Laptop na grafiku (surne)

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Kaliovic
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok

Laptop na grafiku (surne)

Príspevok od používateľa Kaliovic »

Ahojte

Vyberam laptop, ktory by mal sluzit hlavne na tvorbu grafiky (hlavne statickej grafiky typu Photoshop). Moja koncepcia je kupit lahky, kompaktny ale velmi vykonny laptop, ktory je dobry na cesty (takze by sa na nom dalo v pripade potreby robit aj mimo domu) s tym, ze na hlavnu graficku pracu by som dokupil externy full HD monitor a doma pripajal laptop cez HDMI kabel.

Mam vyborne skusenosti s Dell-om, takze by som chcel zostat pri tejto znacke. Bohuzial, zda sa, ze Dell nejak mizne zo slovenskeho trhu... :?

V kazdom pripade, tu su moji favoriti:

Najlacnejsia alternativa: http://www.notebookshop.sk/notebooky/de ... 0-red.html

Overeny model, ale zda sa, ze zo Slovenska uplne zmizol:
http://www.notebookshop.sk/notebooky/de ... red-3.html

Moj favorit (aj ked biela sa mi nepaci): http://www.notebookshop.sk/notebooky/de ... white.html

A este vacsi favorit (akurat ze v ceskom obchode - neviem, ci nebudu komplikacie):
http://www.patro.cz/objects/1075073509.html?

Posledny model je od predposledneho lepsi o HDD (500 GB a 7200 ot/min(!) oproti 320 GB, 5400 ot/min.), je v ciernej a este je aj lacnejsi... Je v tom nejaky hacik? :)

Moj cenovy strop je 1300 EUR. Budem velmi vdacny za akekolvek nazory a pomoc :!: Je to dost urgentne, rozhodnutie musi prist do pondelka... :?

DAKUJEM :!: :)
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Re: Laptop na grafiku (surne)

Príspevok od používateľa Suffel »

zabudol si napisat aku chces uhlopriecku ale kedze vsetky su 13,3" tak asi 13,3" :wink:
takze:
celkom slusne ale ma velmi slabu grafiku takze by som ho asi vylucil..
Overeny model, ale zda sa, ze zo Slovenska uplne zmizol:
http://www.notebookshop.sk/notebooky/de ... red-3.html
slaby procesor, malo otackovy disk, grafika este "horsia" (slabsia) ako pri tom hore.. takze tento mozme urcite vylucit..
Moj favorit (aj ked biela sa mi nepaci): http://www.notebookshop.sk/notebooky/de ... white.html
procesor ok, postacujuci, grafika najsilnejsia z tychto 3 takze tiez ok, len najvecsi problem by som videl v disku kedze je len 5400ot. a urcite by som isiel do 7200otackoveho disku, ale dajme tomu ze zatial je to tak pol na pol..
A este vacsi favorit (akurat ze v ceskom obchode - neviem, ci nebudu komplikacie):
http://www.patro.cz/objects/1075073509.html?
tento splna vsetky kriteria teda ma dobry cpu, vga a aj disk takze myslim ze jednoznacne vyhrava a je najvykonnejsi zo vsetkych..

takze z tychto 4 rozhodne by som bral ten posledny.. ja osobne by som sa ale uberal trocha iny smerom teda inou znackou.. dost sa mi pozdava toto lenovo:
http://www.alza.sk/lenovo-thinkpad-edge ... 163606.htm
je odost vykonnejsie od toho posledneho dellu, ma lepsi procesor na ktorom rozdiel vykonnu urcite pocitis oproti 2-jadru ktore ma dell, tak isto lepsia grafika ktora ti tiez urcite nieco pomoze na vykone a myslim ze aj male plus je tych 0,7" rozdiel v obrazovke lebo ak chces kreslit grafiku urcite vecsia obrazovka je plus...

