Pytliactvo a porušovanie zákonov v prírode
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Pytliactvo a porušovanie zákonov v prírode
Zdravím. Už dlhšiu dobu mi behá po rozume otázka: kde začína pytliactvo?
Je chytanie do oka/inej pasce/priamy lov drobných lesných živočíchov ako sú veverice, králiky/zajace, jašterice, užovky, žaby, menšie vtáky... pytliactvo? Aký je prípadný postih?
Nerád by som túto diskusiu smeroval k tomu, či je chytanie veveríc a iných DROBNÝCH lesných živočíchov pre prírodu škodlivé alebo nie. Jedná sa mi o právnu stránku veci. Je mi jasné, že kde niet žalobcu, nie je ani obvinený, no to teraz nie je predmetom diskusie.
(patrím k ľuďom s hlbokou úctou a rešpektom voči prírode a keď som v lese, keď si niečo z neho vezmem, snažím sa mu to inak vynahradiť)
Je chytanie do oka/inej pasce/priamy lov drobných lesných živočíchov ako sú veverice, králiky/zajace, jašterice, užovky, žaby, menšie vtáky... pytliactvo? Aký je prípadný postih?
Nerád by som túto diskusiu smeroval k tomu, či je chytanie veveríc a iných DROBNÝCH lesných živočíchov pre prírodu škodlivé alebo nie. Jedná sa mi o právnu stránku veci. Je mi jasné, že kde niet žalobcu, nie je ani obvinený, no to teraz nie je predmetom diskusie.
(patrím k ľuďom s hlbokou úctou a rešpektom voči prírode a keď som v lese, keď si niečo z neho vezmem, snažím sa mu to inak vynahradiť)
-
aughostino
Medium Professional
Re: Pytliactvo a porušovanie zákonov v prírode
toto je zo zakona o pytliactve c. 300/2005 Z.z.
podla mojho osobneho nazoru je lovenie do ôk alebo pasci kde su zvierata usmrtene, ci uz s povolenkou alebo bez povolenky nehumanne, ine to je ked su zvierata odchytavane do pasci v ktorych preziju (klietky a podobne)
najdolezitejsia je prva veta, od nej sa odvija cely zakon§ 310
Pytliactvo
(1) Kto neoprávnene zasiahne do výkonu práva poľovníctva alebo do výkonu rybárskeho práva tým, že bez povolenia loví zver alebo ryby alebo loví zver alebo ryby v čase ich ochrany alebo zakázaným spôsobom, alebo kto ukryje, prechováva, alebo na seba alebo na iného prevedie zver alebo ryby neoprávnene ulovené alebo nájdené, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.
(2) Odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) hromadne účinným alebo zavrhnutiahodným spôsobom,
b) v malom rozsahu, alebo
c) ako osoba, ktorá má osobitne uloženú povinnosť chrániť životné prostredie.
(3) Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) a už bol za taký čin odsúdený,
b) vo väčšom rozsahu, alebo
c) závažnejším spôsobom konania.
(4) Odňatím slobody na tri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 v značnom rozsahu.
(5) Odňatím slobody na štyri roky až desať rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 vo veľkom rozsahu.
podla mojho osobneho nazoru je lovenie do ôk alebo pasci kde su zvierata usmrtene, ci uz s povolenkou alebo bez povolenky nehumanne, ine to je ked su zvierata odchytavane do pasci v ktorych preziju (klietky a podobne)
-
Stoporko
VIP
aughostino - vďaka. Aká je definícia pojmu "zver" a "zakázaný spôsob lovu?" Šlo mi práve o to, či sú také drobné živočíchy ako som vypísal už považované za zver, resp. či je ich "ulovenie" už pytliactvo.
