Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa Lub0$ »

kali520 napísal: mysel ktora je v "bezpeci" ochabuva.
To ma zaujima...mas k tomu nejaky link z vyskumu?
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Lub0$,
to je o zdravom rozume..... pokiaľ človek myseľ stále nepoužíva a netrénuje, tak skutočne "spohodlnie a ochabne"...... To je fakt, na to dôkazy a linky netreba.....
Ares011
Star
Star

Príspevok od používateľa Ares011 »

Kali520: Ako si sám napísal "Verit v nieco co neni dokazane je len reakcia na nasu nevedomost" Ale su aj take veci ktore mi nikdy nepochopime a ak aj budeme mat pocit ze tomu chapeme nemozme si byt 100% istý lebo je to len zasa pocit a to nas zasa vedie k VIERE. Viera dava kazdemu "pocit" ze je tu BOH alebo nieco podobne zalezi na presvedceni.
P.S Neberte to ako ze som nejaky fanatik do nabozenstva to urcite nie, len sa snazim ako aj mnoho inych ludi pochopit o com vlastne viera je :wink:
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Pinhead napísal:Lub0$,
to je o zdravom rozume..... pokiaľ človek myseľ stále nepoužíva a netrénuje, tak skutočne "spohodlnie a ochabne"...... To je fakt, na to dôkazy a linky netreba.....
No jasne, ale verit, znamena nepouzivat mysel?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Luboš, pre drvivé % ľudí áno. Totižto, majú jasno. Majú svoju svätú knihu, majú svojho božieho pobočníka, ktorý im to každý týždeň v nedeľu opakuje, je to jasné ako facka.

To, že sa vyskytujú veriaci, ktorí sa zamýšľajú nad vierou (vlastnou) a dokážu byť možno aj kritickí je pekné, ale to je také mizivé %, že je to takmer úplne zanedbateľné.

Ares:
Ale su aj take veci ktore mi nikdy nepochopime a ak aj budeme mat pocit ze tomu chapeme nemozme si byt 100% istý lebo je to len zasa pocit
Na takéto rezolútne vyhlásenia nemáš dôkazy a navyše, ak by to aj bola pravda, tak riešením určite nie je si vytvoriť imaginárnu postavu/y boha či bohov.
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

hughito napísal:Luboš, pre drvivé % ľudí áno. Totižto, majú jasno. Majú svoju svätú knihu, majú svojho božieho pobočníka, ktorý im to každý týždeň v nedeľu opakuje, je to jasné ako facka.
To, že sa vyskytujú veriaci, ktorí sa zamýšľajú nad vierou (vlastnou) a dokážu byť možno aj kritickí je pekné, ale to je také mizivé %, že je to takmer úplne zanedbateľné.
No to by ma zaujimalo, ako si k tymto statistickym udajom prisiel... Nemas o tychto veciach ANI SAJNU, absolutne nevies o com hovoris ;-)
hughito
Redeemer
Redeemer

piton: Empiricky. :wink:

Stačí sledovať a mať oči a uši "otvorené".
Ares011
Star
Star

Je pravda nemam na to dokazy a nemam to ani ako dokazat ale musis uznat ze su veci ktore mi nikdy nepochopime - veci ktore nechapame mame z nich strach - a zrazu tu boli nabozenstva ktore tieto veci vysvetlovali a strach pominul. Podla mna si v ludia v celom nabozenstve nasli ani neviem ako to nazvat či utechu bezpeecie pred nepoznanym aby ich chranilo. Podla mna je to blbost ze to niekto takto bere ale co uz...
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

Ares011 napísal:Je pravda nemam na to dokazy a nemam to ani ako dokazat ale musis uznat ze su veci ktore mi nikdy nepochopime - veci ktore nechapame mame z nich strach - a zrazu tu boli nabozenstva ktore tieto veci vysvetlovali a strach pominul. Podla mna si v ludia v celom nabozenstve nasli ani neviem ako to nazvat či utechu bezpeecie pred nepoznanym aby ich chranilo. Podla mna je to blbost ze to niekto takto bere ale co uz...
A toto je chyba, lebo realita je tym cim je nie tym cim chceme aby bola.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ares011 napísal:Je pravda nemam na to dokazy a nemam to ani ako dokazat ale musis uznat ze su veci ktore mi nikdy nepochopime - veci ktore nechapame mame z nich strach - a zrazu tu boli nabozenstva ktore tieto veci vysvetlovali a strach pominul. Podla mna si v ludia v celom nabozenstve nasli ani neviem ako to nazvat či utechu bezpeecie pred nepoznanym aby ich chranilo. Podla mna je to blbost ze to niekto takto bere ale co uz...
Presne si to vystihol. :) A to je to, čo v podstate kritizujú ateisti, z akých dôvodov náboženstá vznikali,

