Peticia za zrusenie poslaneckej imunity ako darcek od ludu

Diskusie na politické témy...

dali by ste podpis v peticii?

ano
85
92%
nie
7
8%

Celkom hlasov: 92

Vigor
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

Vsak jasne, pohoda, vyjasnili sme si co sme potrebovali :) . Ako som pisla neskor, samotny spominany cl.98 ods.2 nie je presnejsie upraveny v com aj vidim osobne problem.

K tomu, preco to nevyuzili skor. Tak je pravdou, ze zohnat tych 350 000 podpisov pod peticiu az taky problem nie je, no aby bolo platne tak si to vyzaduje ucast nadpolovicnej vacsiny opravnenych volicov a nadpolovicna vacsina z nich s nim musi vyslovit suhlas...a to vobec jednoduche nie je. Ved si len zoberme, ze jedine platne referendum u nas sa tykalo vstupu do EU, co podla mna bola v tej dobe velmi zavazna a dost casto rezonujuca otazka a predsa bola ucast len 52%. Takze aby bol dostatocny pocet zucastnenych ludi, to si vyzaduje skutocne nejaku velmi zaujimavu otazku, ktoru by to referendum malo riesit. A v tomto suhlasim inak jackb s Tebou, ze v tom nevidim vyznam, kedze ta ucast podla mna pri otazke poslaneckej imunity dostatocna nebude.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

neurobil to nikto preto, lebo musis rok vkuse zhanat podpisy, aby ich bolo aspon tych 350 000

ak tie podpisy zozbieraju, tak to bude mat SaS ako obrovsku reklamu

tym, ze by sa referendum konalo zaroven s volbami do parlamentu, je zaistena dostatocna ucast
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

no ale podla mojho vykladu toho clanku, lepies bude ak sa vyjadri Vigor, mi to pride rovnako ako s reklamaciou: maju ti dat opraveny/vymeneny tovar/peniaze za neho alebo ako to uz len zakon uklada do 30 dni. vyzera to tak, ze tvoj tovar lezi 3 tyzden v sklade a na 4 sa rozhodne co s nim.
preto si dovolujem tvrdit, ze aj tych 30 dni v pripade vyhlasenia referenda je cas, do ktoreho povie Stary Ujo: "Bude to sa konat tolkeho tolky", a nie ze do 30 dni od dorucenia sa musi aj konat...
ak mam pravdu, je riziko neucasti naozaj velmi vysoke a cela aktivita je zbytocna
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

Ano, do 30 od prijatia peticie musi vyhlasit referendum, nie ze do 30 dni sa musi konat, co vsak podla mna neznamena, ze by sa teoreticky konat nemohlo aj do tych 30 dni.
sliaCan
Expert
Expert

Príspevok od používateľa sliaCan »

čl. 96 ods (2) Ústavy SR - Referendum sa vykoná do 90 dní od jeho vyhlásenia prezidentom Slovenskej republiky.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

beardie napísal:tym, ze by sa referendum konalo zaroven s volbami do parlamentu, je zaistena dostatocna ucast
zial nie je tomu tak.

"25.-26. 9. 1998: Referendum o neprivatizovaní tzv. strategických podnikov, ktoré sa konalo súčasne s parlamentnými voľbami, bolo neplatné. Účasť voličov bola nedostatočná - 44,25 %."

