pouzitie zbrane v zdanlivo krizovej situacii

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: pouzitie zbrane v zdanlivo krizovej situacii

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

Moorea nemusim moc :-) ... v amerike je ten problem, ze sice maju pravo zbran vlastnit ale su z kazdej strany tak masirovany, tym aby ju nemali, ze to az neni pekne ... ludia tam nemaju ine problemy tak sa aspon snazia spravat podla niektorych trendov, ktore navrhuju charizmaticke osobnosti - pozri sa trebars na postoje k fajceniu, alkoholu, rychlosti v aute, zbraniam a vlastne uplne vsetkemu .. v amerike asi neexistuje oblast spolocenskeho bytia proti ktorej by nebol formovany nejaky odboj :-) ... to je iba znak toho ze sa maju moc dobre a preto musia rozmyslat nad pi*covinami :-) ... americke rozumy si my sem prosim netahajme, to je najvacise zlo zamerane prave proti beznym ludom :-) ...

ty myslis ze absencia legalne drzanej a riadne registrovanej zbrane v spolocnosti ta zachrani ? nie panacku, absolutne drtiva vacsina zlocinov je pachana nelegalne drzanymi zbranami ... sudny clovek totiz nepojde niekoho zastrelit niecim co mozu spat k nemu vystopovat :-) ... na druhej strane mas rozne skolske masakre - ale nutno podotknut ze to ze sa stavaju nieje tym ze decka sa mozu dostat k zbrani ale tym ake su tie decka chore na mozog :-) ... keby mala ucitelka zbran, tak mu da medzi kukadla a nebolo by mrtvych 20, ale iba 2 ;-) ... neviem preco sa ludia nechaju oprcať takymito spolocenskymi trendami a nechaju si do hlav natlacit co je dobre a co nie ... je jasne ze vlady chcu aby boli ludia bez zbrani, to je pochopitelne, lebo az sa nieco posere a nic ine ako ta zbran a to co clovek dokaze nebude mat cenu tak je lahsie predhodit novu cestu tym co sa nemaju ako branit :-) ...

... vsetkym zarytym odporcom zbrani co si nechali nasrat do hlav propagandisticke myslienky o tom ake su zbrane zle odporucam najst si nieco o svajciarsku ... tam je takmer kazdy muz ktory je v produktivnom veku a nema z nejakeho dovodu vynimku v "domobrane" a maju to vyriesene tak ze tymto daju domov zbrane a vystroj pre pripad ze by svajciarsko prislo do ozbrojeneho konfliktu ... v praxi to vyzera tak, ze takmer v drtivej vacsine domacnosti nejaka zbran je a majitel vie ako ju pouzit ((a nie su to hociake zbrane - myslim ze maju tak pol na pol utocne pusky od Sigu a H&K MP5 )) ... a zaznamenava niekto ze by za cas co to takto v CH funguje nejak upadla spolocnost, alebo ze by sa vsetci vystrielali ? ja teda nie, skor vidim ze je tam strasne nizka kriminalita ... predsalen s vedomim ze niekto ma doma zbran mu asi nepojdes ani ostat plot nie tak ukradnut diamanty zo sejfu :-) :-)

//autoeditácia príspevku (01 Jún 2010, 19:44)
preto - Zbran do kazdej rodiny soudruzi ! ! ! :-P :-P
Nyssow
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Nyssow »

Myslím, že to závisí (vo veľkej miere) od mentality daného národa. (ale sme už dosť OT, nie :))
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

preto nebudme mentali a nebojujme proti legalne drzanym zbraniam ... stanu sa z nas americania a to nemozeme potrebovat :-) :-)
AK47
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa AK47 »

