Mesto buducnosti. (ekologicky plan)

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
pryja
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Mesto buducnosti. (ekologicky plan)

Príspevok od používateľa pryja »

V Ba jednoznacne metro. A vybudovat po celom meste cyklisticke chodniky, ak tam este nie su, nemam az taky prehlad. To by sa podla mna viac ludi potom chytilo bicyklov, lebo urcite je ta jazda pohodlnejsia a plynulejsia, ked netreba stale kluckovat medzi autami a chodcami.
PsychoS
Professional
Professional

Príspevok od používateľa PsychoS »

Pryja: celkom dobre riesenie. cyklochodinky sice v BA su ale malo. Budovat metro uz v tak preplnenom meste je celkom nemozne. Uznavam sice ze by bolo dobre ale takzo by sa stavalo. Totalny chaos.

Chlebik: keby chodilo mnohonasovne viac autobusov tak ver ze by tie zapchy neboli. Skus si to trosku prepocitat. Kolko miesta zaberaju 4-5 aut na krizovatke a kolko zabera jeden Bus. Priblizne tak isto akurat kapacita je znacne rozdielna. Okrem toho nemuselo by to byt zrovna autobusy co by jazdilo z krajov mesta do centra. Mohli by to byt elektricky. Ale nie tie co teraz premavaju.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

ach boze zas ekozmrdske vymyvanie palic :-) ... svet bez individualnej dopravy bude stat pekne za prdel - stratis aj to malo slobody ktoru denno denne potrebujes - a to ze mozes tam kam chces alebo potrebujes ist hocikedy a niesi viazany na MHD :-) :-) zivot bez aut nieje buducnost, aj ked sa to tak niektori snazia napriek racionalnym uvaham prezentovat :-) ...

... existuje pre niektore mesta riesenie - avsak nie univerzalne ... na okraji mesta nech je velke zachytne parkovisko - strazene a bezplatna pozicovna nejakych elektrozmrdovozidiel -> kto bude chcel len do mesta tak si zobere taketo, kto bude chcet vlastnym autom tak zaplati miernu dan - nie ekovypalne ako v nemecku ! ... to je taka vizia, ale urcite nic nevyriesi MHD, pokial ludia nebudu jedno stado ;-) mne ako na potvoru napriklad casto trasy MHD nevyhovuju a musim prestupovat mrdzi 4 mastnymi tycami - cloveka to prestane bavit, ked ma zakazdym cakat na zastavke 5 minut, lebo mu nieco uslo pred nosom :-) ... navyse MHD zacina byt cenovo strasny luxus a zachvilu bude iba pre bohacov co maju kopu casu a prachov na to aby sa nou vozili ;-)

... inak teda nieco k skodlivinam z vyfukov -> v priemyselnych a velkych mestach su auta paradoxne prackou na ovzdusie, pretoze pri plneni modernych ekonoriem z vyfuku casto vypustaju menej skodlivych castic ako je bezna koncentracia :-D ... a toto nieje vymyslene, ale fakt ... dnes je katalytycka uprava vyfukovych plynov a dokonalost spalovania tak daleko, ze sa uz pomaly nikto nezaobera hodnotami skutocne jedovatych a skodlivych plynov, ale vsetko sa zacalo prepocitavat a porovnavat na zaklade neskodneho CO2 ;-) ... to len tak na ilustraciu zmrdimanazmentu tejto planety, ktory si s nami spravi co chce :-)
PsychoS
Professional
Professional

Intenzita busov by bola napriklad zvysena na kazde 2-3 minuty. V meste by premavali busy ci elektrifikovane vlaciky, ktore by bolo dobre keby ficali na solar. A ked ma stat na niecom naozaj stratit tak by to mohla byt cena za mhd ktora by v tomto pripade bola velmi lacna.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

na solar :-D u nas, ked mame relativne maly pocet slnecnych dni :-D ... a navyse v meste, kde nieje zabezpecitelny dostatocny osvit panelov kvoli budovam a pod :-D ... hlupejsi napad nemas ? ... kedy uz ludia pochopia, ze solarna energia je zatial tou najnevhodnejsou volbou ? to uz radsej vozidla na baterie a pristavit nejake jadrove elektrarne a nabijat lacnou, cistou a efektivne vyrobenou elektrikou ...

