Najobľúbenejšia / najzaujímavejšia literárna postava

Čo beží v kine, rádiu, tv...?
Muffi
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Najobľúbenejšia / najzaujímavejšia literárna postava

Príspevok od používateľa Muffi »

Hneď v úvode poprosím, aby sa tu písalo o knižných - literárnych, nie filmových postavách. Pretože v knihách je (teda aspoň podľa mojej mienky) možné vykresliť charakter predsa len o čosi zaujímavejším a vernejším spôsobom, než na plátne.

Ktorú postavu ste si pri čítaní najviac obľúbili / resp. ktorá sa zdala najzaujímavejšia a prečo? Určite každého názor (rovnako ako aj ten môj) bude ovplyvnený jeho obľúbeným žánrom, autorom a podobne (môj žáner je fantasy a autor tým pádom samozrejme Tolkien :-D) . Ja mám na postoch najobľúbenejšej aj najzaujímavejšej postavy dvoch rozdielnych víťazov. :)
Z toho všetkého čo som zatiaľ čítal som po dlšom uvažovaní vybral za najzaujímavejšiu postavu Tolkienovho Glocha. Rozhodoval som sa ešte medzi Malým princom, no napokon zvíťazil Gloch.
Malý princ je hrdina diela, ktoré mi učarovalo presne tak ako sa to píše v každom článku o tejto knihe - v ktoromkoľvek veku, keď som ju čítal, i keď slovami sa dá ťažko opísať, prečo je tomu tak.
No keď si odmyslím nostalgiu a priložím moju vášeň pre fantasy, za najzaujímavejšiu postavu musím označiť Glocha. Ten sa dosť líšil oproti ostatným Tolkienovým postavám, nebol natoľko idealizovaný, nebola to čisto čierna ani biela postava, jeho zmýšľanie som pri čítaní takmer vôbec nevedel odhadnúť a nikdy som si nebol istý, čo urobí. Pre jeho minulosť, správanie, posadnutosť, viacero povahových stránok a aj celkový dojem je pre mňa naozaj najzvláštneším a najzaujímavejším charakterom. :)
No a v kategórii "najobľúbenejšia postava" som nad mojím víťazom nemusel premýšľať ani na sekundu. Pochádza z pera ďalšieho majstra fantasy literatúri a je to Szapkowskeho Geralt. Pre jeho cynizmus, sebaistotu, arogantnosť a mnoho iného. Pre to, že to nie je klasický tuctový hrdina s klasickým presvedčením a klasickými činmi a pre stovky iných vecí a dôvodov, ktoré mi teraz ako na potvoru nie a nie prísť na um :D
Dúfam, že sa nájde niekto ochotný podeliť sa so svojimi názormi :)
axxis
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Najobľúbenejšia / najzaujímavejšia literárna postava

Príspevok od používateľa axxis »

Geralt je fakt velky borec, ma prehlad a neocenitelny vtip. Ale Sapkowski stovril viacero vybornych postav, skvely je urcite aj Šarlej ci biskup Konrád Olešnicki ( :lol: )
Jedna z naj, ak nie najlepsia postava je pre mna Viliam z Baskervillu z Mena ruze, s ktorym som sa dokazal vyborne stotoznit a dufam, ze raz budem aspon z polovice taky bystry a rozhladeny ako on :happyrespect:
Napísať odpoveď