qwerty-xyz napísal: Ako sa klasifikuje pouzitie zbrane, je jedno, noza, strelnej, plynovej v situacii ktora len vyzera ze to vyzaduje?
Ide o neprimeranú obranu a jej právna kvalifikácia záleží od následku ktorý spôsobí osoba ktorá sa takto "bráni". Môže ísť o priestupok alebo trestný čin ublíženia na zdraví, zabitie, atď.. Za určitých okolností ale nemusí ísť o protiprávne konanie, treba si naštudovať podmienky nutnej obrany podľa Trestného zákona (§ 25 zákona č. 300/2005 Z.z.). V ňom sa tiež uvádza, že nutná obrana nesmie byť celkom zjavne neprimeraná charakteru útoku a ak sa niekto mylne domnieva že útok hrozí (a na základe toho sa "bráni"), môže byť stíhaný za niektorý z trestných činov z nedbanlivosti. Predošlá veta sa ale neuplatňuje, ak konal v dôsledku zľaknutia, zmätku, strachu spôsobenom predošlým útokom. :idea:
Realita ale býva taká, že posledné slovo má v takýchto prípadoch väčšinou súd, ktorého úlohou nie je skúmať a zisťovať objektívnu pravdu, ale len hodnotiť (vykonávať) dôkazy. Dôkazmi sú aj výpovede všetkých zúčastnených strán. Poznám prípad, kedy bol oprávnene brániaci sa odsúdený za ublíženie na zdraví (neprimeranú obranu) len preto, že nevedel dokázať svoju verziu, útočníci (bolo ich viac) sa na výpovediach dohodli a zhodne tvrdili že útok vyprovokoval obranca. Súd teda nemal inú možnosť ako odsúdiť ho (dostal podmienku) a pôvodní útočníci vyviazli bez trestu. :evil:
Z praxe teda vyplýva, že konfliktom je najlepšie predchádzať ako neskôr čeliť ich následkom, je jedno či si momentálne v práve alebo nie, to ti nemusí byť nič platné ak svoju pravdu nevieš dokázať. :wink:
COTHW
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa COTHW »

Ako už bolo napísané vyššie záleží podľa okolností, lebo ten, čo bude posudzovať nutnosť obranny nebudete vy, ale bude to zrejme súdny znalec, ktorý bude vychádzať z materiálov, ktoré mu poskystne buď to priamo policajt (v skrátenom vyšetrovaní) alebo vyšetrovateľ. Takže asi tak no. Je kopec prípadov, kedy bol človek napadnutý (a to aj chladnou zbraňou) a následne spôsobil obranca útočníkovi ťažké zranenia a bolo to kvalifikované ako neprimeraná obrana a ťažké ublíženie na zdraví, aj tak išiel do podmienky obranca, takže sa nespoliehajte na to, že obrana je primeraná útoku. Keby niekoho takto vystrašený chalan bodne zato, že ho naľakal mohlo by to byť považované za poľahčujúcu okolnosť ale určite by z toho nevyšiel bez trestu.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

AK47 a cothw - vy tu pletiete dokopy ale dve rozdielne veci: obrana neprimeraná útoku a obrana na neexistujúci útok.

Nie som právnik (a dúfam, že ani moje deti nebudú), no pokiaľ viem z prípadov, čo sa stali, tak je dnes právo oveľa viac na strane obrancu - teda aj keď spôsobíš útočníkovi, keď ťa napadne, vážne zranenia, sedieť pôjde on. Odkiaľ máš svoje informácie tvrdiace opak? Ja svoje čerpám zo streleckých fór, diskusií, portálov venujúcich sa sebaobrane a osobných rozhovorov s ľuďmi aktívne sa venujúcich problematike strelných zbraní, bezpečnosti... netvrdím, že tým je môj názor automaticky správny, len by som rád vedel, odkiaľ berieš info o tom, že je právo v podstate na strane útočníka - pokiaľ mňa niekto na ulici napadne nožom, nesmiem mu spôsobiť vážnejšie ublíženie na zdraví. Ja tvrdím, že ho môžem bez obáv odstreliť ako psa (nie, že by si niekto prepadávajúci ľudí aj zaslúžil niečo iné).

Druhá vec (pôvodný topic tejto témy) je ublíženie na zdraví na základe úľaku - modelová situácia: na chate spím s basebalkou pri posteli a moji ožratí kamoši sa rozhodú ma vyľakať - skočia na mňa do postele a pokúšajú sa mi vrámci srandy ublížiť. Jednému z nich basebalkou zlomím ruku. Čo vtedy?
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

Stoporko napísal:AK47 a cothw - vy tu pletiete dokopy ale dve rozdielne veci: obrana neprimeraná útoku a obrana na neexistujúci útok.