-
aughostino
Medium Professional
viem, ze zver sa radi do viac kategorii
napriklad drobna zver http://www.polovnictvo.com/modules.php? ... le&sid=187
vysoka
tu je celkovy suhrn zveri ktoru je mozne lovit s polovnickym povolenim http://www.lesy.sk/showdoc.do?docid=3778 (to iba pre predstavu co vsetko moze patrit k zveri)
konkretne k tej vevericke (veverica stromova), podlieha medzinarodnemu dohovoru CITES a je zakonom chranena, ine je to u vevericky obycajnej, ta sa vyskytuje aj u chovatelov
kralik tiez patri medzi drobnu zver
k tym zabam a plazom vacsina je na Slovensku zakonom chranena a mnohe su zapisane aj v cervenej knihe ohrozenych druhov
napriklad drobna zver http://www.polovnictvo.com/modules.php? ... le&sid=187
vysoka
tu je celkovy suhrn zveri ktoru je mozne lovit s polovnickym povolenim http://www.lesy.sk/showdoc.do?docid=3778 (to iba pre predstavu co vsetko moze patrit k zveri)
konkretne k tej vevericke (veverica stromova), podlieha medzinarodnemu dohovoru CITES a je zakonom chranena, ine je to u vevericky obycajnej, ta sa vyskytuje aj u chovatelov
kralik tiez patri medzi drobnu zver
k tym zabam a plazom vacsina je na Slovensku zakonom chranena a mnohe su zapisane aj v cervenej knihe ohrozenych druhov
-
Stoporko
VIP
Aughostino - teda zviera, ktoré nie je v tom zozname poľovnej zveri a súčasne nie je chráneným druhom, môžem loviť bez akýchkoľvek povolení?
Inak len čumím, že aj sojka, vrana alebo lasica sú zvieratá, na ktoré sa poľuje
Inak len čumím, že aj sojka, vrana alebo lasica sú zvieratá, na ktoré sa poľuje
-
aughostino
Medium Professional
poluje, ale iba v rezervaciach/bazantniciach, vo volnej prirode je to ine, ano je to tak ako si napisal mozes ich lovit bez povoleni, no radil by som ti poradit sa este s polovnikom, lebo ja nemam nastudovane zakony, som iba milovnik prirody a rybar ktoreho to bavi a zaujima sa o prirodu 
inak je dost otazne kolko je takych zvierat, ktore nie su chranene, nie je v zozname polovnej zveri, nespadaju pod dohovor CITES a nie su v cervenej knihe... mozno dazdovky
inak je dost otazne kolko je takych zvierat, ktore nie su chranene, nie je v zozname polovnej zveri, nespadaju pod dohovor CITES a nie su v cervenej knihe... mozno dazdovky
Stoporko len chcem hadat ci som dobre odhadol...pytas sa koli tomu, ze chces skusit prezitie v lese na plno so vsetkym vsudy? Tiez som nad tym premyslal...proste ist do lesa na dlhsiu dobu, bez konzervy....mam pravdu? 
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
aj keby chcel ... akoze si myslim ze chce ... je na tom nieco zle ? ... tiez by som to vyskusal
... jeden kralik prirode chybat nebude 
Pisem ze je to zle? Len sa informujem, lebo ako som pisal vyssie...sam som nad tym uvazoval.
No a ak si toto povie 100 ľudí...nordkapp_pb napísal:aj keby chcel ... akoze si myslim ze chce ... je na tom nieco zle ? ... tiez by som to vyskusal... jeden kralik prirode chybat nebude
Bez poľovného alebo rybárskeho lístka sa v medziach zákona toho veľa uloviť nedá. Ak žiť naostro bez vlastného jedla a nepytliačiť, tak asi len v časoch, keď môžete pojedať čučoriedky, jahody atď.
-
Stoporko
VIP
Lubos - odpoveď ti sem na fórum žiaľ nedám (nepřítel naslouchá). No osobne si myslím, že jedna veverica alebo králik prírode nemá ako ublížiť.
Muffi - myslíš, že sa na jedno miesto vyberie 100 nadšencov survivalu a pobytu v prírode a začnú tam vo veľkom pytliačiť?
Bushcraft je najmä o tom, že sa o prírodu staráš a máš k nej úctu - keď si z nej niečo vezmem, snažím sa jej to inak vrátiť, resp. nepoškodiť ju viac než je nutné.
Muffi - myslíš, že sa na jedno miesto vyberie 100 nadšencov survivalu a pobytu v prírode a začnú tam vo veľkom pytliačiť?
