LED na denne svietenie a spotreba
-
Holubar
Darca
- Kontaktovať používateľa:
LED na denne svietenie a spotreba
Na cestach si stale viac a viac vsimam na autach namiesto zapnutych svetiel iba tie LED-ky, s ktorymi zacali tusim Audiny. Na trhu to uz predavaju homologizovane aj pre SR, vsimol som si bud pozdlzne zasunute v mriezke, alebo okruhle namiesto hmloviek, alebo ako ich doplnenie. Niektore automobilky uz to davaju do aut seriovo.
Mna zaujima hlavne, ci to ma nejaky efekt na spotrebe pri dlhodobom jazdeni cez den, keby boli namiesto prednych a zadnych svetiel zapnute iba tieto dve LED diodky vpredu.
Mna zaujima hlavne, ci to ma nejaky efekt na spotrebe pri dlhodobom jazdeni cez den, keby boli namiesto prednych a zadnych svetiel zapnute iba tieto dve LED diodky vpredu.
-
RATZINGER666
Darca
Re: LED na denne svietenie a spotreba
v spotrebe phm absolutne zanedbatelne, v spotrebe ziaroviek velmi znamenite 
-
Holubar
Darca
Mna tam zaujima hlavne navratnost. Napr. ked jeden par stoji 52 EUR a na PHM by to usetrilo napr 0,1 L/100 km tak pri 15 000 km rocne sa peniaze vratia za 2 a pol roka.
Ked budem mat auto 5 rokov, jeste vydelam
Ked budem mat auto 5 rokov, jeste vydelam
-
RATZINGER666
Darca
nebude to ani len 0,1l.... vyrataj si tu navratnost na ziarovkach, to uz budu relevantnejsie vysledky...
-
Hotwire
Addict
tak ale podla mna tiez to neni nejaky moc rozdiel....to uz si musi dat na auto len naozaj totalne setrny clovek....mne by to za tu gycovost nestalo
-
D4vid
Medium Star
gycovost? Mne sa tie Led svetla velmi pacia... Ale ked su v aute uz od vyroby... Tie co sa strkaju do tych mriezok sa mi nepacia... Ale Audinky vyzeraju skvelo 
Hlavne na com usetris su ziarovky... Nad znizenou spotrebou paliva sa netreba ani zamyslat...
Hlavne na com usetris su ziarovky... Nad znizenou spotrebou paliva sa netreba ani zamyslat...
-
Hotwire
Addict
pravdaze som mal na mysli tie tuzingove pi*ov*** co sa pripevnuju na mriezky
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
Ledky sa oplatia predovsetkym ked mas xenony (vybojky castym zapinanim a vypinanim trpia viac ako klasicke ziarovky), alebo nejake ultra-mega H1548, co stoji jedna ziarovka 30 Ojro
- s usporou paliva to nema nic, skor s usporou ziaroviek 
-
hojko
Site Admin
Ledky maju minimalnu spotrebu, jeden pas spotrebuje mozno 5W, to je prirovnatelna spotreba ako ma trebars jedna ziarovka osvetlenie SPZ. Xenon ma spotrebu mozno tak nieco okolo 30-50W, treba pozriet presne cisla.
Nieco o spotrebe pri celodennom svieteni sa mozes docitat tu: Celodenné svietenie zvyšuje spotrebu
Nieco o spotrebe pri celodennom svieteni sa mozes docitat tu: Celodenné svietenie zvyšuje spotrebu
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
tak principialne kazde spotrebovanie energie musi byt dorovnane spalenim paliva, takze je energeticky neefektivne trebars aj vyhadzovat blinker pri odbocovani
... vazne nechapem aky zmysel ma pre niektorych ekologov honit triko nad spotrebou pri svieteni, ked ma skoro kazde auto napr. viac, ako 100W muziku (aj ked nejde vzdy na max.), 2kW klimu a podobne ... este aby sa zacali srat aj do toho a sme spocitani ! 
