Ake odporucate chladenie?
Ake odporucate chladenie?
Vopred sa ospravedlnujem, ak tu je uz podobny topic, ja som ziadny nenasiel, aspon nie taky, ktory by bol aktualny.
Uvazujem o zvyseni ucinnosti chladenia mojho pc (a sucasne chcem znizit jeho hlucnost), kedze teraz v lete ma take teploty, ze ak by som chcel zahrat nejaku hru, ktora ma aspon trochu vyssie naroky, tak sa do cca 15 minut prehreje (a restartuje sa) a aj ked je idle tak huci celkom dost. Kym som mal staru grafiku (Gainward 8600 GT s pasivnym chladenim Arctic Cooling Accelero S1 Rev. 2) tak bolo pc relativne tiche a neprehrievalo sa ani v lete, aj ked teplota CPU (Intel C2D E8500 @ 3,16 GHz) nebola zrovna najnizsia, ale odkedy mam Gigabyte GTX 260 (216SP), tak ta pri vyssej zatazi zohreje vzduch v bedni natolko, ze sa samotne CPU nestiha chladit a prehreje sa, kedze mam zlu cirkulaciu vzduchu v bedni...teda to je aspon moja domnienka. A navyse je cela zostava o dost hlucnejsia aj oproti tomu, ked tam bola 8600 GT este s aktivnym chladenim. Do samotnej grafiky zasahovat nechcem, ostava mi asi len kupa lepsieho chladica na CPU (uvazoval som nad Arctic Cooling Freezer XTREME rev. 2) a niekolko ventilatorov na zaistenie lepsej cirkulacie vzduchu v bedni (asi 2x 120 mm, jeden vpredu na nasavanie do bedne a jeden vzadu na vyfukovanie z bedne).
Budem vdacny za akekolvek rady, navrhy a pripomienky. Btw ziadne pretaktovanie nemam v plane.
Uvazujem o zvyseni ucinnosti chladenia mojho pc (a sucasne chcem znizit jeho hlucnost), kedze teraz v lete ma take teploty, ze ak by som chcel zahrat nejaku hru, ktora ma aspon trochu vyssie naroky, tak sa do cca 15 minut prehreje (a restartuje sa) a aj ked je idle tak huci celkom dost. Kym som mal staru grafiku (Gainward 8600 GT s pasivnym chladenim Arctic Cooling Accelero S1 Rev. 2) tak bolo pc relativne tiche a neprehrievalo sa ani v lete, aj ked teplota CPU (Intel C2D E8500 @ 3,16 GHz) nebola zrovna najnizsia, ale odkedy mam Gigabyte GTX 260 (216SP), tak ta pri vyssej zatazi zohreje vzduch v bedni natolko, ze sa samotne CPU nestiha chladit a prehreje sa, kedze mam zlu cirkulaciu vzduchu v bedni...teda to je aspon moja domnienka. A navyse je cela zostava o dost hlucnejsia aj oproti tomu, ked tam bola 8600 GT este s aktivnym chladenim. Do samotnej grafiky zasahovat nechcem, ostava mi asi len kupa lepsieho chladica na CPU (uvazoval som nad Arctic Cooling Freezer XTREME rev. 2) a niekolko ventilatorov na zaistenie lepsej cirkulacie vzduchu v bedni (asi 2x 120 mm, jeden vpredu na nasavanie do bedne a jeden vzadu na vyfukovanie z bedne).
Budem vdacny za akekolvek rady, navrhy a pripomienky. Btw ziadne pretaktovanie nemam v plane.
Re: Ake odporucate chladenie?
Ak máš možnosť tam dať dva 120mm ventilátory , jeden na naťahovanie a jeden na vyťahovanie , tak to urob. Možno ti klesnú teploty tak, že nebudeš potrebovať ani nový chladič na CPU.
Ale ak chceš znížiť aj hlučnosť tak by si musel prerobiť komplet chladenie - Zdroj , grafika , CPU.
