Jozef Tiso a Slovensky stat

Diskusie na politické témy...

Bola poprava Dr. Tisa spravna?

Ano
159
30%
Nie
290
55%
Nezaujima ma to
75
14%

Celkom hlasov: 524

IvanSk
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Jozef Tiso a Slovensky stat

Príspevok od používateľa IvanSk »

Nieste vy tak trochu na hlavu?? Máte knižku doma a odo mňa pýtate stranu? Preštudujte si ju a potom keď to nájdete sem môžete stranu dať sami nie?

To vy vážne potrebujete aby Vám človek hádzal takéto veci a presné strany pričom nemáte ani najmenšiu snahu si to sami zistiť? ?? To chcete aby som vo vyše 600 stranovej knižke teraz pre Vás hľadal presnú stranu?

Viete aj nie som platený od štúdia kníh a vypisovania strán a nemám momentálne čas sa prehrabávať v každej knihe ktorú mám doma.

Skúste v tom vašom biednom živote aspoň raz niečo preštudovať.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Tak odkiaľ si citoval ?
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Prečo odbiehaš od témy? Je to v tej knihe? JE!! Na ktorej strane nevieš = knihu nemáš. Normálna logika. Ak by si mal záujem preštudoval by si to a napísal stranu. AKý máš problém? Ak to v knihe nie je môžeš to hravo vyvrátiť keď si ju celú preštuduješ!
Bohužiaľ naozaj nemám čas na takéto sprostosti, citujem z rôznych víťažkov ktoré som si spravil a ktoré mám od rôznych historikov. Nemôžem si pamätať presné strany.

Pokiaľ ide o citáciu je z Ďuricovej knihy Dejiny Slovenska a Slovákov, bohužiaľ ani tu neviem na ktorej strane to je a nechce sa mi prehrabávať 800 strán.

Vieš čo je tvoj problém? Že sa snažíš nachytať mňa na somarinách pritom sám nič nevieš.
Mimochodom ten hlupák čo mi dal mínusku s popisom kok.t na entú sa mohol aspoň podpísať, mám takto podozrenie, že je celý pomočený.
Inak Hughito keď ti tak ide o presnosť dolož mi v ktorom diele a na ktorej strane kamenec hovorí o 57 000 vyvezených židoch zo Slovenska? Ukáž mi nejaké dôkazy trebárs presvietené zoznamy či iné dokumenty z tej doby alebo aspoň daj odkaz na jednu knižku a stranu kde sa to uvádza.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

To sa nedá diskutovať takto. Ja som tú knihu čítal, ale nie celú a preto ma zaujímalo či som bol aj v tej časti kde to písal. Namiesto toho som sa dozvedel že mám biedny život. Fakt úžasný spôsob diskusie.

Inak dám ti dobrú radu, keď už čítaš knihu a robíš si z nej poznámky alebo tvoríš niaký text v ktorom cituješ celé pasáže tak si do zátvorky za citát napíš niečo takéto (4, s. 159). Tá 4ka je poradové číslo použitej literatúry uvádzané na konci textu a s. 159 je logicky strana. Tým ťa samozrejme nežiadam aby si to tu robil tak isto ale aby až nabudúce budeš niečo čitať a pracovať pri tom na niakej práci tak aby si mal šajnu s kade to vlastne cituješ. A aby tí čo to čitajú tiež mali šajnu s kade to cituješ. Je absurdné žiadať ich aby si prečítali celú knihu.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

hughito napísal:Vtedy, dnes aj zajtra budú vykorisťovať len Židia. A že kto je demagóg..
hughito napísal:Áno, ale nehovor ? Sionisti za tým stáli ? Ukáž mi tie nové "fakty".
hughito napísal:Nejaké zoznamy Židov ma nezaujímajú, to si rieš v príslušnej sekcii.
:lol: ignorant
hughito napísal:Keby Hitler vyhral vojnu, tak by sme zanikli či so štátom, alebo bez štátu. V konečnom dôsledku by to bolo jedno, boli sme Slovania a tým pádom menejcenní.
Ale Hitler vojnu prehral a som presvedčený, že ako národ by sme prežili či so štátom, alebo bez štátu.
Neviem jak u ivana, ale u mna si po vsetkych tych diskusiach mohol pochopit ze mne o stat nejde. Reci o Hitlerovom zabjani slovanov a podobne su stale len dohady. Citoval som tu jeho vyjadrenia ktorym davaju za pravdu aj skutocnosti ze slovakov nikam nevyvazal.

23. septembra 1941 sa Hitler pri večeri vo svojom hlavnom stane vyjadril:
„Hranica medzi Európou a Áziou nie je na Urale, ale tam, kde končí osídlenie ľudí pronemeckého zmýšľania a začína čisto slovanské osídlenie. Našou úlohou je posunúť túto hranicu čo najďalej na východ a v prípade nutnosti poriadne ďaleko za Ural. Večný zákon prírody dáva Nemecku čoby silnejšej mocnosti historické právo podrobiť si tieto národy menejcennej rasy, vládnuť im a prinútuť ich vykonávať užitočné práce.“

Po prehliadke dobytých území ZSSR (august 1941, Ukrajina) povedal Hitler o tam žijúcich ľuďoch:
„Videl som tam na tisíce žien, no žiadna z nich na sebe nemala ani tú najlacnejšiu ozdobu. V ich mizerných chatrčiach neboli ani príbory, ani iné potreby pre domácnosť. A táto bieda existovala v oblasti, ktorej pôda ponúkala tú najneuveriteľnejšiu úrodu. Až keď táto vydesená, vyplašená masa ľudí videla na vlastné oči, že [boľševickí] komisári boli naozaj zastrelení, postupne sa z nich zase stávali ľudské bytosti.“

V knihe Mein Kampf Hitler popisuje riziko „germanizácie“ Slovanov, teda ponemčenia navonok. Pričom ale podstata cudzej krvi by ostala zachovaná a tak by takáto „germanizácia podľa Jozefa II.“ bola ohrozením nemectva (pozrite tiež Mein Kampf – Antislovanstvo).

