Dvojite obcianstvo ANO/NIE ???

Diskusie na politické témy...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Dvojite obcianstvo ANO/NIE ???

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Aktualna kauza na Slovensku, beriem to ako 'opatrenie' proti Madarom. Je to nutne? Preco stat nepzoera aj na inych ludi? Pride mi to strasne nerozumne riesenie. KEdze je kopec ludi, myslim ludi so Slovenskou narodnostou, ktory o obcianstvo v svojej krajine pridu, koli tomuto zakonu. Co si o tom myslite?
Osobne si myslim, ze je to strasne velka hlupost a je to nefer od krajiny voci svojim obcanom. Sam som sa uz stretol s tym, ze Slovenska Republika ma po 4och rokoch zitia v zahranici berie inac ako ma brala pred tym.
COTHW
Medium Star
Medium Star

Re: Dvojite obcianstvo ANO/NIE ???

Príspevok od používateľa COTHW »

Na jednej strane by som povedal, že sa jednalo o menšiu provokáciu s Maďarskej strany, na druhej strane ide o výber nevhodného riešenia zo Slovenskej strany. Si môžu ruku podať politici z oboch strán, lebo na to doplatia len občania aby si oni mohli dvihnúť svoje ego.

Lub0$ neviem ako myslíš prídenie o občianstvo, lebo pokiaľ viem hovorilo sa, že občan, ktorý už má dvojité občianstvo by oň nemal prísť a malo by sa týkať len nových žiadateľov. Každopádne som tomu nevenoval zvýženú pozornosť a ani sa mi ten zákon resp. jeho novelizácie nechce čítať, lebo v tom nevidím hlboký význam ďalšieho rytia do vecí, s ktorými aj tak nič neurobíme momentálne. Je dosť možné, že nová vláda tento zákon zruší a je možné, že pretrvá, je to vo hviezdach.
sliaCan
Expert
Expert

Príspevok od používateľa sliaCan »

Z pohľadu medzinárodného práva je maďarský zákon protiprávny. Spôsob prideľovania občianstva a jeho právna úprava je síce v plnej kompetencii štátu, tzn. že štát ho môže upraviť vnútroštátnymi normami, avšak medzinárodné právo stanovuje isté minimálne kritériá, ktoré štáty musia rešpektovať a ktoré Maďarsko nerešpektovalo.

Pôvod tohto problému teda spočíva v konaní Maďarska; v súvislosti s tým vznikajú aj iné problémy, napr. občan Ukrajiny, ktorý má akýmkoľvek spôsobom väzby na Maďarsko (požiadavky, ktoré musí spĺňať osoba na udelenie maďarského občianstva sú totiž minimalizované pod prípustný štandart) požiada o občianstvo - tým pádom sa stáva občanom EÚ a disponuje právami, ktoré z toho vyplývajú.

Čo sa týka konania SR, tak si myslím, že to bolo korektné. SR (ale aj Maďarsko) sa na pôde Rady Európy zaviazali, že budú zabraňovať vzniku viacnasobneho občianstva (Dohovor o znižovaní počtu prípadov viacnásobného občianstva a o vojenských záväzkoch v prípade viacnásobného občianstva). Viacnasobé občianstvo je totiž v medzinárodnom spoločenstve vnímané ako nežiaduci jav. Novelizácia zákona prijatá NR SR je úplne štandartný zákon.
Lub0$ napísal:KEdze je kopec ludi, myslim ludi so Slovenskou narodnostou, ktory o obcianstvo v svojej krajine pridu, koli tomuto zakonu.
Ľudí s viacnásobným občianstvom je mimimum. Toto konštatovanie je nezmysel.

