Benzin vs. Nafta
Re: Benzin vs. Nafta
Povacsine sam maximalne s jednym spolujazdcom.Plne obsadena kabina bude v mojom pripade mozno tak maximalne 10% casu.Rozpocet do tych max 4 pocitam.Ja som chcel uz kupit davnejsie aj som pisal tu na hojku len vtedy som mal rozpocet iba okolo tisicky +- a chcel som benzin len poziadavky sa kapanek zmenili no
.Povacsine jazdim tych 90 na cestach I triedy a sem tam volaky kamion predbehnem ked sa za nim zacnem dusit.Teraz jazdim na Fabia Combi 1.2HTP a spotreba +- 8,5litra ked tomu davam plny kotol.Ked si idem kludne tak okolo 5,5-6 sa to toci
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
skus popzerat ceny vw lupo a audi a2 s 1,2tdi, mal by si sa tam s rozpoctom vojst, ale nic neslubujem, tento segment nepozeravam moc casto... kazdopadne to bude lepsie ako 206 a spotreba bude na najnizsej moznej urovni, kazdopadne ocakavaj, ze to auto zrychlovat nebude a jazda po dialnici bude ako za trest... hoci by som sa pri tvojom najazde rozhodoval trochu inak, predsalen bude dolezity aspon aky taky komfort... kazdopadne si to musis premysliet sam, aby si vedel, do coho ides... lupo 3L ti spravi spotrebu 2,9 litra, ale za aku cenu.....
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
co tak maly benzin na plyn ? usporis pri tvojom najazde viac ako na naftaku si myslim
... ked ma nieco priemerku 5/100 benzinu a bude to so vstrekom tak to pojde za 6,5/100 LPG, coz je v prepocte nieco viac ako tri litre benalu na 100 ... a to je uz pozoruhodne a nemas k tomu tragicky prejav mikronaftaku
obecne aka je nafta spatna, tak je to este umocnovane znizovanim objemu 
-
RATZINGER666
Darca
nord: co je na nafte spatne co sa tyka vykonu? 
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
hlavne jeho priebeh
... nie na vykon som ale narazal - skor na kultivovanost malych naftovych motorov - preco brat malu naftu, ked mozem mat maly benzin na plyn ?

Nad tym som uz uvazoval ale na jednej strane kazdy rok kontrola (to by som ale prekusol) ale montovanie stoji urcite dost.To by som musel asi najst auto do tej ceny uz s namontovanym plynom
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
nieje kontrola kazde dva ? a platnost nadrze je dlhsia ako budes to auto vyuzivat
... a cena jednej kontroly nieje vysoka + servis LPG je tiez lacny (v podstate 90% poruch sa vyriesi novym filtrom ako to tak vnimam
) ... na 4 valec so vstrekovanim lpg pocitaj cca.800-1200 EUR podla konkretneho motora a podla toho ci je typovo schvalene auto na montaz
... pri tvojom najazde sa ti to vrati za rok
... navyse auto za 3000 a lpg k tomu, alebo rovno kupit nieco co uz lpg ma a si za vodou - jazdis lacno, v zime startujes, neriesis cerpadla, turba, vstreky, zhavice a pod stale dookola ako to pri naftakoch byva dobrym zvykom a hlavne si myslim ze na dlhych cestach moze iba pomoct ze nemusis pocuvat cely den tu Tractor-opera zpredu 
-
Makovnik
Medium Professional
Plynaky maju kontrolu kazdy rok (zabky maju rady tie paipiere) a emisie pri STK samostatne pre obe paliva.
Alebo druha moznost, namontovat plyn nacierno a potom si treba robit kontroly len semtam pre vlastne dobro
Len nedaj boze,zeby fizli kontrolovali pri cerpani na plynpumpe. Po natankovani si odchytavaju vodicov a pytaju papiere od sporaku.
Montaz najlacnejsie od 500Eur do starsich malych benalov.
Od cca 40kmh viac je jedno, ci je to benzin, ci nafta, teda pokial ten benzin nie je od Bavo, ci Medo, alebo nejaky Lexus, ktory ledva pocut aj vonku, ked len stoji.
Este by som povedal, ze pri vysokych otackach pri jazde nad 100kmh ma moj ropak lepsi zvuk a je tichsi ako vysavac 1.4 16V od koncernu DabljuSinglju.
Stojaci naftak je vzdy pocut, digidigidigidigi je typicke a toho sa neda zbavit, ale nad cca 1800ot to prejde len do klasickeho huuuu, co tazko ide rozoznat.