V 14. kapitole II. zväzku Mein Kampf Hitler píše: „[O]rganizácia ruského štátneho útvaru nebola výsledkom štátno-politických schopností slovanstva v Rusku, ale skôr nádherným príkladom štátotvorného pôsobenia germánskych prvkov v menejcennej rase.“

Aj počas vojny sa Hitler vyjadril, že slovanské národy nie sú určené k samostatnému vládnutiu. (Zaujímavosťou je, že skupina ruských filozofov známa ako slavianofili v 19. storočí mala nápadne podobný postoj: radila Slovanov medzi „apolitické národy“. Podľa slavianofilov akákoľvek štátna organizácia je svojou podstatou neslovanská, nezodpovedá vrodenému citu Slovanov pre slobodu, podľa ktorého nikto nesmie mať moc nad iným slobodným jednotlivcom.)

O rasovej politike boľševikov v ZSSR sa Hitler vyjadril: „Boľševici pripustili, aby žena mala deti s odlišnými mužmi; myslím, že chceli úmyselne vytvoriť z rôznych rás jednu jednoliatu rasu. Je pozoruhodné, čo priniesli prehliadky: ruské dievčatá do 25 rokov sú z 80 až 90 percent nepoškrvnené a všetky zdravé.“ Hitler sa tiež vyjadril, že pre Rusov je najvyšším kultúrnym výdobytkom vodka, nikdy nemali vlastné vynálezy. Štipku vynaliezavosti pripisuje „kvapke árijskej krvi“, ktorá sa v Rusoch nachádza.

Naopak Ukrajincov považoval za „z veľkej časti výborné etnikum“. Podľa jeho názoru tu ostali značné zvyšky krvi „starých Gótov“.

Po vojne sa v Hitlerovej hudobnej zbierke sa po vojne našli aj Čajkovského platne. Podľa Hitlera najlepšie tvorivé hudobné diela vznikali tam, kde sa miešala germánska krv so slovanskou.

atd atd...

Ine jeho vyhlasenia:

Chorváti sú zaručene viac Germáni ako Slovania.
Vodcov hlavný stan, 11. – 12.7.1941

Poliaci sú veľký národ a Josef Lipski je skvelý veľvyslanec.
20.10.1938

Česi boli lepší než Maďari, Rumuni a Poliaci. Vytvorili usilovnú malomestskú triedu, ktorá si bola vedomá svojich hraníc.
Vlčí brloh, 22.1.1942

Jeden z mojich kamarátov na vojne bol z Allgavských Álp. Prvé dni som si myslel, že hovorí činsky! (...) Aby nedošlo k trapasu, že napríklad rozprávam so vzdelaným Čechom, ktorý rozpráva po nemecky lepšie než Nemci!
Vlkodlak, 21.8.1942

Značná časť Čechov je germánskeho pôvodu a môže byť ponemčená!
Ríšske kancelárstvo, 30.1.1942
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Rubiki

Len taký menší príklad. Vieš mi povedať nejakú knižku a stranu kde sa spomína že Ľ. Štúr uzákonnil spisovnú slovenčinu v na fare Hlbokom?

A nieje to pravda?
Čo keby som ti povedal, že nie je, aj keby si našiel odkaz a presnú stranu?
Mám si ale ja pamätať a zapisovať každú stranu z každej knižky, ktorá ma zaujme?
Veď to by som musel vytvoriť sám knižku o knižkách.
Pravda s tým Štúrom je, že nikdy žiadnu novú spisovnú slovenčinu neuzákonnil hoci sa to všade na školách učí, neexistuje žiaden dokument v ktorom sa niečo také uvádza. Na fare v Hlbokom sa žiadna kodifikácia neudiala len sa určilo že bernolákovčina sa zmení na základe stredoslovenského nárečia a upraví podľa Štúrových pripomienok. Navyše ak si dobre všimneš, Štúr napísal gramatiku až po tzv. uzákonnení spisovnej slovenčiny, čo je do oči bijúca blbosť. To len taká perlička.
Samozrejme je to úplne mimo témy. Lenže tebe sem stačí dať odkaz na jeden článok v internetových novinách a ja musím dať presnú stranu z knižky. Neboj sa akonáhle dočítam literatúru ktorú musím. Prečítam si Husáka a dám ti presnú stranu. Teraz sa však zameriavam na 70 000 Slovákov odvezených do gulagov.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

Ivan:

1, Ja som sa nesnažil tú citáciu poprieť alebo tvrdiť že tam neni. Nikde netvrdím že neni s spomínanej knihy. Mňa proste zaujímala strana na ktorej si ju čítal keď si ju s tade dokázal citovať.

2, Ja sem odkazy a citácie nedávam. Ja keby som citoval knihu tak ti stranu napíšem. Lebo keď už to s tej knihy prepisujem tak sa pozrem o 10cm nižšie alebo vyššie kde je strana. A keď už si robím s knihy niaký výcuc a použijem v ňom citácie tak si stranu zaznačím tiež. Nikto ti nevraví že máš písať knihu o knihách. Keď niečo píšeš a máš ako zdroj knihu tak to môžeš interpretovať hocijako a do zdrojov zapíšeš knihu, ale v prípade citácie je potrebné uvádzať presný zdroj s presnosťou na stranu.

A opakujem ja ti nevravím že to tu na fóre máš tak praktikovať. Ja som len dúfal že mi tú stranu proste buďeš vedieť povedať. Normálne by mi stačilo odpovedať že si si to nezaznačil alebo že nevieš a nie sa tu rozčuľovať akokeby sme od teba chceli presný prepis celej knihy.

Hlavne že sa idete hádať o niakých počtoch, tak si napíšte mail do SAV možno sa vám k tomu niekto vyjadrí a možno vám aj bude vedieť poskytnúť literatúru...
hughito
Redeemer
Redeemer

Ivan: Takisto, ja som to tiež nemyslel nejako zle, len mám tu knihu tiež doma, tak som si to chcel pozrieť sám a presvedčiť sa. A ty si hneď vyštartoval.

