Ty možno nie, ale podľa mňa je hľadanie pravdy zmyslom života, relatizovanie nie.nauraa napísal: To bude najskor tym, ze ja sa tu ziadnu pravdivost nesnazim dokazovat (ako som spominala v predoslom poste...)
Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
To je mozne, ale to hladanie nie je vobec jednoduche, aj preto tu vacsinou reagujem len na fakticke veci (aspon mam ten pocit...), nie na pravdivost a podobne; metafyzika, alebo aj (ne)spravnost nabozenstva je podla mna nepostihnutelna, clovek ich nebude nikdy schopny s istotou konkretizovat. V tomto ohlade je pre mna moznost spolahliveho vedenia nerealna, preto si myslim, ze v niektorych smeroch je lepsie byt skeptikom, nez byt presvedceny o absolutnej spravnosti urciteho smeru (pretoze spravnost moze byt len zdanliva...)
Aj náboženstvo a metafyzické otázky sú postihnuteľné, samozrejme, nepoužívame exaktné vedecké dôkazy v prospech nášho názoru, ale filozofické či iné dôkazy.
Inak, ak si tým reagovala na mňa; ja som o žiadnej 100% istote určitého smeru nepísal, len som si dovolil zhodnotiť istú entitu tak, ako to vidím ja.
Inak, ak si tým reagovala na mňa; ja som o žiadnej 100% istote určitého smeru nepísal, len som si dovolil zhodnotiť istú entitu tak, ako to vidím ja.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Ty si stretavas denno denne a chodis s nim na pivo ci ako???Stoporko napísal:Tomu "známemu ateistovi" držím palce, až sa stretne s Bohom tvárou v tvár. Nech je voči nemu Ocko milostivý
Je to len kniha...
http://www.youtube.com/watch?v=GBLyvp0_00w
Ďalšie video, venované špeciálne tebe, nauraa. Môžeš si to pozrie celé, ak chceš, ale dôležitá časť je tá od zhruba 1:40 po 2:30.
http://www.youtube.com/watch?v=TYNEpU1A ... re=related
Ďalšie video, venované špeciálne tebe, nauraa. Môžeš si to pozrie celé, ak chceš, ale dôležitá časť je tá od zhruba 1:40 po 2:30.
Ó, dakujem. Mahera sice vobec nemusim, ale nakoniec som to mrkla cele, ta cast je presne o tom, co som sa snazila vysvetlit :) Aj ked som celkom nepochopila tu Dawkinsovu stupnicu ateizmu, ako moze byt clovek, co veri v Boha na stupni 1... Inak viem, ze si nikde o 100% istote nepisal, ale tvoje prispevky tak casto vyznievaju. A k tej filozofii - iste, je to dalsia moznost poznania, no ako som spominala, naozaj spolahlive zodpovedanie metafyzickych otazok je aj skrze jej metody podla mna nemozne.
No, ja sa nachádzam asi tam kde Dawkins, čiže niekde na tej 6,9 -tke.nauraa napísal:Ó, dakujem. Mahera sice vobec nemusim, ale nakoniec som to mrkla cele, ta cast je presne o tom, co som sa snazila vysvetlitAj ked som celkom nepochopila tu Dawkinsovu stupnicu ateizmu, ako moze byt clovek, co veri v Boha na stupni 1... Inak viem, ze si nikde o 100% istote nepisal, ale tvoje prispevky tak casto vyznievaju. A k tej filozofii - iste, je to dalsia moznost poznania, no ako som spominala, naozaj spolahlive zodpovedanie metafyzickych otazok je aj skrze jej metody podla mna nemozne.
Áno, moje príspevky môžu niekedy vyznieť prehnane sebaisto (čo sa týka mnou hlásanej pravdy), ale naozaj sa mi nechce za každým príspevkom písať nejaké diplomatická formulka o tom, že je tu tá jedna 0,10....
Treba ale rozlisovat rovinu faktov a rovinu nazorov, diskusia mi pride prinosnejsia prave v prvej rovine.hughito napísal:Veď keď tu prezentujeme nejaké názory, logicky si o nich myslíme, že sú pravdivé...
