chalani, a keby som chcel aj na to aj na to ?i-cube napísal:mat peniaze, tak tiez neviem ktore z tychto dvoch. vzhladom na to, co vacsinou fotim, by som siel do 5D. ale zase tie objektivy...
riesil by som to vyskusanim si kazdeho fotaku aspon na den.
ale co ty najviac fotis? na wild, sport, reportaze a rychle akcie 7D
krajina, portrety a ostatne - 5D
Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?
-
Stritosmir
Novice
Re: Pre všetkých čo potrebujú radu pri kúpe digitálneho foťáku
no a cenovo si to predstavujes teda ako? lebo ano, z tych 2 by som bral 7D... ale canon nieje jedina znacka
-
masterdead
SysAdmin
- Kontaktovať používateľa:
Podla mna tiez 7D (mam sice len jeho malickeho brata 550D), i ked nieje full-frame, ale mne je viac sympatickejsia.
-
martinez13
Light Professional
No na jednom fóre mi poradili ten Canon, že určite by ho brali ( http://www.alza.sk/canon-powershot-sx200-is-d114244.htm ). Foťák budem využívať ako amatér, neskôr by som si chcel kúpiť zrkadlovku možno. Budem fotiť prírodu, momentky, keď budem na výlete niekde, oslava,.. No neviem či by mi na niečo bol ten zoom u toho Nikonu. Pozeral som nejaké Sony a zatial som nasiel v mojej cene jedine tento: http://www.alza.sk/sony-cybershot-dsc-w ... 138869.htm . Ten Panasonic nahráva v AVCHD formáte a to by mi asi neprehralo DVD.. A čo vravíš na ten Canon ? Zatiaľ mám favoritov toho Canona, Sony čo som tu dal a aj tohto Lumixa. Teraz ostáva si vybrať :-/
tak zober 7D a ked sa "najdes", tak pripadne predas a dolozis na 5DStritosmir napísal:
chalani, a keby som chcel aj na to aj na to ?
-
Stritosmir
Novice
tak to potom vykradnut banku a 1Dcko kupit
ok...dajme tomu ze 7D by som si vybral ...je k tomu 18-135 mm objektiv...tak by som k tomu chcel este nejaky objektiv, aky by ste odporucili ?? (aby som mal co najuniverzalnejsiu kombinaciu) ...a ako to je s kvalitou u Tamronou ? ...lebo som videl v shopoch ze su niektore o dost lacnejsie
este raz sa ta pytam... kolko chces investovat? pripadne fullframe - taky nikon D700 je od canonu 5Dmk2 o nieco lacnejsi a imho o dost schopnejsi... ja by som aj nad tym uvazoval ked uz rubes cenovo vyssie
tamrony,sigmy a tokiny by som osobne uz na taky fotak nepchal, na to uz original objektivy..
tamrony,sigmy a tokiny by som osobne uz na taky fotak nepchal, na to uz original objektivy..
-
Stritosmir
Novice
tak do 1600€, no tak v prepocte u nas do 1900€ (mam totizto kamarata v Hong-Kongu a tam to cenovo ide u vsetkeho okolo 300€ dole) ...Maki napísal:este raz sa ta pytam... kolko chces investovat? pripadne fullframe - taky nikon D700 je od canonu 5Dmk2 o nieco lacnejsi a imho o dost schopnejsi... ja by som aj nad tym uvazoval ked uz rubes cenovo vyssie
hm, tak neviem poradit mi mozes
12mpix imho bohate staci aj na vacsie vyrezy a nasledne tlacenie...
ked mas kamosov s canonmi tak potom chapem, ja mam zasa naokolo same nikony, takze tiez nemam problem s objektivmy... co sa uchopu tyka - nikony mi pridu ergonomickejsie, ja tiez nemam dake laby, ale taky canon 400d,450d,500d mi je proste maly ten grip... pri 7D to bude imho ok... a co sa tyka ovladania - pri nikone mi vsetko pride pekne intuitivne kdezto pri canonoch treba behat do menu ako blby(zasa skusenost s 400d, 450d) - ale 7D bol vraj vyvijany s prihliadnutim na 10000ce pripomienok od fotografov, tak bohvie... kazdopadne by som si ho rad vyskusal
ked mas kamosov s canonmi tak potom chapem, ja mam zasa naokolo same nikony, takze tiez nemam problem s objektivmy... co sa uchopu tyka - nikony mi pridu ergonomickejsie, ja tiez nemam dake laby, ale taky canon 400d,450d,500d mi je proste maly ten grip... pri 7D to bude imho ok... a co sa tyka ovladania - pri nikone mi vsetko pride pekne intuitivne kdezto pri canonoch treba behat do menu ako blby(zasa skusenost s 400d, 450d) - ale 7D bol vraj vyvijany s prihliadnutim na 10000ce pripomienok od fotografov, tak bohvie... kazdopadne by som si ho rad vyskusal
-
chlapec10
Addict
A vies vobec kolko je 12 megapixlov???