Rubiki: Nejaký mail do SAV nepomôže, lebo Ivan určite tým starým židoboľševickým komunistom nebude veriť.

kali520: Nie som ignorant, ale ten zoznam mi prišiel úplne mimo tému a od veci, navyše som ho tu videl už asi 5 krát.
Neviem jak u ivana, ale u mna si po vsetkych tych diskusiach mohol pochopit ze mne o stat nejde. Reci o Hitlerovom zabjani slovanov a podobne su stale len dohady. Citoval som tu jeho vyjadrenia ktorym davaju za pravdu aj skutocnosti ze slovakov nikam nevyvazal.
Ja neviem o čo ide teba, teraz som tu diskutoval hlavne s Ivanom.

Stále len dohady. Ja proste neviem, ako to môžu byť dohady, keď existujú dokumenty a historické zdroje, ktoré to dokazujú.
To, že sa to nikdy nestihlo realizovať je vec druhá.
A tiež ti nikto neposkytne ani nejaký kompletný plán všetkého, lebo tieto veci sa vytvárali postupne, hlavne sa tu hodí napísať s jedlom rástla chuť, keďže sa k tejto téme začali riešiť veci hlavne po úspešnom postupe v ZSSR, keď si už Nemci mysleli, že vojna nebude mať dlhého trvania.
Potom však prišiel Stalingrad a bum, všetko sa zmenilo a tieto plány sa museli založiť niekam na poličku, takže mnohé zostali nedopracované či neúplné, poprípade sa k niektorým otázkam vôbec nestihlo prísť.

Inak naozaj neviem, čo je tie citácie akože dokazujú ? Čo si tým chcel povedať ?

Táto problematika je inak dosť zanedbávaná, aj v slovenskej literatúre, čo je dosť zaujímavé.
Niekedy sa objaví nejaký povrchný názor, že Hitler chcel Slovanov vyhladiť alebo všetkých vyviezť a zotročiť, čo je jednoducho blbosť.

Zahraniční autori však túto problematiku viackrát spracovali, musím k tomu naštudovať viac (len keby bol čas).
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Rozhovor s Vincentom Tomášekom
Pridané: 06.06.2010
Rubrika: SLOVENSKO - HISTÓRIA

Autor: Ján Hodúr

Dňa 17. mája 2010 sa v priestoroch miestnej Matice slovenskej v Košiciach uskutočnil rozhovor s pánom Vincentom Tomášekom, ktorý pred niekoľkými rokmi vydal svedectvo o prezidentovi Tisovi, ktorý mu zachránil v roku 1944 život pred popravou. Prinášame vám niekoľko jeho názorov na obdobie jestvovania 1. Slovenskej republiky.
„Pán Tomášek, povedzte nám niekoľko slov o svojom detstve a mladosti.“
Narodil som sa v roku 1923 v obci Horná Sŕňa, okres Nemšová na slovensko – moravských hraniciach vo viacdetnej rodine. Otec dostal za zásluhy v 1. odboji miesto dozorcu väzňov. Keďže ho často premiestňovali, ocitli sme sa v roku 1937 v Mírove, kde žili sudetskí Nemci. V týchto rušných časoch sme mali možnosť spoznať mentalitu týchto ľudí. Často sme bojovali proti henleinovcom aj so zbraňou v ruke. Po Mníchovskej dohode sme museli odísť do Olomouca. V marcových dňoch roku 1939 sme sa v rámci akcie návratu Slovákov na Slovensko presťahovali do Banskej Bystrice, kde som navštevoval Obchodnú akadémiu. Mal som dobrý vzťah k športu a tak som sa stal členom Hlinkovej mládeže a zúčastnil som sa niekoľkých športových súťaží. Po absolvovaní školy som v roku 1943 narukoval do armády. Po krátkom výcviku ma prevelili do formujúcej sa východoslovenskej divízie, ktorej úlohou bolo pomôcť sovietskej armáde prejsť cez naše hranice. Naši vojaci nemali totiž radi Nemcov a bránili miestne obyvateľstvo proti výčinom nemeckých vojakov.
„Ako ste prežívali vypuknutie SNP v auguste 1944, ktoré tak tragicky poznačilo osud slovenského národa?“
My sme spočiatku vôbec nevedeli skutočné ciele povstaleckých činiteľov, ktorým bolo obnovenie Československej republiky. Mysleli sme si, že budeme bojovať proti Nemcom. Po odzbrojení dvoch východoslovenských divízií Nemcami sa mi podarilo previesť svoju čatu na povstalecké územie, kde sme sa zapojili do bojov. Keď mi však istý dôstojník ponúkol nosiť odznaky československej armády, pochopil som, o čo ide povstalcom. My sme mali radi svoj Slovenský štát, pretože bol náš a ponúkol ľuďom život v pomerne dobrých podmienkach.
„Vieme, že ste boli neskôr zatknutý a vyšetrovaný. Ako došlo k vášmu zatknutiu?“
Moji kamaráti z Hlinkovej mládeže ma požiadali, aby som im pomohol prejsť k partizánom. Tak som sa vybral s nimi za istým slovenským Nemcom Lechnickým, ktorý pracoval na nemeckej polícii. Požiadal som ho o dovolenie opustiť mesto pod zámienkou, že sa potrebujeme dostať do Liptovského Hrádku na pohreb. Podarilo sa nám dôjsť až do Bystrej pod Ďumbierom, kde sme sa cez lesníka nakontaktovali s veliteľom miestnej partizánskej skupiny. Povedali sme mu, že by sme sa chceli k nim pridať, ale on nám povedal, že v tomto čase (bol december, pozn. autora) to nie je vhodné, ale neskôr nám dajú vedieť. Keď som sa dostal domov, zatkla ma hliadka POHG.
„Po vašom zatknutí nasledovalo vyšetrovanie na Krajskom súde v Banskej Bystrici. Z čoho ste boli obvinený?“
Myslel som si, že budem obvinený z pokusu prejsť k partizánom. Ale nakoniec ma obvinili z účasti na SNP, pretože som bojoval v istej partizánskej skupine. Po mojom zatknutí prišla správa, že Nemci sa chystajú popraviť väzňov ako odvetu za zavraždenie nemeckých vojakov. Medzi popravenými figurovalo aj moje meno. No vďaka intervencii prezidenta Tisa u nemeckého generála Höffleho Nemci od tohto úmyslu upustili.
„Aký je váš názor na prezidenta Tisa a čo by ste odkázali slovenskému národu v súvislosti s jeho osobou?“
Prezident Tiso bol veľký človek, ktorý nikomu neodmietol pomoc, ani svojim nepriateľom. Určite si nezaslúžil takú potupnú smrť, ktorá bola dielom Benešovej pomsty. Bol to šok pre celý národ, ktorý oplakával svojho syna. Dnes sa snažím rozprávať ľuďom o tom, že prezident Tiso mi zachránil život. No žiaľ, nie všetci to prijímajú. Nájdu sa aj takí, ktorí neveriaco krútia hlavou. Bol by som rád, keby som sa dožil revízie procesu s prezidentom Tisom.
Ako som sa mal možnosť dozvedieť, pán Tomášek mal po vojne veľmi zaujímavý život. Dostal sa do nemilosti orgánov ŠtB, ktoré ho sledovali a pričinili sa o to, že si nemohol nájsť vhodné zamestnanie. Aj napriek tomu, že sa zapojil do protinacistického odboja, celých 40 rokov bol pod dohľadom totalitného režimu. Ako na záver nášho rozhovoru povedal – „Celý život som bojoval za pravdu a spravodlivosť“ . Dnešná generácia by si mala brať príklad z takýchto ľudí, ktorí sú vzorom statočnosti a vernosti svojim ideálom aj za cenu veľkých obetí.

