Pevná vôľa

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
bolek
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Pevná vôľa

Príspevok od používateľa bolek »

Ahojte,
celkom by ma zaujímali vaše na názory na pevnú vôľu. Je to vlastnosť, charakterová črta alebo niečo, čo sa dá vytrénovať? Raz som na jednom blogu čítala, že pevnú vôľu stačí trénovať ako svaly a postupne zvládneme veci, ktoré sme pred tým nedokázali. Myslíte si, že máte/nemáte pevnú vôľu a kedy ste ju najviac odcenili?
Curuj
Addict
Addict

Re: Pevná vôľa

Príspevok od používateľa Curuj »

pevná vôľa sa dá určite vytrénovať. osobne som mal pred niekoľkými rokmi vôľu pevnejšiu ako teraz, dokázal som sa dokopať a vydržať pri viacerých veciach, ako teraz. mno, stredná škola pokazí dosť :D takže ak niekto pevnú vôľu má, nech si ju nepokazí, nestojí to za to
Nyssow
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Nyssow »

Podľa mňa sa to dá určite natrénovať (sila zvyku).

Osobne som v poslednom čase dosť zlenivel, a teda aj moja pevná voľa je dosť mizerná. Hlavne čo sa týka učenia, k tomu sa ešte pridá nesústredenosť, ajajaj :lol: .
Myslím si, že krásne je vidieť akú má človek pevnú vôľu i keď chce niekto schudnúť / pribrať.

Toť môj skromný názor :)
aughostino
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa aughostino »

ja pevnu volu mam aj nemam, zalezi to od okolnosti. napriklad ja pevnu volu mam pri alkohole, drzim sa od neho daleko a dufam ze mi to vydrzi. pri istych veciach si jednoducho nemozem pomoct a nech si vravim co si vravim tak to nedodrzim ale to nebudem verejne rozpitvavat. Urcite sa da vytrenovat, ale dost zalezi aj od spolocnosti v ktorej sa clovek nachadza a ci je lahko ovplyvnitelny
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Podľa mňa treba rozlišovať "dlhodobú" a "krátkodobú" pevnú vôľu. Dlhodobú mám, dokonca väčšiu ako kedysi. Som schopný si ísť za svojím cieľom aj niekoľko rokov. Tá krátkodobá mi trošku chýba, nedokážem sa dlho učiť, aj keď viem že ma na druhý deň čaká ťažká skúška. Radšej to vzdám a poviem si, že aj tak by som sa viac nenaučil. (to len ako príklad). A kedy som ju najviac ocenil? To ani neviem, lebo si jednoducho neuvedomím že super, zvládol som to. Koniec. Proste si vychutnám úspech, a posuniem si hranicu cieľu ďalej alebo sa zameriam na niečo iné.

k tomu alkoholu: rovnako ako kolega nadomnou. Dokážem byť celý rok bez kvapky. Aj keď kolektív pije, nemám problém tam s nimi sedieť pri nealku. Proste som abstinent a moja pevná vôla mi dovoluje nespustiť sa s nimi :) (to isté platí o fajčení)
cubix
Star
Star

Príspevok od používateľa cubix »

audiotrack: to ,ze nemusis alkohol a cigarety nie je az tak prejavom pevnej vole. Len nie si od toho zavisly. Pevna vola je ked sa s tym niekto snazi prestat a podari sa mu to.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

ale to že viem odolať keď ma niekto neústále núka je, či nie? Ak nie, tak nevadí, aj ja môžem byť raz za čas odveci :P
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Audio: to zavisi od toho, ci ti chlast chuti :) Mne napriklad moze aj 10 ludi nukat cigaretu a nevezmem si, pretoze cigarety neznasam, ale keby prisiel co i len jeden clovek s Kapitanom/Becherovkou/..., tak neodmietnem :)
K teme: podla mna sa to da do urcitej miery vytrenovat, pretoze postupne clovek ziskava prehlad o tom, kam az je schopny zajst a dokaze tu hranicu znova a znova pokorit.
gego
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa gego »

podla mna je pevna vola dana povahou aky clovek je .. ked som raz sangvinik cholerikom sa treningom nestanem .. tak isto ked raz pevnu volu nemam nebudem ju mat . .. Kazdy vie aka je to muka ked clovek raz robit nieco proti voli nechce . Ja som tisic krat prestaval fajcit no nezvladam to som nervny ked nemam a nepomozu zuvacky a kraviny aspon mne akosi nie. Cize nemam pevnu volu .
haha11
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa haha11 »

Ja si myslím, že pri dosahovaný úspechov škole využívam pevnú vôlu, ktorú som zdedil po rodičov, no v tom čo má baví tak som strašný workoholic a tam už tú vôľu budujem sám pre ďalšie napredovanie v živote, alebo sebauznanie. A pevnú vôľu som najviac ocenil, ak sa mi podlomilo zdravie a ja som musel zaťať zuby prekonať to a isť ďalej :wink:.
PsychoS
Professional
Professional

Príspevok od používateľa PsychoS »

Podla mna to nemozes porovnavat so svalmi. Ved svaly su fyzicka sila a pevna vola je skor dusevna. Isto ze obe sa daju trenovat len by som to neporovnaval. Povedal by som ze je to tak trochu aj zabudovane v povahe. Su ludia lenivi, alebo su tvrdohlavi.
phodinux
Expert
Expert

