Chovate doma vevericku - Burunduka?
-
MarkAurel
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
Chovate doma vevericku - Burunduka?
Ahojte, budem rad ak sa niekto najde a podelime sa o skusenosti pripadne ine info, do 11.6.2010 som mal 2 burunduky no v ten den som o samceka uzasneho kamarata prisiel po zvlastnej chorobe, na ktorej koren som dosiel az dnes, priklanal som sa k zacerveniu ci mozgovej prihode alebo nadoru, no pravda je zvlastna>
orechy a semena obsahuju okrem ineho aj fosfor odburava vapnik cize dojde k odvapneniu a kompletnemu zlihaniu organov, tu je clanok:
http://veverka-lumpik.blog.cz/0911/sile ... je-o-zivot
orechy a semena obsahuju okrem ineho aj fosfor odburava vapnik cize dojde k odvapneniu a kompletnemu zlihaniu organov, tu je clanok:
http://veverka-lumpik.blog.cz/0911/sile ... je-o-zivot
-
pryja
Darca
Re: Chovate doma a vevericku - Burunduka?
To je mi luto, ja som zazila nieco podobne.
Nam tak isto zdochol kedysi trpaslici kralik, presne take priznaky ako boli v clanku, aj vo videu, bol to par dnovy boj, zverolrkarka len tipovala, co by to asi mohlo byt, lebo sama nemala sajnu a take niecoi ako rtg nehrozilo. A tych orieskov pozral na kila, hlavne keshew, slnecnicu a vlaske orechy a dodnes neviem, na co vlastne zdochol. Ochrnula mu polovica tela, nemohol viac chodit, stale padal a schovaval sa pred nami za postel a do kutov, kde sme na neho nedosiahli. Len co sme zistili, ze mu nevedia pomoct a nezlepsuje sa to, museli sme ho dat uspat.
Nam tak isto zdochol kedysi trpaslici kralik, presne take priznaky ako boli v clanku, aj vo videu, bol to par dnovy boj, zverolrkarka len tipovala, co by to asi mohlo byt, lebo sama nemala sajnu a take niecoi ako rtg nehrozilo. A tych orieskov pozral na kila, hlavne keshew, slnecnicu a vlaske orechy a dodnes neviem, na co vlastne zdochol. Ochrnula mu polovica tela, nemohol viac chodit, stale padal a schovaval sa pred nami za postel a do kutov, kde sme na neho nedosiahli. Len co sme zistili, ze mu nevedia pomoct a nezlepsuje sa to, museli sme ho dat uspat.
-
MarkAurel
Medium Star
Re: Chovate doma a vevericku - Burunduka?
presne tie priznaky mal aj moj risko, stale sa schovaval a zadne nozky mal slabe 
Re: Chovate doma vevericku - Burunduka?
No my mame burunduka od 16.6. je to saimcka a velmi sa jej tesime. kupili sme jej specialne krmivo pre vevericky ale okrem orieskov si z toho nic nevyberie. vsade pise, ze by mala jest aj obyloviny, tak sa o nu dost bojim. zacala sa nam teraz velmi skrabat.
-
MarkAurel
Medium Star
skrabanie mozu sposobovat kozny parazyti, v lekarni maju pre zvierata rozne pripravky alebo navstiv veterinara nech ti nieco odporuci. Orechy maju najradsej no nieje to ok abi stale jedla len orechy kup jej sepiovu kost a dake kalcium-vapnik pre hlodavce bud v tabletach ktore rozdrvis do jedla alebo kvapky do vodi, davaj jej rozne ovocie a zeleninu, aj piskoty.
mozes sa pozriet aj sem:
mozes sa pozriet aj sem:
Kód: Vybrať všetko
www.vevericka-burunduk.blog.czRe: Chovate doma vevericku - Burunduka?
Ďakujem za radu. Sépiovú kosť v klietke má a aj kamennú soľ a do vody jej dávam každý deň 2 kvapky vitamínov pre hlodavce. Tiež má aj takú tyčinku pre hlodavce, na ktorej sú rôzne semienka. Tak tú chodí ohryzkávať a aj sépiovú kosť si obľúbila. Niekoľkokrát denne z nej hryzie, alebo ju líže.