Audi A2 je historicky auto s asi najmensou beznou spotrebou, da sa s tym jazdit s 3L/100, s motorom 1.2TDI. Vacsie uz zeru aj o liter viac.
Je neuveritelne lahke na dnesne pomery, len necelych 900kg. Ale cena je stale vysoka v bazaroch to vidno od 5500Eur, r.v. okolo 2001-2002, ma ale velmi dobru vybavu.
Alebo druha moznost, namontovat plyn nacierno a potom si treba robit kontroly len semtam pre vlastne dobro
Montaz najlacnejsie od 500Eur do starsich malych benalov.
Od cca 40kmh viac je jedno, ci je to benzin, ci nafta, teda pokial ten benzin nie je od Bavo, ci Medo, alebo nejaky Lexus, ktory ledva pocut aj vonku, ked len stoji.
Este by som povedal, ze pri vysokych otackach pri jazde nad 100kmh ma moj ropak lepsi zvuk a je tichsi ako vysavac 1.4 16V od koncernu DabljuSinglju.
Stojaci naftak je vzdy pocut, digidigidigidigi je typicke a toho sa neda zbavit, ale nad cca 1800ot to prejde len do klasickeho huuuu, co tazko ide rozoznat.
Audi A2 je historicky auto s asi najmensou beznou spotrebou, da sa s tym jazdit s 3L/100, s motorom 1.2TDI. Vacsie uz zeru aj o liter viac.
Je neuveritelne lahke na dnesne pomery, len necelych 900kg. Ale cena je stale vysoka v bazaroch to vidno od 5500Eur, r.v. okolo 2001-2002, ma ale velmi dobru vybavu.
-
kukiak
Addict
Ak je krutak polozeny pri 2300ot. Je z ohladu spotreby lepsie jazdit napr pri 80ke na 4ke ked toci tych 2300, alebo na 5ke a na nieco pod 2000?? Je to 1,7 cdti/100 koni.
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
ked ustalenou rychlostou tak je to jedno, lebo ziadny krutak nevyuzivas ... ak budes chciet akcelerovat, tak by som isiel radsej pod maximom, aby som mal rezervu ... nie ze na to stupim, kopne ma do sedacky a hned to zdochne (( neplati v pripade plochej krivky ))
...
-
Makovnik
Medium Professional
Krutak vyuzivas vzdy, ze
lebo ked ides rovnomerne, fyzikalne sily sa nevyparili.
Auto s hmotnostou 1t a iduce 90kmh s priemernou aerodynamikou vyuziva asi 16kW vykonu.
80ka je dost vysoka rychlost, aby tam uz davno bola 5ka. Pri ustalenej rychlosti staci mat 1500ot. do 60kmh, okolo 1600ot pri vyssej. Na predbiehanie zarad 4ku, inak staci 5ka stale.
Nizsie otacky = nizsia spotreba, hlavne u ropaka.
Auto s hmotnostou 1t a iduce 90kmh s priemernou aerodynamikou vyuziva asi 16kW vykonu.
80ka je dost vysoka rychlost, aby tam uz davno bola 5ka. Pri ustalenej rychlosti staci mat 1500ot. do 60kmh, okolo 1600ot pri vyssej. Na predbiehanie zarad 4ku, inak staci 5ka stale.
Nizsie otacky = nizsia spotreba, hlavne u ropaka.
-
Kibo
Hardcore addict
Makovník, skôr by som povedal, že iba u ropáka, pri benzíne sú Tebou uvedené otáčky hodnotou zvýšeného voľnobehu (sytič) a hlavne pri japonských motoroch auto trpí, alebo ak má auto rozvodovú reťaz, nie je dobre motor podtáčať. Pri 80ke mám na štvorke cca 2700-2800ot/min, na päťke horko ťažko 2200ot/min a cítim, ako motor plače.
Chcem vidieť, ako sa to auto zachová, keď mu pri 1600 otáčkach zapnem klímu
Mám odskúšané, že pri rozumne vyšších otáčkach mám nižšiu spotrebu a rád sa o tom presviedčam zas a znova 
Samozrejme sa to nedá zovšeobecniť, lebo tu hrá rolu objem, stavba a druh motora, výkonová krivka, sprevodovanie, terén, vktorom sa pohybuješ...
