Dva routre
Dva routre
prosím vás čo je dôležité pri ip konfiguracii dvoch routrov ako nastavit jednotlive ipcky..viem ze sa to da delit na sietove segmenty ale..neviem ako by mali byt nastavene brany a ip adresy DHCP serverov oboch routrov a prečo..neviem dovody..keby ste boli niekto taky ochotny a napisali mi sem priklad takej konfiguracie aj s prikladom a vysvetlenim ipciek jednotlivych preco to tak je nastavene tak by som bol vam velmi vdacny..topologiu si predstavujem tak ze etherentovy kabel od ISP by bol privedeny do jedneho routra resp. modemu a z neho by sa to prepajalo na dalsi router ktory by mal aj wifi rozhranie ale nechcel by som aby ten router pracoval ako switch iba ale aby routoval ipcky do LAN.dakujem
-
G0lDiER_
King
- Kontaktovať používateľa:
Re: Dva routre
v sieti nemozes mat 2 DHCP servery (routre), to znamena ze jeden budes musiet vyuzivat ako switch (+ap).
takze musis zakazat dhcp bud na modeme alebo na wifi routri, odporucam na modeme.
a o akych ipckach este hovoris?
takze musis zakazat dhcp bud na modeme alebo na wifi routri, odporucam na modeme.
a o akych ipckach este hovoris?
aha..mno dobre:) proste nakonfigurovat ich ako ich nastaavit kebyze ich chcem nastavit napevno..vlastne ake hodnoty im pridelit
-
Jancuk
Professional
Routre by mali podporovať tzv staticke routovanie pripadne aj dynamicke, pomocou týchto routovani nastavis router aby komunikoval s dalsou sietou (dalsim routrom)
dobre tomutot rozumiem len nemohli by ste mi uviest nejhaky priklad konfiguracie ipciek? nech to vidim
-
Jancuk
Professional
Pozri napr toto : http://www.networkworld.com/community/node/29872
-
RomanB
Medium Professional
Čo to máš za routre , pri týchto low-budget zariadeniach si routovanie nemusíš nastavovať ....
Ten prvý router/modem kde ti ide internet je čo zač ?
Ten prvý router/modem kde ti ide internet je čo zač ?
ja dva routre ani nemam kamarat ja som chcel len vediet ze ako sa v takom pripadeked su dva routre konfiguruje siet
konfiguracia je modem do ktoreho ide z koaxialu pripojenie a na nom je napojeny wifi router, ale v PC musia byt natvrdo zadane DNS adresi aby slo pripojenie tak co robit aby to slo aj bez toho aj ked v routeri su nastavene vsetky potrebne veci tuto su screenshoty http://www.hojko.com/download/file.php?id=75314
neviem presne o co ti ide s ip adresami 
ten modem co mas podla tych konfigov vobec nepracuje ako router
a otazku som pochopil tak ze ako by bolo treba nastavit ipcky keby ten modem bol routrom
vtedy by to vyzeralo takto
kabel od isp----------ROUTER---------WIFI ROUTER )))))))))))))))))) pc pripojene cez wifi
|___________________ pc pripojene cez kabel
takze na ROUTER by si pre to rozhranie s kablom od isp nastavil ziskavanie ip adresy pomocou dhcp. to by ti pridelilo tu ip adresu ktoru mas v tom konfigu od asusu cize 85.216.162.229. default gateway treba nastavit na 85.216.162.1 (tuto ip mam s toho konfigu co si uploadoval). z druhej strany by si ROUTERu nastavil ip adresu z privatneho rozsahu cize napriklad 192.168.1.1 (kedze su pouzite privatne ip adresy je treba ROUTERi zapnut funkciu NAT (preklad adries)). WIFI ROUTER by mal na rozhrani ktorym je spojeny s ROUTEROM ip adresu 192.168.1.2. kabel z ROUTERa treba pripojit do rozhrania WAN na WIFI ROUTRi. WIFI ROUTERu treba nastavit default gateway na 192.168.1.1. vsetkym ostatnym rozhraniam na tomto WIFI ROUTRI sa prideluje len jedna ip adresa lebo vsetky su bridgovane (premostene). tomuto "jednemu rozhraniu" treba nastavit ip adresu ktora bude patrit do inej siete teda napriklad 192.168.2.1. a teraz ci sa uz pocitace pripoja pomocou kabla alebo cez wifi je jedno pretoze aj wifi je predsa len rozhranie ktore tiez patri do bridgu. a teda na pocitace sa nastavuje ip adresa z rozsahu 192.168.2.2 - 192.168.2.254 s default gateway 192.168.2.1. pridelovanie adries pocitacom sa da riesit aj pomocou zapnutia dhcp na WIFI ROUTRi.