Bushcraft je najmä o tom, že sa o prírodu staráš a máš k nej úctu - keď si z nej niečo vezmem, snažím sa jej to inak vrátiť, resp. nepoškodiť ju viac než je nutné.
Ako by si prirode vratil zabiteho kralika?
Nechal by si po krikom kopku
Nechal by si po krikom kopku
Stoporko - nemal som na mysli rovno 100 milovníkov survivalu a ani konkrétne králikov.
Skôr napr. podnikateľa s chatkou niekde v lese, ktorý zaránka uvidí čiernu behať mu popod okná a dostane chuť na divinku. A takýchto príkladov by som možno uviedol aj tých 100. Narážal som proste na ten prístup, že keby si zapytliačil každý, kto má príležitosť, schpnosti alebo chuť, nastal by v revíroch pekný bordel. Filozofia o nedehonestovaní prírody viac, než je skutočne nutné je pekná myšlienka, ale koľko z tých 100 nádejných teoretických pytliakov by myslelo rovnako?
Každopádne, ani mne sa tieto zákony veľmi nepáčia a vedel by som si ich predstaviť aj v inej, dokonalejšej podobe. (ale to, aby som sa rozpísal o tomto by už patrilo do sekcie politika a zbytočne by som sa rozčuľoval
)
Každopádne, ani mne sa tieto zákony veľmi nepáčia a vedel by som si ich predstaviť aj v inej, dokonalejšej podobe. (ale to, aby som sa rozpísal o tomto by už patrilo do sekcie politika a zbytočne by som sa rozčuľoval
-
Stoporko
VIP
Muffi - len v skratke: "páni podnikatelia" s chatami v prírode veľmi radi a pomerne často "lovia" na čierno - nie raz nachádzam krvavé škvrny na lesných cestách blízko chát, niekedy ešte kúsky parožia
To nie sú ľudia, ktorí sa venujú survivalu/bushcraftu, o prírode a úcte k nej vedia zväčša len mäkké hovno a ich celý svet sa točí okolo nich samých
Je paradox, že na takých lesná stráž zväčša asi kašle, keď sa to deje stále a znova...
Myslím, že obaja vidíme ten priepastný rozdiel, keď si niečo "uloví" nejaký tramp/človek, čo má prírodu naozaj rád a nejaký pánko, čo strieľa vysokú z pohodlia obývačky
Lubos - ako vrátiť prírode zabitého králika/zviera/čokoľvek, čo je podľa mňa úcta k prírode? Keď potrebujem palicu na oheň, tak nezosekám celý krík, ale len jeden jeho konár a to ten, ktorý sa v ňom dusí alebo tieni ostatným konárom. Keď si chcem spraviť hubovú polievku, nevyzbieram všetky hríby v okruhu 100 metrov, no prejdem sa po lese a od všadiaľ si vezmem len trochu. Keď chcem zjesť veveričku, tak si neulovím mladú, ale radšej už staršiu, ktorá mala mladé. Následne to lesu vrátim napríklad tým, že trocha prečistím niektorý lesný potôčik v okolí alebo vezmem domov igelitku odpadu po "turistoch."
Viem, že je toto oftopic ja hrom, no pýtal si sa 
Myslím, že obaja vidíme ten priepastný rozdiel, keď si niečo "uloví" nejaký tramp/človek, čo má prírodu naozaj rád a nejaký pánko, čo strieľa vysokú z pohodlia obývačky
Lubos - ako vrátiť prírode zabitého králika/zviera/čokoľvek, čo je podľa mňa úcta k prírode? Keď potrebujem palicu na oheň, tak nezosekám celý krík, ale len jeden jeho konár a to ten, ktorý sa v ňom dusí alebo tieni ostatným konárom. Keď si chcem spraviť hubovú polievku, nevyzbieram všetky hríby v okruhu 100 metrov, no prejdem sa po lese a od všadiaľ si vezmem len trochu. Keď chcem zjesť veveričku, tak si neulovím mladú, ale radšej už staršiu, ktorá mala mladé. Následne to lesu vrátim napríklad tým, že trocha prečistím niektorý lesný potôčik v okolí alebo vezmem domov igelitku odpadu po "turistoch."