MHD ale nieje vhodna - resp. je vhodna do "koridorovych miest" kde vacsina ludi ide rano niekam a poobede spatky :-) pre velke mesta, ktore su prave autami zatazene najviac to riesenie neni ... ja proste povedzme ako manazer nemam cas stepovat denne hodinu na zastavkach a prestupovat medzi styrmi vozidlami ked mozem vyuzit jedno bez casovej straty :-) ... chces ci nechces ale individualna doprava je jeden z poslednych znakov slobodneho sveta a ja si auto vziat nenecham, len kvoli chorym ekologickym hlavam ;-) ... a cim vacsie a vykonnejsie - tym lepsie ... nemam rad sychrave jesene a nemastne neslane jari, preto uvitam prehlbenie efektov smerujucich k extremom leta a zimy :-D :-D
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Podľa mňa by úplne stačilo kvalitnejší systém MHD. Keby bolo v prostriedkoch MHD príjemnejšie, spoje hustejšie, jazdy plynulejšia, mnohí by pochopili, že to nie je žiadna katastrofa cestovať tak. Zmiernilo by to aj tie zápchy, keďže by tak logicky bolo menej áut na cestách. Situácia vo veľkých je už dosť zlá, no mne sa nezdá, že by sa mala ešte nejako rapídne zhoršovať. Počet áut síce stále rastie, ale nie sme v Nigérii, takže počet ľudí sa nezvyšuje (u nás sa tuším dokonca znižuje). Auto už aj teraz je skoro v každej domácnosti a aj keď si ich niekto kúpi 5, jazdiť na nich súčastne nemôže. Navyše v máloktorej rodine majú vodičský viac ako traja ľudia. A BTW, o istý počet rokov sa tento ekologický problém vyrieši aj bez takýchto drastických opatrení so zákazov áut v mestách. Prejde sa na ekologickejšie palivá, keďže ropa tu pri dnešnej rýchlosti ťažby nebude večne.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ropy je az az ;-) ... len z momentalne narazenych vrtov vydrzi cca 80 rokov, pricom sa odhaduje ze najvacsie loziska pod oceanmi este len cakaju na svoje objavenie ... a vdaka bohu ze jej je kopa .. ja nechcem jazdit elektromrdkou :-) :-) ...

stale este nechapete, ze MHD nemoze vyhovovat individualnemu zaujmu ... v obci ano pretoze je tam par ciest ale vo velkom meste nikdy ... ked chces z jedneho konca na druhy tak prestupuje s aprestupujes, pritom staci sadnut do auta, vyjst na estsky okruh a si vsade zachvilu ... mestske okruhy bez zbytocnosti ako su chodniky, cyklocesty, kopa prechodov a podobne su prave to co mestam chyba :-(
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Možno ropa ešte cca tých 100-200 rokov vydrží, len či si
ešte priemerne zarábajúci človek o 50 rokov bude môcť dovoliť tankovať benzín alebo naftu. Čím menej jej bude, tým bude drahšia. V každom prípade, jedného dňa sa minie určite.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Neviem ci to tu uz padlo, ale ist bicyklom do skoly/roboty? Nie kazdy ma dobru kondicku, to po prve. Podruhe, cyklista pride do roboty/skoly a smrdi do vsetkych kancelarii, pretoze v tom buzioblecku sa spari ako kkt. To by v kazdej robote/skole museli byt instalovane sprchy. Jednoducho nerealne. Nevliezol by som do niecoho kde sa predo mnou sprchovalo x ludi ktorych nepoznam.
Zakaz aut a len MHD ? Fuj, teraz v lete peklo, vlezem tam len naozaj v nevyhnutnych pripadoch, ked ma nemoze otec odviezt na skusku. Byvam v BA.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