Existuje ešte taká možnosť manuálne znižovať otáčky , tých najhlučnejších ventilátorov. Treba sledovať teploty ,kde sa až dajú tie otáčky znížiť.
http://www.tichepc.sk/SCP-A-Evercool.html?arg1=001018
http://www.tichepc.sk/ZALMAN-Fan-Mate-2 ... rg1=001018
Ale základ je tam dať tie dva 120mm ventilátory. Napríklad tieto sú tiché:
http://emelzv.ekatalog.biz/zbozi/exactg ... p=z:167633
Ale ak chceš znížiť aj hlučnosť tak by si musel prerobiť komplet chladenie - Zdroj , grafika , CPU.
Existuje ešte taká možnosť manuálne znižovať otáčky , tých najhlučnejších ventilátorov. Treba sledovať teploty ,kde sa až dajú tie otáčky znížiť.
http://www.tichepc.sk/SCP-A-Evercool.html?arg1=001018
http://www.tichepc.sk/ZALMAN-Fan-Mate-2 ... rg1=001018
Ale základ je tam dať tie dva 120mm ventilátory. Napríklad tieto sú tiché:
http://emelzv.ekatalog.biz/zbozi/exactg ... p=z:167633
Dakujem za radu...prave som si odmeral, ake ventilatory sa mi zmestia do bedne. Vpredu by sa mal zmestit jeden 120 mm, ale vzadu je jaksi menej miesta nez som si myslel, tam sa zmesti asi len 80 mm. Mohlo by to stacit, aj ked je mezi nimi taky nepomer?
Este ma napadla taka moznost ako pridavok k tym ventilatorom, ze by som privod vzduchu k ventilatoru na chladici CPU (a mozno aj take iste nieco by som spravil na grafike) dal do nejakej ohybnej rurky a vyviedol von z bedne, nieco take som uz videl, ked som googlil rozne druhy chladenia.
Inak som si spomenul na jednu vec...ked som pred necelymi dvoma rokmi skladal toto pc, tak som pri nasadzovani chladica na CPU pocul len tri cvaknutia, stvrta prichytka drzala, ale necvakla a nechcel som na nu prilis tlacit, uz sa aj tak MB dost prehybala ako som na ten chladic tlacil a nechcel som ju zlomit. Je mozne, ze tam je zly plosny kontakt na jednej strane, kde som nepocul cvaknutie a preto sa neoptimalne odvadza teplo z povrchu procesora na chladic?
Este ma napadla taka moznost ako pridavok k tym ventilatorom, ze by som privod vzduchu k ventilatoru na chladici CPU (a mozno aj take iste nieco by som spravil na grafike) dal do nejakej ohybnej rurky a vyviedol von z bedne, nieco take som uz videl, ked som googlil rozne druhy chladenia.
Inak som si spomenul na jednu vec...ked som pred necelymi dvoma rokmi skladal toto pc, tak som pri nasadzovani chladica na CPU pocul len tri cvaknutia, stvrta prichytka drzala, ale necvakla a nechcel som na nu prilis tlacit, uz sa aj tak MB dost prehybala ako som na ten chladic tlacil a nechcel som ju zlomit. Je mozne, ze tam je zly plosny kontakt na jednej strane, kde som nepocul cvaknutie a preto sa neoptimalne odvadza teplo z povrchu procesora na chladic?
Možné to je , že tam máš zlý kontakt. Ale keď ti to doteraz nehrialo , až povýmene grafiky. Tak si myslím , že to spôsobuje tá prehrievajúca grafika a to , že máš slabé prúdenie vzduchu v skrinke.
Ten tunel čo chceš urobiť je veľmi dobrá vec. Ja mám niečo také na procesor , ale to už bol originál zabudovaný v skrinke.
Ten 120mm ventilátor vpredu a 80mm vzadu budú stačiť , lebo vlastne vyťahovať budú dva ventilátory. Jeden 80mm a druhý na zdroji , ten je predpokladám tiež 80mm.
Ten tunel čo chceš urobiť je veľmi dobrá vec. Ja mám niečo také na procesor , ale to už bol originál zabudovaný v skrinke.
Ten 120mm ventilátor vpredu a 80mm vzadu budú stačiť , lebo vlastne vyťahovať budú dva ventilátory. Jeden 80mm a druhý na zdroji , ten je predpokladám tiež 80mm.
