Prepis auta

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
DR8PruBr
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Prepis auta

Príspevok od používateľa DR8PruBr »

Mám auto od dobrého kamaráta. Mám ho už asi týždeň v užívaní, ale je písané ešte stále na neho. Na cene sme sa zatiaľ nedohodli a tu je problém č.1 – treba mať pri prepise nejakú kúpno-predajnú, poprípade darovaciu zmluvu na auto?

č.2 - na aute mám ešte staré značky (tie so slovenským znakom, nie „euroznačky“). Bude to treba meniť či nie?
č.3 – dostanem nový technický preukaz? Teraz mám takú knižku (A5) a ešte malú kartičku. To sú tie staré technické preukazy.
č.4 – ako je to s poistkou? Poistí mi poisťovňa auto v ten deň keď ho chcem dať prepísať ale ešte nebude moje alebo ako? Lebo na polícii už poistený byť musím, ale čo teraz keď auto ešte moje nebude a poistiť mi to treba. Jedno sa druhým vylučuje.
č.5 – chcem to riešiť len sám. Mám splnomocnenie overené obecným úradom – stačí to, nie? Splnomocnenie preto, lebo pripadá mi byť zbytočné aby sme tam zabili neviem koľko času dvaja keď môže len jeden.

Ak máte nejaké skúsenosti ako to teraz chodí poprípade čo všetko si mám pripraviť / zobrať so sebou napíšte + aj koľko sa kde platí.

Zatiaľ o poplatkoch viem len toľko, že: treba platiť prepis (33€ v rámci okresu), zákonná poistka (ešte neviem koľko, ale orientačne okolo 80€ som pozeral) a v podstate nič viac či áno?

Ak by to niekoho zaujímalo tak je to Felicia, 1.3, r.v. ´95

Vďaka.

PS: Viem že je tu podobná téma, ale nie je v nej zodpovedané všetko čo by so rád vedel.
Mrk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: Prepis auta

Príspevok od používateľa Mrk »

1 tusim treba zmluvu o kupe
2 ak neprehlasujes do ineho okresu tak netreba nove
3 dostanes uz ten novy, velky a po 15, alebo 30 (neviem presne) ti pride ta elektronicka karticka
4 v poistovni si este pred prepisom musis vybavit poistku, potom nasledne tam nadiktujes udaje o novom OEV, popripade SPZ
5 on musi odhlasit auto na teba, neviem ako je to ak mas jeho splnomocnenie, ale asi potom to mozes spravit sam
ja som prihlasoval auto pred cca 2 mesiacmi v BA, dokopy to bolo aj zo znackami 66€, ty to budes mat teda vramci okresu za 33€ + niake drobne na fotokopie zmluvy etc (uz presne neviem co vsetko chceli, ale tam ti isto poradia)
cumilko
Star
Star

Príspevok od používateľa cumilko »

dúfam že nebude vadiť zakladatelovy témy že sa niečo spýtam. no takže k veci otec kupoval auto už pred 3 mesiacmi a bývali majiteľ ho odhlásil ale otec ho ešte stále neprihlásil chcem sa spýtať že do kedy má byť auto prihlásene tuším je to 28 dní či sa mýlim? a aké sú postihy ak sa tak nestalo ?
DR8PruBr
Star
Star

Príspevok od používateľa DR8PruBr »

cumilko > Do mesiaca by si mal auto prihlásiť, inak budeš musieť ísť na kontrolu originality.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Chcem nadviazat na to co sa tu riesilo. Auto bolo na leasing, ten skoncil pre rokom, ale z urciteho dovodu sa auto neprepisalo a pozabudlo sa na to. Teraz je to uz viac ako rok od skoncenia leasingu a auto je stale pisane na spolocnost. Ako postupovat v takomto pripade, ak chcem auto prepisat?

Treba ist na policiu aj s listom alebo splnomocnenim, ktory dosiel po zaplateni poslednej splatky a vypisat nejaku ziadost? Bude treba ist pravdepodobne teda na kontrolu originality, tak kde sa ta vykonava a kolko to stoji? A keby som chcel dat prepisat auto na ineho clena, napriklad na brata alebo otca, tak je potrebne mat aj akusi kupno-predajnu alebo darovaciu zmluvu, alebo postaci len nadiktovanie, ze ide o prepis na inu osobu ako bolo pri stave pocas leasingu? Treba tam mat pritopne obe osoby alebo postaci splnomocnenie, respektive plna moc?

Dakujem za rady, ktore ma nasmeruju.
Kenny.sk
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kenny.sk »

cafte..

ja sa chcem spytat, pred 3 tyzdnami som kupil auto od kamarata, v okrese..
poistene je namna .. ale napisane este nie, ale
ale..auto uz aj ja predavam, dalsiemu kamaratovi, ale do ineho okresu prepis 66e, ale, mozem zruzit hned poistku?
alebo mam auto napisat namna a potom nanho...
or.. moze byt auto namna napisane aj poistene , a dalsi majitel ho pouzivat na moje meno a papiere?

