Zmena narodnosti
-
Vigor
King
- Kontaktovať používateľa:
Re: Zmena narodnosti
Mozem sa len spytat? 11 rokov? Ako to, to sa stalo priamo Tebe? Lebo v zakone su dve varianty, 8 a 5 rokov.
Pár príspevkov vyššie je jasne ukázané, že sa to meniť dá podľa ľubovôle.Janette napísal:Ja som prešla zmenou občianstva. A pokiaľ viem národnosť sa neda meniť. Podľa toho sa to asi volá národnosť. Kde sa narodíš, tým budeš aj po zvyšok života... (opravte ma, ak sa mýlim, tiež som iba človek)
Mám pocit, že pri väčšine životopisov sa uvádza len občianstvo, čiže v niektorých prípadoch tá národnosť nie je extra dôležitá.
A získať slovenské občianstvo je fakt sranda. Na to, aby danému človeku bolo vôbec udelené, je potrebné, aby mal trvalý pobyt na SVK aspoň 11 rokov. Samozrejme, ovládať jazyk je povinné - čítať, písať, hovoriť a skúšajú aj schopnosť človeka porozumieť textom. Hmmm ... A treba vedieť aj také veci, že aktuálny prezident a hl. mesto![]()
(asi už som OT)
Ale tie papierovačky ... uffff.
-
Janette
Expert
No to neviem. Ano, stalo sa to mne. Bolo mi tak povedane na cudzineckej policii a dokonca mi prizvukovali, ze az po 11r. Vybavovala som si to minuly rok (mmmm .. alebo to bolo predminuly?), bolo mi v podstate jedno ze ci to je 5, 8 ci 11r, kedze vsetky tri varianty splnam. A ani ma to nenapadlo si hladatVigor napísal:Mozem sa len spytat? 11 rokov? Ako to, to sa stalo priamo Tebe? Lebo v zakone su dve varianty, 8 a 5 rokov.
Begbeee - Ajej, ospravedlnujem sa. Ten prispevok som si zrejme nevsimla. Uz som o nieco mudrejsia
-
mr_margera
Medium Professional
Teraz som čítal SME zo 7.5.2010 a našiel som tam toto. Neviem či už bola zodpovedaná otázka zmeny národnosti, len som si spomenul na tento topic keď som toto zbadal
Janette: nesuhlasim, ja som sa narodil v SK a predsa nemam slovensku narodnost 
dnes som na jednom tlacive o narodnosti docital, ze treba napisat narodnost, ku ktorej sa citite, nie je potrebne napisat to, ktore je zapisane v rodnom liste.. takze si mozem pisat co chcem a nehrozi ziadny postih. Tak konecne tema vybavena : ))))))
dnes som na jednom tlacive o narodnosti docital, ze treba napisat narodnost, ku ktorej sa citite, nie je potrebne napisat to, ktore je zapisane v rodnom liste.. takze si mozem pisat co chcem a nehrozi ziadny postih. Tak konecne tema vybavena : ))))))
stale nedokazem pochopit, aku mozes mat narodnost, ze sa tak strasne za nu hanbis...to si martan alebo co?
z pravneho hladiska je narodnost kazdeho osobna vec, preto sa kazdy prizna k narodnosti k akej sa citi, moze si ju lubovolne menit...pretoze stat nema pravo ta delit do nejakych kategorii na zaklade narodnosti, to by bola diskriminacia a pokial viem SR sa profiluje ako demokraticky stat. Takze kludne v jednom dokumente mozes uvadzat ze si martan a o tyzden v inom dokumente mozes napisat ze si slovak...je to fuk. takto to funguje v kazdej demokratickej krajine...
jedine co stat kontroluje je statne obcianstvo a kazdy stat ma svoje specificke podmienky na jeho ziskanie a stratu zakotvene v ustave...Pokial viem, tak v CR, Rakusku a u nas plati zakon, ze ked ziskas cudzie obcianstvo tak ti automaticky zanikne to domace obcianstvo, samozrejme to sa stane az ked im to nahlasis (niektore krajiny trestaju ked nenahlasis ze si ziskal ine obcianstvo) alebo ked to zistia. U nas je ten zakon novy, vsetci vieme preco ho Fico zriadil...ale ked ma niekto 2 a viac obcianstiev, ktore ziskal pred platnostou toho zakona, tak mu ich nikto nemoze odobrat. Preto mozete poznat stale ludi, ktori maju aj rakuske aj slovenske obcianstvo a podobne...okrem toho medzi CR a SR platia specialne zmluvy, ktore zvyhodnuju slovakov alebo cechov ziskat obcianstvo tej druhej krajiny.
z pravneho hladiska je narodnost kazdeho osobna vec, preto sa kazdy prizna k narodnosti k akej sa citi, moze si ju lubovolne menit...pretoze stat nema pravo ta delit do nejakych kategorii na zaklade narodnosti, to by bola diskriminacia a pokial viem SR sa profiluje ako demokraticky stat. Takze kludne v jednom dokumente mozes uvadzat ze si martan a o tyzden v inom dokumente mozes napisat ze si slovak...je to fuk. takto to funguje v kazdej demokratickej krajine...
jedine co stat kontroluje je statne obcianstvo a kazdy stat ma svoje specificke podmienky na jeho ziskanie a stratu zakotvene v ustave...Pokial viem, tak v CR, Rakusku a u nas plati zakon, ze ked ziskas cudzie obcianstvo tak ti automaticky zanikne to domace obcianstvo, samozrejme to sa stane az ked im to nahlasis (niektore krajiny trestaju ked nenahlasis ze si ziskal ine obcianstvo) alebo ked to zistia. U nas je ten zakon novy, vsetci vieme preco ho Fico zriadil...ale ked ma niekto 2 a viac obcianstiev, ktore ziskal pred platnostou toho zakona, tak mu ich nikto nemoze odobrat. Preto mozete poznat stale ludi, ktori maju aj rakuske aj slovenske obcianstvo a podobne...okrem toho medzi CR a SR platia specialne zmluvy, ktore zvyhodnuju slovakov alebo cechov ziskat obcianstvo tej druhej krajiny.
pisal som ze sa za nu hanbim ? nie, chcem mat len slovensku, ale tema je vyriesena, uradne sa to zmenit neda, mozes si podla vlastneho uvazenia uvadzat aku chces.. co si aj sam napisal..
obcianstvo mam slovenske (a to mam od narodenia), takze vsetko je vyriesene a preto ma detaily o obcianstve nezaujimaju..
obcianstvo mam slovenske (a to mam od narodenia), takze vsetko je vyriesene a preto ma detaily o obcianstve nezaujimaju..