V BA (a urcite nielent tu) ma kopec novych admin. budov sprchy - takze no problem + zavody ich tiez maju.
Bicykel ma len jedno uskalie, kolega siel tento tyzden prvy krat na biku do prace a nedobre dopadol. Dlaha na zapasti, odreniny,...sportom k trvalej invalidite ;-)
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

huraaaa ... konecne na to niekto prisiel ... rano si sadnut na bike v obleku, dojst do firmy, dat si sprchu ... o pol hodku vyrazit na jednanie, ktre zacina na opacnom konci mesta, hoci zacina az o hodiny tri ... tam si najst sprchu ... no a takto dalej - kazdy asi vie na co narazam ;-) ... auta su proste nenahraditelne a bojujte s tym ako chcete ... aj robotnik, ktory ide iba do a z roboty a podla vas by bike vyuzil si potrebuje podla mna nakupit nieco domov - a vozit tyzdenny nakup na bicykli alebo v MHD nieje to prave orechove :-) (( ja mam dost ked si mam nakupit pre sebna sameho na vikend a odtrepat sa MHDckou z mesta na intrak - nechcel by som takto realizovat nakup pre 5 ludi na tyzden ;-) )) ...

... vsetkych ekologov poprosim aby sa zobudili a prestali mna - radoveho slusneho obcana znechucovat :-) ...
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

nordkapp_pb napísal:huraaaa ... konecne na to niekto prisiel ... rano si sadnut na bike v obleku, dojst do firmy, dat si sprchu ... o pol hodku vyrazit na jednanie, ktre zacina na opacnom konci mesta, hoci zacina az o hodiny tri ... tam si najst sprchu ... no a takto dalej - kazdy asi vie na co narazam ;-) ... auta su proste nenahraditelne a bojujte s tym ako chcete ... aj robotnik, ktory ide iba do a z roboty a podla vas by bike vyuzil si potrebuje podla mna nakupit nieco domov - a vozit tyzdenny nakup na bicykli alebo v MHD nieje to prave orechove :-) (( ja mam dost ked si mam nakupit pre sebna sameho na vikend a odtrepat sa MHDckou z mesta na intrak - nechcel by som takto realizovat nakup pre 5 ludi na tyzden ;-) )) ...

... vsetkych ekologov poprosim aby sa zobudili a prestali mna - radoveho slusneho obcana znechucovat :-) ...
Nahodou, moj sef, chodi do prace len na bicykli a urcite nie v obleku, ten nahodi az na placi. Ale ci sa medzi tym sprchuje, to neviem :D
A urcite nie preto, zeby nemal na auto, je to proste zivotny styl.
A ked sme pri tych autach, tak v tomto smere je uplne na hlavu moja sestra. Ta ked doleti domov a nezozenie niekoho, kto by ju vyzdvihol/napr. v noci alebo skoro rano/, tak si radsej zacvaka 100e za taxik, akoby mala svoju rit posadit na 2 hodiny do autobusu alebo do vlaku :roll:

//autoeditácia príspevku (13 Jún 2010, 13:02)
nordkapp_pb napísal:na solar :-D u nas, ked mame relativne maly pocet slnecnych dni :-D ... a navyse v meste, kde nieje zabezpecitelny dostatocny osvit panelov kvoli budovam a pod :-D ... hlupejsi napad nemas ? ... kedy uz ludia pochopia, ze solarna energia je zatial tou najnevhodnejsou volbou ?
Az take sci fi to zase nie je. Nejako som tuto problematiku nikdy blizsie neskumala, ale zhodou okolnosti som nasla v nocnej v robote nejaky casopis, kde bol na obalke velky napis - Solarenergie. A som zistila, ze tu to uz v plnom prude fici. Takisto si coraz viac ludi dava pri stavbe domu solarnu strechu. :)
kuk:
http://www.muenchen.de/Rathaus/rgu/wohn ... stadt.html