Diik :smt033
smejo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa smejo »

preco by nemohlo byt prihlasene a poistene na niekoho ineho? ked si pozicias auto od otca, tiez nie je prihlasene a poistene na tvoje meno... no na druhej strane stoji otazka, ci si ochotny pristupit aj na takuto alternativu (co by som ja urcite nebol) - kamarat/nekamarat, ale moze ti sposobim tolko problemov, ze by si uz ani nemal chut zit (osobne by som takto auto nepredal ani rodine)

jednoznacne ho daj prepisat, bud ho povodny majitel prehlasi na tvoje meno a ty ho potom odhlasis a prihlasi si ho kamarat, alebo ho prvy majitel rovno prepise na kamarata z ineho okresu... poistku si bude musiet novy majitel urobit novu, aj ked by si ju mal ty zaplatenu na dalsi rok (aspon ja tak viem, ze poistka sa "neprenasa" na noveho majitela, aj ked je zaplatena... ale mozem sa mylit)
Kenny.sk
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

on by asi aj prepisal, ale mne ide o tu poistku..lebo som ju zaplatil vybavil este len v pondelok, a ci ju mozem aj zrusit ked som v zmluve nemal este ani cislo technicaku..ci tam niesu niake podmienky..
smejo
Addict
Addict

a co tak si tie podmienky precitat? kontaktovat poistovnu, resp. tvojho dealera?

teda ty mas este len predbeznu zmluvu a este si ju ani nevyplatil, ani ju nechces platit?
Kenny.sk
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

uz som zapltil na 3 mesiace, ale na zmluve nieje este cislo technicaku lebo nebolo napisane namna, a teraz som auto predal a ide mi o to ze ten dalsi majitel si to napise na seba , ale ci ja mozem skoncit hned poistku:D
smejo
Addict
Addict

nevidim v tom problem (laicky pohlad), po skonceni toho zaplateneho kvartalu jednoducho zmluvu zrusis, teda pokial nemas nejaku viazanost alebo nieco (pochybujem), no najlepsie spravis, ak sa opytas priamo v poistovni
Kenny.sk
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

g) zmenou najomcu, ak je na motorove vozidlo uzavreta najomna zmluva s pravom kupy prenajatej veci.
ale auto nebolo napisane namna..
ccimo
Star
Star

Príspevok od používateľa ccimo »

ale ty nemas prenajate auto ci mas?

poistku mozes bez problemov zrusit cez toho dotycneho ktory ju s tebou uzatvaral pripadne v poistovni. Zaplatene poistne sa ti vrati v podobe nespotrebovaneho poistneho to znamena: ak si zaplatil na tri mesiace(90 dni) nejaku sumu (napr90 euro), a rusis poistku po 10 dnoch, vrati sa ti priblizne 80 euro ako nespotrebovane poistne

rozhodujuce je tam rodne cislo + cislo navrhopoistky, kedze predpokladam ze samotna poistka ti postou este neprisla

ale najistejsie to budes mat ked kontaktujes svojho dealera kedze v kazdej poistovni je to inak
Kenny.sk
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

nevadi , ze na poistke nieje cislo Technicaku?
ccimo
Star
Star

Príspevok od používateľa ccimo »

nie nemalo by to vadit..rodne cislo a cislo zmluvy - to je rozhodujuce
helicos
Darca
Darca

Príspevok od používateľa helicos »

nebudem zakladať novú tému, možno sa to tu na fore už riešilo ale nechce sa my hladať :)
chcem sa opýtať dnes idem pre auto. predávajúci ho stedu pôjde odhlásiť a ja ho chcem v piatok prihlásť len neviem či musí byť všetko na jednu osobu :/ lebo pistku dám isto na mamu je to lepšie a lacnejšie jak na mna ale že či musí byť aj auto na mamu alebo môže byť na mna?
lebo čo brat kupoval rok či viac dozadu, tak sa to tak dalo poistka na mamu a auto na neho.
CHoBoT
Star
Star

Príspevok od používateľa CHoBoT »

neviem ci ti to pomoze ja som minuly rok kupoval auto a musel som davat aj auto na mamu ked som chcel lacnejsiu poistku
markus
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa markus »

musi byt na jednu osobu, nemozes mat auto napisane na seba a poistku na mamu, poistka musi byt tiez na teba
nie velmi verim ze tvoj brat moze mat poistku na mamu ked ma auto napisane na seba, nedalo sa to ani pred dvoma rokmi(prepisoval som auto z babky na seba a musel som mat poistku na seba aby to na mna napisali)
helicos
Darca
Darca

Príspevok od používateľa helicos »

nie brat to tak má tak,vtedy sa to ešte nejako dalo to viem na sto pro.
ale dik dám to všetko na mamu a bude pokoj.
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Suffel »

Nechcem zakladat novu temu tak to napisem sem.. Zajtra sa chystame ist pozriet jedno auto ale je dost daleko a ked sa rozhodneme ze ho zoberieme tak ako to mame dohodnut s prepisom? Na aute by sme chceli ist hned domov teda si ho zobrat aby sme sa taku dialku nemuseli hnat este raz.. tak staci ak podpiseme kupno - predajnu zmluvu a da mi ofoteny technicak? A on ho v pondelok odhlasi a posle mi original postou? Alebo je aj ine riesenie? Ak by sme auto brali hned? Inak zajtra je sobota takze odhlasnie zajtra nepripada do uvahy.. Vopred dakujem.. K+
Napísať odpoveď