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
ono celkovo zakon o ochrane prirody o polovnictve a pytliactve nechrai zvierata ale len tu bandu ozbrojenych notorikov
... neviem preco ale nepaci sa mi ze maju tieto organizacie defakto monopol na prirodu, ktora patri spravidla nam vsetkym (( malokedy sa poluje vyslovene iba na sukromnom pozemku )) a mozu si v nej robit co chcu, pricom jej casto ani moc nepomozu
... cely rok pomahaju prirode z celeho zboru piati, ale na polovacku ich pride 30 uplne v pohide ... vtedy polovnici su ... alebo ked zrazis nejaku srnku a nahodou si debil ze ta to bude trapit a chces si robit problemy a zavolas na seba policajtov - na polovnicku verbez ktora si tu srnku zobere do gulasu budes cakat dve hodiny - pritom to jasne patri pod ich kompetencie a niesu schopni sa o to postarat
... a vela dalsich prikladov by som nasiel ...
len tolko k tomu aku velku cenu ma to ze je niekto opravneny starat sa o prirodu
len tolko k tomu aku velku cenu ma to ze je niekto opravneny starat sa o prirodu
-
pryja
Darca
Stoporko, to s tymi veverickami si robis len prdel, ze?
Vsak to ma menej masa ako holub. Len hlava, potom nic a chvost.
-
Stoporko
VIP
pryja - už si nejakú jedla? Ako chutila?
Vraj má chuť ako zajac a najlepšia je na jeseň, s trochou červeného vína...do kelu, nerob mi tu takto chúťky!
V lese ti netreba zrat...staci sa nejst, doplnit nejaky ten vitamin z ovocia napriklad, a doplnit aj protein a tak.pryja napísal:Stoporko, to s tymi veverickami si robis len prdel, ze?Vsak to ma menej masa ako holub. Len hlava, potom nic a chvost.
No, žiaľ, je tomu naozaj tak. Ja poznám pár dobrých poľovníkov, ktorí nerobia túto profesiu len aby mali plnú chladničku. Ale celkovo som už počul dostatok rečí a sťažností na to, aby som si urobil mienku. Je to veľká škoda, že sa nám o zver stará (väčšinou) banda idiotovnordkapp_pb napísal: a mozu si v nej robit co chcu, pricom jej casto ani moc nepomozu... cely rok pomahaju prirode z celeho zboru piati, ale na polovacku ich pride 30 uplne v pohide ... vtedy polovnici su ... alebo ked zrazis nejaku srnku a nahodou si debil ze ta to bude trapit a chces si robit problemy a zavolas na seba policajtov - na polovnicku verbez ktora si tu srnku zobere do gulasu budes cakat dve hodiny - pritom to jasne patri pod ich kompetencie a niesu schopni sa o to postarat
... a vela dalsich prikladov by som nasiel ...
Stoporko - rozhodne to necháp tak, že hádžem prachatých pytliackych chatárov a nadšencov prežitia v prírode do jedného vreca. Jedna vec je strieľanie len tak z pasie a iná žiť v súlade s prírodou. Tiež som už neraz narazil pri rôznych chatách na dôkazy o tom, že tam nechodia majitelia len na hríby. Poniektorí dokonca ani nemajú potrebu snažiť sa to zamaskovať, lebo vedia, že im nič nehrozí.A o tom lesná stráž veľmi dobre vie, ale zvysoka na to serú. Pričom keby si obyčajný smrteľník chytil a upiekol zajaca, mal by z toho prúser ako delo, keby mu na to prišli. No, nemá cenu na taký systém vlastne ani nadávať, iba čo si dvihnem tlak.
-
Stoporko
VIP
Aughostino: konkrétne k tej veverici: http://www.cites.org/eng/resources/species.html nikde ju tu neviem nájsť, že by bola v tom CITES. (Sciurus vulgaris = veverica stromová) Tým netvrdím, že ju nechráni niečo iné, no konkrétne v CITES sa zjavne nenachádza
Keby niekto vedel o nejakej prehľadnej stránke, kde sa dajú dohľadať druhy u nás chránené (akýmkoľvek spôsobom ochrany), budem mu vďačný.