Lub0$ napísal:Sam som sa uz stretol s tym, ze Slovenska Republika ma po 4och rokoch zitia v zahranici berie inac ako ma brala pred tym.
??? ...buď konkrétny.
adameeec
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa adameeec »

sliaCan napísal:Ľudí s viacnásobným občianstvom je mimimum. Toto konštatovanie je nezmysel.
to, ze ludi s dvojakym obcianstvom je minimum, nie je ziadne ospravedlnenie tohto absurdneho zakona
sliaCan
Expert
Expert

Príspevok od používateľa sliaCan »

adameeec napísal:to, ze ludi s dvojakym obcianstvom je minimum, nie je ziadne ospravedlnenie tohto absurdneho zakona
To ospravedlnením ani nieje; ospravedlnenie (ozrejmenie) absolutne standartneho zákona sa nachádza vyššie. Fakt gratulujem, že si reagoval na tú "najdôležitejšiu" časť príspevku.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Konkretne sa jednalo o obnovenie vodicskeho preukazu, urady mi odmietli obnovit vodicsky preukaz na Slovensku, aj napriek tomu ze som Slovak, len preto lebo vacsinu casu v roku travim mimo hranice Slovenska.
RomanB
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RomanB »

Ale Ludi pritahuju agresivne vyroky , razne konanie .... bubu ideme do toho ....
Mali sme dost casu na nastudovanie problematiky , vymyslenie riesenia ktore bude kompatibilne s ustavou atd...
Vsetko len jedna velka kampan ... Na jednej aj na druhej strane Dunaja ....
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Chyba je na maďarskej strane, prijali zákon ktorý porušuje medzinárodné právo, to je pôvod všetkých problémov. Hospodársky sú v háji, tak rastie nacionalizmus a politický populizmus, vytvárajú sa umelo problémy, ktoré nesúvisia s domácim hospodárstvom.

Slovenská reakcia bola nutná, ale drevorubačská, protiústavná a politikmi bola nafúknutá do obludných rozmerov, lebo tak ako maďarským kolegom aj im nesmierne vyhovovala táto téma pred voľbami. Takpovediac mana z neba pre politikov typu Slota a Fico. Prvý nemá žiadnu inú agendu, druhý za 4 roky nespravil nič a rád straší, politika strachu je jeho chlieb, tak ako strašil pred európskou úniou a nakoniec sám prestrihával pásky a chvastal sa eurom aj keď na ňom nemal zásluhu, tak ako strašil reformami a nakoniec z nich najviac profitoval po roku 2006, tak ako straší teraz maďarmi a zastavením neviem čoho ak by nezostavil vládu. Proste drísty..

Súdny spor, ktorý navrhuje SDKU-DS je účinné a elegantné riešenie, avšak žiada si dlhší čas, preto bola aj pôvodná slovenská reakcia nutná. K tomu zákonu, ešte toľko, že bol robený na rýchlo a pochybujem, že by sa korektne dal tak postaviť aby sa to týkalo len maďarov a podobne. Čas ukáže..

Každopádne ja osobne poznám už troch ľudí, ktorí dlhodobo žijú v zahraničí, kde žiadali o dvojité občianstvo, ale vďaka tomu to zákonu o nich Slovensko príde, lebo určite uprednostnia občianstvo napr. Kanady ak tam žijú a pracujú a ak stratia Slovenské v dlhodobom hľadisku si myslím, že ich vnúčatá už ani nebudú vedieť odkiaľ prišli. A je to škoda lebo sú to šikovní, produktívni ľudia, ktorých národ potrebuje..
rados915
Guru
Guru

Príspevok od používateľa rados915 »

Zákon, ktorý prijal maďarský parlament odcudzujem, preto z pochopiteľných dôvodov súhlasím s tým slovenským.

Maďari už nevedia ako by získali územie, ktoré patrí Slovensku, tak sa snažia najprv získať ľudí, ktorým ponúkajú maďarské občianstvo a potom by prišlo aj na samotné územie.
Sagittarius
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Sagittarius »

slay napísal:Každopádne ja osobne poznám už troch ľudí, ktorí dlhodobo žijú v zahraničí, kde žiadali o dvojité občianstvo, ale vďaka tomu to zákonu o nich Slovensko príde, lebo určite uprednostnia občianstvo napr. Kanady ak tam žijú a pracujú a ak stratia Slovenské v dlhodobom hľadisku si myslím, že ich vnúčatá už ani nebudú vedieť odkiaľ prišli. A je to škoda lebo sú to šikovní, produktívni ľudia, ktorých národ potrebuje..
Zákon nie je recipročný, čiže ak už dvojité občianstvo majú, nestratia žiadne, ani tí, čo podajú žiadosť do 17. júla. (K zákonu sa nejdem vyjadrovať, ale toto je fakt. :) )