-
Stoporko
VIP
hojko: denne sa s ním stretávam, no nie tvárou v tvár. Na pivčo s ním žiaľ nechodím, no raz si snáď dáme spolu vychladenú 12° 
Hughito ked sa ides sermovat s linkami:
(vedci na nieco asi zabudli)
(vedci na nieco asi zabudli)
Lub0$, na co zabudli? Dosadit za vecnu energiu Boha?
Zabudli na to, ze energia nezanika ani nevznika, energia sa proste len presunei z jednej veci na druhu, aspon tak to tvrdia vedci, no a zabudli konkretne na to, ze vznik vesmiru, bolo sustredenie nejakej obrovskej energie, (to tiez tvrdia...big bang), no nikde uz nedaju do pozornosti to co som spominal na zaciatku 'energia nevznika ani nezanika'
Luboš, tieto "dôkazy" boha sú úplne o ničom, hlavne ak sa bavíme o nejakom konkrétnom, náboženskom bohovi.
V takýchto hlbokých otázkach, čo sa týka vzniku vesmíru si nemôže byť zatiaľ nikto ničím 100% istý, ani Big Bang nerieši všetko a nikto mu tento titul ani nedáva. Všetko je vyriešené len vtedy, ak prijmeme "vysvetlenie fungovania všetkého" od nejakého konkrétneho náboženstva.
Na záver len toľko, že pokiaľ veríš v konkrétneho boha, teda, že si napr. kresťan, tak rovno zabudni sa tieto dôkazy.
Pokiaľ veríš na boha v tom zmysle, že je to nejaký najvyšší abstraktný princíp, najvyššia nedosiahnuteľná inteligencia, tak máš väčšie šance.
V takýchto hlbokých otázkach, čo sa týka vzniku vesmíru si nemôže byť zatiaľ nikto ničím 100% istý, ani Big Bang nerieši všetko a nikto mu tento titul ani nedáva. Všetko je vyriešené len vtedy, ak prijmeme "vysvetlenie fungovania všetkého" od nejakého konkrétneho náboženstva.
Na záver len toľko, že pokiaľ veríš v konkrétneho boha, teda, že si napr. kresťan, tak rovno zabudni sa tieto dôkazy.
Pokiaľ veríš na boha v tom zmysle, že je to nejaký najvyšší abstraktný princíp, najvyššia nedosiahnuteľná inteligencia, tak máš väčšie šance.
-
Stoporko
VIP
hughito: prečo by som ako kresťan mal zabudnúť na BigBang? Resp. asi som ťa zle pochopil, no zdá sa mi, že sa snažíš povedať, že veda a nejaké konkrétne náboženstvo (a tým aj kresťanstvo) nie sú kompatibilné.
Prečo by som ako kresťan mal začať "veriť," že veda nájde odpovede na všetky otázky? Pokiaľ teraz niečo nevieme, MOŽNO to zistíme v budúcnosti, no možno sa to nedozvieme nikdy.
A práve obdobie Planckovho času (či jak sa volá ten časový úsek od "stvorenia vesmíru" po prťatý časový úsek, kedy samotný akt jeho stvorenia bol skončený) akosi stále nevieme opísať, vyrátať, vysvetliť
A to nevravím o stvorení energie prakticky "z ničoho"
Zatiaľ som si nevšimol, že by to dokázal niekto iný, ako nejaký b/Boh. Práve z dôvodu, že to odporuje nášmu vedeckému poznaniu.
Nie som príliš veľký fanda podobných prudko užitočných úvah, lebo také filozofovanie podľa mňa nie je zrovna rozumné a už vonkoncom nie vedecky korektné a exaktné (tak ako celá argumentácia filozofie ako "vedy"), no zrovna tento prípad (energia vznikla z ničoho) ma zaujal. Súhlasím, že sa ním nedá priamo dokázať existencia Boha (tá sa v našom svete podľa mňa ani dokázať priamo nedá), no dovolím si nesúhlasiť s tvrdením "Na záver len toľko, že pokiaľ veríš v konkrétneho boha, teda, že si napr. kresťan, tak rovno zabudni sa tieto dôkazy."
p.s. ospravedlňte moju momentálnu mentálnu indispozíciu - som po ťažkom dni, zle znášam horúčavy a som "posilnený" skleničkou džinu s tonikom...