prakticky dopad v relanych podmienkach to proste nema - keby aj niekto usetril 25l rocne za svietenie, tak ich nazenie tym ze sa par krat rychlejsie rozbehne z krizovatky
prakticky dopad v relanych podmienkach to proste nema - keby aj niekto usetril 25l rocne za svietenie, tak ich nazenie tym ze sa par krat rychlejsie rozbehne z krizovatky
-
johny541
King
V tomto obore som len zaciatocnik. Zacinam len buduci tyzden vodicak. Mohol by mi niekto vysvetlit, pretoze tomu akosi nerozumiem, ako ma spotreba elektriky vplyv na spotrebu paliva? Ved, nie su to dve rozdielne veci? Mozno hlupa otazka pre niekoho, ale rad by som to vedel aj do buducna 
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
a tu elektriku si dobijas doma v zasuvke ze ? elektriku musi vyrobit alternator, ktory je mechanicky spojeny s motorom a ked pracuje odobera urcity vykon, ktory musi byt vykryty chemickou energiou paliva 
-
johny541
King
Dakujem aspon za take vysvetlenie. Uz som to pochopil, aj ked sa dalo aj bez tej ironickej otazky 
-
Mateq
Medium Professional
Inak alternátor je tak či tak stále spojený remeňom s motorom nie? Čiže je fuk, či energiu do batérie ukladá alebo nie, záťaž na motor je stále rovnaká, či nemám pravdu? Odpájanie alternátora keď nie je treba má napr. BMW od určitého roku vrámci Eff. Dynamics, ale na väčšie vozov je aj tak jedno aký mám odber, keďže sa točí tak či tak, nie?
-
Francek
Star
Nie. Ked odberas viac, tak ma alternetor vacsi odpor...
-
Makovnik
Medium Professional
Tak si to zhruba vypocitajme.
Priemerne auto s hmotnostou 1,2t potrebuje pri ustalenej 90kmh asi 20kW vykonu na svoj pohyb. Spotrebuje pri tom asi 5L/100km v pripade benzinu.
Ziarovky spotrebuju: hlavne 2*55W, obrysovky 2*5W, zadne obrysovky 2*5W, osvetlenie znacky 2*3W, co je dokopy 136W, pri nejakej 95% ucinnosti alternatora a nejakych tych prechodovych odporoch robi 145W zataze na motor.
LEDky zozeru 5+5W.
Zjednodusme to tak, ze spotreba rastie linearne so zatazou a vyjde nam, ze svetla pri tejto rychlosti spotrebuju 0.036L/100km. Na priemernom rocnom najazde 20000km to spravi 7.2L. S LEDkami to spravi 0.5L Ine cisla uz vsak vyjdu, ked si to zratame na celkovej premavke. Nech tie rocne km spravi 10000 aut u nas a zrazu to je 72000L (2.5x navesove cisterny) paliva v lufte len na tom mizernom svieteni.
Kedze pomer svietenie/spotreba sa vsak velmi meni vzhladom na zatazenie motora, lepsie bude preratat to z ucinnosti motora a vyhrevnosti paliva. Pri nafte, ktora ma vyhrevnost 35.16MJ/1l a turboropaku s ucinnostou 32%, nam vyjde, ze z litra vykona 11.25MJ uzitocnej prace. 145Wh predstavuje 0.522MJ energie. Pri priem. rychlosti 80kmh a spotrebe 5L/100km (5*13.44>56.25MJ) predstavuje spotrebu nafty o 0.0464L/100km vyssiu. Taky jeden vacsi panak, co vam nikde v podniku nenaleju
U turbobenalu bude tento pomer vyssi, pri spotrebe 7L/100km to bude asi 0.058L/100, lebo ma mensiu ucinnost a vyhrevnost benzinu je 31.3MJ/l. Takze vacsie poldecko kazdych 100km.
Tzn. som v prvom pripade som bol este optimisticky
To uz na ropaku spravi 9.3L paliva rocne navyse, na benali 11.6L. LEDky spravia 14.5x menej.
Uzasne velke cisla vsak vyjdu napr. na zle nafukanych gumach, na zbytocnom pouzivani klimy..atd.., tam sa to len na SVK moze pohybovat v tisicoch kubikov paliva.
