Mesto buducnosti. (ekologicky plan)

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
PsychoS
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Mesto buducnosti. (ekologicky plan)

Príspevok od používateľa PsychoS »

Pytam sa rovno: ako si predstavujete mesto buducnosti.

Ja byvam v Bratislave a do prace cestujem autobusom, alebo na bicykli. (podla pocasia) ale kazdy jeden den sa stretavam s dopravnymi zapchami. Tisice aut stojacich s nastartovanym motorom. Nemam sice ziaden vypocet ale urcite to skodi ovzdusiu. Polozil som si otazku ako riesit taketo situacie. Riesenim by bol zakaz pouzivania motorovych vozidiel v meste. (okrem statnej spravy, zasobovania) razne zvyseny pocet autobusov a intezita. Pri vstupoch do mesta velke parkoviska kde by si mohli mimobyvajuci ludia kazde rano odparkovat svoje auto a ist na autobus. Tiez by nebolo na skodu chodit na bicykli ci kolieskovych korculach do prace.
Mozno 5-10 rokov by ludia frflali na taky sposob zivota ale potom by si zvykli.

Myslite si ze to je blbost? Kludne mozete nieco zmenit na mojom mysleni, alebo vymysliet nieco vlastne. A prosim diskuterov aby pisali k veci.

A ak by tu uz taka tema nahoduo bola tak lock.
Pinhead
King
King

Re: Mesto buducnosti. (ekologicky plan)

Príspevok od používateľa Pinhead »

Dovolím si nesúhlasiť..... Zakazovať ľuďom používať ich majetok (v tomto prípade automobil) zavádza komunistickým totalitárstvom :evil: ..... Automobil umožňuje osobnú dopravu, kam človek potrebuje a nie je odkázaný na mnohokrát aj meškajúcu MHD...... A to už nehovorím o takých "drobnostiach" ako komfort cestovania, výskyt zlodejov, asociálov a bezdomovcov v autobusoch......
PsychoS
Professional
Professional

Urcite by to nebolo realizovatelne zo dna na den. Ale plan do buducnosti. Skratka by sa tie auta zakazli predavat, dovazat a prevazat. Bola by to sice ekonomicka ujma ale ide o ekologicky plan. A ako som pisal zakaz pouzivania motorvych vozidiel v meste. Mimo mesta si mozu jazdit kolko chcu. Je to ako dopravne znacenie zakaz vjazdu. Pozri sa ako dnes vyzera Peking. Nevidis ani na 100 metrov aky je tam dym. Vidiet na koniec ulice sa tam da len po dazdi. Takto si predstavujes buducnost? A ktomu MHD. Keby tie auta nejazdili tak by neboli zapchy a autobus by nemal meskanie. A chodili by podstatne castejsie aby sa predislo tlaceniu cestujucich.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Pinhead: u nas by to nemohlo fungovat, to mas pravdu, ale za predpokladu premyslenej MHD s dobrou navaznostou spojov a rychlou prepravou (metro) v kombinacii so strazenymi parkoviskami by to bola velmi dobra alternativa.
Ja zijem v Prahe a nechapem preco niekto cestuje autom do centra, ked idem peso popri dopravnej zapche (tie su na dennom poriadku vzdy rano a poobede), tak idem rychlejsie ako ludia v autach, nehovoriac o tom, ze s vyuzitim MHD sa dostanem do ciela rychlejsie - samozrejme v ramci mesta. Neviem ako je na tom Bratislava, ale ta by asi potrebovala velku reorganizaciu dopravy. Poznam iba Kosice a tam by to zatial fungovat nemohlo.
Auto setri cas iba ked nestoji na semafore alebo v dopravnej zapche a z toho treba vychadzat.
//Psychos: zakaz predaja aut urcite nie, stale totiz zije vela ludi v periferiach miest a tiez sa nejako musia dopravovat na dovolenku, do hor, atd., tam je auto neocenitelne.
PsychoS
Professional
Professional