Čiže nie sú tam žiadne božské zásahy na zem, ale takéto úplne jednoduché a nudné dôvody.
Ares011
Star
Star

kali520 : Podla mna nemas upnu pravdu, suhlasim s tym co si povedal "cely prispevok" ale zasa je pravda aj to ze realitu ovplyvnujeme my-vsetci taktze realitu su mozme prisposobit podla svojho zameru ked chcem zarabat peniaze budem si hladat robotu a nie niekde prosit boha o pomoc aby mi zniesol vyherne cisla v lote 8)
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

Ares011 napísal:kali520 : Podla mna nemas upnu pravdu, suhlasim s tym co si povedal "cely prispevok" ale zasa je pravda aj to ze realitu ovplyvnujeme my-vsetci taktze realitu su mozme prisposobit podla svojho zameru ked chcem zarabat peniaze budem si hladat robotu a nie niekde prosit boha o pomoc aby mi zniesol vyherne cisla v lote 8)
Vsunul si si tu vetu tam kam neptrila, bol myslena do oblasti fylozofie a poznania sveta vesmiru a podobne. Inac povedane verim tomu co je dokazane empiricky, racionalne, vedecky atd, to vsetko ostatne berem iba ako teorie ale nemozno ich brat ako pravdu a byt si isty ze su pravdive na zaklade nicoho, sposobi to zaslepenost a neschopnost prijat druhe nazory mozno tiez pravdive a dokonca aj vedecky dokazane (tym bolo myslene aj to ochabuvanie mysle)
Ares011
Star
Star

V tomto sa moc nelíšime, samozrejme aj ja sa snazim verit veciam ktore sa daju dokazat a nie len pre to ze to niekto povedal. S tou realitou, musis uznat ze si ju ovplyvnuje sami da sa povedat ze realita je blizka buducnost, kazda reakcia vyvolá dalsiu reakciu... 8)
hughito
Redeemer
Redeemer

Pre tých, čo chcú oficiálne vystúpiť z cirkvi.

http://slovakia.humanists.net/zbohomsk.htm

Opäť ďalší dôkaz boha ! (pikoška) :

http://spolprom.blogspot.com/2010/06/bo ... vojho.html
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa G0lDiER_ »

Poslednu nedelu (13.6.) som mal birmovku.
Mali sme tam biskupa z Nitry , Mariana Chovanca.
Mal asi polhodinovy "prehovor", kde sa nam snazil vysvetlit vieru. Hovoril rozne priklady, zamerane na to, ze su rôzne veci, ktoré jednoducho sú, ale nevieme ich dokazat.

Medzitym spominal aj zakon "akcia - reakcia". chcel tym dokazat, ze nic tu nieje odjakziva, ze vsetko je nasledkom nejakej akcie.

Len nejak zabudol vysvetlit, nasledkom akej akcie je tu Boh. Alebo ten je tu snad odjakziva??
hughito
Redeemer
Redeemer

G0lDiER_: Presne si to vystihol, kresťania radi argumentujú Aristetolovým "prvým hýbateľom", ale čo sa týka Boha, už túto otázku neriešia. Boh je už zrazu večný a vždy "tu" bol.

Potom je celkom zaujímavé to, že dnes vieme, že Vesmír má cca 13,7 miliardy rokov. Boh musel však existovať už nekonečne dlho predtým. Boha popisujeme hlavne od toho stavu, čo vznikol človek - resp., ho boh stvoril.
Takže my popisujeme boha až od "neskorého" bodu, dovtedy o ňom nevieme nič a ani nás to vlastne nezaujíma. Je to celkom dosť závažná logická chyba.

Skúste to aplikovať na rôzne iné veci a vyskúmať, či aj tam aplikujeme podobný postup.
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

Hughito, ak Genezis hovori o tom, ze Boh "na pociatku" stvoril svet (pricom s touto hmotou a priestorom je viazany aj cas), ako by sa dal Boh pred tymto stvorenim popisat? Z logickych dovodov sa da tazko rozpravat o diani pred casom, no minimalne z toho stvoritelskeho aktu moze vyplyvat, ze sam Boh nemoze byt casom obmedzeny a je vecny...
hughito
Redeemer
Redeemer

Vieme, že vesmír existuje 13,7 miliardy rokov a život vznikol cca 3,8 miliardy rokov.

Takže ten Boh tam má celkom rezervu, neviem načo toľko čakal, ale čo už, nejaký teológ by to vedel úplne presne.
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

Ja som reagovala skor na tvoje "Boh je už zrazu večný a vždy tu bol" ... Co bolo medzi stvorenim sveta a cloveka snad ani neni podstatne, ak sa bavime o vecnosti Boha (co som myslela, ze to bola hlavna pointa :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Hughito - na čo toľko čakal? Napríklad na to, aby vôbec mal kde dať vzniknúť prvotnej bunke - asi ťažko si vieme predstaviť existenciu života na uhlíkatej báze v podmienkach vákua, extrémnej teploty... :) A čisto sedliackym rozumom - má sa Boh prečo ponáhľať? Niekto/niečo ho naháňa, súri? Jednoduchšie a menej náročné je predsa dať spúšťací impulz a potom len drobnými zásahmi korigovať prirodzený sled vecí, než nasilu vytvoriť hneď a všetko.
Napísať odpoveď