Mne to skor pripada, ze ten zdroj fuka smerom do skrinky, ale mozno sa mylim. Inak je to Eurocase ATX-450 JSP so 120 mm ventilatorom...a tiez dost huci, dali by sa mu nejako znizit otacky? Mal by to uchladit aj s nizsimi otackami, ked je to 120 mm, ci nie?
Ak už ten zdroj nemáš v záruke , tak ho môžeš kľudne rozobrať a vymeniť ten ventilátor za nejaký tichý.
//autoeditácia príspevku (04 Júl 2010, 20:24)
Tak ja by som ten zdroj po tom čo som si prečítal radšej vymenil úplne celý ...
Máš právo na vrátenie peňazí.
http://www.svet-komunikacie.sk/index.php?ID=4745
//autoeditácia príspevku (04 Júl 2010, 20:24)
Tak ja by som ten zdroj po tom čo som si prečítal radšej vymenil úplne celý ...
Máš právo na vrátenie peňazí.
http://www.svet-komunikacie.sk/index.php?ID=4745
Mam vobec pravo na vratenie penazi, ked som ten zdroj (spolu s vacsinou komponentov) kupoval pred cca 22 mesiacmi? V tychto viacmenej pravnych veciach sa nevyznam vobec.
Bol označený ako nebezpečný , zdravie ohrozujúci výrobok, takže určite máš nárok aj keby to bolo už po záručnej dobe. Pravdepodobne tam neboli dodržané nejaké elektro normy a nespĺňal normy už ako nový. Samozrejme musíš mať doklad o kúpe.
Najviac ma na tom zaujali tie slová : Počítačový zdroj neznámeho pôvodu
Najviac ma na tom zaujali tie slová : Počítačový zdroj neznámeho pôvodu
-
R1k1nko
Darca
- Kontaktovať používateľa:
caute mam skoro podobny problem 
mam to riesene : ( vid príloha )
vec sa ma tak ze PC sa mi resetne ked mam zakrytú bocnicu aj tie predne dvere zatvorené.
v poslednej dobe mi ale PC zacal zamrzat / a tak isto sa mi pri starte PC nechce spustit obraz ( len tma )
pred cca 4 dnami som kopol nechtiac do PC (ten kabel od MONITORU - a Grafickej ) je v zadu bol relativne dost pri stene a pri naraze sa bedna posunula a sa to cele stlacilo ...
hned mi vyskocilo chybove hlasenie ( ATI - neodesilat ) nastavilo sa rozlisenie 640x 480 tak som musel PC restartnut a prehodit kable ( mam 1950gt ati ) su tam dva vyvody....( ten kabel som prehodil len pre istotu )
mohla sa poskodit graficka ? alebo moj samsung 19 LCD monitor uz je stary ?
alebo je to od prehrievania ? ( inokedy mi to NEROBILO som hral aj GTA 4 kolko som chcel a nic ... ) teraz to hlavne zamrza ...
na tej atine je S1 chladic a skpaskami prichyteny 12x12 cm vetrak ( poradil mi to uzivatel PRASK )
mam to riesene : ( vid príloha )
vec sa ma tak ze PC sa mi resetne ked mam zakrytú bocnicu aj tie predne dvere zatvorené.
v poslednej dobe mi ale PC zacal zamrzat / a tak isto sa mi pri starte PC nechce spustit obraz ( len tma )
pred cca 4 dnami som kopol nechtiac do PC (ten kabel od MONITORU - a Grafickej ) je v zadu bol relativne dost pri stene a pri naraze sa bedna posunula a sa to cele stlacilo ...
hned mi vyskocilo chybove hlasenie ( ATI - neodesilat ) nastavilo sa rozlisenie 640x 480 tak som musel PC restartnut a prehodit kable ( mam 1950gt ati ) su tam dva vyvody....( ten kabel som prehodil len pre istotu )
mohla sa poskodit graficka ? alebo moj samsung 19 LCD monitor uz je stary ?
alebo je to od prehrievania ? ( inokedy mi to NEROBILO som hral aj GTA 4 kolko som chcel a nic ... ) teraz to hlavne zamrza ...
na tej atine je S1 chladic a skpaskami prichyteny 12x12 cm vetrak ( poradil mi to uzivatel PRASK )
Tie teploty na procesore sú v kľude alebo v záťaži ?