// Fabo: Máš pravdu. :) Retroaktívny.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Saggitarius: retroaktivny. Reciprocita je nieco ine.
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Uz sa preberalo, ze akym sposobom sa chcu nase organy dozvediet, akeho obcianstva je ten ci onen? O madarske obcianstvo ziada predsa madarsku republiku a nie slovensku. Preto, aj napriek nesuhlasu s madarskym zakonom, so slovenskym riesenim nieze nesuhlasim, ale povazujem ho za totalne uletenu blbost, dobru akurat tak na zviditelnenie sa pred volbami.

Tiez si myslim, ze slovenskych madarov sa dvojite obcianstvo dotkne najmenej, kedze by tym prakticky nic neziskali. Nebyt militarneho nacionalistu slotu a sudruha, ktory sa boji, ze pride o koryto, nebola by z madarskeho zakona takto nafuknuta kauza, ale normalny (rozumej, nie skandalozny) pripad pre ministerstvo zahranicnych veci, diplomaciu, ci kto do toho vstupuje. Momentalne je to uplne zbytocne tema c. 1.
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Zákon o dvojitom občianstve začne byť účinný až na nový rok.Takže si myslím že ten náš "protizákon" nová vláda určite ešte nejako upraví alebo priam zruší.Som proti dvojakému občianstvu ale nie som za riešenie naše Fico Vlády.Som za riešenie ktoré ponúka SKDÚ-DS , a taktiež by som navrhoval podať žalobu spolu s ostatnými štátmi ktorých sa to týka.A využiť všetky možné kroky v rámci Európskej Únii a v rámci medzinárodného práva.Ficová politika je celá založená len na strašení a sľuboch ktoré nikdy nesplní alebo len sčasti.Takže sa tému ohľadom tohto zákona snažil nafúknuť ako sa len dalo...Ale maďarský národný front či ako sa u nich volá parlament by mohol vážiť slová , A taktiež by som na Európskej pôde inicioval aby sa o výrokoch v ich parlamente prinajmenšom diskutovalo a odsúdili sa niektoré ich výroky...
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

http://www.stv.sk/videoarchiv/relacia/vecer-na-temu-/

treba kliknúť na 03.06. Večer na tému... Dvojaké občianstvo a deň pred 90. výročím Trianonu

A trošku popočúvať aj skutočne ľudí vzdelaných.
Robbie42
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Robbie42 »

Diskusie v STV su veru zarukou kvality
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Robbie42 napísal:Diskusie v STV su veru zarukou kvality
Zjavne si to myslel ironicky, ale tu sa musím zastať Ivana. Sledujem takmer každý diel Večer na tému a prebieha tam diskusia na vysokej úrovni, takže nejaké trápne narážky nie sú na mieste, navyše ak si určite ani žiadny diel VNT nevidel.
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

Jobbik otvoril kanceláriu v Rumunsku

Ultrapravicové Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik otvorilo svoju kanceláriu v meste Tirgu Mures v rumunskom Sedmohradsku. Stalo sa tak z iniciatívy europoslanca strany Csanáda Szegediho, ktorý sa podľa vlastných slov mieni angažovať za realizáciu územnej autonómie sedmohradských Maďarov a rozšírenie používania maďarského jazyka na celom území Sedmohradska.

dnes 18:28 – BUDAPEŠŤ

Podľa komuniké iniciátora otvorenia sa už krátko po otvorení objavilo v kancelárii viac ako 100 záujemcov. Tento krok radikálnej maďarskej parlamentnej strany vyvolal protesty z radov popredných predstaviteľov maďarskej komunity v Rumunsku i rumunských intelektuálov, ktorí začali s protestnou podpisovou akciou.