myslim ze vecsi vykon ako u tohto lenova nedostanes (hovorim o 13,3" a 14") kedze tieto znacky su viac zamerane na kvalitu ako vykon.. ak chces vecsi vykon tak potom by som siahol po sony alebo toshibe.. ale myslim ze toto lenovo pripadne ten posledny dell budu postacovat.. je to len na tebe ako sa rozhodnes ale urcite min. poziadavky ktore pozeraj su: procesor 2-jadro 2,53GHz a vyssie, hdd urcite 7200ot/min., grafika nieco okolo tej 210M, ram min. 3GB 800MHz (ale urcite najlepsie 4GB)..
to je asi tak vsetko co ma momentalne napada ak nieco najdes lepsie pripadne nieco ine tak kludne to sem hod pozrieme sa nato :wink:
Kaliovic
Zablokovaný
Zablokovaný

Dakujem Suffel za cenne rady :)

To Lenovo vyzera vyborne. Aj hmotnostne je s tym poslednym Dellom na rovnakej urovni (2.1 k 2.2 kg). Procesor vyzera byt tiez lepsi. Tak teraz mam chrobaka v hlave... :D

Ten laptop je urceny ako darcek pre moju mladsiu sestru (studuje grafiku na strednej), preto chcem co najkompaktnejsi a najlahsi, nech ho moze nosit kazdy den do skoly ak bude treba.

Dell je skvely v tom, ze ma 2 roky zaruku next business day s opravou doma... Neviem ako je to u Lenova, ale pri vybere mojho laptopu prave toto zavazilo (kupil som Dell XPS M1330 zhruba pred 10 mesiacmi a som viac nez spokojny). Ja som ale dost casto mimo SR, takze preto to malo u mna taku vahu. Pre sestru to asi nebude az taka kriticka poziadavka, aj ked pokial sa jej pokazi, nebude moct pracovat a cakat tyzden-dva na opravu by bolo nemile hlavne kvoli pracam do skoly...

A posledne plus, ktore mam pre Dell je, ze mam tu znacku odskusanu a lepsie som v rukach nemal... Viem, ze keby som chcel surovy vykon za co najnizsiu cenu, tak sa pozriem po Asusoch, alebo Aceroch. Ja som chcel skor zvolit kompromis medzi kvalitou (teda znackou a skusenostami), vykonom a customer support. Preto Dell. Ale aj Lenovo sa radi medzi spickove znacky... Hm... :)

Tiez viem, ze nakolko je sestra umelecky orientovana, bude jej zalezat aj na vzhlade. Dell je ozaj pekny, Lenovo je dost jednoduche co sa tyka dizajnu. Tiez nechapem, preco IBM/Lenovo stale pcha do svojich laptopov tie dalsie dve tlacitka na mys a stredovy "joystick"... Mam taky na firemnom laptope a nikdy som to nevyuzil... :?
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Hmotnost bolo hned prve nacom som pozeral a myslim ze na kazdodene prenasanie 2kg nieje nic extra a da sa to bez problemov zvladnut...

ako je to presne zo zarukou z lenova ti neviem povedat ale su to znacky ktore sa kazia ojedinele teda nieje ta kazivost v takom rozsahu ako napr. u acerov.. dell je vyborna znacka pokial chce clovek do toho booku investovat.. lebo ak si zoberieme napr. dva booky znacky dell a MSI tak v hodnote 1200€ to msi poda niekedy aj 2x vecsi vykon za tu istu cenu (bol to len priklad) ale je velky rozdiel v kvalite spracovania a v osadenom HW..

Lenovo je tiez vyborna znacka a urcite konkuruje dellu da sa povedat ze su v rovnakej kvalitovej triede..

z akeho dovodu dava lenovo ten stredovy joystick neviem ani ja ale ako vravis vecsina ludi to nikdy nevyuziva a je to tam uplne zbitocne..

teraz ti ostava len si vybrat aj ked je to dost tazke kedze booky su naozaj kvalitne a vykonovo "podobne".. je to otom ci zvolis dizajnovu jednoduchost a vecsi vykon alebo krajsi dizajn ale o nieco mensi vykon.. viacej sa mi paci dell a z hladiska vykonu by som si vybral lenovo.. v tomto pripade by som uprednostil vykon kedze book bude pracovat s programami narocnejsimi na vykon.. ale tym nechcem povedat ze ten dell to nezvladne len ze silnejsi book bude aj do buducna urcite plus..
Kaliovic
Zablokovaný
Zablokovaný

Mas pravdu... Neviem ci sa mi podari sa rozhodnut... :D Zrejme dam sestre na vyber.

