Programovanie v Asembleri
Programovanie v Asembleri
Cwteeeeeeeeee,
Chcel by som sa spytat taku vec ze: V skole programuje atmeli cez asembler a chcel by som to robit v linuxe (ubuntu) ale neviem ako na to. Tak ak mate dake navody alebo tak. Mne ide hlavne o to aby to bolo cez asembler. Na programovanie mam STK16 Development board.
Chcel by som sa spytat taku vec ze: V skole programuje atmeli cez asembler a chcel by som to robit v linuxe (ubuntu) ale neviem ako na to. Tak ak mate dake navody alebo tak. Mne ide hlavne o to aby to bolo cez asembler. Na programovanie mam STK16 Development board.
Re: Programovanie v Asembleri
Ak si nainštaluješ kompilátor gcc (pre AVR), tak sa ti nainštaluje aj gas (GNU assembler), takže budeš môcť programovať aj v assembleri (ak nepotrebuješ gcc bude ti stačiť aj balík binutils pre AVR).
potom co s tym ??? Napisem program ulozim ho ako nieco.asm a makefile ????
Neni aj dake graficke prostredie v ktorom sa to da???
Inak diki
Neni aj dake graficke prostredie v ktorom sa to da???
Inak diki
Áno, môže to byť aj tak, že urobíš Makefile a kód dáš do súboru nieco.asm (pri gcc + gas sa pre assembler skôr používa prípona .s, ale v podstate je to jedno). Samozrejme je možné, že budeš musieť urobiť aj niečo iné, ale to záleží od toho, čo presne chceš urobiť. Aký program vlastne používate vo Windows?
Je možné, že takú kompiláciu podporujú aj nejaké IDE (hľadaj podporu pre "cross compile"), ale ja som nič také nepotreboval (mne stačí aj ručne vytvorený Makefile), takže netuším, ktoré IDE to zvládne.
Je možné, že takú kompiláciu podporujú aj nejaké IDE (hľadaj podporu pre "cross compile"), ale ja som nič také nepotreboval (mne stačí aj ručne vytvorený Makefile), takže netuším, ktoré IDE to zvládne.
fuuu kebyze viem v com robime... hmm ASM51 je tusim ono.... No len co ja som kukal tak vsetko bolo v cecku a potom to skompiloval a samo sa to aj poslalo....
neviem ci chces toto, ale vecsina editorov pre linux ma aj podporu prepojenia s compilermi... neviem ci aj assembler ale klasicke (c, c++, pascal) urcite - pouzival som to v GEdite a v Geany...
nenasiel som nic co by s tym bolo priamo prepojene..... Nasiel som iba kontrollerlab problem je ze ho na x86_64 neviem nainstalovat any skompilovat zo zdrojakov
Najrozumnejšie by bolo, keby si najskôr zistil, čo vlastne v škole používate. Potom budeš môcť pozrieť, či aj pre Linux existuje niečo, čo dokáže kompilovať rovnaké zdrojové kódy a ak nie, tak môžeš vyskúšať Wine.it_novice napísal:fuuu kebyze viem v com robime... hmm ASM51 je tusim ono.... No len co ja som kukal tak vsetko bolo v cecku a potom to skompiloval a samo sa to aj poslalo....
Hej je to ASM51... je to taky programik kde sa pise v asembleri a potom sa to skompiluje a posle do microcontorlera. Malo to ale vyhou v tom ze to vedelo simulovat spustenie toho programu a ukazalo to hodnoty v registroch.