http://www.nss.sk/index.php?stranka=00&id=321
hughito
Redeemer
Redeemer

To je osobný pohľad jedného človeka, ja to beriem.

Je tam však jeden paradox:
Mysleli sme si, že budeme bojovať proti Nemcom
Naši vojaci nemali totiž radi Nemcov a bránili miestne obyvateľstvo proti výčinom nemeckých vojakov.
a
My sme mali radi svoj Slovenský štát, pretože bol náš a ponúkol ľuďom život v pomerne dobrých podmienkach.
Treba pochopiť, že 1.Slovenská republika z vôle Hitlera a bez toho by nikdy neexistovala. Takisto tá všeobecná spokojnosť ľudí (vraj až blahobyt, čo je však prehnané) mohla byť len vďaka tomu, že sa na jednej strane páchala ohromná krivda a na strane druhej podporovala vojnová mašinéria práve tých Nemcov, ktorých nemal rád aj pán Tomášek.
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Opäť rekapitulácia možno aj s niečim novým

Mach tvrdil nasledovné:
,, Nemci robili silný nátlak na radikálne riešenie židovskej otázky. Ak to slovenská vláda nedokáže, urobia to NEMCI sami."

29.apríla 1942 Nemecké veľvyslanectvo v Bratislave ubezpečovalo vládu SR, že Židia ktorí boli alebo budú odsunutí zo Slovenska na územie Ríše, budú zaradení na práce v Generálnom gubernáte a v obsadených východných oblastiach, a to po náležitej príprave a preškolení.

Dejiny Slovenska a Slovákov
M. S. Ďurica,
str. 451

15.5 1942 Snem schválil ústavný zákon o vysťahovaní židov. Teda žiadny prezident Tiso.

Po tom čo sa koncom septembra 1942 podarilo utiecť Židovi Dionýzovi Lenárdovi z koncentračného tábora následne na čo referoval o nemeckých "pracovných táboroch":

"Vedeli, alebo prinajmenšom to tušili predovšetkým v Ústredni židov, kam už v júni 1942 dorazila správa o úteku mladého slovenského žida Dionýza Lenárda z Lublinu. Do tábora bol deportovaný koncom apríla. Podarilo sa mu zaobstarať civilné šaty, našiel si skrýšu, kde počkal na vhodný moment. Cez Krakov sa dostal do Noveho Targu a odtiaľ na Slovensko. V rozsiahlej správe popísal podmienky koncentračného tábora.[7] Čerpala Fleischmannová z Lenárdových informácií, keď vzápätí písala A. Silberscheinovi o tom, že 60 tisíc mužov, žien a detí, ktorí boli deportovaní do Poľska už nežijú?[8] Jej správa je jednou z prvých o tragédii slovenských židov. Bola jej (a ostatných členov Pracovnej skupiny) reakcia na túto situáciu v podobe listu do Švajčiarska dostačujúca? Mohla (mohli) urobiť čosi viac? Dodnes nie je celkom zodpovedané, čo sa ďalej dialo s touto správou, resp. kto sa o jej obsahu dozvedel. Vedúci pracovníci Ústredne židov sa predsa stretávali aj s niektorými predstaviteľmi vlády, ktorí ich zavčasu informovali o chystaných protižidovských opatreniach. Aká bola spätná väzba? A dostala sa Fleischmannovej správa do rúk stáleho zástupcu ČSR pri Spoločnosti národov v Ženeve J. Kopeckému? O vraždení židov v koncentračných táboroch sa v tejto krajine už vedelo. Prakticky v rovnakom čase, keď Fleischmannová písala Mayerovi list, G. Riegner z Medzinárodného Červeného kríža v Ženeve písal telegram do Londýna o tom, že štyri milióny židov stojí na pokraji totálneho likvidovania, a to v dôsledku getoizovania, otrockej práce, deportácií v neľudských podmienkach, ako aj organizovaným masovým vraždením."

www.saske.sk/cas/archiv/3-2004/22Hradska.html

Čo sa píše v Ďuricovej knihe- o tomto utečuvšom-
Koncom septembra 1942 sa jednému zo židov, ktorí boli vyvezení zo Slovenska podarilo utiecť... z Lublinu až sa dostal do Spišskej Starej Vsi. Tam sa obrátil na dekana-farára Podolského, ktorému referoval o tom, že v Nemeckých pracovných táboroch v generálnom gub. plynom vraždia staré osoby , deti ženy, ktoré nie sú schopné pracovať. Dekan vec oznámil Vojtaššákovi /spiš. biskupovi/ ktorý bol podpredsedom štátnej rady.
Správa ním tak otriasla, že napísal Machovi. ...