Samozrejme sa to nedá zovšeobecniť, lebo tu hrá rolu objem, stavba a druh motora, výkonová krivka, sprevodovanie, terén, vktorom sa pohybuješ...
-
Clean_Up
Professional
Mne len vo velmi velmi málo prípadoch sa stane, že mám pri vyšších otáčkach (nižšom zaradenom stupni) menšiu spotrebu, ako pri nižších otáčkach a vyššom zaradenom stupni.
-
Makovnik
Medium Professional
Kibo, na 2200ot urcite motor neplace, neviem, ci si nemyslel 1200.
Su stavy, ked nizsi prevod dosiahne nizsiu spotrebu pri vyssich otackach, to je zvycajne len pri jazde do kopca a plati to najma pri benzine.
Vidim, ze mas benzin
Stav, ked je potrebny vyssi krutiaci moment (na hraniciach moznosti motora) na kolesach a tym mensia zataz motora spravi svoje.
Mne sa to na ropaku tiez stava.
Pri kontinualnej jazdne na rovine to plati tak o benzine ako aj ropaku, len u ropaku je to najvyraznejsie, pri benzine okrajovo, v zavislosti od otacok.
Neviem, co to je pojem zvyseneho volnobehu; bezne motory, pokial nejde o vysokootackove formuly a ine motory, ktore jazdia aj s 10tis. ot. je volnobeh na 700-1000ot., na max. 1200 sa dviha, ked sa zapnu spotrebice.
Ked na 1600ot zapnes klimu, je to take iste, ako ked ju zapnes na volnobehu. Tazko moze byt rec o utrpeni motora, ked sa zapne 3-5kW spotrebic, ze?
Klima je na autach mechanicka, nie elektricka, aby si niekto nezmyslel to preratavat cez ucinnosti.
Skuste si spravit pokus, jazdit na nizsi prevod; max. 4z5, resp. 5z6 vzdialenost aspon 50-100km a uvidite rozdiel v spotrebe.
Pripadne reci o vyssom opotrebovani za ten cas su celkom mimo, lebo tiez sa nikto nevzrusuje, ze pri 130ke na dialnici ide auto 200km na otackach 3000-4000 (podla motorizacie).
Su stavy, ked nizsi prevod dosiahne nizsiu spotrebu pri vyssich otackach, to je zvycajne len pri jazde do kopca a plati to najma pri benzine.
Vidim, ze mas benzin
Stav, ked je potrebny vyssi krutiaci moment (na hraniciach moznosti motora) na kolesach a tym mensia zataz motora spravi svoje.
Mne sa to na ropaku tiez stava.
Pri kontinualnej jazdne na rovine to plati tak o benzine ako aj ropaku, len u ropaku je to najvyraznejsie, pri benzine okrajovo, v zavislosti od otacok.
Neviem, co to je pojem zvyseneho volnobehu; bezne motory, pokial nejde o vysokootackove formuly a ine motory, ktore jazdia aj s 10tis. ot. je volnobeh na 700-1000ot., na max. 1200 sa dviha, ked sa zapnu spotrebice.
Ked na 1600ot zapnes klimu, je to take iste, ako ked ju zapnes na volnobehu. Tazko moze byt rec o utrpeni motora, ked sa zapne 3-5kW spotrebic, ze?
Klima je na autach mechanicka, nie elektricka, aby si niekto nezmyslel to preratavat cez ucinnosti.
Skuste si spravit pokus, jazdit na nizsi prevod; max. 4z5, resp. 5z6 vzdialenost aspon 50-100km a uvidite rozdiel v spotrebe.
Pripadne reci o vyssom opotrebovani za ten cas su celkom mimo, lebo tiez sa nikto nevzrusuje, ze pri 130ke na dialnici ide auto 200km na otackach 3000-4000 (podla motorizacie).
nie, nie je to benzin. Je to 2,2 d4d 130 kw 
a nie som jediny, kto sa s tym pri dieslaku stretol. Kamarat mi to iste rozpraval, ze na Civicu 2,2 ctdi na 5ke pri 90 km/h mu to berie o liter menej ako na 6ke pri rovnakej rychlosti.
a nie som jediny, kto sa s tym pri dieslaku stretol. Kamarat mi to iste rozpraval, ze na Civicu 2,2 ctdi na 5ke pri 90 km/h mu to berie o liter menej ako na 6ke pri rovnakej rychlosti.
-
Makovnik
Medium Professional
nie ty, Kibo
Ake mas otacky a ten tvoj kamarat?