Nie som právnik (a dúfam, že ani moje deti nebudú), no pokiaľ viem z prípadov, čo sa stali, tak je dnes právo oveľa viac na strane obrancu - teda aj keď spôsobíš útočníkovi, keď ťa napadne, vážne zranenia, sedieť pôjde on. Odkiaľ máš svoje informácie tvrdiace opak? Ja svoje čerpám zo streleckých fór, diskusií, portálov venujúcich sa sebaobrane a osobných rozhovorov s ľuďmi aktívne sa venujúcich problematike strelných zbraní, bezpečnosti... netvrdím, že tým je môj názor automaticky správny, len by som rád vedel, odkiaľ berieš info o tom, že je právo v podstate na strane útočníka - pokiaľ mňa niekto na ulici napadne nožom, nesmiem mu spôsobiť vážnejšie ublíženie na zdraví. Ja tvrdím, že ho môžem bez obáv odstreliť ako psa (nie, že by si niekto prepadávajúci ľudí aj zaslúžil niečo iné).

Druhá vec (pôvodný topic tejto témy) je ublíženie na zdraví na základe úľaku - modelová situácia: na chate spím s basebalkou pri posteli a moji ožratí kamoši sa rozhodú ma vyľakať - skočia na mňa do postele a pokúšajú sa mi vrámci srandy ublížiť. Jednému z nich basebalkou zlomím ruku. Čo vtedy?
ved prave, co vtedy? :wink: o tom to cele je ....
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ja bych to osobne riešil tak, že dotyčnému vysvetlím, že je magor a nemá ma čo v noci strašiť. Súčasne by som si priznal chybu a zaviezol ho k doktorovi. Políciu by som do toho neťahal - kde nieť žalobcu, nie je ani obžalovaný.

Ale stále tvrdím, že je to zlyhanie "obrancu" - zle vyhodnotil situáciu. Adekvátna reakcia by bola dať dotyčným do zubov a vypoklonkovať ich kade ľahšie.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

ja by som na to nazeral takym sposobom, ze ked spis na chate s kamosmi, ktori su pekne kvietka, poznas ich, mas teda moznost domnievat sa, ze ti nieco vyvedu, takze ak mu zlomis hnatu baseballkou, bude to ublizenie na zdravy z nedbanlivosti, kedze si mal moznost sa domnievat, ze spis v bezpeci chaty, obklopeny len ludmi ktorych poznas a ze ti nehrozi nebezpecenstvo a teda pred tym ako si zautocil si sa mal presvedcit ci ti naozaj nebezpecenstvo hrozi...na druhu stranu ponuknem modelovu situaciu pre opravnene uplatnenie obrany proti domnelemu utoku:spis sam pod holym nebom, na karimatke, v oblasti kde je stanovanie a kempovanie povolene, vyrusi ta rano nejaky pripity polovnik ktory sa zatulal z posedu, vsimne si ta az na poslednu chvilu, zakopne o teba, teba to zobudi, nepytas sa vytiahnes zbran ktoru mas v legalnej drzbe a postrelis ho, on pre teba realnu hrozbu nepredstavoval, bol tak nadrbany ze ani keby chcel nic ti nespravi, no ty si sa z jeho neumyselneho fyzickeho kontaktu domnieval, ze ta napadol, kedze si bol sam, na samote, neocakaval si ziadne stretnutie, budes v prave
AK47
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa AK47 »