Dejiny Slovenska a Slovákov
M.S. Ďurica
str.456

Na príkaz prezidenta Tisa minister Mach si dal zavolať nemeckého vyslanca Ludina, ktorému vec oznámil a povedal mu, že zo Slovenska nebude viac vyvezený ani jeden žid, kým sa osobitná slovenská komisia na mieste nepresvedčí, ako nemecká ríša zachováva medzištátnu dohodu o ľudskom zaobchádzaní so židmi, ktorých jej Slovensko dalo k dispozícii ako pracovné sily.

Po tom čo Nemci toto neumožnili
Pavol Čarnogurský vypovedal, že prezident Tiso dal transporty ihneď zastaviť.

!!!!Transporty boli úplne zastavené TISOM na jeseň v roku 1942. !!!!!

7. marec 1944 utiekli z Oswienčimu Vrba vlastným menom Walter Rosenberg a Wetzler

Medzinárodne sa preslávil viac ako 50 prácami o chemických procesoch v mozgu a jeho práci na cukrovke a rakovine. Predovšetkým je však známy tým, že bol iba druhým z piatich židov[1] , ktorí úspešne utiekli z koncentračného tábora Auschwitz a poskytol spojencom informácie o masových vraždách, ktoré sa tam vykonávali počas holokaustu.[pozn 1] 32 strán informácií, ktoré spolu s spoluutečencom Alfrédom Wetzlerom nadiktoval v apríli 1944 zdeseným židovským predstaviteľom na Slovensku, sa stalo známych ako Vrbova a Wetzlerova správa.[2][3] Je považovaná za jeden z najdôležitejších dokumentov 20. storočia[4][5] lebo bola prvou detailnou informáciou o tábore, ktorá sa dostala k spojencom a bola označená za vierohodnú.[pozn 2]!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

poznámka 2
↑ Poľský odboj pripravil správu založenú na informáciách Witolda Pileckého, skladajúcu sa z dvoch častí napísaných 10. a 12. august 1943, ktorá bola zaslaná do Office of Strategic Services (OSS) v Londýne. Správa obsahovala informácie o plynových komorách, o „výbere“ a o sterilizačných pokusoch. Uvádzala, že v Birkenau boli 3 krematória schopné spáliť 10 000 ľudí denne a že jeden deň bolo 30 000 ľudí otrávených plynom. Autor napísal: „Dejiny nepoznajú žiadnu paralelu takejto deštrukcie ľudského života.“ Raul Hilberg napísal, že správa bola odložená s poznámkou o chýbajúcich znakoch spoľahlivosti zdroja. (Hilberg, Raul. The Destruction of the European Jews, Yale University Press, 2003, p. 1212.)

http://sk.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Vrba#cite_note-1

Teda prvá vierohodná správa o vraždení židov je z roku 1944!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

U nás sa transporty zastavili už na jeseň roku 1942 na podnet správy ktorá nebola nijako vierohodná ani overená!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Celkovo Na Slovensku prebiehali transporty len jeden rok !!!! Od roku 1942 do jesene toho istého roku.

Za transporty po povstaní nezodpovedá už slovenská vláda, ani snem, ani prezident.

Tak aká vina? Aká?? Nevedeli sme čo sa v koncentrákoch deje!!! Žiadne správy z tej doby neboli vierohodné no i tak sme konali!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ak vinu niekto nesie tak Tuka za vysťahovanie občanov a zbavenie ich práv.
Nevidím ale žiadnu zodpovednosť Tisa, práve naopak! Konal aj keď nevedel či správa ktorú utečuvší poskytol je pravdivá!!!!

Nuž možno sa opäť nájde nejaký schopný spamer, ktorý bude za finančnú odmenu hrať na city.
napríklad niečo takého z deletu-
Denis Pongracz napísal/a dňa 01.07.2010 o 18:20:22 (IP: 2001:4118:16:1::5):
Pre nikoho na svete neexistuje ospravedlnenie zla, ani toho maleho ani toho velkeho. Tiso bol clovek, knaz, politik. Cele je to ale iba o jednej veci - ludia radi relativizuju, a je jedno ci su krestania, zidia alebo mohamedani.
Otazka zivota je vsak otazka principu a najvyssej pravdy, ta sa relativizovat neda.
Ergo za co stal Slovensky stat ked vyviezol bez mala 70 000 jeho obcanov? Je jedno ze vsetci vedeli ze ich maju "prevychovat" a nie umucit. Vsetci tyto boli zbaveny cti cloveka, museli odist proti svojej voli a to je ta otazka! Nic ine, Ak toto nepochopia ludia tak nemaju vnutorny kompas Aristotela, Hegela ci Kanta. Teda zivot je posvatny, a ked niekto niekomu uklada o zivot a cest cloveka ako to bolo za Slovak statu je spoluvrah. ak obhajuje Tisa a spol. je tiez spiritualny vrah, uz sa nemoze pozriet do oci Boha, a je jedno ci je to Issus Krisstus, Jehva alebo Mohamad.Lebo obhajovat zlo je zaroven aj pachat.
Zivot je Bozi dar.
Život je posvätný? Daný človek celkom humorne vníma situáciu. Bol by som zvedavý čo by robil keby mu priložili pištoľ k hlave aj celej jeho rodine a mal by si vybrať medzi svojou rodinou a tou židovskou. Ak je život posvätný, potom nielen z tej židovskej strany.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

IvanSk napísal: Celkovo Na Slovensku prebiehali transporty len jeden rok!!!! Od roku 1942 do jesene toho istého roku.
takze 60000 obeti je male cislo?
MakeFake
Spammer
Spammer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MakeFake »

Slovensky stat zbavil svojich vlastnych obcanov (!!) ludskych prav, ponizoval ich, prenasledoval, same zakazy... oznackoval ako dobytok...nakoniec im ukradol ich majetok a poslal ich na smrt do plynu.

