Kto? Vid moju citaciuhughito napísal: Ja sa pýtam - kto dal túto moc do rúk obyčajným farárom ? Kto dal také privilégia tým všetkým farárom, že majú takú doslova "božiu" moc, anulovať hriechy ?![]()
Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Neviem čo máš na mysli, to z Biblie ?
ano, pytas sa kto im tu moc dal, odpoved je Jezis Kristus, ktory povedal ten vyrok z Biblie...
Ako vieme, ze to vyslovil Jezis?
Presne tak, ten "citát" nič nedokazuje.
Túto moc im dala cirkevná vrchnosť ako nástroj riadenia, nikto iný (samozrejme okrem iného, ale predsa nie je na škodu vedieť hriechy vašich poddaných).
Túto moc im dala cirkevná vrchnosť ako nástroj riadenia, nikto iný (samozrejme okrem iného, ale predsa nie je na škodu vedieť hriechy vašich poddaných).
a uz sme doma...Lub0$ napísal:Ako vieme, ze to vyslovil Jezis?
To je druhý faktor, neviem prečo tak krivíš tvár.
Neexistuje dôkaz, že tieto slova naozaj vyslovila osoba menom Ježiš. Ani keď sa pretrhneš, tak takýto dôkaz nenájdeš.
Neexistuje dôkaz, že tieto slova naozaj vyslovila osoba menom Ježiš. Ani keď sa pretrhneš, tak takýto dôkaz nenájdeš.
Nie to netvrdim, je tam dost poucnych pribehov a skusenosti do zivota a zo zivota, viem aj o tom, ze ju necitaju iba veriaci....ale je to tiez iba kniha, pisana ludmi, nikym inym...piton napísal: a uz sme doma...cize Biblia je podla teba zbierka rozpravok?
no tak tu je rozdiel v chapani Biblie medzi veriacimi krestanmi a tebou...Lub0$ napísal: Nie to netvrdim, je tam dost poucnych pribehov a skusenosti do zivota a zo zivota, viem aj o tom, ze ju necitaju iba veriaci....ale je to tiez iba kniha, pisana ludmi, nikym inym...
no lebo hovorim, ze uz sme domahughito napísal:To je druhý faktor, neviem prečo tak krivíš tvár.
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
hughito - odkiaľ poznáme učenie sokrata? Z Platónových diel. Ako vieme, že je to naozaj Sokratovo učenie a nie Platónov výmysel? NEVIEME - veríme tomu (nebrať doslovne - použité ako príklad)
Odkiaľ máme učenie budhizmu? Že by sa do dnešnej doby dochovali autentické zápisky písané tým človekom (Budhom)? NIE!

Odkiaľ máme učenie budhizmu? Že by sa do dnešnej doby dochovali autentické zápisky písané tým človekom (Budhom)? NIE!
piton: No to je tvoja vec, že veríš niečomu, čo nie je vôbec isté.
Stoporko: Ale choď s takýmto argumentom
...kto nevidí rozdiel medzi Sokratom a Bibliou, nie je mu pomoci.
To môžem takisto napísať, že: ako vieme, že napr. Darwinovu O pôvode druhov napísal Darwin ? Aký máš na to dôkaz ? Tiež tomu len veríme ?
Stoporko: Ale choď s takýmto argumentom
To môžem takisto napísať, že: ako vieme, že napr. Darwinovu O pôvode druhov napísal Darwin ? Aký máš na to dôkaz ? Tiež tomu len veríme ?
presne tak, verim niecomu, co nie je dokazane, ale ja som si isty, ze je to iste
a je to moja vec, v tom mas tiez pravdu...
-
Stoporko
VIP
Hughito - v čom bol môj argument zlý?
Obaja páni (JK i Sokrates) žili cca 2000rokov dozadu (pár storočí nehrá rolu), obaja nám nezanechali žiadne priame písomné diela a učenie oboch sa dozvedáme len z diel ich žiakov... obaja mali na svoju dobu kontroverzné názory, obaja boli režimom zabití...
K Darwinovi - Je rozdiel, pokiaľ niekto napíše knihu a pokiaľ tú knihu napíšu o ňom, nemyslíš? Biblia je o Ježišovi (plus mínus) a Platón písal o Sokratovi. Od oboch sa nám nezachovala písomná práca. "O pôvode druhov" napísal priamo Darwin, nie je to dielo jeho žiakov.
Obaja páni (JK i Sokrates) žili cca 2000rokov dozadu (pár storočí nehrá rolu), obaja nám nezanechali žiadne priame písomné diela a učenie oboch sa dozvedáme len z diel ich žiakov... obaja mali na svoju dobu kontroverzné názory, obaja boli režimom zabití...
K Darwinovi - Je rozdiel, pokiaľ niekto napíše knihu a pokiaľ tú knihu napíšu o ňom, nemyslíš? Biblia je o Ježišovi (plus mínus) a Platón písal o Sokratovi. Od oboch sa nám nezachovala písomná práca. "O pôvode druhov" napísal priamo Darwin, nie je to dielo jeho žiakov.
To je síce pekné, ale o Sokratovi sa zachovali správy, ktoré nijak nevybočujú z našich "klasických" skúseností či nášho poznania, bol to normálny, múdry človek, ktorý filozofoval. Nechodil po vode ani nevstával z mŕtvych. Či sú 100% pravdivé si tiež nedovolím tvrdiť, ale určite by som stavil na Sokrata ako na Ježiša a myslím, že ty radšej tiež.
Takisto je to len o jeho osobe, nie je "časťou" niečoho väčšieho = náboženstva, ktoré nutne potrebuje mať svoju svätú postavu zo "super" schopnosťami a super životom
čiže to zaváňa vymýšľaním.
Akože, dali by sa tam nájsť spoločné znaky, ktoré sú však úplne irelevantné, podstata je iná.
Takisto je to len o jeho osobe, nie je "časťou" niečoho väčšieho = náboženstva, ktoré nutne potrebuje mať svoju svätú postavu zo "super" schopnosťami a super životom
Akože, dali by sa tam nájsť spoločné znaky, ktoré sú však úplne irelevantné, podstata je iná.
Az teraz sme doma...kedze ja som veriacipiton napísal: no tak tu je rozdiel v chapani Biblie medzi veriacimi krestanmi a tebou...
-
Fabo
Hardcore addict
...akurat inej viery.
To by so mrad chcel vediet, co si predstavujete pod pojmom 'ina viera'....su nejake rozlicne viery? rozne druhy, c typi?
-
Fabo
Hardcore addict
hello... mi chces povedat ze sintoizmus je rovnaka viera ako judaizmus a islam?
HI! Viera je stale ta ista...to len nabozenstvo....
-
Fabo
Hardcore addict
Chces sa hrat na slovicka ci preberat podstatu veci?