Stoporko napísal:AK47 a cothw - vy tu pletiete dokopy ale dve rozdielne veci: obrana neprimeraná útoku a obrana na neexistujúci útok.
Neprimeraná obrana a rovnako aj obrana pred domnelým útokom majú rovnaký právny následok ak je ním spôsobená ujma na zdraví s PN nad 7 dní - trestné stíhanie "brániaceho sa". Preto nejde o "pletenie dvoch vecí" ale jednu a tú istú vec.
Stoporko napísal:Nie som právnik (a dúfam, že ani moje deti nebudú), no pokiaľ viem z prípadov, čo sa stali, tak je dnes právo oveľa viac na strane obrancu - teda aj keď spôsobíš útočníkovi, keď ťa napadne, vážne zranenia, sedieť pôjde on.
Teória je pekná vec ale realita je o niečom inom, možno ťa sklamem ale dobro a pravda nevíťazí nad zlom a klamstvom ako v rozprávkach. V realite nezáleží na tom čo sa skutočne stalo ale čo vieš pred súdom dokázať a čo dokážu oni tebe.
Stoporko napísal:Odkiaľ máš svoje informácie tvrdiace opak? Ja svoje čerpám zo streleckých fór, diskusií, portálov venujúcich sa sebaobrane a osobných rozhovorov s ľuďmi aktívne sa venujúcich problematike strelných zbraní, bezpečnosti... netvrdím, že tým je môj názor automaticky správny, len by som rád vedel, odkiaľ berieš info o tom, že je právo v podstate na strane útočníka - pokiaľ mňa niekto na ulici napadne nožom, nesmiem mu spôsobiť vážnejšie ublíženie na zdraví. Ja tvrdím, že ho môžem bez obáv odstreliť ako psa (nie, že by si niekto prepadávajúci ľudí aj zaslúžil niečo iné).
S podobnými prípadmi prichádzam do kontaktu takmer denne a nie na diskusných fórach, viem o čom píšem. Diskusné fóra typu webforum.sk, strelectvi.cz alebo specialunits.sk sú fajn, sám ich navštevujem, určite by som si na nich nechal poradiť akú vzduchovku si mám kúpiť keď chcem strieľať drobných škodcov, alebo aké strelivo je najšetrnejšie pre Glock 19, ale niektoré názory sú tam odtrhnuté od reality. Právo je vždy na strane toho, kto vie súd presvedčiť o svojej "pravde" a dokázať ju, je pritom jedno či ide o obeť, alebo útočníka, pred súdom majú všetky procesné strany rovnaké postavenie.
Stoporko napísal: Druhá vec (pôvodný topic tejto témy) je ublíženie na zdraví na základe úľaku - modelová situácia: na chate spím s basebalkou pri posteli a moji ožratí kamoši sa rozhodú ma vyľakať - skočia na mňa do postele a pokúšajú sa mi vrámci srandy ublížiť. Jednému z nich basebalkou zlomím ruku. Čo vtedy?
Vtedy už nič, ak to ohlási je len otázkou času kedy pôjdeš pred súd a ten bude posudzovať či ide o nutnú obranu, záleží od argumentov jednej aj druhej strany. Zákon hovorí, že
Nejde o nutnú obranu, ak obrana bola celkom zjavne neprimeraná útoku, najmä k jeho spôsobu, miestu a času, okolnostiam vzťahujúcim sa k osobe útočníka alebo k osobe obrancu. (§25, ods. 2)
Ten, kto odvracia útok spôsobom uvedeným v odseku 2 nebude trestne zodpovedný, ak konal v silnom rozrušení spôsobenom útokom, najmä v dôsledku zmätku, strachu alebo zľaknutia. (ods. 3)
Ale zároveň dodáva:
Ak sa niekto vzhľadom na okolnosti prípadu mylne domnieva, že útok hrozí, nevylučuje to trestnú zodpovednosť za čin spáchaný z nedbanlivosti, ak omyl spočíva v nedbanlivosti. (ods. 4)
Otázne je, či "vyľakanie zo srandy" bude súd považovať za útok, je tu celý rad okolností s ktorými sa bude musieť súd vysporiadať.
Majro
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Majro »