Obhajovat a zlahcovat toto chce dobru davku drzosti...a takyto pomatenci sa este sami nazyvaju "narodniari"...
No hnus.
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Zatiaľ čo ja poskytujem fakty, vy dvaja ste neposkytli nič na základe čoho by si človek mohol urobiť názor len vaše osobné citovo podfarbené nereálne hodnotenie. Presne ako som si myslel.

Takto to robia len redaktori deletu.

Ešte raz opakujem. Slovenský štát nie je doktor Tiso. Slovenský štát nikoho neposlal na smrť, zrejme ani Tuka nie. Židia boli zbavený práv a poslaní na práce do Poľska. To či je morálne zbaviť občanov, ktorí sa mnohí ani nehlásili k Slovákom /a práve naopak niekoľko tisíc židov podpísalo petíciu za pripojenie Slovenska k Maďarsku/ ich práv je otázne, ako však potvrdil Mach konali sme tak pod nátlakom, kedy sa Nemci vyhrážali, že to na našom území urobia sami čo by zrejme znamenalo okupáciu. Za veci, ktoré sa dejú pod skutočným nátlakom nemožno brať na zodpovednosť nikoho.
Tu nie je žiadny priestor pre útlocitné vyjadrenia ani makefake ani tvoje beradie.

Kto si ctí život potom musí vedieť, že nielen žid je človek ale aj Slovák a že slovenský život nie je o nič menej ako židovský, kto toto chápe, chápe aj to prečo Slováci do jedného nepadli pri obraňovaní židov pred Nemcami. No i tak Slováci pomáhali ako sa dalo, aj Dr. Tiso. Každý chce prežiť, prežiť je základný ľudský pud! Chybou Slovenského štátu bolo, že držal pri živote a staral sa hlavne o štátotvorný národ ktorého udržanie pri živote považoval v tak zlých podmienkach za prioritu.

Samozrejme podľa mňa táto chyba vôbec chybou nie je. Nechápem prečo by som si ako Slovák mal vyčítať, že žijem a že moja rodina prežila. To nechám na iných aby nám to vyčítali. Nepovažujem za chybu prioritne sa starať o vlastný národ a až potom o cudzie.
Obhajovat a zlahcovat toto chce dobru davku drzosti...a takyto pomatenci sa este sami nazyvaju "narodniari"...
No hnus.
Nuž neviem čo ty obhajuješ ale žeby to boli práve morálne princípy som si u teba nijak nevšimol. Takže neviem odkiaľ berieš právo, práve ty moralizovať.
Ako som už povedal nehanbím sa za to, že som ja so svojou rodinou prežil. Že židov postihol osud aký ich postihol som im neprial a ani neprajem, bohužiaľ celé to išlo mimo nás a bez nášho vedomia o vraždení ako som dokázal. Nebudem sa nikomu ospravedlňovať za to že som prežil a niekto iný nie. To je choré a zvrátené.

Pomätencom je človek, ktorý sa tu vyplakáva na Židoch a svoj národ by najradšej poslal do samovražednej vojny.

Nie nie vyplakávanie po zavraždených židoch nie je normálne a nie je to ani prejav úcty. Nik im už životy nevráti a slovenský štát ani Dr. Tiso im životy nevzal.

Ako vravím transporty na Slovensku prebiehali len jeden jediný rok 1942 do jesene. Transporty židov do Poľska nemali likvidačný charakter ale židia tam boli poslaní ako robotníci, rovnako ako niekoľko tisíc Slovákov predtým do Nemecka.

na záver: Chcel by som Vás vidieť v tej dobe - hrdinovia. Z vašich výrokov mi vyplýva, že by ste spáchali aj atentát na samotného Hitlera :lol: Keby vám Nemci rpišli pred dom a žiadali o vydanie židov, ktorých skrývate alebo vám zastrelia rodinu konali by ste samozrejme v prospech ukrytých židov, lebo ste vysoko morálne hodnotní ľudia.
Dovidenia zdravý rozume :smt006

A takéto somariny mám ja čítať? :?
ej_do_dabla
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa ej_do_dabla »

Máte rozpracovaný scenár k životopisnému filmu o Tisovi. Prečo o ňom?
Viem, že vyvolá celospoločenskú diskusiu, ale cítim to ako správnu vec.

z článku:
http://kultura.sme.sk/c/5467979/slovaci ... u-rec.html
Famine
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Famine »

čo som čítal tak ľudia boli šťastní z vyhlásenia Slovenského štátu a štrnásty marec bol pre nich slávny, nádherný a krásny deň. Vtedy to brali Slováci viac pozitívne
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Tomu sa nečudujem že to brali vtedy pozitívne.Ale keď niekto z odstupom času stále obhajuje Slovenský štát, tak to veru nechápem...
hughito
Redeemer
Redeemer

Čo sa týka Tisa a židovskej otázky globálne, treba pochopiť jedno: ich tragédia nezačala pri nakladaní do vlakov určených na deportáciu a následne v koncentračných táboroch. Tam to len vrcholilo.

Tunajší režim na základe najprv náboženských a potom rasových kritérií označil jednu skupinu obyvateľstva za úhlavného nepriateľa štátu a národu, zjavne i podľa vzoru Tretej ríše.
Tejto skupine boli odobraté základné ľudské, hospodárske či občianske práva. Toto všetko sa tu začalo diať už koncom roka 1938 ! Uplatňoval sa tu princíp kolektívnej viny a spustila sa doslova lavína.