Čítala som, že keď nechce jesť, treba ju nechať pár dní vyhladovať a potom zje všetko. Toho sa bojím. Je predsa len maličká na to. Či nie?
Ďakujem aj za tú stránku. O dávkovaní tých semienok viem, ale pomohlo mi to vidieť, čo všetko ešte môžeme skúsiť jej dať a čo jej nedávať.
V každom prípade pôjdem za veterinárom - aj keď naši veľa o veveričkách nevedia. Už som tam volala minulý týždeň. Ale skúsi teraz znova a odnesiem trus na rozbor a uvidíme možno potom, čo sa deje.
Čítala som, že keď nechce jesť, treba ju nechať pár dní vyhladovať a potom zje všetko. Toho sa bojím. Je predsa len maličká na to. Či nie?
Ďakujem aj za tú stránku. O dávkovaní tých semienok viem, ale pomohlo mi to vidieť, čo všetko ešte môžeme skúsiť jej dať a čo jej nedávať.
V každom prípade pôjdem za veterinárom - aj keď naši veľa o veveričkách nevedia. Už som tam volala minulý týždeň. Ale skúsi teraz znova a odnesiem trus na rozbor a uvidíme možno potom, čo sa deje.
-
pryja
Darca
To skade beriete tie vevericky? Aj ja chcem 
ty nemas narok...tebe stacia vrany.
Co to stoji asi takato vevericka? 
Mno, je mila...
Kolko sa cca dozivaju (myslim prirodzeny vek).
Mno, je mila...
-
MarkAurel
Medium Star
takato veverka zemna stoji 35-40eur, inzeraty si najdes na v sekcii male cicavce a hlodavce, nosia ich z ciech na SK bezplatne. Dozivaju sa okolo 7. rokov, no v mojom pripade som mal samceka 3roky doma, no moj tip na jeho vek pred kupou bol 1.rok starsi hadam nebol, pre veverky je nedostatok vapnika nebezpecny dochadza tam k chorobe MBD - metabolicke ochorenie kosti, postihnuta je nervova sustava, odchadzaju organy, veverka nezerie a chudne-slabne az nakoniec uhynie, takto skoncil moj Risko, trvalo mi dva dni kym som prisiel na pricinu aj to vdaka uhynu veverky obecnej Lumpika ktora tiez trpela MBD a zhruba okolo 3roku svojho zivota podlahla tejto chorobe.
Tu je jej video:
a tu prejav choroby MBD tiez Lumpik:
PS: odcervovanie nema preventivny charakter, cize uz po dvoch dnoch po odcerveni moze prist zviera k cervom
Je krute a boli ked clovek pozoruje ako jeho milacik trpi a odchadza ...
Kód: Vybrať všetko
www.ifauna.skTu je jej video:
a tu prejav choroby MBD tiez Lumpik:
PS: odcervovanie nema preventivny charakter, cize uz po dvoch dnoch po odcerveni moze prist zviera k cervom
Je krute a boli ked clovek pozoruje ako jeho milacik trpi a odchadza ...
-
pryja
Darca
A to ho choval v klietke, alebo navolno? Lebo ja som proti klietkovemu chovu, mne to pride ako vezenie 
//autoeditácia príspevku (22 Jún 2010, 17:43)
alebo sa im tu prestalo pacit. Uz tu vyspevuju len vtaciky rano 
//autoeditácia príspevku (22 Jún 2010, 17:43)
to uz je vyriesene, som zistila. Bud ich niektoLub0$ napísal:ty nemas narok...tebe stacia vrany.
No ale ak nemas klietku pryja tak aspon nejaku vacsiu volieru alebo nieco podobne. Podla mna nieje dobre ked je to vypustene v case ked sa tomu nevenujes. Nam takto zajo prekusal za par minut vsetky sietove kable a to bol tucny zvazok. Ja si svojho Pouy Pouy-a vzdy vecer vyberem a necham ho behat po byte ale vsak davam na neho pozor. Je to inak morciatko
neobycajne.