Lebo ak sú to teploty v kľude tak sú dosť vysoké. Otáčky ventilátora máš skoro 2800. Kedy si naposledy vymieňal pastu medzi procesorom a chladičom ? Niektoré pasty by sa mali meniť po dvoch rokoch. Ja mám napríklad teraz na CPU teploty v kľude 34 stupňov a vonku ukazuje teplomer 32 stupňov v tieni. A mám pri všetkých ventilátoroch znížené otáčky. Idú mi iba na 1150 aj ten na CPU.
Chladenie máš riešené dobre tie dva ventilátory vpredu čo vťahujú vzduch musia stačiť.
Skús povyťahovať všetky pamäte , káble , karty a dať naspäť a dobre pozatláčať možno sa len niečo pri tom náraze povytiahlo.
A zaujala ma na tom obrázku jedna vec. Neukazuje ti v tom Evereste napätie 12V. Ešte som sa s tým nestretol aby to neukazovalo. Aj keď je pravda , že toto je len môj tretí PC, takže až také veľké skúsenosti s tým nemám.
To na boku je záložný zdroj ?
Lebo ak sú to teploty v kľude tak sú dosť vysoké. Otáčky ventilátora máš skoro 2800. Kedy si naposledy vymieňal pastu medzi procesorom a chladičom ? Niektoré pasty by sa mali meniť po dvoch rokoch. Ja mám napríklad teraz na CPU teploty v kľude 34 stupňov a vonku ukazuje teplomer 32 stupňov v tieni. A mám pri všetkých ventilátoroch znížené otáčky. Idú mi iba na 1150 aj ten na CPU.
Chladenie máš riešené dobre tie dva ventilátory vpredu čo vťahujú vzduch musia stačiť.
Skús povyťahovať všetky pamäte , káble , karty a dať naspäť a dobre pozatláčať možno sa len niečo pri tom náraze povytiahlo.
A zaujala ma na tom obrázku jedna vec. Neukazuje ti v tom Evereste napätie 12V. Ešte som sa s tým nestretol aby to neukazovalo. Aj keď je pravda , že toto je len môj tretí PC, takže až také veľké skúsenosti s tým nemám.
To na boku je záložný zdroj ?
-
R1k1nko
Darca
j tie teploty su v klude ...
ak myslis tu vec na pravo to je ovladaci panel na zvuk ...
zdroj mam len jeden hore ( forton blue storm 2 )
no jedine mozne vysvetlenie je asi len to ze sa tej grafickej nieco stalo .... a teraz mi freezuje a pri zapinani PC az na druhy pokus naskoci obraz.
pastu som menil asi rok do zadu ked sa mi zlomil chladic na CPU .. ( mozno jej tam vela ,.... )
ak myslis tu vec na pravo to je ovladaci panel na zvuk ...
zdroj mam len jeden hore ( forton blue storm 2 )
no jedine mozne vysvetlenie je asi len to ze sa tej grafickej nieco stalo .... a teraz mi freezuje a pri zapinani PC az na druhy pokus naskoci obraz.
pastu som menil asi rok do zadu ked sa mi zlomil chladic na CPU .. ( mozno jej tam vela ,.... )
Ja pastu len tak rozotriem prstom na úplne tenkú vrstvu 0,1-0,2mm. Skoro ani nevidno , že tam niečo je. Ona vlastne slúži len na vyrovnanie tých mikroskopických okom neviditeľných nerovností.
Nikdy nepoužívam striebornú pastu s tými kúskami kovu , lebo sa nedá na tenko rozotrieť.
Toto je nejaká biela, nevodivá bez kovu Zalman. Asi silikónová.
Nikdy nepoužívam striebornú pastu s tými kúskami kovu , lebo sa nedá na tenko rozotrieť.
Toto je nejaká biela, nevodivá bez kovu Zalman. Asi silikónová.