No hej to som prehnel stym zakazom. Ale vidim ze tu mam aspon nejaku tu podporu. Ze by to bolo realne. Ale ako Pinhead napisal: "A to už nehovorím o takých "drobnostiach" ako komfort cestovania". Musia zit ako vo vaticke. By im prdel odpadla keby si mali sadnut do autobusu. Mysim ze by urcite viac ludi zacalo chodit do prace na bicykli alebo korculach ako som uz pisal. Takze by sa zlepsil aj zivotny styl a uroven.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Pinheada v urcitom zmysle chapem - neviem z akeho je mesta, ale asi tam MHD nebude na vysokej urovni a prave z toho to vychadza. Ak nemaju dopravne zapchy a dost miesta na parkovanie, tak je to zas v prospech auta, prave preto som spomenul Prahu vs. Kosice.
Ked idem do skoly, tak za 20 minut som na mieste. Kamos rovnaky alebo dlhsi cas stravy v zapchach a potom este 10 minut hlada miesto na parkovanie, samozrejme dalej od skoly, takze mu dalsich 5-10 minut zaberie chodza. Prave takuto bilanciu si musi kazdy urobit a na jej zaklade uvidi, ci sa mu oplati chodit autom aj z casoveho hladiska alebo iba kvoli pohodliu. (v sucasnosti je totiz stale taka situacia, ze ludia sa cisto kvoli ekologii nechcu obmedzovat, preto musia vidiet, ze tym nieco mozu usetrit alebo aspon to, ze ich to nebude stat nic navyse - ja nie som vynimka)
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...bývam v menšom meste a musím povedať že bicykel je v mnohých prípadoch skoro tak rýchly ako keď idem autom...lenže čo ak idem na poštu a vybavovať nejaké veci? Vojdem niekde a bicykel nikde...tak to proste chodí...a navyše...tvoj plán má jednu veľkú chybu...čo s autami ľudí ktorí bývajú v BA? Budú parkovať mimo mesta? A domov pôjdu na bicykli? A čo a si niekto bude viezť domov nejaký rozmernejší náklad? To by len tak na bicykli nezvládol...je to síce pekná myšlienka ale je nedomyslená...niečo tekéto nebude nikdy zrealizovateľné...netreba zákazy, ale zmenu zmýšľania ľudí...
Pinhead
King
King

PsychoS,
moja predstava budúcnosti je irelevantná, ale je mi cudzia myšlienka , že mi bude nejaký ekofašista diktovať kedy a kam si môžem dovoliť chodiť autom, kedy nie...... To je moja osobná vec.... Pokiaľ niekoho baví chodiť do práce na kolobežke, nech sa páči, ja mu to nezakazujem....
PsychoS, ja Ťa nepoznám a v podstate si mi ukradnutý, ale podobné tendencie ako máš Ty (zakazovať individuálnu dopravu v prospech verejnej) dosť často majú ľudia, ktorí sa síce oháňajú ekológiou, ale ich primárnou motiváciou je závisť...... Závisť preto, že iní autá majú (vedia zarobiť, majú prachatých rodičov a tak) a mnohí takíto aktivisti nie...... Mi to trochu pripomína jednu kamarátku, s ktorou som mal dosť debát, kde mi vytýkala, že moje auto by nemalo chodiť do mesta, lebo je údajne nebezpečné pre ostatné autá/chodcov (je trošku zdvihnuté, vpredu i vzadu sú oceľové nárazníky, o ráme ani nehovorím)..... Potom raz potrebovala odvoz zo Šamorína do Karlovky a behom tejto krátkej cesty pochopila, o čom to je.... čo to znamená komfort, bezpečnosť, dobrý výhľad..... takže tak

GothaR,
tak vieš, ono niekoho baví chodiť do práce peši, iného baví tlačiť sa v MHD ako ko*ot, a niekto zase ocení priestor, nezávislosť na MHD, to, že si môže proste nastaviť klímu ako mu vyhovuje, pustiť si obľúbenú hudbu.... Niekedy sú zápchy, to je pravda, ale neviem si predstaviť, že by som sa pohyboval MHD už len preto, že v aute si veziem kvantum vecí, ktoré by som mohol potrebovať, a nebolo by možné si ich niesť na bicykli či v MHD......

