Budúcnosť technológií

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Qerten
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Budúcnosť technológií

Príspevok od používateľa Qerten »

Výber z najzaujímavejších technologických predikcií D. Evansa:

Do roku 2029 bude úložná kapacita 11 petabytov (1 PB = 1015 bytov alebo 1 milión GB) dostupná za 100 USD. Tento objem dát predstavuje viac ako 600 rokov nepretržitého video záznamu v DVD kvalite.
Do konca roka 2010 bude na svete na každého človeka existovať jedna miliarda tranzistorov. Cena každého bude jedna desať-milióntina centu (0.0000001 USD).
Prvý komerčný kvantový počítač bude dostupný v polovici roku 2020.
Do roku 2020 bude mať osobný počítač v hodnote 1000 USD hrubú výpočtovú kapacitu na úrovni ľudského mozgu.
Do roku 2030 budú na vyrovnanie sa počítaču v hodnote 1000 USD potrebné mozgy obyvateľov celej osady.
Do roku 2050 (pri predpoklade celosvetovej populácie na úrovni 9 miliárd) sa výpočtová kapacita v hodnote 1000 USD vyrovná kapacite všetkých ľudských mozgov na Zemi.
Dnes vieme 5 percent toho, čo budeme vedieť o 50 rokov. Inými slovami, 95 percent našich poznatkov v tom čase bude objavených za posledných 50 rokov.
Do roku 2015 bude Google poznať približne 775 miliárd strán obsahu.
Do roku 2020 bude mať každý človek uložených v priemere 130 TB (terabytov) osobných dát. Dnes je to približne 128 GB.
Do roku 2015 bude prevažná väčšina telefonátov vo forme video hovorov, čím budú generovať prevádzku na úrovni 400 EB – t.j. 20-milión násobok obsahu Kongresovej knižnice USA.
Do dvoch rokov sa informácie na internete budú zdvojnásobovať každých 11 hodín.
Do roku 2020 bude univerzálne prekladanie jazykov samozrejmosťou v každom zariadení.
Do roku 2025 bude možné teleportovanie na úrovni častíc.
(zdroj:zive.sk)

Co vy na to? Podla mna bude buducnost v tomto smere nesmierne zaujimava :)
Corn Flake
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Budúcnosť technológií

Príspevok od používateľa Corn Flake »

Ja len to, že je to už cez rok staré (aby neboli nedorozumenia).
A doplním, čo som čítal asi na itnews.sk. "Pred (neviem koľko rokmi (20-40) niekto predpovedal, že každé 2 roky výkon procesorov 2x narastie". Zatiaľ sa to potvrdilo. Pred pár mesiacmi niekto doplnil, že ak to pôjde takýmto tempom, tak o 60 rokov nárast výkonu nebude možný, pretože to nedovolia fyzikálne zákony.
Qerten
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Toho sa domnievali aj pred 20 rokmi, ze nemoze tak narast vykon procesorov ako je napriklad dneska a aha, ide to
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

Qerten určite príde doba kedy to už fyzika nebude dovoľovať :wink: URČITE
Corn Flake
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Corn Flake »

Aby bol vyšší výkon, tak by tam dačo muselo prekonávať rýchlosť svetla. Takže, pokiaľ nevynájdu nejakú novú technológiu alebo nezvýšia rýchlosť svetla (ako vo Futurame :D ), tak sa stopne vývoj.

//nemala by byť táto téma niekde v kategórii PC?
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

to neni tema o PC, ale o technologii vseobecne a o vyvoji informacii. ... bojim sa iba jedneho - cim budeme vsetci dokopy mudrejsi, tym bude jedinec hlupejsi - uz dnes je to vidno gen. od gen. ... aby sa nam jednoducho pristupne inf. vo velkych mnozstvach nevypomstili tym ze ich nebudeme vediet "spracovat" ;-)

ad. vykon - ja myslim ze za nasho zivota sa ani nebudeme potrebovat dozit nejakeho kvantoveho pocitaca, alebo niecoho podobneho ... MIT vyvinulu strukturu procesora, ktora dokaze pracovat na 500-1000 GHz - to ked sa podari, tak to bude este nejaky ten piatok stacit :-) ... navyse sa mozu zmenit sposoby akymi su informacie spracvane a to v prospech vykonu ((napr. tak ako prisli viacjadrove proc.))
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hotwire »

ja len dufam ze sa dozijem kolonizovania vesmiru
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