Ano, viem ze je to Nemecko a tu sa debatuje viac menej o Slovensku, ale zase vieme, ze co je dnes nove na zapade, je zajtra aj u nas. :wink:
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

pryja -> ale na jednania asi na bicykli nechodi ;-) ... vravim - ak niekto ide iba rano do prace a poobede z prace a nepotrebuje vozit nakupy a X pracovnych veci, tak mu moze bicykel vyhovovat, ale vacsine beznych ludi asi nie :-)

inak teda k tej solanej energii -> je to nemecky a nemectine ja ukazujem "kalousku si jednicka", takze som to necital ... ale z obrazkov dedukujem ze sa tam pojednava o solarnych elektrarnach, nie o solarnych vozidlach :-) ... tak, alebo tak, solarna energia je zatial tak strasne neefektivna ze to je az do oci bijuce - moc draha, s malym vykonom, s malou efektivitou, na aky taky vykon sa musi zastavat velka rozloha a tak ... fotovoltaika by mohla nieco malo zmenit, ale stale to nebude ono ;-) ... treba podla mna investovat do rozumnych energii - vysrat sa na celych pomatenych ôzelenych" rakusakov a stavat jadrove elektrarne ;-)
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

nordkapp_pb napísal:pryja -> ale na jednania asi na bicykli nechodi ;-) ... vravim - ak niekto ide iba rano do prace a poobede z prace a nepotrebuje vozit nakupy a X pracovnych veci, tak mu moze bicykel vyhovovat, ale vacsine beznych ludi asi nie :-)

inak teda k tej solanej energii -> je to nemecky a nemectine ja ukazujem "kalousku si jednicka", takze som to necital ... ale z obrazkov dedukujem ze sa tam pojednava o solarnych elektrarnach, nie o solarnych vozidlach :-) ... tak, alebo tak, solarna energia je zatial tak strasne neefektivna ze to je az do oci bijuce - moc draha, s malym vykonom, s malou efektivitou, na aky taky vykon sa musi zastavat velka rozloha a tak ... fotovoltaika by mohla nieco malo zmenit, ale stale to nebude ono ;-) ... treba podla mna investovat do rozumnych energii - vysrat sa na celych pomatenych ôzelenych" rakusakov a stavat jadrove elektrarne ;-)
Ano, ale nazov temy je mesto buducnosti a ako by take mesto mohlo v buducnosti vyzerat, tak som len dala priklad. Tie solarne strechy maju na velkych rozlahlych budovach ako su vystaviska, sportove haly a pod + sa dostava do popredia aj vystavba obytnych domov so solarnymi strechami. a od solarnych striech je to uz len krok k solarnym autam. Tiez nie som ekofasista a nechystam sa strajkovat s transparentom za eko live style, len som hodila k teme nieco aktualne o com som ani ja nemala doteraz tusenia, ze existuje :)
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ved ja tiez nikde netvrdim ze to nejde, iba ze je to velmi neefektivne :-) ... jedna solarna strecha stoji pekne prachy a utiahne v budove tak max. system klimatizacie a nejake nutne osvetlenie :-) ... navratnost v nasich podmienkach ziadna realne vysoka :-)

samy cisla hovoria za vsetko - pokial mam aktualne info, tak pri ucinnosti 15% je vykon cca. 110W/m2 ... a to je u solarneho systemu celkom velka ucinnost - bezne maju menej a navyse je to ucinnost v idealnych podmienkach ... spocitat si to vie kazdy sam ;-)

... ja sa nebranim ani vizii mesta buducnosti s autami na lacnu a cistu jadrovu elektriku, ale odmietam aby mne niekto zakazoval niekam ist svojim autom :-) ...
PsychoS
Professional
Professional

pisete vacsinou len riesenia typu: preco je to nemozne. Ja to tak vidim ze keby zo dna na den neboli auta tak ani do prace by ste nesli. Nemusi sa vsetko tocit len okolo autobusov a bicyklov ked vam tie riesenia nejak nesedia.

