kusnuté brdzy po parkovaní
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
kusnuté brdzy po parkovaní
Pravidelne vozievam jedného vozíčara jeho autom do školy, mesta, úrady... A každé ráno, obzvlášť po daždivej noci, sú brzdy riadne "kusnuté" a pri rozbiehaní tŕpnem, aby som ich nepoškodil.
Jedná sa o auto Renault Thalia (ročník 2000). Dá sa táto vada nejako odstrániť? Nemôžem poškodiť počas rozbiehania brzdy/doštičky? Rozbiehanie je dosť podobné, ako by som sa pokúšal pohnúť so zatiahnutou ručnou brzdou a až po chvíli przdy povolia a auto sa rozbehne normálne.
Nie je to moje auto, no vezie aj moju telesnú schránku a rád by som vedel, či mi v ňom niečo reálne hrozí a ako tomu zabrániť.
Jedná sa o auto Renault Thalia (ročník 2000). Dá sa táto vada nejako odstrániť? Nemôžem poškodiť počas rozbiehania brzdy/doštičky? Rozbiehanie je dosť podobné, ako by som sa pokúšal pohnúť so zatiahnutou ručnou brzdou a až po chvíli przdy povolia a auto sa rozbehne normálne.
Nie je to moje auto, no vezie aj moju telesnú schránku a rád by som vedel, či mi v ňom niečo reálne hrozí a ako tomu zabrániť.
Re: kusnuté brdzy po parkovaní
Nepouzivat rucnu. Je to typicka choroba tohto auta. Tyka sa to zadnych bubnovych brzd, ktore sa prilepia a potom je potrebne prekonat isty odpor aby povolili. Nasledne moze dost k ich poskodeniu(odlepeniu), resp uplnemu odthnutiu. Nasledna oprava vyjde do 100eur.
-
Stoporko
VIP
nepoužívať ručnú - keď je parkovisko v miernom kopci a jednotka/spiatočka auto evidentne neudržia?
Istým, no nie zrovna praktickým riešením by bolo nosiť v kufri zopár tehál na podloženie pod kolesá. No spolujazdec vystúpiť nemôže (vozíčkar) a nechcem si radšej predstaviť, čo by sa stalo, keby dáky vtipkár tie tehly odstránil.
Istým, no nie zrovna praktickým riešením by bolo nosiť v kufri zopár tehál na podloženie pod kolesá. No spolujazdec vystúpiť nemôže (vozíčkar) a nechcem si radšej predstaviť, čo by sa stalo, keby dáky vtipkár tie tehly odstránil.
Rychlost auto neudrzi? Ja parkujem aj v dost velkom kopci a v pohode. Uz raz som totiz musel menit odlupene oblozenie a minule ma 100eur stala komplet vymena lebo to oblozenie uplne prasklo. Teraz si uz na to davam vzdy pozor. Ak je to tak strmy kopec, ze rucna je potrebna tak zial budes musiet s nou parkovat. Ked naprsi/nasnezi tak sa budes musiet pohynat s tym, ze to bude musiet puknut. Takze rozbiehat sa velmi jemne.
Ja aj v celkom strmom kopci parkujem len na jednotke, nikdy žiaden problém... Ale pravdepodobne to závidí aj od veľkosti motoru.
Veď vyskúšaj tam zaparkovať, hoď jednotku, a nech ta niekto potlačí smerom dole, akú veľkú silu bude musieť vynaložiť aby jednotka nedržala. A podľa toho sa už zariadiš
Veď vyskúšaj tam zaparkovať, hoď jednotku, a nech ta niekto potlačí smerom dole, akú veľkú silu bude musieť vynaložiť aby jednotka nedržala. A podľa toho sa už zariadiš
dole kopcom, vytocit kolesa, nech ta pripadne zastavi obrubnik, 1, slabo zatiahnut rucnu, nie jak kon, na 50 milionov zubov
Po jazde skus ci niesu horuce naboje kolies. Je mozne, ze sa nevracaju piestiky a ostavaju vysiet, teda dosticky su stale pritlacene na kotucoch. Pripadne skus ci ta pocas jazdy a brzdenia netaha do strany.
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
predpokladam ze to nieje konstrukcne tak odflaknute ze sa samy pakne prichytia o bubon, ale iba sa nevraca ovladaci mechanizmus ... tam je aj riesenie -> rozobrat zadne brzdy a cely mechanizmus precistit a namazat najlepsie vazelinou, tak aby sa nedostala na trecie plochy bubna alebo pakni + ak to ide tak aj lanovod rucnej a vsetky jednoducho pristupne sucasti ... ak je ten problem vyslovene konstrukcny, tak skusit najst silnejsie pruziny - ked je to choroba, tak to uz urcite nejaky aftermarket vyrobca dielov poriesil ... takto totiz odpravujes rychlejsie spojku, mozes vyhriat bubon, ktory moze prasknut, rychlo nicis oblozenie a oberas sa o vykon - oprava teraz vyjde chvilku babrania sa s stym a cosi za material
k tomu motoru - to ci udrzi alebo nie nieje ani tak podmienene velkostou motora, pretoze stvorvalec uz musi cosi udrzat z kopca a na kvante inych aut aj udrzi ... skor ide o tesnost motora ...
k tomu motoru - to ci udrzi alebo nie nieje ani tak podmienene velkostou motora, pretoze stvorvalec uz musi cosi udrzat z kopca a na kvante inych aut aj udrzi ... skor ide o tesnost motora ...
-
Stoporko
VIP
díky chalani, skúsim to zaparkovať len na dednotku a skúsime potlačiť smerom dolu čo to spraví. Auto rozoberať nemienim - nie je to moje auto a od výkonu takýchto služieb nie som platený + nechcem sa hrať s brzdami. Pokiaľ sa dotyčný rozhodne, môžme to zaviezť do servisu.