//autoeditácia príspevku ( 28 Dec 2009, 19:06 )
a maly bonus od komanca hrajuceho sa na demokrata:

"V roku 1999 sa vtedy už opozičné HZDS spoločne s SNS snažilo o vyhlásenie referenda s podobnou otázkou, teda o referendum, ktorého predmetom by bol opäť zákaz privatizovania strategickým podnikov a naviac k nemu mala byť pripojená ešte jedna otázka týkajúca sa používania jazykov národnostných menšín (v úradnom styku - moja pozn.). Petíciu za vyhlásenie referenda podpísalo 381 529 občanov, ale prezident Schuster referendum nevyhlásil, pretože podľa jeho názoru a stanovísk, ktoré si dal vypracovať by bolo v rozpore s ústavou."

zdroj: (*.doc)
sliaCan
Expert
Expert

"V roku 1999 sa vtedy už opozičné HZDS spoločne s SNS snažilo o vyhlásenie referenda s podobnou otázkou, teda o referendum, ktorého predmetom by bol opäť zákaz privatizovania strategickým podnikov a naviac k nemu mala byť pripojená ešte jedna otázka týkajúca sa používania jazykov národnostných menšín (v úradnom styku - moja pozn.). Petíciu za vyhlásenie referenda podpísalo 381 529 občanov, ale prezident Schuster referendum nevyhlásil, pretože podľa jeho názoru a stanovísk, ktoré si dal vypracovať by bolo v rozpore s ústavou."
-
Len dodam, ze vtedy to bolo sice mozne; ale od roku 2001 hlava statu nemoze rozhodovat o ustavnosti predmetu referenda. Ak ma prezident nejake pochybnosti, moze podat navrh na Ustavny sud SR.

čl. 93 ods (3) Ústavy SR : Predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet.
arcadosi
Novice
Novice

no tak nesedme

Príspevok od používateľa arcadosi »

Hmm takze da sa to....prosim ak mate weby, kontakty, poznate ludi v okoli, prihovorte sa, neviem si predstavit situaciu, ze by ublizil niekomu mne blizkemu a nic by sa mu nestalo...ved predsa niesu nadludia a imunitu im treba pre spinavstva, ktore im moze zatrhnut len lud, lebo oni sa navzajom kryju, podporuju... DONICH ! :evil:
sliaCan
Expert
Expert

adameeec napísal:mne sa zda, ze peticia musi mat 300,000 podpisov. Ale neviem, mozno sa mylim. Teraz zbiera podpisy SaS a v tej peticii je zahrnute aj zrusenie imunity.
GothaR napísal:jackb: prave preto zbiera podpisy SAS a ked budu mat 350 000 (v sucasnosti maju nieco vyse 300 000) podpisov, tak sa bude musiet vypisat referendum a ked bude uspesne, tak sa imunita poslancom zrusi ci to budu chciet alebo nie. A prave kvoli zvyseniu ucasti a znizeniu nakladov chcu referendum usporiadat spolocne s volbami.
Peticia ktora je realizovana za podpory politickej strany Sloboda a solidarita neobsahuje ustanovenie o zruseni imunity. Jednou z tez tejto peticie je len obmedzenie poslaneckej imunity - zrusenie priestupkovej imunity - to znamena za priestupky ako vedenie motoroveho vozidla pod vplyvom alkoholu.

---
arcadosi napísal:Hmm takze da sa to....prosim ak mate weby, kontakty, poznate ludi v okoli, prihovorte sa, neviem si predstavit situaciu, ze by ublizil niekomu mne blizkemu a nic by sa mu nestalo...ved predsa niesu nadludia a imunitu im treba pre spinavstva, ktore im moze zatrhnut len lud, lebo oni sa navzajom kryju, podporuju... DONICH !
Poslanecka imunita nie je absolutna beztrestnost a jej aplikovanie je mozne vylucit rozhodnutim Narodnej rady SR. Ak by sa i to nepodarilo, poslanec straca poslanecku imunitu bezpostredne po tom ako strati poslanecky mandat a je mozne ho trestne stihat i za ciny, ktore vykonal kym este bol poslancom.
zvonenie33
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: Peticia za zrusenie poslaneckej imunity ako darcek od ludu

Príspevok od používateľa zvonenie33 »

Dnes nam doniesli harok tejto peticie na podpis do skoly. Mam 16, myslel som si ze je to mozne podpisat od 18, ale tvrdili mi ze na to staci mat 16. Vie mi niekto povedat ci moj podpis bude platny?
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eruner »

Človek je človek.
Zákony platia pre každého rovnako.
Je dôvod, prečo by tak nemalo byť?