nordkapp_pb: ale nato tu mame zakony ktore ti zakazuju niekam ist tvojim autom. ano je to sice tvoje milovane auticko ale nemozes snim jazdit vsade. Ked sa raz pristor zacne z uzovat tak co spravis peticiu?
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Nokrdap prezentujes tu svoj nazor ako by ludia jazdili odjakziva na autach a na motorkach vsade. Auto nieje az tak stary vynalez, pred tym sa vedeli ludia zaobist aj bez motorvych vozidiel celkom normalne, tak isto ako by si sa ty zaobisiel bez auta dnes....musel by si si zvyknut, ale prezil by si uplne v pohode...tie tvoje nazory su podlozena iba ludskou lenivostou.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Lubos ty sa tvaris ako keby auta boli jedinou vecou co sa za poslednych 100 rokov zmenilo. Pripominam este raz, "pred tym" nikto nemusel chodit do roboty 50km denne tam a 50 nazad... okrem ineho...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ano ale pred sto rokmi tiez nebolo tolko ludi co denne dochadzaju do rachoty, nepotrebovali ludia odviezt velky nakup z tesca a podobne ... to je argument jak noha ty vole - pred sto rokmi neboli ani mobily, telka, toaletny papier a ja ta vyzyvam aby si teda bez nich zacal zit ;-) ... pochop prosim ze doba sa meni, uz by i nestacilo byvat v jaskyni a lovit mamuta :-) ...

Psychos - ano zakon mi zakazuje vojst autom trebars do chranenej zony - co tiez nechapem, ak je tam cesta, ale budiz :-) ... zijeme proste v skur*enej dobe, kedy sa nas snazia okradat a klamat pod zamienkou zelenych zmrdozaujmov ;-) ... chcem vidiet komu realne pomoze, ked sa nebude moct dostat poriadne do prace ... urcite to vydatne podpori efektivitu vyuzivania casu a potazmo aj efektivitu samotnej prace kazdeho sudruha :-) ... neviem preco by sme mali vsetci trpiet pre zaujmy nejakych ekozmrdov :-) :-) ... ty si tiez asi myslis ze ludia chodia do prace autom ciste preto ze chcu - houby chlapce - vela ludi je k tomu nutenych ... mozno tvoj cas cenu nema, ale cas nejakeho managera, ktory si moze v aute vybavit telefony a maily asi ano ... pohoda ma cenu aj pre posledneho robotnika a preto si radsej tyzdenny nakup odvezie autom ako by sa s tym mal tr*kat MHDckou ... za dalsie je tu pomer cena/uzitok - mhd je moc draha na to ze nefunguje tak ako ma a neponuka ziadne vyhody proti autu ;-)

navyse ako si vsimas, tak kategoricky odmietam iba tvoje neefektivne riesenie solarnym sposobom ... az budu v meste elektricke auta, ktore idu na lacnu a cistu jadrovu elektriku tak to budem akceptovat - ale ked tam budu moct IBA take, tak mi niekto musi dat moznost aby som tam takym isiel bez toho aby utrpeli moje zaujmy ... pokial taku moznost nema, tak nech ma neobmedzuje v uzivani mojho auta ;-) ...

... najviac ma sere ze taketo ko*otiny vymyslaju ludia ktori si na take riesenie nemozu spravit kriticky nazor, pretoze nikdy v zivote nezastali dolezitu funkciu alebo ulohu a tak nevedia aku cenu ma a ake opatrenia vyzaduje kazdy jeden den cloveka ktory tazko maka aj pre ich dobro :-) ... zelenych by mali proste vesat popri cestach na vystrahu, lebo su to flakaci co iba komplikuju slusnym ludom zivot ;-)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

zelenych by mali proste vesat popri cestach na vystrahu, lebo su to flakaci co iba komplikuju slusnym ludom zivot
Však ty si za 50 rokov budeš tiež trieskať hlavu o stenu, ak sa to tu bude všetko rútiť.

Náš pokrok nás paradoxne vedie do záhuby, nejaké autá so svojimi plynmi sú len kolieskom obrovského stroja.

Chápem, ak niekto nie je zelený od hlavy po päty a nemá nejako radikálne ekologické názory, ale takto ignorantsky a bezočivo pristupovať s súčasným ekologickým problémom, ktoré si zapríčiňujeme sami našim štýlom a spôsobom života a robenie si posmechu z ľudí, ktorí si dovolia mať opačný názor, je minimálne postavené na hlavu.
Napísať odpoveď