Priemerne auto s hmotnostou 1,2t potrebuje pri ustalenej 90kmh asi 20kW vykonu na svoj pohyb. Spotrebuje pri tom asi 5L/100km v pripade benzinu.
Ziarovky spotrebuju: hlavne 2*55W, obrysovky 2*5W, zadne obrysovky 2*5W, osvetlenie znacky 2*3W, co je dokopy 136W, pri nejakej 95% ucinnosti alternatora a nejakych tych prechodovych odporoch robi 145W zataze na motor.
LEDky zozeru 5+5W.
Zjednodusme to tak, ze spotreba rastie linearne so zatazou a vyjde nam, ze svetla pri tejto rychlosti spotrebuju 0.036L/100km. Na priemernom rocnom najazde 20000km to spravi 7.2L. S LEDkami to spravi 0.5L Ine cisla uz vsak vyjdu, ked si to zratame na celkovej premavke. Nech tie rocne km spravi 10000 aut u nas a zrazu to je 72000L (2.5x navesove cisterny) paliva v lufte len na tom mizernom svieteni.
Kedze pomer svietenie/spotreba sa vsak velmi meni vzhladom na zatazenie motora, lepsie bude preratat to z ucinnosti motora a vyhrevnosti paliva. Pri nafte, ktora ma vyhrevnost 35.16MJ/1l a turboropaku s ucinnostou 32%, nam vyjde, ze z litra vykona 11.25MJ uzitocnej prace. 145Wh predstavuje 0.522MJ energie. Pri priem. rychlosti 80kmh a spotrebe 5L/100km (5*13.44>56.25MJ) predstavuje spotrebu nafty o 0.0464L/100km vyssiu. Taky jeden vacsi panak, co vam nikde v podniku nenaleju
U turbobenalu bude tento pomer vyssi, pri spotrebe 7L/100km to bude asi 0.058L/100, lebo ma mensiu ucinnost a vyhrevnost benzinu je 31.3MJ/l. Takze vacsie poldecko kazdych 100km.
Tzn. som v prvom pripade som bol este optimisticky
To uz na ropaku spravi 9.3L paliva rocne navyse, na benali 11.6L. LEDky spravia 14.5x menej.
Uzasne velke cisla vsak vyjdu napr. na zle nafukanych gumach, na zbytocnom pouzivani klimy..atd.., tam sa to len na SVK moze pohybovat v tisicoch kubikov paliva.
-
hojko
Site Admin
Makovnik: Zaujimavy prispevok, celkom by ma zaujimala ta klima. Mam ju pustenu skoro nonstop, malokedy sa stava, ze by som ju vypinal, nakoniec v niektorych autach sa neda ani vypnut, da sa len prepnut do ekonomickeho rezimu, pripadne sa to hodi manualnym nastavenim na nulu, ale ci je skutocne uplne vypnuta, tak to uz neviem. Kolko spotrebuje klima po meste pri vonkajsej teplote okolo 30 sutnov, ak chcem mat v aute 20 stupnov, jedna sa o novsie auto, kde su klimatizacie delene na zony, automaticke atd..., hmm??? Niekde som pocul, ze ze je to par deci, nikde spominaju pol litra, najnovsie som asi pred tyzdnom zachytil az nieco o troch litroch. Ak by si to vedel vypocitat, resp. hodit nejake udaje k tomu, tak by bolo zaujimave vidiet spotrebu napriklad pri 70kW, 100kW a 150kW vykone motora. Viem, ze sa to takto zratat neda, ale len cisto orientacne s urcitou odchylkou.
-
Makovnik
Medium Professional
Neviem ake su silne kompresory klim v aute, ale len tak z porozovania palubakov vychadza spotreba o 0.3-0.5L/100 vyssia. Na slabsom motore sa to prejavi trochu viac. Na 100hp Fabke po 300km a klime asi 4/5 jazdy to spravilo priem. spotrebu o necelych 0.5L/100 viac.