Zaroven tiez vyberam monitory... V monitoroch som ale bohuzial menej doma ako v PC parametroch, takze neviem presne na co sa mam zamerat. Kedze ani nerobim grafiku, tak neviem, ci je podstatna moznost prepojenia cez HDMI kabel alebo nie (predpokladam vsak, ze ano). Dalsia dolezita charakteristika by asi mohla byt doba odozvy a ostrost obrazu, kontrast farieb... Tiez viem, ze musi mat nastavitelnu vysku, pripadne uhol a najlepsie ak by bol aj otocny. Velkost od 22" vyssie.

Kedze som Dell Positiv :D , tak pre mna jasny favorit:
http://www.sysnet.sk/pocitace/nakup/123 ... -usb-hdmi/

Jedina nevyhoda je, ze je dost drahy... Moj limit bol povodne 300 EUR na monitor... Ked ale usetrim na laptope, tak by to mohlo vydat... :)

Budem moc rad, ak by si vedel o nejakych dalsich (lacnejsich?) alternativach... Dakujem :!:

EDIT: Prave som sa dozvedel, ze by som mal vraj hladat taky laptop, ktory ma HD graficku kartu... Vraj tie su ohladne prace s grafikou naj... Bohuzial som ziaden taky zatial nenasiel... Oprava! To Lenovo ma HD grafiku... Sorry :D
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

k tomu monitoru tento dell vypada celkom dobre ale ja by som volil lacnejsiu varinatu a to toto HP: http://www.alza.sk/24-hp-zr24w-d163528.htm dolu si mozes pozriet test vyhral ocenenie za najlepsi monitor na domacu grafiku.. takze urcite by mal postacovat a myslim ze aj cena je prijatelna...
Kaliovic
Zablokovaný
Zablokovaný

Dakujem, to HP vyzera tiez vyborne. Akurat nema HDMI... Neviem, ci je to az tak podstatne, ale ako laikovi mi pride, ze ak mam uz teda HD grafiku, tak by som chcel HD monitor prepojit cez HD kabel... :D
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

no to s grafikou nema moc spolocne kedze ide oto ze HDMI je len vystup.. mas to v poctate jedno ako ho prepojis staci normalne cez DVI..
Kaliovic
Zablokovaný
Zablokovaný

Aha, dobre. Lebo viem, ze co sa tyka napr. TV tak je rozdiel, ci prepojim Orange krabicku s TV obycajnym kablom, alebo cez HDMI porty... Rozdiel je viditelny... Ale asi je to nieco ine.
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

A co MacBook?
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

macbooky v tejto cenovej hladine maju male disky, dvojdadrove procesory a grafiky nieco ako ma ten dell.. je pravda ze macbook je Notebook s velkym N ale ale pri tejto cene neposkytne tolko vykonu ako dell alebo to lenovo,,
Kaliovic
Zablokovaný
Zablokovaný

Tiez sa priklanam k nazoru Suffela.

Okrem toho ze som od prirody Anti-Apple :D ma MacBook vela nevyhod. Napr. sestra by si asi musela kupit original Photoshop :P A tiez nie je tak flexibilny, ako PC s Window$om (a to nie som zastanca Mrkvosoftu - sam pouzivam na sukromnom laptope vyhradne Ubuntu). A dat Windows do MacBooku - to je na hlavu... :roll:

Takze pre mna je MacBook cisto imidzova zalezitost a teda v tomto pripade urcite nie najlepsia volba. Ale dik, viem, ze vela grafikov su cisto Apple useri - moja sestra vsak nepotrebuje stavat na imidzi.
Napísať odpoveď