-
R1k1nko
Darca
jj tiez mam tu bielu..
no ja tam tolko nemam
urcite je tam toho ovela viac ...
no zajtra by som to mohol zotret a dat tam novu ale uplne malicko..
no ja tam tolko nemam
no zajtra by som to mohol zotret a dat tam novu ale uplne malicko..
A aký máš CPU a chladič ? Stačí ten chladič na ten CPU ?
-
R1k1nko
Darca
Typ procesora DualCore AMD Athlon 64 X2, 2500 MHz (12.5 x 200) 4800+
chadic ARCTIC Freezer 64 PRO
cize malo by ...
chadic ARCTIC Freezer 64 PRO
cize malo by ...
A ja mam stale ten isty problem aj po pridani 120 mm ventilatoru do prednej strany bedne a tiez aj po vymene zakladneho chladicu na CPU za AC Freezer Xtreme rev. 2...co ma aj dost prekvapilo...cakal som, ze to vyriesi to prehiervanie, ale je to na tom s teplotami zhruba rovnako ako aj predtym, vratane restartu pc po necelej pol hodine 100% CPU zataze (plus grafika, ale ta neviem na kolko je zatazena). Bol by som nerad, keby som vyhodil tych 40 eur len tak za nic.
Este ma napadli maximalne teploty...mne sa restartuje pri cca 65°C na CPU...je to spravna hodnota pre C2D E8500, alebo je niekde nastavena prilis nizka teplota prehriatia, po ktorej sa pc restartuje?
Pridam aj ja svoje teploty (idle)
Este ma napadli maximalne teploty...mne sa restartuje pri cca 65°C na CPU...je to spravna hodnota pre C2D E8500, alebo je niekde nastavena prilis nizka teplota prehriatia, po ktorej sa pc restartuje?
Pridam aj ja svoje teploty (idle)
R1k1nko - Neviem aký máš presne typ , ale tento chladič údajne nie je vhodný pre socket AM2. Môže dôjsť po čase k poškodeniu pätice procesora.
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33865
Ale asi netreba veriť všetkému čo sa píše
------------------------------------------------------------------------------------
Dash - V Biose sa dá nastaviť , že počítač sa pri dosiahnutí určitej teploty CPU sám vypne.
Intel udáva 72° ako maximálnu teplotu pre E8500
http://ark.intel.com/Product.aspx?id=33911
takže ak máš nastavených tých 65° tak je to dobre.
V Biose by si mal mať tiež zapnutú funkciu:
CPU TM function
" Je to ochranná funkcia CPU, pomocou ktorej sa pri dosiahnutí nebezpečných teplôt pre dané CPU začne procesor "throttlovať" a tým sa chladí. " - koniec citácie
//autoeditácia príspevku (13 Júl 2010, 1:32)
A ešte skúste obaja pre istotu aj inú verziu programu EVEREST. Niektoré verzie boli známe tým , že ukazovali zlé teploty.
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33865
Ale asi netreba veriť všetkému čo sa píše
------------------------------------------------------------------------------------
Dash - V Biose sa dá nastaviť , že počítač sa pri dosiahnutí určitej teploty CPU sám vypne.
Intel udáva 72° ako maximálnu teplotu pre E8500
http://ark.intel.com/Product.aspx?id=33911
takže ak máš nastavených tých 65° tak je to dobre.
V Biose by si mal mať tiež zapnutú funkciu:
CPU TM function
" Je to ochranná funkcia CPU, pomocou ktorej sa pri dosiahnutí nebezpečných teplôt pre dané CPU začne procesor "throttlovať" a tým sa chladí. " - koniec citácie
//autoeditácia príspevku (13 Júl 2010, 1:32)
A ešte skúste obaja pre istotu aj inú verziu programu EVEREST. Niektoré verzie boli známe tým , že ukazovali zlé teploty.
Ja pouzivam primarne Realtemp, Everest som pouzil az teraz na porovnanie nameranych teplot. Co ma ale najviac zaraza je to, ze aj po vymene chladica na cpu za ten najvacsi od AC mam totozne teploty ako so stock chladicom, co mi jaksi nejde do hlavy...musi tam byt niekde nejaka chyba, inak si to neviem vysvetlit.