Prečo by som ako kresťan mal začať "veriť," že veda nájde odpovede na všetky otázky? Pokiaľ teraz niečo nevieme, MOŽNO to zistíme v budúcnosti, no možno sa to nedozvieme nikdy.
Nie som príliš veľký fanda podobných prudko užitočných úvah, lebo také filozofovanie podľa mňa nie je zrovna rozumné a už vonkoncom nie vedecky korektné a exaktné (tak ako celá argumentácia filozofie ako "vedy"), no zrovna tento prípad (energia vznikla z ničoho) ma zaujal. Súhlasím, že sa ním nedá priamo dokázať existencia Boha (tá sa v našom svete podľa mňa ani dokázať priamo nedá), no dovolím si nesúhlasiť s tvrdením "Na záver len toľko, že pokiaľ veríš v konkrétneho boha, teda, že si napr. kresťan, tak rovno zabudni sa tieto dôkazy."
p.s. ospravedlňte moju momentálnu mentálnu indispozíciu - som po ťažkom dni, zle znášam horúčavy a som "posilnený" skleničkou džinu s tonikom...
Naozaj si ma zle pochopil.
Tu ide o to, že ak sa nájde takáto štrbinka, tak je úplne normálne, veď veda sa vyvíja, to len niektorí veriaci hneď využijú každú miesto, kde veda tápe a okamžite tam dosadia boha. To je blbosť.
Ale aj keby to hypoteticky bola pravda, že proste tam to hluché miesto je a veda to nikdy nedokáže vysvetliť, stále to nemá žiadnu súvislosť s nejakým konkrétnym náboženským učením, čiže to nie je žiadny dôkaz.
Tu ide o to, že ak sa nájde takáto štrbinka, tak je úplne normálne, veď veda sa vyvíja, to len niektorí veriaci hneď využijú každú miesto, kde veda tápe a okamžite tam dosadia boha. To je blbosť.
Ale aj keby to hypoteticky bola pravda, že proste tam to hluché miesto je a veda to nikdy nedokáže vysvetliť, stále to nemá žiadnu súvislosť s nejakým konkrétnym náboženským učením, čiže to nie je žiadny dôkaz.
-
Stoporko
VIP
súhlasím, nie je to žiaden dôkaz existencie b/Boha. No je to niečo zaujímavé, nad čím je dobré sa hlbšie zamyslieť - pokiaľ energia ako taká nezaniká a ani nevzniká - odkiaľ a ako a hlavne prečo VZNIKOL (bol stvorený) vesmír. Odtiaľ sa natíska otázka - mohol vesmír vzniknúť sám? Odkiaľ sa tam tá energy nabrala? Prečo fungujú prírodné zákony tak ako fungujú? Prečo je tu vo všetkom systém a poriadok, keď predsa celá príroda a vesmír smerujú k chaosu (zákon entrópie a entalpie, Gibbsova energia a podobné vtipné veci z termodynamiky)? Je vesmír ohraničený? Ak áno, čo ho obklopuje? Prečo sú deti v školskom veku tie najkrutejšie stvorenia? Prečo je jadrom našeho života DNA a jej transkripcia a translácia? Prečo je to tak nesmierne komplikované? Prečo to funguje tak ako má? Kto rozhodne o tom, ktorá bunka zo zygoty (po splynutí spermie a vajíčka a následnom brázdení) sa začne diferencovať na dané zárodočné tkanivo, keď každá z nich má úplne rovnaké šance a pravdepodobnosť?