Stoporko napísal:
psychos - pokiaľ viem, tak sa môžeš v princípe v prípade krajnej núdze/nutnej obrany brániť aj nelegálnou zbraňou. Situácia: napadne ťa pouličný gangsta, ty mu jednu vrazíš a vypadne mu zpoza opaska strelná zbraň. Logicky ju vezmeš do ruky a dáš mu guľku do stehna/trupu (podľa času na mierenie). Bránil si sa nelegálne držanou strelnou zbraňou :)
ked nejakemu typkovi prepne a ide ti dat facku, tak ho automaticky predierujes a stale si potom myslis, ze je to normalna sebaobrana ? kukas moc vela filmov..
niekde som pocul, ze sebaobrana je klasifikovana ako sebaobrana len v pripade(ked ublizi obranca utocnikovi), ked ma slabsiu alebo rovnocennu zbran.. ked ma typek boxer a ty noz, tak uz to neni take vyrovnane.. neviem ale co je na tom pravdy takze to neberte doslovne.. ;)
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Majro: len pre poriadok, nie je to tak, tak ako si to povedal ty, to uvadzala stara uprava paragrafu o nutnej obrane resp krajnej nudzi, ta sucasna uvadza ze obrana ma byt taka aby ti poskytla moznost ubranit sa, ale v takej miere aby si utocnikovi sposobil najmensie mozne zranenie nutne na tvoje bezpecne ubranenie sa tz ak mas 50kg a vybehne na teba 120kilovy krcmovy bitkar stym, ze "ta zabije" s holymi rukami a zastrelis ho, si v prave, lebo sa nemas ako inak branit...ak ty mas sto kilo, vybehne na teba 50kilovy chalan, ze ci mas problem a zacne ta strkat a ty ho zastrelis "sak istota" tak si to prehnal a mas problem, cize mzoes sa branit tak aby si sa ubranil, ostal si cely, podla moznsoti nezraneny, ale to neznamena, ze ho musis/mozes hnes zabit
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

coldrain - čo viac dodať :aasmile1:
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Neviem či ste to vyriešili, nečítal som to celé...

No zbraň môžeš použiť, no musí to byť primeraná obrana. Napríklad vytiahne niekto na teba nôž tak nemôžeš ty nanho napríklad brokovnicu a roztreľať ho. Síce môeš útočníka aj zabiť, no musíš mať nato dosť dobrý dôvod.
Pred nedávnom dávali v správach že jeden týpek začal streľať na rómoch, pričom trafil aj 14 ročné dievča do hlavy. Hneď mu našili niekoľko paragrafov, no potom sa ukázalo že sa bránil pred viac útočnikmi preto mu vrátili zbraň a stiahli trestné oznámenie.

Alebo ešte jeden ma napadol: keď 2ja chceli okradnuť jedného muža, no narazili na nesprávneho a ten ich pekne zbil. Dostal ubliženie na zdravý + ešte niečo. A ti čo naňho útočili nič. Vraj pretože keď ich spacifikoval ešte do nich kopal atď.

Tu sú príklady :) Musíš sám vedieť kedy si situácia vyžaduje použitie zbrani v akej miere :)
O tom či si sa zachoval primerane rozhodne už súd, čo sa mi zda blbé, pretože bude o tom rozhodovať niekto kto tam ani nebol... :roll:
Majro
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Majro »

Janio napísal:
Alebo ešte jeden ma napadol: keď 2ja chceli okradnuť jedného muža, no narazili na nesprávneho a ten ich pekne zbil. Dostal ubliženie na zdravý + ešte niečo. A ti čo naňho útočili nič. Vraj pretože keď ich spacifikoval ešte do nich kopal atď.
to je pravda.. ale ked sa strhne taka nahodna bitka, malokedy dojde policia aby to riesila alebo ze ty dotycnemu na zemi povies svoje udaje(ak ide ovsem o neznameho), aby ta neskor mohli za to stihat.. :)
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

http://www.mojevideo.sk/video/96c5/prof ... stuju.html

mno a teraz si predstavte ze tam namiesto toho dievcatka je nejaky velky chlap, tvariaci sa ako freddyj eo to zinscenovane a namiesto nasho tlusteho buzika co tam sedi je byvaly prislusnik nejakej specialnej jednotky, a cela scena trva niekolko hodin, aby aj jemu RUPLI nervy, si to viete predstavit ? tak sa postavi vytiahne kver a vypali do dotycneho zasobnik, mysliac si ze ho ohrozuje, je potom takyto clovek vinny? je vyhodnotenie situacie NESPRAVNE? ked cela situacia mala byt taka aby ste ju takto vyhodnotili? ako zivot-ohrozujucu? :) Lebo ja osobne ako sudca by som bol vzdy v prospech toho kto strielal, pretoze druha strana ho nemala co strasit. To len ku prikladu dalsia situacia, . . . .
Napísať odpoveď