No to sa aj nam stava hlavne po umyti auta a ked ho chcem vytiahnut z garaže tak auto sa ani nedokaže pochnuť. Bol som s tym u znameho - servisák, pozrel a sposobuje to ze na jednom bubny su nie okruhle ale ze vraj vajcovité celuste a hovoril ze to moze byt aj normalny jav. No a ked sa neviem pohnut tak: vystupim zatrasem autom z strany na stranu (chytim za strechu) a potom to už povolí. Ale už to moc nerobi odkedy sa vyčistili bubny.
tak asi toto iste sa mi stava na felde. niekedy, nie vzdy po tom ako sa rozbieham mi to tahalo velmi pomaly a pri rovnakej polohe plynu sa to rozbehlo az po chvili. myslel som ci to nemoze byt tym, ze motor je este studeny, atd. staci na miernom kopci teda zaradena spiatocka?
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
nejde povedat na akom kopci co staci, to musis zistit na konkretnom kopci ... ved zastav, vypni motor, daj spiatocku, pusti spojku a potom brzdu - auto sa spusti, kym to motor nezastavi a ak bude stat, tak dalej uz nepojde a staci to nechat na kvalte
...
... ja ale davam rucku aj na rovine - zvyk je zvyk aj ked uplne zbytocny ((ovsem rucku zatahujem az po tom co sa auto spusti na kvalte aby auto viselo na prevodovke a nie iba na rucke - potom sa nestava to o com je tato tema ))

... ja ale davam rucku aj na rovine - zvyk je zvyk aj ked uplne zbytocny ((ovsem rucku zatahujem az po tom co sa auto spusti na kvalte aby auto viselo na prevodovke a nie iba na rucke - potom sa nestava to o com je tato tema ))
Rovnaky problem som mal na sluzobnom aute, vyskytlo sa to v jeseni a na zaciatku zimy, ked som auto parkoval pred barakom a rano som chcel vycuvat celuste boli zakusnute. Vdaka velmi dobrej spojke auto parkrat skapalo, kym to prekonalo. Aj ked mam pred bytovkou rovinu parkoval som na rucnej bez rychlosti pretoze som jej veril viac ako agregátu
V servise dosli na chybu a to ze tzv. prasiatko sa roztahovalo ale uz nevracalo naspat. Chlap ho vymontoval a namocil do nejakeho maglajzu. Potom ho prefukol kopresorom a zase namastil. Behalo ako salene 
K tomu premasteniu vazelinou by som snad doplnil aby bola pouzita vazelina vhodna na vyssiu pracovnu teplotu.
K tomu premasteniu vazelinou by som snad doplnil aby bola pouzita vazelina vhodna na vyssiu pracovnu teplotu.
- Prílohy
-
- zadne_brzdy_big_res.JPG (9.64 KiB) 1170 zobrazení
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
konkretne na tom mechanizme nebude az taka teplota ako napr. na obvode bubnu a na telesach pakni ... preto by som sa hociakej univerzalnej vonkoncom nebal
... najbeznejsia univerzalka je lithiova vazelina a ta ma spravidla bod odkvapu nad 150°C a tuto teplotu tam pri beznom pouzivani vzhladom na ucinnost bubnovej brzdy podla mna nedosiahnes tak lahko ... predsalen su tie tepelne prenosy take nejake komplikovane a ked ma trecia plocha trebars 600°C, tak to neznamena ze to ma cely komplet brzd ...
... ovela horsie je to pri brzdach kotucovych a este horsie ak su vykonne
... tak by som uz napr. medzi naboj a kotuc, alebo na sucasti brzdica uvazoval nad medenou (( aj ked grafitka zatial na pofidernych skodovackych brzdach vzdy fungovala a horsie je to s jej odolnostou proti vode - lahsie sa vyplavuje ako napr. teflonka
))
... ovela horsie je to pri brzdach kotucovych a este horsie ak su vykonne
-
Fabo
Hardcore addict
Co sa tyka statia na kopci na rychlosti, odporucam zaradit rychlost smerom "do kopca" tzn. ak stojite predkom dolu, spiatocku, ak zadkom dolu, jednotku. V plus minus rovnom terene ak chcete byt puntickari, najdite si, co ma kratsi prevod.
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
povedal by som ze spiatocka bude mat u drtivej vacsiny aut prevod vhodnejsi ... sice tiez parkujem do kopca na 1 a z kopca na R ((zvyk a akasi prirodzena asociacia ze ked ma taha z kopca, tak tam dam kvalt co ma pri danej orientacii vytiahne do kopca
)) ... ale fakticky asi najviac udrzi prave R ... je totiz jedno aku mas orientaciu - hriadele v prevodovke su ulozene volne a ide o to co kusne motor - velky prevod tomu moze iba pomoct - na malo otacok kolesa je treba vela otacok motora a teda sa auto menej "zosunie", pretoze motor sa skor dostane do tej fazy kedy uz drzi jak hluchy dvere 
-
Fabo
Hardcore addict
No napriklad zrovna na nasom je jednotka kratsia 
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
tak by som asi povedal zle, pretoze som namatkovo par aut prelustroval a vypada to tak ako pises
... tak nie na R ale na 1 vsade

-
RATZINGER666
Darca
norton_pb: tak by si asi povedal zle? prepac, ale tomuto naozaj nerozumiem, aj ked ta poznam uz nejaky ten piatok 
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
nordkapp_pb napísal:povedal by som ze spiatocka bude mat u drtivej vacsiny aut prevod vhodnejsi ...
comu konkretne nechapesnordkapp_pb napísal:tak by som asi povedal zle