Takže tak,
som za to aby bola MHD pohodlnejšia, rýchlejšia a celkovo kvalitnejšia, ale je mi proti srsti to, aby bolo ľuďom nariaďované povinne sa tak presúvať.... To je na uvážení, potrebách a možnostiach každého individuálne, ako a čím sa bude alebo nebude presúvať.....
Gothar
Moderátor
Moderátor

Grim: tusim v Londyne sa uz plati pri vstupe do centra mesta autom a samozrejme, ze ludia s trvalym pobytom v meste to maju zadarmo alebo za znizenu cenu, v tom by som problem nevidel. Nieco podobne chcu/chceli zaviest aj v Prahe, ale prave kvoli nedokoncenej infrastrukture (parkoviska pred spoplatnenou zonou) to zatial zamietli. V sucasnej dobe je neralny uplny zakaz aut v meste, ale klucove je to, aby sa ich pocet nezvysoval, co sa da vyriesit asi iba spoplatnenim vstupu do mesta.
//edit: Pinhead - ak MHD funguje spravne, tak sa netlacis, to je ten rozdiel :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Osobne keby sa fakt uvazovalo o zruseni dopravy ako takej, predstavoval by som si to asi stylom viac MHD, ci uz autobusov, ale aj metro, hoc aj v BA< predsa to nespaluje nic ale ide to za pomoci el. prudu. Tak isto by som po meste, myslim na zemi, nie pod zemou, zaviedol viacej el. dopravy, kedze pri zakaze motorvych vozidiel by si mal masy ludi, ktore by sa niekde potrebovali dostat, a tym padom by tam zas bolo enormne mnozstvo busov, tak ja by som viac stavil na elektricky, pripadne trolejbus. No a dalsom moznostou by bolo povolit v meste iba hybridne vozidla, kedze pri mestkej premavke v zapchach a na cervenej to fici na el. motor ked sa nemylim, to by bolo podla mna celkom rozumne riesenie.
No alebo uplna klasika by bola, kazdy by mal pred barakom stajnu, a do prace by jazdil na koni :) Mne by to sto percentne vyhovovalo takto, nestazoval by som sa...predsa je kupa kona lacnejsia ako kupa auta, netreba vodicak, jazdit sa moze od skoreho veku, je to environmently friendly....len ten beton na cestach by trebalo rozdrbat najprv :P
PsychoS
Professional
Professional

Pinhead: tak skus najst riesenie. Si tak predstav ze byvas 5km od Bratislavy a cestujes rano do prace hodinu, pricom peso by si bol skorej v praci. Fakt je ti pohodlnejsie sa viest na riti do prace? Vari niesi ako taky americky spek co oblubuje McDonald. Hlavnou myslienou je aj vyriesit cestovanie vo velkomeste. A niesom ekofasista. Predstav si ze ani nic nikomu nezavidim. Nedavno som si uz chcel spravit aj vodicak ale povedal som si ze mi bude vlastne uplne na prd, a dokonca mam aj na Auto peniaze. Aj to som planoval ale povedal som si ze jedno auto uz v rodine mame naco bude mat kazdy v rodine auto. Aby som sa vozil do prace a podporil tak zapchatu Bratislavu este viac? Takze ziaden ekofasista ako si ma nazval ale clovek so zmenenym zmyslanim. (ako pisal Grim)
Pinhead
King
King