72dpi 55.6" (1,411mm) 41.7" (1,058mm) screen resolution
photo 26.7" (677mm) 20.0" (508mm) normal photo print
300dpi 13.3" (339mm) 10.0" (254mm) hi-res print
72dpi 55.6" (1,411mm) 41.7" (1,058mm) screen resolution
photo 26.7" (677mm) 20.0" (508mm) normal photo print
300dpi 13.3" (339mm) 10.0" (254mm) hi-res print
-
martinez13
Light Professional
ešte by som sa chcel spýtať že čo znamenajú tie číslice čo bývajú napísané na objektívoch, napríklad tuto
http://www.ephoto.sk/pics/upload/users/ ... ompakt.jpg
6,0-22,5mm 1:2,0-4,9
alebo tuto:
http://www.ephoto.sk/pics/upload/users/ ... 20sklo.jpg
mohol by mi to niekto podrobnejšie vysvetliť? myslím že to druhé číslo je svetlo ale neviem presne..
Ďalej sa chcem spýtať že ako je to s tou ohniskovou vzdialenosťou. Viem že 25mm je dobré a tak.. ale neviem aké má byť keď tam bude zoom. napríklad 28-200mm.. aká je maximálna ohnisková vzdialenosť najlepšia ? Ďakujem za odpovede
alebo tuto:
mohol by mi to niekto podrobnejšie vysvetliť? myslím že to druhé číslo je svetlo ale neviem presne..
Ďalej sa chcem spýtať že ako je to s tou ohniskovou vzdialenosťou. Viem že 25mm je dobré a tak.. ale neviem aké má byť keď tam bude zoom. napríklad 28-200mm.. aká je maximálna ohnisková vzdialenosť najlepšia ? Ďakujem za odpovede
keby som tak vedel kolko maju kompakty crop factor, tak ti aj poviem... je to proste rozsah ohniska od najsirsieho po najdlhsie => pri sirokom velky uhol zaberu, pri najdlhsom maly uhol ale v dialke..
normalne ohnisko na fullframe snimaci je 50mm - tak vidi ludske oko... pri inych zrkadlovkach sa to prepocitava pomermi 1,5 1,6 a 2,0 ale pri kompaktoch netusim... tych 6-28mm bude mozno skutocna ohniskova, bez prepoctu na FF... tych 28-200 co si uviedol ti udava este to, ze je tam cca 7x zoom a vyzera to na uz prepocitany rozsah...
to druhe cislo je svetelnost objektivu - cize maximalna clona na najsirsom a najdlhsom ohnisku - cim mensie to cislo, tym mensia hlbka ostrosti(tu furt neviem kedy je velka hlbka, kedy mala, tak ma opravte) => cim nizsie F - tym viac vies oddelit nejaky objekt na fotke od pozadia...
normalne ohnisko na fullframe snimaci je 50mm - tak vidi ludske oko... pri inych zrkadlovkach sa to prepocitava pomermi 1,5 1,6 a 2,0 ale pri kompaktoch netusim... tych 6-28mm bude mozno skutocna ohniskova, bez prepoctu na FF... tych 28-200 co si uviedol ti udava este to, ze je tam cca 7x zoom a vyzera to na uz prepocitany rozsah...
to druhe cislo je svetelnost objektivu - cize maximalna clona na najsirsom a najdlhsom ohnisku - cim mensie to cislo, tym mensia hlbka ostrosti(tu furt neviem kedy je velka hlbka, kedy mala, tak ma opravte) => cim nizsie F - tym viac vies oddelit nejaky objekt na fotke od pozadia...
-
chlapec10
Addict
No, Clona teda F cislo, je hlavne o tom kolko svetla prepusti, az druhotny jav je hlbka ostrosti, cim vacsie cislo(teda cim menej otvorena clona) tym vacsia hlbka ostrosti, samozrejme neni F ako F, kazdy objektiv to ma inac
-
jin
VIP
Pokiaľ si skalopevne rozhodnutý zostať u Canonu, tak ber 7D. Môžeš na tom využiť aj APS-C sklá, do FF skiel by sa Ti investovať nechcelo, to vravím z vlastnej skúsenosti. So sklom od canonu Ti neporadím do Canon skiel sa nevyznám vôbec. Ak by som mal brať 3rd party, tak Sigmu 18-50 f/2,8 EX, k tomu ešte nejaké tele (imho kľudne 70-300IS od Canonu) a väčšinu rozsahov máš pokrytú. K tomu ešte nejaké pevné sklá (50,85) a pokiaľ neplánuješ fotiť architektúru, tak ultra-wide nepotrebuješ.Stritosmir napísal:
tak do 1600€, no tak v prepocte u nas do 1900€ (mam totizto kamarata v Hong-Kongu a tam to cenovo ide u vsetkeho okolo 300€ dole) ...
hm, tak neviem poradit mi mozeslen ja s Nikon fotoaparatmi nemam uz absolutnu skusenost, Canon maju aspon kamarati, a uz aj kvoli tomu by som to chcel (poziciavanie objektivov)...s uchopom tela tiez neviem ako to je u Nikonu, Canon mi da sa povedat vyhovuje co sa tyka drzania...mam take "stredne" ruky
(nemam ich velke, ale ani mini) ..nooo tiez som za original, len som sa chcel spytat. A este ktomu ze je to sice FF zrkadlovka tiez ale zase 12 mgpx oproti 21 mgpx...myslim ze tam je troska viditelnejsi rozdiel ci nie ? (nie som komercny nahanac "co najviac mgpx") ...len aj co sa tyka neskorieho tlacenia na fotopapier vo vacsich rozmeroch...