-
MarkAurel
Medium Star
bez vacsej klietky volierky to nejde pretoze kde bude pocas noci a dna ked ste v praci, mne Risko behaval po izbe volne no bol som tam a sem tam na neho pozrel lebo casto prebehol bud do kuchyne alebo do obivacky na gauc, rad sedaval na gaucoch a na plisakoch, ale stalo sa ze sa aj sam vratil do budky. Momentalne dokoncujem volierku s viuzitelnou plochou v160-s80-h60, pre samicku Misku ktora je dost placha a zvacsa sedi na svojej budke tak neviem ci ten priestor orientovany skor do visky viuzije. Mozno casom kupim dake mladatko, no momentalne este nepustia spomienky na Riska.
//autoeditácia príspevku (14 Júl 2010, 17:15)
marikaumc: tak ako sa ma veverka? Momentalne dokoncujem bytovu volieru
//autoeditácia príspevku (02 Aug 2010, 18:35)
voliera uz je dokoncena v160-s90-h60, cize veverka uz ma moznost santit aj po pletive a velkom konare 150cm vysokom z orechoveho stromu, je este placha ale uz sa osmeluje.
//autoeditácia príspevku (14 Júl 2010, 17:15)
marikaumc: tak ako sa ma veverka? Momentalne dokoncujem bytovu volieru
//autoeditácia príspevku (02 Aug 2010, 18:35)
voliera uz je dokoncena v160-s90-h60, cize veverka uz ma moznost santit aj po pletive a velkom konare 150cm vysokom z orechoveho stromu, je este placha ale uz sa osmeluje.
Ahojte
potrebujem poradiť. Máme doma asi 10 mesačnú veveričku - Burku. Dnes si nešla po jedlo do klietky. Od rána pískala a teraz burunduká. Celkom som sa vyplašila, čo jej je, ale čítala som na nete, že bude takto aj niekoľko dní vydávať zvuky.
Je to pravda?
Nemám utekať k veterinárovi?
potrebujem poradiť. Máme doma asi 10 mesačnú veveričku - Burku. Dnes si nešla po jedlo do klietky. Od rána pískala a teraz burunduká. Celkom som sa vyplašila, čo jej je, ale čítala som na nete, že bude takto aj niekoľko dní vydávať zvuky.
Je to pravda?
Nemám utekať k veterinárovi?
-
Hellboy248
Guru wannabe
kinjeril: ked som si chcel kupit vevericku, nasiel som vyslachtene, cistokrvne etc.. vevericky za samceka 800€, samicka 900€ ./
to je sialenstvoHellboy248 napísal:kinjeril: ked som si chcel kupit vevericku, nasiel som vyslachtene, cistokrvne etc.. vevericky za samceka 800€, samicka 900€ ./
my sme kupili za 30 EUR
-
MarkAurel
Medium Star
ale on myslel zrejme vevricu obecnu alebo aku ale to je aj tak daka prehnana suma tie sa predavaju okolo 100-150eur, Burunduky v priemere po 35eur.
Burunduky mozu na jar vidavat vrkotanie alebo piskaju, samcek ma zvacsene genitalie.
//autoeditácia príspevku (01 Júl 2011, 17:05)
nas parik veveriek zemnych sa zacal o seba zaujimat cize mozno bude o mesiac daky prirastok, nechame sa prekvapit
A este sa pochvalim jednou novou znamostou, vsak sa mrknite o koho ide:
a tu dalsie
Burunduky mozu na jar vidavat vrkotanie alebo piskaju, samcek ma zvacsene genitalie.
//autoeditácia príspevku (01 Júl 2011, 17:05)
nas parik veveriek zemnych sa zacal o seba zaujimat cize mozno bude o mesiac daky prirastok, nechame sa prekvapit
A este sa pochvalim jednou novou znamostou, vsak sa mrknite o koho ide:
a tu dalsie
-
Hellboy248
Guru wannabe
nemate niekto kontakt na nejakeho overeneho chovatela ktory ma vevericky "stvorene" na domaci chov, teda ziadne divoke! 
-
MarkAurel
Medium Star
mrkni sa na bazos.sk a ifauna.sk v sekcii drobne cicavce
počuj a tie veveričky ani nesmrdia nič ??