Aj András Tökés, brat europoslanca, niekdajšieho biskupa reformovanej cirkvi László Tökésa, považuje prítomnosť Jobbiku v Sedmohradsku za "škodlivú". Predstavitelia Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik otvorene kritizujú europoslancov za Demokratický zväz Maďarov v Rumunsku, pretože tí "v Bruseli nikdy nenadhodili tému autonómie". Táto v súčasnosti koaličná rumunská strana už roky požaduje územnú autonómiu pre oblasť obývanú Sikulmi na východe Sedmohradska, kde tvoria občania maďarskej národnosti majoritu.

Zdroj: TASR, Foto: TASR
citroniq84
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa citroniq84 »

viete ja vam poviem tak dvojite občianstvo je lepšie ignorovať prečo? 99% slovenskych maďarov oň nemá záujem a ja myslim že to ma skôr simbolický viznam tak treba si uvedomiť že maďari ako aj slovaci žial su vo velmi zlej ekonomickej situváci a nevedia ako stoho von tak zbieraju čas takymito hluposťami a Slovenský polityci hurá za nimi Maďari bububububu miesto toho že by riešili nezamestnanosť zadlženosť a korupciu tak robia somariny ako napr zakon o obcianstve v madarsku nas "proti zakon" ale aj zákon o vlastenectve :D neh sa na mna nehnevaju este menej sa mi chce byt vlastencom ako predtym keby dali ludom slušnú pracu vibudovali infraštruktúru postavili kvalitne športoviska a ukazali ľuďom že im záleži na nich a nie kradnuutim štátnych peňazí a nie drzov korupciov klamstvami strašenim a zakrivanim mnohých kauz
kj37
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kj37 »

Ziadne dvojite obcianstvo by nemalo vobec bit, ci uz je madarske, alebo hociajake ine. Clovek ma mat obcianstvo toho statu, v ktorom dlhodobo zije!
J.O.S.E
King
King

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

citroniq84 napísal:viete ja vam poviem tak dvojite občianstvo je lepšie ignorovať prečo? 99% slovenskych maďarov oň nemá záujem a ja myslim že to ma skôr simbolický viznam tak treba si uvedomiť že maďari ako aj slovaci žial su vo velmi zlej ekonomickej situváci a nevedia ako stoho von tak zbieraju čas takymito hluposťami a Slovenský polityci hurá za nimi Maďari bububububu miesto toho že by riešili nezamestnanosť zadlženosť a korupciu tak robia somariny ako napr zakon o obcianstve v madarsku nas "proti zakon" ale aj zákon o vlastenectve :D neh sa na mna nehnevaju este menej sa mi chce byt vlastencom ako predtym keby dali ludom slušnú pracu vibudovali infraštruktúru postavili kvalitne športoviska a ukazali ľuďom že im záleži na nich a nie kradnuutim štátnych peňazí a nie drzov korupciov klamstvami strašenim a zakrivanim mnohých kauz
Zvýraznené slova dávajú za pravdu názoru, že slovenské školstvo je totálne rozbité :D :P prípadne, že si občan SR maďarskej národnosti, čo je zdôvodnením týchto priam neskutočných chýb :D

neviem prečo sa snažíš vyvolať dojem, že Slováci su spoluzodpovední za situáciu, aká nastala...rozhodli maďarskí občania v Maďarsku, ktorí dali Orbánovi väčšinu, ktorou môže meniť sám bez pomoci iných pol. strán ústavu, vedeli čo idú voliť a čo to bude mať za následok, to že naši politici zareagovali ako zareagovali je reakcia a reakcia nikdy nevznika ako prvá, ale najskôr musí nastať situácia, na ktorú sa dá reagovať, a tou bolo prijatie zákona o dvojakom štátnom občianstve....taktiež by som veľmi neporovnával situáciu v Maďarsku a na Slovensku je to diametrálne odlišna situácia, naša vláda (na čele s Radičovou) nie je vonkoncom nacionalistická a takou nebola ani Ficová vláda za účasti Slotu akou je madarská vláda a madarský parlament, v ktorom je zastúpena (a dosť výrazne) aj strana JOBBIK.....každy asi vie o akú stranu ide :wink:
Napísať odpoveď