Na tieto a iné otázky vie dať odpoveď asi len náboženstvo. Som kresťan a som rád, že ním som. Kresťanské učenie obsahuje kopec hlúpostí, ktorým proste neverím, ani keď sa pápež s naším generálnym biskupom Klátikom na hlavu postavia - napr. narodenie z panny Márie, Ježišovo zostúpenie do pekiel, ohnivé jazyky pri zoslaní ducha svätého, celý príbeh o Jóbovi, mnohé veci zo začiatkov Pavlovho učenia (v zhromaždení nech žena mlčí, koniec je už blízko a preto sa nesobášte...), no stále mi zpomedzi množstva iných náboženstiev príde racionálnou úvahou ako "najnormálnejšie" - najviac súhlasí s našim vedeckým poznaním, neodporuje mu, súhlasí s mojimi morálnymi zásadami, je náboženstvom lásky a moja nežná polovička je rovnakého vyznania
A pokiaľ mi je známe, kresťanstvo na rozdiel na príklad od hinduizmu nedáva Bohu nejaký konkrétny výzor - to, že si ho mnohí ľudia predstavia ako deduška na obláčiku je síce fajn, možno je to pravda, no kresťanstvo v tomto necháva voľnú ruku každému veriacemu.
A dosť ma srdí, že nás majú arabi v zuboch, lebo sme v podstate niečo ako ich spojenci - podľa starej zmluvy a islamu, oni sú potomkami znepriateľeného prapraprapredka dnešných židov (teda: ...sú potomkovia toho, čo bol vyhnaný do púšte) a súčasne židia kresťanov a Ježiša tiež nejako extrémne nemilovali (keď si ho pribili na kríž - jeho krv na nás a naše deti...či jak sa to píše v Biblii). A podľa hesla: nepriateľ môjho nepriateľa je môj spojenec - nemali by teraz arabáči spolupracovať s USA a inými "kresťanskými" krajinami na boji voči židovskému extrémizmu?
dobre, tu už fest fantazírujem...no je tu na fóre okurková sezóna, treba niečim rozprúdiť hladinu...
Na tieto a iné otázky vie dať odpoveď asi len náboženstvo. Som kresťan a som rád, že ním som. Kresťanské učenie obsahuje kopec hlúpostí, ktorým proste neverím, ani keď sa pápež s naším generálnym biskupom Klátikom na hlavu postavia - napr. narodenie z panny Márie, Ježišovo zostúpenie do pekiel, ohnivé jazyky pri zoslaní ducha svätého, celý príbeh o Jóbovi, mnohé veci zo začiatkov Pavlovho učenia (v zhromaždení nech žena mlčí, koniec je už blízko a preto sa nesobášte...), no stále mi zpomedzi množstva iných náboženstiev príde racionálnou úvahou ako "najnormálnejšie" - najviac súhlasí s našim vedeckým poznaním, neodporuje mu, súhlasí s mojimi morálnymi zásadami, je náboženstvom lásky a moja nežná polovička je rovnakého vyznania
A dosť ma srdí, že nás majú arabi v zuboch, lebo sme v podstate niečo ako ich spojenci - podľa starej zmluvy a islamu, oni sú potomkami znepriateľeného prapraprapredka dnešných židov (teda: ...sú potomkovia toho, čo bol vyhnaný do púšte) a súčasne židia kresťanov a Ježiša tiež nejako extrémne nemilovali (keď si ho pribili na kríž - jeho krv na nás a naše deti...či jak sa to píše v Biblii). A podľa hesla: nepriateľ môjho nepriateľa je môj spojenec - nemali by teraz arabáči spolupracovať s USA a inými "kresťanskými" krajinami na boji voči židovskému extrémizmu?
Hugjito, ja ale nerozdelujem Bohov na ziadne skupiny, a teda nemam ani akych, kedze ja verim v to, ze Boh je len jeden, a ci sa k nemu modlis, alebo nemodlis, alebo modlis po arabsky, po Slovensky alebo po anglicky, je to stale ten isty Boh...
