Rozdelenie partície, 2 OS, Boot nainštalovaného OS z CD

Informácie o software, ankety...
Corn Flake
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Rozdelenie partície, 2 OS, Boot nainštalovaného OS z CD

Príspevok od používateľa Corn Flake »

Takže:
-Po prvé by som sa chcel spýtať že či na rozdelenie particie treba aj defragmentáciu alebo si proste zoberem z jednej 50 GB a nič sa nestane.
-Do druhej otázky rovno zahrniem aj tretiu. Takže ako si mám nainštalovať druhý OS, ale pri tom by sa automaticky spúšťal win 7, čo mám teraz. Chcel by som aby pri štarte pc sa ma pc nepýtal či chcem onen alebo onen OS. Chcel by som aby sa ten druhý OS spúšťal pomocou nejako vytvoreného bootovacieho CD, že by som si dal bootovať z CD a to by nejakým spôsobom spustilo druhý OS. Takže ako si mám vytvoriť to bootovacie CD a ako to mám celkovo spraviť. Ak sa to tak nedá rovno napíšte.
phodinux
Expert
Expert

Re: Rozdelenie partície, 2 OS, Boot nainštalovaného OS z CD

Príspevok od používateľa phodinux »

ad1: defragmentuj a analyzou zisti ci je dostatok volneho miesta na konci oblasti - a riziko straty dat je tam vzdy
ad2: ak som spravne pochopil chces mat nainstalovane dve operacne systemy pricom prvy sa bude spustat automaticky a ten druhy bude "skryty" a bude sa dat spustit iba pomocou cd

k tym OS: zalezi od toho co tam chces instalovat, ak mas nainstalovany win7 a chces dalsi win7 neje problem pretoze si potom mozes nastavit z ktorej oblasti ma startovat system - ja by som to ale radsej rozdelil na dva samostatne harddisky
a co sa tyka toho ad3 ako vytvorit ten spustaci zaznam - mne sa osvedcil GRUB4DOS, je to v podstate zavadzac (najme linuxovy) prepisany tak aby fungoval aj z diskety, usb kluca a podobne. Jednoducho nainstalujes ho na usb, upravis zaznam a pri vlozeni USB kluca ti nabehne ten druhy system

viac nepisem lebo mam malo info:
- ake operacne systemy tam chces mat
- mas len jeden harddisk?
- aky je velky?
- ako je rozdeleny? co mas na jednotlivych oblastiach?
- mas viac harddiskov?

//btw to rozdelovanie diskov som pochopil tak, ze nejake Ccko ma 120GB a chce z neho ubrat 50GB na dalsiu oblast ;)
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

ako napísal kolega vyššie na toto je najlepší zavádzač GRUB v googli nájdeš ako a to nastavuje a pod....
btw ak sa jedná o WIN7 a nejaký starší win tak by ti mohlo pomôcť easyBCD a tam si edituješ win7 zavádzač ale potom by si to mal klasicky na výber win7/ starší win a nešlo by to cez nejakú disketu, ak by si inštaloval linux (debian / ubuntu/kububtu/xubuntu on si sám nainštluje GRUB a nemáš žiaden problém

čo sa týka defragmentácie, tak defragmentovať netreba, stačí ti samostatná partícia, ktorú vytvoríš aj v správcovi diskov
Corn Flake
Guru wannabe
Guru wannabe

-Chcel by som tam vyskúšať dať Mac OS X (vraj je to dobre aj na normal pc.)
-Mam 1 HDD
-640 GB
-Na C a D na C mám win, softy atď. a na D mám fotky, filmy, hry osobne data...
A mám len 1 HDD
lokkju
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa lokkju »

ja osobne by som najprv vyčistil internetové súbory známym postupom. potom by som prikročil k manuálnemu mazaniu temp a tmp adresárov - niektorí programátori sú proste nedôsledné indivíduá. po následnom restarte by som dal disk defragmenter a nakoniec riešil zmenu partition. do novej by som instaloval ďalší systém. potom by nasledoval znova restart a boot z CD XP. Volil by som recovery console /konzolu pre zotavenie/ kde by som po prihlásení na admin account napísal jednoduchý príkaz:
bootcfg / rebuild
Corn Flake
Guru wannabe
Guru wannabe

No ale ja by som chcel bez defragmentácie...
phodinux
Expert
Expert

Príspevok od používateľa phodinux »

potom ti tu asi nepomozeme lebo instalovanie Macu na PC je uz warez :P

ale dam ti radu: ani sa nesnaz, na 90% sa ti to nepodari a ak ano nebude ti fungovat polka hardwaru
co sa tyka zavadzaca mac si to vie vsetko sam upravit aby sa dal spustit aj windows

a ked tak velmi chces rozdelit tu oblast disku vyskusaj Partition Magic

btw: za nasledky nerucim, ked nevies co robis moze to dopadnut zle
Corn Flake
Guru wannabe
Guru wannabe

No tak nič..
Napísať odpoveď