Ak si si naozaj istý, že si dal podpis za správnu vec, dobre si spravil.
Či ti to bude platné, to ti neviem povedať.
shade000
Expert
Expert

Príspevok od používateľa shade000 »

nehrozí ......politici by boli sami proti sebe aby si ju zrušili....
a tak sa teraz možu voziť na tych BMW-čkach aj nadrbaný
jackb
Redeemer
Redeemer

Prezident vypíše referendum iniciované SaS

BRATISLAVA. Prezident vypíše referendum iniciované stranou Sloboda a Solidarita (SaS). Petícia občanov za vyhlásenie referenda "Referendum 2009" so šiestimi otázkami - zrušenie koncesionárskych poplatkov, obmedzenie poslaneckej imunity, zníženie počtu poslancov, stanovenie maximálnej ceny vládnych limuzín, voľby cez internet a zmena v tlačovom zákone, spĺňa podľa Kancelárie Prezidenta SR podmienky petície.

Prezident do 30 dní od prijatia petičných hárkov vyhlási referendum. Kancelária prezidenta prevzala podpisové hárky so 401 126 podpismi, z tohto počtu vyhodnotila 368 000 podpisov ako platných a 33 126 podpisov ako neplatných.

Vypísanie referenda iniciuje strana SaS. Jej predseda Richard Sulík s kolegami odovzdali petičné hárky do Prezidentského paláca 9. júna, tri dni pred parlamentnými voľbami. Strana vo voľbách uspela a štyri body referenda sa dostali aj do programových téz novej stredopravej koalície SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd. Subjekty zostavujúce novú vládu sa zhodli na obmedzení poslaneckej imunity, zrušení koncesionárskych poplatkov, zavedení volieb cez internet i na zmenách v tlačovom zákone. Referendum by sa podľa SaS mohlo konať 27. novembra, teda v deň komunálnych volieb.
http://www.sme.sk/c/5444187/prezident-v ... e-sas.html

tak som sa v zime preratal... a ak bude platne, co by mohlo byt nebudu porebovat Robertka na znizenie imnunity... musim povedat, ze sa mi to teda paci... a ano zmenil som svoj nazor a poriadne na politiku SaS...
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Ja sa trochu bojim tej ucasti. Pokial viem, jedine platne bolo o vstupe do unie a to ich uz zopar bolo, nie? 6 alebo kolko...
Klingonka
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Klingonka »

Ále ja určite podpíšem, hoci SaS nemusím. (Už som podpísala keď sa zbieralo za priamu voľbu prezidenta).

To zníženie imunity sa už preberalo, ale vždy sa našiel niekto kto to bojkotoval. Škoda, že ich Smer nepodporí. Začínajú sa už správať ako HZDS. Mali si od koho brať príklad.
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eruner »

Ja by som bol rád, keby som si mohol aj vybrať, že s ktorými bodmi súhlasím (respektíve nesúhlasím) namiesto všetky-žiadne. Bolo by to aj viac objektívne ale niektoré body by sa nenaplnili.
To len tak nad tým meditujem :smt006
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

pri kazdej otazke bude stvorcek [_] ANO a stvorcek [_] NIE, vyber si odpoved, aku uznas za vhodnu
jackb
Redeemer
Redeemer

len mam strach, ze pride malo ludi k urnam na to, aby referendum platilo a aby jeho zavery boli platne ako nemenny zakon na cas, ktory v zime pisal Vigor...
adameeec
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa adameeec »

ak to nebude pocas komunalnych volieb, tak referendum, podla mojho skromneho nazoru, nebude platne.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Vďaka nulovej možnosti hlasovať cez internet môj hlas prepadne...Veľká škoda..
Napísať odpoveď