Čo sa týka Tisa, ten zvolil v postojoch k tejto otázke pragmatický postup, riadiac sa neraz cynickým a bezohľadnými politickými tlakmi a podmienkami, svoje morálne zásady a kresťanské princípy nechal niekde bokom a podľa tohto musíme jeho ako človeka posudzovať, podľa činov, nie podľa nejakých možných úmyslov.

Po Viedenskej arbitráži z 2.novembra 1938 dal pokyn na násilne vyvezenie časti židovského obyvateľstva (asi 7000 tisíc) na územie, ktoré začali obsadzovať maďarské jednotky. Táto akcia bola veľmi brutálna. Vzápätí po jej spustení ju po intervencii slovenských židov odvolal a vrátili sa naspäť.

Typickým protichodným Tisovým činom bolo aj to, že v januári 1939 vydal nariadenie zakročiť proti páchateľom antisemitských pogromov v Trnave, ale po vyhlásení Slovenského štátu im udelil amnestiu.

V apríly 1939 stál na čele vlády, ktorá schvaľovala protižidovské nariadenia. Po tom, čo sa stal prezidentom už tieto nariadenia nepodpisoval, lebo nemusel, teda nemal priamu zodpovednosť, ale schvaľoval protižidovské zákony, ktoré prijímal Snem SR.

Snáď každému je jasné, aké mali tieto zákony a nariadenia dopady, hlavne, že Tiso ešte 14.marca 1939 vyhlasoval, že židovská otázka sa bude v novovytvorenom štáte riešiť, ale určite nie nenávistne, brutálne a surovo, ale po kresťansky.

Taktiež Hlinkova garda, ktorá brutálne zaobchádzala a zakročovala proti Židom. Kto bol jej veliteľom ? No predsa Tiso.

Takisto ako predseda HSĽS priamo či nepriamo zodpovedal za jej surovú antisemitskú propagandu.

Zaujímavý je aj tento fakt: Po Salzburgských rokovaniach sa dostalo väčšej moci radikálnejšiemu krídlu vo vládnom tábore, čo však neznamenalo, že by Tisove krídlo ďalej huževnato nebojovalo o posilnení vlastných mocenských pozícií. Postupne prechádzalo do protiofenzívy, čo sa týkalo všetkých sfér, okrem jednej. Schválne, hádajte ktorej: no predsa židovskej otázky. Tu, ako sa hovorí, vyprázdnilo pole a chtiac-nechtiac súhlasilo, aby sa presadili požiadavky radikálov.

Tiso potom už bez pripomienok podpisoval protižid. zákony: v septembri 1940 to bol ústavný zákon, ktorým parlament odovzdal na jeden rok vláde plnú moc pri riešení židovskej otázky a v máji 1942 ústavný zákon, ktorý sankcionoval vysťahovanie židov mimo územia štátu a zároveň ich zbavil občianstva.

Tiso sa nijako nepostavil na odpor voči činom radikálov proti židom, naopak, jeho verejné prejavy často obsahovali antisemitské prvky, pričom sa odvolával na kresťanské učenie.
Tu treba chápať, ako tieto prejavy vplývali na bežných ľudí, pre ktorých bol Tiso obrovskou autoritou, samozrejme, že z jeho titulu prezidenta, ale aj kvôli tomu, že bo katolícky farár, čiže aj morálna autorita. Tieto dôsledky boli katastrofálne.

Tiso tvrdil to isté, čo tu Ivan, vraj že zaberanie majetku židov nie je zločinom, lebo tým rastie blahobyt Slovákov. Zaujímavá logika, čo ? :?

Zaujímavým Tisovým výrokom bolo aj to, že: "..nedajbože, aby to Nemec prehral. Všetci židia by sa vrátili späť...Plní sa na nich kliatba, keď žiadali na Pilátovi smrť Kristovu." :arrow: tu je vidieť aj podľa mňa hlavnú príčinu antisemitizmu ako takého a to samozrejme nie je nič iné, ako vina židov na Kristovej smrti.

Tisovi apologéti hovoria, že známy Židovský kódex Tiso nepodpísal, čiže teda nie je zaň zodpovedný. To je však demagógia. Nepodpísal ho, lebo nemusel, bolo to vládne vyhlásenie. Ale faktom je, že prezidentská kancelária bolo s jeho obsahom oboznámená ešte pred vydaním kódexu a dokonca na jej podnet tam boli vsunuté dva paragrafy a to konkrétne také, ktoré dávali prezidentovi možnosť dávať výnimky spod kódexu alebo aspoň z niektorých jeho nariadení.

Od októbra 1941 do augusta 1944 vydala prezidentská kancelária asi 1000 výnimiek :arrow: vzťahovali sa asi na 5000 osôb. Niekoľkonásobne väčší počet žiadostí o výnimku bol však odmietnutý (do konca roka 1943 prišlo do Tisovej kancelárie asi 20-tisíc žiadostí o výnimku).
Tieto výnimky dostával v drvivej väčšine tí židia, ktorí mali aj hospodárske výnimky.

Tu sa však žiada spýtať: Prečo vôbec museli žiadať židia akési výnimky ? Aký to bol štát a režim, ktorý ich k takému niečomu dostal, tým, že im najprv vzal všetky práva a následnej ohrozoval aj ich holú existenciu ?

