Liptovska mara - roztrhnutie priehrady

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Liptovska mara - roztrhnutie priehrady

Príspevok od používateľa heker »

Kedze su tu povodne, tak som mal s kamaratom taku debatu, dostali sme sa az k Liptovskej mare a zacali sme uvazovat. Podla internetu zabera rozlohou 22 kilometrov stvorcovych, nachadza sa v nej 360 milionov kubikov vody (teda priblizne 22 kilometrov stvorcovych s priemernou vyskou 16 metrov.

Co by sa stalo, keby sa priehrada roztrhla? Je jasne, ze okolite obce pri Mare ako su Vlachy, Besenova ci Ivachnova by zaplavilo len taky fukot. Predpokladam, ze by sa pod vodou ocitol aj Ruzomberok. Otazne je, ze ci by to zasiahlo aj Vrutky s Martinom, pretoze tie su daleko mozno tak 50-55 kilometrov alebo aky vplyv by to malo na Vodne dielo Zilina a samotnu Zilinu?

Je mi uplne jasne, ze vela vody by pohltili okolite polia a polia v smere trasy, voda by sa rozliala do sirky, neviem si vsak predstavit co vsetko by to postihlo a do akej vysky by mohla siahat voda napriklad v nedalekom Ruzomberku.

Co si o tom myslite vy a ake su vase odhady na takuto katastrofu?
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Liptovska mara - roztrhnutie priehrady

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

predovsetkym je strasne nepravdepodobne aby sa take nieco stalo ... velke vodne diela su na tom s bezpecnostou velmi dobre ... za dalsie by nezmizla cela naraz, ale by sa utvorila trhlina v najslabsom mieste a trebars by cast padla - prietok by bol znacny, ale nebolo by to vsetkych X milionov kubikov naraz :-) ... na slabych miestach koryta by sa to rozlialo do sirky - predpokladam ze by sa otvorila naplno vazska kaskada (podla kapacity), aby zmiernili nasledky v smere toku a nejak by sa to unormalnilo ... vysku vlny si neodvazim ani tipnut pretoze zavisi predovsetkym od koryta ktorym tecie :-) ...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ak by naozaj nastala tak teoreticka situacia, tak by to vsetko zalezalo na Vazskej kaskade... teraz z hlavy si okrem Besenovej, z kade sa pre potrebu tej takmer 200MW elektorcentraly voda cerpa do Mary, neviem predstavit ako pokracuju vodne diela dalej... no bojim sa, ze cely zapadny Liptov v okoli Vahu by bol na tom mizerne... ked najdem vhodne tutorialy pokusim sa daco vymodelovat a nasimulovat v gisoch...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Tu popisuju simulaciu pretrhnutia Ruzina: http://korzar.sme.sk/c/4499032/na-metod ... uzina.html
Ruzin je mensi, do Kosic to je 25 kilometrov, tak nejak priblizne by sa to mohlo dat odhadnut.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Ano, ale je tam aj iny relief atd.... Urcite existuju podobne rozbory aj pre Maru, len kde vyhladat?
jackb
Redeemer
Redeemer

no Trencin ma smernicu na evekuaciu po havarii na Mare... toto je z NM: http://www.ounm.sk/texty/INFPV.pdf (strany 3 a 4)
matematika na preilomovu vlnu: http://www.enviro.gov.sk/servlets/files/16484
http://www.minv.sk/?oznamy-uradu-ine-in ... ubor=35131 (strana 9) - okres RK
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Tak zhoda nahod, dnes sme mali akciu a bol tam kamarat, ktory posobi ako vojak z povolania. Bavili sme sa o povodniach chvilu a hovoril, ze je v krizovom stabe a podla vypoctov, ktore boli predlozene krizovemu stabu, tak v pripade pretrhnutia Liptovskej mary a Oravskej priehrady by do mesta Martin prisla az 17 metrov vysoka privalova vlna.
jackb
Redeemer
Redeemer

netusil som, ze si z MT, to by som googlovat MT... teda nepozorne som cital tvoj prvy post...
Ninx
Star
Star

Príspevok od používateľa Ninx »

Heker a vypocitali ste aj co bude s nami na ladovni ? aj ked vtedy by mi to uz bolo asi jedno pretoze cela moja rodina byva v tesnej blizkosti Mary..
Napísať odpoveď