Neviem ako to je u 2 zonovych ci 4 zonovych klim, ci maju 2 nezavisle kompresory alebo len jeden kompresor a viac zmiesavacov vzduchu. 2 kompresory by principialne spravili vyssiu spotrebu, aj o 0.7L.
Je uplne jedno, o aky teplotny rozdiel sa klima nastavi, mechanicky kompresor toci podla otacok motora a zere vzdy rovnako. Ine by to bolo na najnovsich, kde je to vraj riesene elektricky (hoci mi pride divne trvale spracovat odbery 50-120A, kedze by musel byt aj adekvatne silnejsi alternator - tzn. moze to byt cele len novinarska kacica), tzn. klima reguluje podla teplotneho rozdielu.
3L navyse je uplne nerealne, to mozno na kamione s chladiarenskou skrinou, kde vegetuju hole kury
Tu je nejaky reklamny lajster (propagacna brozura), kto by chcel vidiet kolko sucasti ma klim. zariadenie v aute http://www.hcc.co.kr/upload/eng/brochure/20091.pdf , dokonca ta firma ma pobocku na SVK. Tu su dake obrazky kompresorov, ako to vyzera http://jac.e-bizs.net/product01_06.php? ... 23&offset=
Neviem ako to je u 2 zonovych ci 4 zonovych klim, ci maju 2 nezavisle kompresory alebo len jeden kompresor a viac zmiesavacov vzduchu. 2 kompresory by principialne spravili vyssiu spotrebu, aj o 0.7L.
Je uplne jedno, o aky teplotny rozdiel sa klima nastavi, mechanicky kompresor toci podla otacok motora a zere vzdy rovnako. Ine by to bolo na najnovsich, kde je to vraj riesene elektricky (hoci mi pride divne trvale spracovat odbery 50-120A, kedze by musel byt aj adekvatne silnejsi alternator - tzn. moze to byt cele len novinarska kacica), tzn. klima reguluje podla teplotneho rozdielu.
3L navyse je uplne nerealne, to mozno na kamione s chladiarenskou skrinou, kde vegetuju hole kury
Tu je nejaky reklamny lajster (propagacna brozura), kto by chcel vidiet kolko sucasti ma klim. zariadenie v aute http://www.hcc.co.kr/upload/eng/brochure/20091.pdf , dokonca ta firma ma pobocku na SVK. Tu su dake obrazky kompresorov, ako to vyzera http://jac.e-bizs.net/product01_06.php? ... 23&offset=
otazok by som mal vela ale dam len par postrehov.
- kolega na P307 menil kazde 3mesiace niektoru ziarovku
- ked som mal klasicke H1, menil som raz rocne jednu ziarovku, co mam 2 roky xenony, nemenil som okrem jednej brzdovej nic...
ja naklady koli dennemu svieteniu snad ani nemam
- ak sa vratim k povodnej otazke z prveho prispevku, navratnost pri 50e LED co by som si musel doinstalovat je pocitatelna na x rokov.
v neposlednom rade dakujem vsetkym co napriek povinnosti svietit nesvietia, pripadne svietia parkovackamy, aspon si precvicujem dialkove, ktore nemam kedy pouzivat...
- kolega na P307 menil kazde 3mesiace niektoru ziarovku
- ked som mal klasicke H1, menil som raz rocne jednu ziarovku, co mam 2 roky xenony, nemenil som okrem jednej brzdovej nic...
ja naklady koli dennemu svieteniu snad ani nemam
- ak sa vratim k povodnej otazke z prveho prispevku, navratnost pri 50e LED co by som si musel doinstalovat je pocitatelna na x rokov.
v neposlednom rade dakujem vsetkym co napriek povinnosti svietit nesvietia, pripadne svietia parkovackamy, aspon si precvicujem dialkove, ktore nemam kedy pouzivat...
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
+- tak nejak to vidim aj ja ... ked bude nove auto vybavene ledkami uz z tovarne tak fajn, ale aby som ich dokupoval ? naco
... realny rozdiel v spotrebe nespoznam a prinajlepsom mi ich niekto slohne, ak ich nezabetonujem do naraznika