Príspevok od používateľa phodinux »

audiotrack napísal:Podľa mňa treba rozlišovať "dlhodobú" a "krátkodobú" pevnú vôľu. Dlhodobú mám, dokonca väčšiu ako kedysi. Som schopný si ísť za svojím cieľom aj niekoľko rokov. Tá krátkodobá mi trošku chýba, nedokážem sa dlho učiť, aj keď viem že ma na druhý deň čaká ťažká skúška. Radšej to vzdám a poviem si, že aj tak by som sa viac nenaučil. (to len ako príklad). A kedy som ju najviac ocenil? To ani neviem, lebo si jednoducho neuvedomím že super, zvládol som to. Koniec. Proste si vychutnám úspech, a posuniem si hranicu cieľu ďalej alebo sa zameriam na niečo iné.

k tomu alkoholu: rovnako ako kolega nadomnou. Dokážem byť celý rok bez kvapky. Aj keď kolektív pije, nemám problém tam s nimi sedieť pri nealku. Proste som abstinent a moja pevná vôla mi dovoluje nespustiť sa s nimi :) (to isté platí o fajčení)
súhlasím s tebou v 100%, som presne taký istý
čo sa týka tvrdého alkohohu > 20 ľudí mi ho môže núkať no nevypijem - nie žeby mi alkohol nechutil ale držím sa od neho ďalej
naproti tomu keď sa jedná o nejake pivečko nie je problem vypiť, ale s mierou :)

okrem toho ak si chcete trénovať pevnú vôľu odporúčam začať s otužovaním v ľadovej sprche :)
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

čo má studená sprcha spoločné s pevnou vôľou?
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Ja by som povedal že pevná vôľa sa da len trošku zvýšiť. Myslím tým take "nakopnutie" uvediem príklad na sebe čo sa mi stalo.

1. Strašne som chcel vedieť hrať na gitare no nijak sa mi to nechcelo učiť a po hodinách cvičenia bez výsledku som to vzdal... Znovu som začal až keď som zistil že jednej žene (ktoru lúbim) sa strašne páči hra na gitare, chcel som zaujať tak mi neostávalo nič iné ako zaťať zuby a naučiť sa, teraz už čo to viem a zlepšujem sa...
2. A ešte nikdy sa mi nechlo učiť, (ani nechce) no nevedel som sa donútiť tak isto ako audiotrack. No keď mi profesor povedal že on bol taký istý no keď musel tak sadol a nučil sa. Konkretne povedal: "Do pekla veď si chlap a aj keď sa ti nechce keď vieš že sa to musíš naučiť a neostáva ti nič iné tak si nad tie knihy sadnem a naučím sato" Tieto slová ma osvietili (začo mu aj pekne ďakujem) A vždy keď sa musím donuitť učiť si to primomeniem a viem že musím pretože inú možnosť nemám tak sa donútim :)

Mimochodom ja sa považujem za dosť lenivého človeka pokiaľ fakt nemusím ani ma nehne. No nemyslím si že ten kto je lenivý vôbec nemá pevnú vôľu je to skor o donuteni a stať si za tým čo si stanovým a pokiľ to nedosiahnem neprestanem :)
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

pevna vola je castokrat dar od boha a dostali ho iba vyvoleni... ja napriklad mam toto s cigaretami... odjakziva som ich neznasal a mal k nim odpor, no posledne roky som zvykol ked som pil, tak som aj fajcil tak jednu dve za vecer... ale ked som raz stiahol sam krabicku, tak som si povedal ze dost a cigaretu som videl uz iba z dialky posledne 2 roky

kazdopadne ano, da sa to nacvicit, no casto clovek potrebuje nejaky zlom, nejake nakopnutie, aby zatal zuby a siel aj cez slzy... castokrat az ked v niecom padne na hubu a pekne zvysoka.. potom si uvedomi, co musi robit a pokial je aspon trosku odhodlany, tak sa ta vola dostavi...
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eruner »

Ako konkrétne sa dá cvičiť vôľa?
RomanB
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RomanB »

No ja sa tiež bohužial musím do všetkého hecovať , väčšinou si pomyslím čo sa môže stať ak danú vec nespravím...

Najlepšie by bolo , keby som mal osobného trenéra , ktorý by do mňa hučal aký som sprostý , a ako málo zarábam obdoba toho v posilke .. :D
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

ja mam kratkodobu volu silnu, ale dlhodobo mi z toho vychadza taka pekna sinusoida :lol: proste vzdy isty cas som na "vrchole" sil a makam na roznych veciach aj za dvoch, ale potom sa nieco zlomi a zase presedim par mesiacov pri pc bez akejkolvek domyselnej cinnosti. napriklad teraz..skoncilo to tak, ze len za letny semester si musim prenasat 2 predmety..

a ako sa da trenovat? myslim, ze najdolezitejsie je hlavne zmenit myslenie a pri najlenivejsich pripradoch si zacat robit zoznam veci alebo cielov, ktore chces splnit ako sa to robi pri posilovani.
Napísať odpoveď