kedze pouzivas asus wifi router ktory mam aj ja odporucam ti donho nahrat firmware OPENWRT ktory je omnoho prehladnejsi a dovoluje ti detailnejsie nastavovanie
kedze smerovace su zapojene takto za sebou tak je idealne pouzitie default gateway
default gateway je vlastne len staticka cesta v smerovacej tabulke. smerovanie funguje tak ze pokial chce pc odoslat paket ktory ma v hlavicke ip paketu ip adresu ktora nie je v jeho lokalnej sieti tak hlada cestu ktora najviac tomuto paketu vyhovuje (je niekolko kriterii ako dlzka sietovej masky) a toto kriterium vyuziva prave default gateway pretoze ma sietovu masku v zazname najkratsiu aka moze byt cize 0. to znamena ze pokial ma byt paket poslany do inej siete a ziaden iny zaznam v smerovacej tabulke mu nevyhovuje tato cesta vyhovuje vsetkym ip adresam preto sa paket posle touto cestou.
ak si sa chcel spytat nieco ine tak spresni otazku
ten modem co mas podla tych konfigov vobec nepracuje ako router
a otazku som pochopil tak ze ako by bolo treba nastavit ipcky keby ten modem bol routrom
vtedy by to vyzeralo takto
kabel od isp----------ROUTER---------WIFI ROUTER )))))))))))))))))) pc pripojene cez wifi
|___________________ pc pripojene cez kabel
takze na ROUTER by si pre to rozhranie s kablom od isp nastavil ziskavanie ip adresy pomocou dhcp. to by ti pridelilo tu ip adresu ktoru mas v tom konfigu od asusu cize 85.216.162.229. default gateway treba nastavit na 85.216.162.1 (tuto ip mam s toho konfigu co si uploadoval). z druhej strany by si ROUTERu nastavil ip adresu z privatneho rozsahu cize napriklad 192.168.1.1 (kedze su pouzite privatne ip adresy je treba ROUTERi zapnut funkciu NAT (preklad adries)). WIFI ROUTER by mal na rozhrani ktorym je spojeny s ROUTEROM ip adresu 192.168.1.2. kabel z ROUTERa treba pripojit do rozhrania WAN na WIFI ROUTRi. WIFI ROUTERu treba nastavit default gateway na 192.168.1.1. vsetkym ostatnym rozhraniam na tomto WIFI ROUTRI sa prideluje len jedna ip adresa lebo vsetky su bridgovane (premostene). tomuto "jednemu rozhraniu" treba nastavit ip adresu ktora bude patrit do inej siete teda napriklad 192.168.2.1. a teraz ci sa uz pocitace pripoja pomocou kabla alebo cez wifi je jedno pretoze aj wifi je predsa len rozhranie ktore tiez patri do bridgu. a teda na pocitace sa nastavuje ip adresa z rozsahu 192.168.2.2 - 192.168.2.254 s default gateway 192.168.2.1. pridelovanie adries pocitacom sa da riesit aj pomocou zapnutia dhcp na WIFI ROUTRi.
kedze pouzivas asus wifi router ktory mam aj ja odporucam ti donho nahrat firmware OPENWRT ktory je omnoho prehladnejsi a dovoluje ti detailnejsie nastavovanie
kedze smerovace su zapojene takto za sebou tak je idealne pouzitie default gateway
default gateway je vlastne len staticka cesta v smerovacej tabulke. smerovanie funguje tak ze pokial chce pc odoslat paket ktory ma v hlavicke ip paketu ip adresu ktora nie je v jeho lokalnej sieti tak hlada cestu ktora najviac tomuto paketu vyhovuje (je niekolko kriterii ako dlzka sietovej masky) a toto kriterium vyuziva prave default gateway pretoze ma sietovu masku v zazname najkratsiu aka moze byt cize 0. to znamena ze pokial ma byt paket poslany do inej siete a ziaden iny zaznam v smerovacej tabulke mu nevyhovuje tato cesta vyhovuje vsetkym ip adresam preto sa paket posle touto cestou.
ak si sa chcel spytat nieco ine tak spresni otazku
DAKUJEM za pomoc ten openWRT mi velmi pomohol konecne ide vsetko ako ma... dakujem este raz mas u mna 2k+
//autoeditácia príspevku (18 Jún 2010, 19:59)
tak nic zase tomu pekne za.....nejde mi cez LAN net odrazu ani cez wifi na telefone ale ntb idu...
