na niecom vzdy zavazia

spravis to velke - bude to tazke, spravis to male, bude to lahke ale zabijes sa, spravis to silne, bude ti kusat prevodovky, spravis to slabe, nepohnes sa z miesta ... idealne auto sa spravi NEDA, tak preco sa tu chces o nom bavit ?
davam ti teda v idealnom svete za pravdu a struham tu jednu obrovsku poklonu

...
//autoeditácia príspevku (26 Máj 2010, 13:29)
Gothar - toto je take poucne cele ... kazdy si v tom moze nieco najst ... ak to prekaza, urcite to mozes oddelit do samostatnej temy, pretoze ako spam a posthunt mi to nepride
Maro - je to Jag XJS ... dajte za mna