Luboš v tom prípade v tomto môžeš vidieť istú (aspoň dočasnú, podľa môjho názoru) útechu. Ale treba napísať aj to, či tento abstraktný boh vôbec nejako vníma nás, resp. tie naše obrady a uctievania. Tu treba pochopiť aj to, aké sme my ako planéta Zem nič v porovnaní s ostatkom vesmíru a to ani nehovorím o tom, že už sú aj teórie (ktoré nemusia byť úplne nezmyselné), že náš vesmír je len súčasťou iného, väčšieho vesmíru a tým pádom existuje nejaké multiuniverzum - tu už strácajú zmysel aj tieto kozmologické argumenty.
Inak, som rád za takých "veriacich", ako si ty. Nech sú takí všetci a ja zrieknem svojho "aktívneho ateizmu".
Inak, neviem či sa mi to len zdá, ale tak minimálne rok späť si tu mal ešte mierne iné názory, či nie ? Ak sa nemýlim, tak každopádne posun viac k realite.
Stoporko:
Nemá na to nijaké prostriedky, okrem ničím nepodložených tvrdení a akýchsi "predpotopných" kníh, bez urážky.
Tento tvoj výber toho (z Biblie), čo "mi vyhovuje a čo nie", mi príde taktiež smiešny, neuraz sa. Proste, príde mi to ako taká primitívna hra, kde si vyberám niečo z knihy, kde sú popísané samé nezmysly (nadnesene) a snažím sa to silou mocou napasovať na dnešné poznatky (hlavne vedecké, čo je už samo o sebe rozporom, nech si noví teológiu a moderní vykladači Biblie hovoria čo chcú).
Inak, som rád za takých "veriacich", ako si ty. Nech sú takí všetci a ja zrieknem svojho "aktívneho ateizmu".
Inak, neviem či sa mi to len zdá, ale tak minimálne rok späť si tu mal ešte mierne iné názory, či nie ? Ak sa nemýlim, tak každopádne posun viac k realite.
Stoporko:
No nevie.Na tieto a iné otázky vie dať odpoveď asi len náboženstvo.
Tento tvoj výber toho (z Biblie), čo "mi vyhovuje a čo nie", mi príde taktiež smiešny, neuraz sa. Proste, príde mi to ako taká primitívna hra, kde si vyberám niečo z knihy, kde sú popísané samé nezmysly (nadnesene) a snažím sa to silou mocou napasovať na dnešné poznatky (hlavne vedecké, čo je už samo o sebe rozporom, nech si noví teológiu a moderní vykladači Biblie hovoria čo chcú).
Ano ano, mas pravdu hughito, rok do zadu som sa vyjadroval uplne inac. Je to tym, ze za rok ma zivot naucil vela veci, a prihodil mi do cesty zopar fundamentalistov, ktory ked si vypoculi moj nazor na danu vec, tak ma behom dvoch minut vytriedili a dali mi na javo, ze som 'nechceny' a aj vdaka nim som sa naucil, o com je ta prava viera, a potvrdilo sa mi to co stale hovorim, 'Viera je to co ludi spaja, nabozenstvo to, co ich rozdeluje'
Ale pozor, stale som veriaci, na tejto veci sa nic nezmenilo, verim v Boha, ked 'ho' tak mozem nazvat, a tiez, nechapem preco 'mu' vacsina ludi dava chlapske privlastky, kedze, myslim si, ze Boh ma od osoby daleko.
No a do kostola som nikdy nepotreboval chodit, na to aby som sa pomodlil, ja sa modlim hoc kde, doma, v autobuse, na prechadzke so psom....a nemodlim sa basnicky ktore vymyslela unknown osoba, ale modlim sa svojou cestou...tak ako chcem ja...
Ale pozor, stale som veriaci, na tejto veci sa nic nezmenilo, verim v Boha, ked 'ho' tak mozem nazvat, a tiez, nechapem preco 'mu' vacsina ludi dava chlapske privlastky, kedze, myslim si, ze Boh ma od osoby daleko.
No a do kostola som nikdy nepotreboval chodit, na to aby som sa pomodlil, ja sa modlim hoc kde, doma, v autobuse, na prechadzke so psom....a nemodlim sa basnicky ktore vymyslela unknown osoba, ale modlim sa svojou cestou...tak ako chcem ja...