//autoeditácia príspevku (18 Jún 2010, 19:59)
tak nic zase tomu pekne za.....nejde mi cez LAN net odrazu ani cez wifi na telefone ale ntb idu...
ked sa prihlasis cez webove rozhranie na ten asus tak vpravo hore mas dva napisy: administration a essentials
klikni na to administration, odomknu sa ti dost podrobnejsie nastavenia. ale podla toho co pises ze cez wifi sa telefon nepripoji ale notebook ano tak chyba asi nebude v APcku. no pokial chces nie je ziaden problem vratit spat povodny firmware.
a dik za special K
//autoeditácia príspevku (19 Jún 2010, 1:31)
v jednej sieti mozes mat dva DHCP v dvoch pripadoch (o akych viem
)
1. ak kazdy server prideluje adresy z ineho adresneho rozsahu (toto sa bohuzial casto pouziva pretoze ludia nevedia server nakonfigurovat podla druhej moznosti)
1. server..........192.168.1.0/25
2. server..........192.168.1.128/25
ip adresa brany.....192.168.1.1/24
2. v sieti moze byt viac dhcp serverov pokial prideluju z jednej zdielanej databazy volnych adries
klikni na to administration, odomknu sa ti dost podrobnejsie nastavenia. ale podla toho co pises ze cez wifi sa telefon nepripoji ale notebook ano tak chyba asi nebude v APcku. no pokial chces nie je ziaden problem vratit spat povodny firmware.
a dik za special K
//autoeditácia príspevku (19 Jún 2010, 1:31)
s tymi dvoma DHCP v jednej sieti by som nesuhlasilG0lDiER_ napísal:v sieti nemozes mat 2 DHCP servery (routre), to znamena ze jeden budes musiet vyuzivat ako switch (+ap).
v jednej sieti mozes mat dva DHCP v dvoch pripadoch (o akych viem
1. ak kazdy server prideluje adresy z ineho adresneho rozsahu (toto sa bohuzial casto pouziva pretoze ludia nevedia server nakonfigurovat podla druhej moznosti)
1. server..........192.168.1.0/25
2. server..........192.168.1.128/25
ip adresa brany.....192.168.1.1/24
2. v sieti moze byt viac dhcp serverov pokial prideluju z jednej zdielanej databazy volnych adries
-
G0lDiER_
King
alafangla: hej, zle som sa vyjadril..
ale kazdopadne je lepsie ten druhy dhcp vypnut, nastavit pevnu ip v ramci rozsahu prveho dhcp serveru a zapojit druhy router ako switch.
ale kazdopadne je lepsie ten druhy dhcp vypnut, nastavit pevnu ip v ramci rozsahu prveho dhcp serveru a zapojit druhy router ako switch.
budem to musiet komplet vyresetovat a nastavit ako radite, lebo sa neviem cez LANku dostat ani len do routeru uplne tomu zasibalo...uvidime budem to resit asi az na dalsi tyzden...
-
G0lDiER_
King
aj ja som resetoval router 2x, ked som ho nastavoval, kedze ma nechcelo pustit do administracie 
takze skusim ja zacat:
kabel od ISP zapoj do prveho routru do portu WAN
na prvom (LAN) routri:
nastav automaticke pridelovanie adries od ISP.
default gateway na 85.216.162.1
lan adresu routru na 192.168.1.1
dhcp server zapni a daj mu rozsah od 192.168.1.10 do 192.168.1.100
pichni jeden LAN kabel do LAN portu prveho routru a druhy koniec do druheho WLAN routru, tiez do LAN portu! (nie do wan).
tu tiez nastav automaticke pridelovanie ip od ISP
lan adresu routru nastav na 192.168.1.10
dhcp server vypni
tu uz default gateway a podobne prkotiny niesu podstatne, kedze ten druhy routrer (vlastne pouzivany ako AP+switch) je uz cisto v lokalnej sieti.
uz si len donastav WiFi nastavenia a myslim ze by to malo ist.
ak som nieco zabudol alebo sa pomylil tak ma opravte.
//autoeditácia príspevku (20 Jún 2010, 11:25)
este jedna poznamka..ked budes nastavovat ten druhy router, tak zapoj donho zatial iba kabel ktory pojde do pc, a nezapajaj tam ten prvy router. az ked nastavis ten druhy router a ulozis zmeny , tak pripoj prvy router do druheho.
takze skusim ja zacat:
kabel od ISP zapoj do prveho routru do portu WAN
na prvom (LAN) routri:
nastav automaticke pridelovanie adries od ISP.
default gateway na 85.216.162.1
lan adresu routru na 192.168.1.1
dhcp server zapni a daj mu rozsah od 192.168.1.10 do 192.168.1.100
pichni jeden LAN kabel do LAN portu prveho routru a druhy koniec do druheho WLAN routru, tiez do LAN portu! (nie do wan).
tu tiez nastav automaticke pridelovanie ip od ISP
lan adresu routru nastav na 192.168.1.10
dhcp server vypni
tu uz default gateway a podobne prkotiny niesu podstatne, kedze ten druhy routrer (vlastne pouzivany ako AP+switch) je uz cisto v lokalnej sieti.
uz si len donastav WiFi nastavenia a myslim ze by to malo ist.
ak som nieco zabudol alebo sa pomylil tak ma opravte.
//autoeditácia príspevku (20 Jún 2010, 11:25)
este jedna poznamka..ked budes nastavovat ten druhy router, tak zapoj donho zatial iba kabel ktory pojde do pc, a nezapajaj tam ten prvy router. az ked nastavis ten druhy router a ulozis zmeny , tak pripoj prvy router do druheho.