Osobne by som Ti však skôr poradil D300(s) v kite s 18-200mm VR. Fotil som s tým a keby som neprechádzal na D700, tak s tým fotím dodnes. Rýchlosť ostrenia je tam markantne vyššia - 51 AF bodov, 19 krížových, možnosť videa a záruku spokojnosti od jina
PS: Ohľadne megapixelov. Budeš mať na FF snímači radšej narvaných 21 MPx, alebo pekne rozložených 12? Zober si - veľkosť snímača je rovnaká, ale veľkosť pixelov rozhodne nie
Viac si prečítaj na stránke CANON recenzie, NIKON recenzie. A je tam aj dosť veľa porovnaní, ktoré Ti môžu byť veľmi nápomocné, pokiaľ vieš dobre po anglicky. Teda mne osobne to aspoň veľmi pomohlo a definitívne odradilo od 5D MkII...
tak tu sigmu urcite nie. ak nejake svetelne zakladne sklo tak canon 17-55 f2.8. a 70-300 IS?... skor 70-200 f4 bez IS, alebo 70-200 f4 IS (alebo rovno skoro v rovnakej cene 70-200 f2.8 )
i-cube: hej, problem je v tom, ze svetelny zakladny zoom ci uz od canonu alebo nikonu stoji tak 1200€ kdezto ta sigma, alebo tamron 17-50 f2,8 stoja kol 400-450... ved to musis sam vediet ked toho tamrona mas
-
jin
VIP
Môže kľudne byť, v sklách Canon sa nevyznám vôbec. Ale ajtak si myslím, že ten NIKON kit je lepšia voľba. A nie je to len vec vkusui-cube napísal:tak tu sigmu urcite nie. ak nejake svetelne zakladne sklo tak canon 17-55 f2.8. a 70-300 IS?... skor 70-200 f4 bez IS, alebo 70-200 f4 IS (alebo rovno skoro v rovnakej cene 70-200 f2.8 )
viem, ale to sklo od canonu sa da zohnat od 800€
ked uz ma na 7D, tak musi mat aj na taky canon
-
Ryan Giggs
VIP
K tomu čo už pisali kolegovia by som len doplnil, že z tych čisel napr: 28-200mm zistiš napr. rozsah zoomu (200:28=7,14....). Čiže foťak ma 7-nasobny zoom. Tie čisla ako pisal Maki su u kompaktov prepočitavane na kinofilm (35 mm), nie na full frame. V pripade čisel 6,0-22,5mm je to udaj, ktory ešte nie je prepočitany. U každeho foťaku maš v popise (v e-shope, na ofic. strankach, v manualoch...) uvedene čisla bez prepočtu aj s prepočtom napr. na stranke alzy: Ohnisková vzdialenosť: 5,0 - 60 mm (ekvivalent 28 - 336 mm na 35 mm fotoaparátu).martinez13 napísal:ešte by som sa chcel spýtať že čo znamenajú tie číslice čo bývajú napísané na objektívoch, napríklad tuto
alebo tuto:
Z toho nižšieho čisla zistiš, aky široky zaber dokažeš urobiť. Čim je nižšie, tym širši zaber. To sa hodi napr. pri foteni veľkych/širokych objektov napr. architektury, veľkej skupiny ľudi (školska fotka) atd. zblizka. Pre predstavu, veľmi zjednodušene: ak fotiš napr. hrad tak sa ti z určitej vzdialenosti napr. s foťakom, ktory ma široke ohnisko 28 mm (28-200mm) vojde do zaberu cely, s inym foťakom, ktory ma napr. 35 mm (35-200 mm) už sa ti z rovnakej vzdialenosti do zaberu cely nevojde a musiš par metrov cuvnuť. Ergo, čim širšie ohnisko (čim nižšie to prve čislo), tym z väčšej blizkosti môžeš nejaky objekt fotiť. A to druhe čislo 200 mm (28-200 mm) označuje do akej miery môžeš približovať (čim vyššie čislo, tym vzdialenejšie objekty sa daju fotiť), teda zoom. A vydelenim tych čisel zistiš rozsah zoomu (viď vypočty vyššie). Všetko ma však svoje pre a proti, širše ohnisko či väčši zoom neznamenaju automaticky lepši resp. použiteľnejši foťak, u niektorych foťakov su krajne hodnoty nepoužiteľne (sudkovitosť pri širokom ohnisku, zle ostrenie pri naväčšom približeni...), všetko zavisi od kvality objektivu ako sa s tymi hodnotami dokaže vysporiadať. Preto je dobre si popozerať v recenziach testovacie fotky, kde je vždy aj ukažka najširšieho a najdlhšieho ohniska.
fullframe fotaky maju cip velkosti kinofilmoveho policka nie? takze fullframe <=> kinofilm