PsychoS,

ja so nikde nepovedal, že Ty konkrétne si ekofašista, len som napísal, že takéto argumenty práve tí ekofašisti majú...... Ako som už písal o niečo vyššie, auto používam práve kvôli množstvu vecí, ktoré môžem potrebovať a peši/bicyklom/autobusom ich proste nemám šancu odviesť...... Dá sa povedať, že auto mi slúži ako mobilná kancelária/príručný sklad, plus dosť často sa pohybujem na miestach, kde je problém sa dostať peši, nieto ešte autobusom......
A teraz k tomu riešeniu???? Hmmm..... povedzme v BA (som z TN, ale v hlavnom meste som pomerne často) by nebolo od veci poriešiť nejaké obchvaty a existujúce hlavné ťahy rozšíriť a vybudovať mimoúrovňové križovatky..... A na vybraných úsekoch povoliť aj vyššiu rýchlosť ako je 50..... Toto by aspoň podľa mňa pomohlo sprehľadneniu a plynulosti dopravy.....
PsychoS
Professional
Professional

Tak prepac mi prehnanu reakciu. No vidis ale uz sa blizime k nejakemu rieseniu. Ale zas ked uz nieco riesime tak by sme mohli trosku spravne. Vybudovat viac ciest a obchvatov prinesie zas len viac aut. A to nechcem. To budu mat ty ekologovia pravdu az ked to bude cele na hrane? To treba cakat az na uplny koniec kym sa nieco zacne riesit opacnym smerom? Volakedy auta neboli a ludia dokazali zit. Dnes im auta zoberes a uz by to nedokazali. Ano vyvoj doby je taky. Takze neostava nic ine len cakat kedy pohar pretecie. Ale potom uz bude neskoro plakat nad rozliatym mliekom. Takze je to len otazka casu: kedy si clovek uvedomi ake je dolezite zit v lepsom prostredi.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Volakedy ludia nemuseli cestovat denne do prace castokrat aj cez 50km. Volakedy im nechodil autobus raz za 2 hodiny. Volakedy...
Si tak predstav ze byvas 5km od Bratislavy a cestujes rano do prace hodinu, pricom peso by si bol skorej v praci. Fakt je ti pohodlnejsie sa viest na riti do prace?
Ak by mu to nevyhovovalo, sadne na bicykel a je tam za 15 minut. To záleží na volbě každého soudruha.
PsychoS
Professional
Professional

A kludne mozete davat aj vlastne napady. Nemusi sa vsetko tocit len okolo mojho.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

No ja osobne zatial nemam co by som dodal...

Snad len to, ze som proti ekoteroru a bludom s nim suvisiacim. Hlavne ak sa to premietne do mody typu patlitrovy hybrid...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Len aby ten ekoteror nebol za takých 50 - 100 rokov potrebný - ak budeme chcieť vôbec prežiť.

Ako napísal PsychoS, človek musí čakať až do konca, až kým sa to proste celé nedodrbe. Dovtedy ho nič nezajíma a všetci sú na hlavu padnutí ekofašisti.

Netvrdím, že súhlasím úplne so PsychoSom, ale určite treba viac myslieť do budúcnosti a robiť aj takéto, podobné kroky.
Áut neúmerne pribúda, životné prostredie sa stále viac znečisťuje. Samozrejme, je aj plno ďalších negatívnych javov.
PsychoS
Professional
Professional

Urcite by ten moj plan trebalo akosi upravit alebo nasmerovat lepsie, ale ide o ten hlavny zamer. Myslienka ma napadla a za 5 minut som ju hodil na forum. Takze vypracovat nejake odobrne plany....to tazko.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Jasné, chápeme sa.
chlebik
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa chlebik »

a čo tak ked mysliš na tu ekologiu spraviť skorej ekologicke auta (viem že už su nejake prototypy )
zápchy sú kvoli autam lenže si predstav keby niesu auta tak by muselo chodiť niekoľko násobne viac autobusov a nakoniec by te zápchy boli tak či tak
Napísať odpoveď