A ked vy sa budete hnat za tranzistormi ja sa odpracem niekde do lesa...stan na chrbat, spacak a noz, a budem sa z vas smiat...dufam, ze nebudem musiet zit v takej dementnej spolocnosti.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

pripájam sa k Lubošovi. Možno sa v tom lese niekde stretneme a budeme sa spoločne smiať z úchylákov, ktorí tam budú blúdiť s najnovšou verziou GPS podporujúcou 1049 satelitov a 3D zobrazenie. Už sa teším, ako ma budú moje vnúčence poúčať o tom, ako bez turbosamonafukovacieho spacáku do mínus 120stupňov nemá význam v lete na čunder ani nohy z domu vytiahnuť, ako je naprosto nezbytný multifunkčný nôž s integrovanou motorovou pílou a zabudovaným mikroPC. Už sa teším, ako sa budem smiať z turistov so samonosným batohom, ktorý vďaka integrovaným turbínkam a tryskám nebude nič vážiť.
Budeme sa na to všetko pozerať z vlastnoručne postavenej drevenej chajdy spolu so svojou ženou (terajšou priateľkou) starým ďalekohľadom bez digitálnych vyfikundácií a robiť si prču z magorov, čo musia mať za každú cenu to najnovšie a najlepšie, aj keď im je to vo väčšine prípadov dobré len na image "ja mám len to najnovšie, najdrahšie, ja som najväčší king s najdlhším vtákom."
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

...a ja budem tych 'turistov' ostrelovat vlastnorucne vyrobenym lukom :P
meffisto
King
King

Príspevok od používateľa meffisto »

len aby dovtedy nejake lesy ostali
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

meffisto - pokiaľ neostanú prirodzené lesy, tak v tej dobe bude vďaka dekriminalizácii a legalizácii marišky celé slovensko posiate vyše dva metre vysokým porastom konope :) Si predstav Malú Fatru porastenú marihuanou :D
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

heh a si potom predstav co by narobil taky lesny poziar :P
Qerten
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

podla stoporka technologia a dopit po novostiach je len preto aby bol kazdy "king" ze ma najnovsie veci a nie pre vykon ktory nam mnohe veci ulahsi..

Inak, ja si uz ten luk robim, este je na nom vela prace :D
lollo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lollo »

hehehe luk? tu nejde o to ze byt kok a zaostali :) ale ide o to ze doba ide dalej a taktiez aj vyvoj stale sa prichadza na nieco nove tak neviem co lubos a stoporoko tu trolujete...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

ty mas tu moc povedat ze je to "trolovanie" ((co to preboha je ? :-D)) ? tak ty si iny borec :-D ... kazdy nech si zije ako chce, pokial tym nasilne neovplyvnuje nejaky zabehnuty chod vacsiny :-) ... dobrovolne zit v jaskyni bez pristupu vydobytkov je rovnaky extrem ako byt stale zakopany pri svojom najnovsom kompe a hrajkat sa nejake wowko - z pohladu vacsiny to nieje az taky zdravy pristup :-D ... vyvoj pojde nastastie dalej bez ohladu na spiatocnicke riesenia, zelene zmrdobrzdy, dobrovolnych ignorantov technologii a podobne :-)
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

Bolo to releasnute v 2008/2009... ale "Do dvoch rokov sa informácie na internete budú zdvojnásobovať každých 11 hodín." sa nejak nesplnilo :P
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

nordkapp_pb napísal:ty mas tu moc povedat ze je to "trolovanie" ((co to preboha je ? :-D))
http://en.wikipedia.org/wiki/Troll_%28Internet%29
sharky-no
King
King

Príspevok od používateľa sharky-no »

moosha napísal:Bolo to releasnute v 2008/2009... ale "Do dvoch rokov sa informácie na internete budú zdvojnásobovať každých 11 hodín." sa nejak nesplnilo :P
ratas vsetky informacie na nete kazdych 11hodin ked toto tvrdis? :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Co sa vam ako nezda?? Ako sa mne zda byt hlupe zit v svete tranzistorov, Vam sa zda byt hlupe zitie v lese, sme na tom rovnako.
Napísať odpoveď