Samozrejme, že Tiso nemohol vedieť, že sa Židia vyvražďujú. Ale už v druhej polovici roku 1941 bol informovaný o tom, že na východom fronte sa hromadne zabíjajú židia nacistickým jednotkami.
Takisto Vatikán nevedel priamo o presných mechanizmoch vyvražďovania Židov, ale varoval slovenskú vládu i Tisa pred úmyslom vysťahovať týchto občanov, upozorňujúc na to, že budú vystavení okrem fyzického utrpenia aj likvidácii :arrow: ale holt, žiadna reakcia.
Vatikánsky diplomat na Slovensku Giuseppe Burzio nepochyboval, aký osud stihne vyvezených Židov – 9. marca 1942, teda 16 dní pred prvým transportom písal do Ríma, že „deportácia (...) sa rovná odsúdeniu veľkej ich časti na istú smrť.“
Takisto slovenskí rabíni písali prosebné listy Tisovi, kde doslova písali, že tieto transporty možno ospravedlniť akýmikoľvek pohnútkami, ale fakticky ide o fyzickú likvidáciu týchto ľudí. A takisto nevedeli o tom, čo sa presne deje so Židmi v nemeckých koncentrovaných táboroch na poľskom území.

Tiso hral mŕtveho chrobáka a šialení nacisti na čele s Tukom a Machom praktizovali svoj plán konečného riešenia židovskej otázky na Slovensku.

Už v auguste 1942 Ivan, keď bolo vysídlených cez 54 000 Židov sem prenikali rôzne správy o hromadnom vraždení Židov. Áno, neboli "100%" potvrdené, ale muselo to byť jasné. Veď čo iné by sa mohlo diať ? Takisto bol Tiso dobre informovaný o surovosti gardistických vojakov, ako zaobchádzali so židmi pred a pri transportoch.

Tiso na toto reagoval len slávnym prejavom v Holíči, vraj: "Vraj či je to kresťanské, čo sa robí ? Je to ľudské ? Nie je to rabovka ? Ale pýtam sa ja: Je to kresťanské, keď sa národ slovenský chce zabiť svojho večného nepriateľa žida ? Je to kresťanské ?..."

Názor si spravte sami.

Zastavenie prvej fázy deportácii malo viacero dôvodov. Režim sa zbavil nepohodlných občanov, zbavených všetkých práv a majetku, ktorí boli na obtiaž. Už ich nebolo treba, nebolo koho deportovať, tí čo ostali, mali výnimky a boli aj hospodársky či inak dôležitý, alebo si svoj štatút kúpilo.

Radikáli síce mali záujem o obnovenie deportácii, ale tí už medzitým museli opustiť svoje pozície a už nemali také slovo.

Ešte sem pridávam dobrý článok na túto tému od M. Hanusa: http://www.prave-spektrum.sk/print.php?518

Naozaj Tiso nehajloval ?
Prílohy
tiso haj..jpg
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Pravá tvár „SNP“
Napísal Ján Slanský

Zberba všetkých sveta strán na Slovákov poľovať tiahne,

Beneš – arbiter po našej zemi prahne

i Stalin po tejto zemi škúli,

dostalo právo po papuli...

Krajina tichá, bezsmrtná sa na popravisko mení tiahle,

ľudkovia s otvorenými očami už nocami spia náhle,

strach sa vkradol do ich duší,

hora za chotárom už nečuší,

štekotom guľometu sa ohláša kedy- tedy,

zmrzačený, jednoruký, chvejúci sa starec bledý

zlou predtuchou múdrych sa netají:

bezbožne pošliapu po Tisovom raji

čižmy vojakov cudzích armád i domácich lotrov, odkundesov,

čo ochranu pred paragrafmi hľadajú v prítmí lesov,

to Slovenského národného povstania pravá tvár:

mŕtvoly bez krížov, obesení kňazi, partizán pľuje na oltár,

rabovačky – až deň sa schýli,

útek dedinčanov v poslednej chvíli,

zo stola len chlebík uchmatnúť si stihli,

obec popolom ľahla, ubitých sa tiene mihli,

keď fašisti stojacich v rade

postrieľali v obecnom sade,

nebudú pohreby so smútočnými venci,

vo vetre sa hompáľajú obesenci

za spoluprácu s partizánmi,

mrú sluhovia s dvoma pánmi,

i keď každý pán im priečny

už snívajú svoj sen večný.

Čo to za povstanie? To svinstvo, dejinné zvratky,

keď s rajom kvitnúcim – urobia proces krátky,

keď ozbrojenci zapredaní,

otvárajú pekla brány...

Spoza bučka vyčíňavý partizán guľomet vytasí,

novinám v azbuke písaným nerozumie, no aj tak číta si,

z márnivosti skolí kňaza i matku siedmych detí,

odkrágľuje dedka, babku – veď oni sú „na umretí“,

a že rovných nehľadá si – vojakov zdatných z druhej strany

ako len, keď ruskou vodkou pod obraz Boží je ožraný,

Nemcom sa vyhýba, bo terčom ľahkým by bol ten pajác,

radšej v krovie schová sa sťa splašený zajac.

Z bunkrov večermi ozýva sa spev,

zmiešaný s výkrikmi znásilňovaných diev,

unesených z blízkej obce,

čo neušli poza kopce.

Proti komu povstali? Proti pozemskému raju?

Boľševici čo na partizánov sa hrajú...

Pľuhavstvo, zmije viachlavé, spodina trúfalá,

čo v strieborniaky, či v teplé miestečko potajme dúfala,

uverila v silu zbraní, nie v modlitbu zbožnú,

vlasť zbabrala nám skrz politiku cudzoložnú.

V komunizme kde-kto kričal: „Ja partizán veľký!“

No v povstaní v strachu líhal k mamke do postieľky,

pod maminu sukňu sa skrýval, či triasol sa v prítmí kúta,

no teraz hrdí sa: on partizán – politická ozruta.

Mocipáni i v dnešné časy velebia partizánov v bojovej fraške,

pomenujú po nich ulice, námestia: Česť totálnej porážke!
hughito
Redeemer
Redeemer

Tomu hovorím objektívna báseň, len čo je pravda.

A áno, som vlastizradca (ako mi napísal ten úbožiak do karmy, čo sa ani nedokáže podpísať), lebo píšem pravdu, tak, ako to bolo, a nemám oči zaslepené nacionalistickou ideológiou a sklamem vás, ani komunistickou.
Napísať odpoveď