Ake mas otacky a ten tvoj kamarat?
-
Kibo
Hardcore addict
Otáčky zvýšeného voľnobehu sú otáčky na sytič, tesne po štarte, preto som to asi dal do zátvorky... A to je hodnota cca 1400-1500 ot/min.
To že napíšem, že pri zvýšených otáčkach mám lepšiu spotrebu neznamená, že motor držím v červenom... Reálne mám lepšiu spotrebu, keď držím trojku pri 60ke na 2900 ot/min, ako keby som tam dal štvorku pri 1900 ot/min... To isté napríklad pri 80ke so štvorkou a päťkou. Na diaľnici mám lepšiu spotrebu pri cca 150-160ke ako pri 100-130ke, ale to je dané krúťakom. Jazdu dole kopcom neriešme, to je niečo úplne iné, tam Ti je výkon na houby.
A práve preto, že je klíma (na starších autách) mechanická, hádaj ako je poháňaná - remeňom. A teda po zopnutí klímy Ti uberie výkon, čo je cítiť aj vo vyšších otáčkach akoby zvädnutím výkonovej krivky. To, že som napísal, že jazda pri 1600 otáčkach je pre motor utrpením je fakt. Motor to síce nezabije, ale keďže 16V motory majú výkony posadené vysoko, prečo ho budeš dusiť podtáčaním? Na daných otáčkach sa dá ísť možno na dvojke, už trojke sa príliš nechce... Tieto prežitky starých otcov ma fascinujú...
Tvoj pokus je riadna kravina, asi nepojdem na 4ke 200 pod diaľnici, rýchlosti tam mám na to, aby som s nimi narábal, takže celá diskusia je vlastne zbytočná... Ja som nepovedal, že treba motor vytáčať, možno som sa nevyjadril celkom presne, ale myslel som tým to, že motor treba držať v rozumných otáčkach. Pre môj ryžojedný motor sú tie otáčky vyššie, ako pri dákom francúzskom maloobjeme. Je zbytočné tu o tom diskutovať, keď každý motor je iný a nedá sa to zovšeobecniť. Stojím si ale za tým, že podtáčanie nových motorov je trápenie, ani Favoritu to príliš nevoňalo...
To že napíšem, že pri zvýšených otáčkach mám lepšiu spotrebu neznamená, že motor držím v červenom... Reálne mám lepšiu spotrebu, keď držím trojku pri 60ke na 2900 ot/min, ako keby som tam dal štvorku pri 1900 ot/min... To isté napríklad pri 80ke so štvorkou a päťkou. Na diaľnici mám lepšiu spotrebu pri cca 150-160ke ako pri 100-130ke, ale to je dané krúťakom. Jazdu dole kopcom neriešme, to je niečo úplne iné, tam Ti je výkon na houby.
A práve preto, že je klíma (na starších autách) mechanická, hádaj ako je poháňaná - remeňom. A teda po zopnutí klímy Ti uberie výkon, čo je cítiť aj vo vyšších otáčkach akoby zvädnutím výkonovej krivky. To, že som napísal, že jazda pri 1600 otáčkach je pre motor utrpením je fakt. Motor to síce nezabije, ale keďže 16V motory majú výkony posadené vysoko, prečo ho budeš dusiť podtáčaním? Na daných otáčkach sa dá ísť možno na dvojke, už trojke sa príliš nechce... Tieto prežitky starých otcov ma fascinujú...
Tvoj pokus je riadna kravina, asi nepojdem na 4ke 200 pod diaľnici, rýchlosti tam mám na to, aby som s nimi narábal, takže celá diskusia je vlastne zbytočná... Ja som nepovedal, že treba motor vytáčať, možno som sa nevyjadril celkom presne, ale myslel som tým to, že motor treba držať v rozumných otáčkach. Pre môj ryžojedný motor sú tie otáčky vyššie, ako pri dákom francúzskom maloobjeme. Je zbytočné tu o tom diskutovať, keď každý motor je iný a nedá sa to zovšeobecniť. Stojím si ale za tým, že podtáčanie nových motorov je trápenie, ani Favoritu to príliš nevoňalo...
cize je blbost ist v meste na rovine na 5tke rychlostou tak cca 55km/h na fabci 1.4mpi
?:D
Ak mas palubny pocitac uvidis to na spotrebe, ale pri konstantnej rychlosti na rovine, to nemusi byt blbost, ak by si chcel zrychlit bolo by lepsie podradit.