Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa mLuks »

tehla:
Ateizmus teda v konečnom dôsledku znamena odmietnutie Boha, odmietnutie dobra
odmietnutie Boha - súhlasím, ale odmietnutie dobra??????? To že je človek ateista znamená že nemôže byť dobrý, pomáhať ľuďom, organizovať charity atď. ?? to že človek verí v Boha, to hneď z neho nerobí človeka so svätožiarou.

Dalej napísať že ateista = komunista je hrubé a drzé. Tak isto tým útočíš na neveriacich/ateistov, ako Hughito na vás kresťanov, keď povie že ste duševne chorý (ja nezdieľam jeho názor, ani sa ho nezastávam). Áno, ateizums bol presadzovaný v komunizme, ale teraz tu je demokracia a ja si môžem vybrať či budem veriť alebo nie. Máme slobodu vierovyznaia. Ak zastávam názor že mne Boha k životu netreba, tak jednoducho veriť v nehom nebudem a môžem byť aj kapitalista ako sviňa.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

tehla:
Ty nediskutuješ, ty uražaš opačne nazory, v takom pripade sa divim, že niekto (konkretne Stoporko) ešte vôbec s tebou chce diskutovať.
Kde vás urážam ? Keby som Stoporka či iných nejako urážal, tak tu so mnou asi nikto nebude baviť. Ja som tu len spomenul fakt, že démonománia je v definícii spomenutá ako prejav psychózy a za tým si stojím.
LuksKE, to teda nie som rád, že si okamžite skočil na háčik tehlovej propagandy o tom, ako tu ja urážam a útočím na kresťanov.
Prejavovať svoj názor na presvedčenie iného človeka nie je útočenie, veď keby som nejako primitívne útočil, vyzeralo by to úplne inak.
Bolo tu už x-krat spominane, že najviac vražd v historii ľudstva maju na svedomi ateisti. Väčšina diktatorov sa hlasilo k ateizmu, lebo prikazanie nezabiješ pre nich nič neznamenalo. Ateizmus teda v konečnom dôsledku znamena odmietnutie Boha, odmietnutie dobra...(Btw. všimnite si , že ateizmus sa aj takto utočne presadzuje vylučne v kresťanskej civilizacii, nebolo by na škodu zamyslieť sa nad tym, kto a prečo to robi - ano hovorim o "slobodomurarstve")
Neexistuje žiadna kauzalita medzi osobným ateizmom Stalina či Pol Pota a tým, že sú zodpovední za smrť miliónov ľudí. Nikto nevraždil ľudí za to, že neboli ateisti !!!, taký režim nepoznám. Netvrdím, že neboli perzekúcie, ale to je diametrálna odlišné od teroru, ktorý tu zavádzali kresťania počas stoviek rokov, či teroru, ktoré majú na svedomí iné náboženstvá, napríklad dnes moslimovia ich sväté vojny.

Ateizmus ako taký nebol nikdy inštitucionalizovaný v nejakom obrovskom merítku, nestavali sa ateistické budovy a nevzdával sa hold (resp. sa neuctievali) ateistické symboly.

Toto si musíš tehla uvedomiť, primitívne tu klameš. A to ani nespomínam túto tvoju vetu :arrow:
Ateizmus teda v konečnom dôsledku znamena odmietnutie Boha, odmietnutie dobra
- to je totálna absurdnosť.

Napriek tomuto poznaniu sa akosi rozšíril názor (resp. ho niekto rozširuje), že ateisti sú bezcitní nemorálni ľudia, ktorých možno ako ´neznabohov´ nazývať napr. boľševikmi. Valná väčšina nositeľov Nobelovej ceny za vedecké disciplíny boli a sú ateisti a nemajú s boľševizmom nič spoločné. Valná väčšina členov najprestížnejšej vedeckej inštitúcie National Academy od Science sa hlási k ateizmu a tiež ich ťažko nazvať boľševikmi. Existujú korelácie dokazujúce, že počet ateistov narastá s úrovňou vzdelania a najviac ich je medzi vysokoškolsky vzdelanými ľuďmi. Ateizmus je najrozšírenejší vo vyspelých krajinách Európy, kde nikdy nevládli komunisti ani boľševici.

Naopak, dovolím si tvrdiť, že je to práve náboženstvo, ktoré má s boľševickým prístupom veľa spoločného - je to forma propagandy, indoktrinácie od malička, forma ´vymývania mozgov´. Ak bola pre komunistov neprijateľná nielen verejná kritika, ale aj kritické myslenie ako také, platí to rovnako o prístupe cirkvi ku svojim kritikom. Či už to boli gulagy alebo inkvizícia, vždy to bola forma likvidácie názorových oponentov spoliehajúca sa na udávanie a donášanie ľudí na susedov, označujúc ich za bosorky či disidentov. Obe ideológie udržujú ľudí v strachu či už pred trestom väzením alebo večným zatratením.

Čo sa týka cirkevných rituálov, komunisti len odkukali tie cirkevné. Osobne nevidím žiadny rozdiel medzi prvomájomým sprievodom na oslavu vedúcej úlohy strany a Mariánskou púťou - obe sú ritualizovanou formou skupinového vedomia s cieľom budovať pocit príslušnosti k určite komunite a podriaďovať sa jej autoritám. Rovnako skladanie pionierskych sľubov a modlenie sú iba dve strany jednej mince. Kým za socializmu vyrastali v našich mestách betónové ozruty ÚVKSČ, dnes sú to - často rovnako nevkusné - kostoly. Kým väčšina škôl je v zúfalom stave a peniaze na ich opravu chýbajú, fary a kostoly sú v perfektom stave. Aké sú teda priority cirkvi? Určite nie skromnosť a pokora.

Indoktrinácia detí od malička komunizmom či náboženstvom založenom na slepej viere a nespochybňovaní autorít vedie k výchove ľudí, ktorí budú ako ovečky nasledovať svojich vodcov a pokorne mlčať. V tomto si obe ideológie môžu iba podať ruky - a výsledky vidíme napríklad vo volebných výsledkoch.

A boľševické zmýšľanie, ktoré je vraj typické pre ateistov? Nie je ´boľševické zmýšľanie´ typ myslenia, slepo sa podriaďujúceho dogmám a autoritám, bez vlastného názoru, nezávislosti a kritického zmýšľania? Pre koho je to typické? Naozaj pre ateistov?
Existuje X dôkazov a paranormalnych javov, ktore nevie vysvetliť ani ta tvoja veda, to už nejaky zadubenec nedokaže samozrejme nijak raz prijať, lebo sa to nezhoduje s tym, čo si mysli a čo prečital v par komunistickych portaloch
Škoda, že tých x dôkazov tu nikto nikde nevedel dokázať, hlavne v téme o nadprirodzených javoch. Bola to len zúfalá tragikomédia z "vašich" radov.
To neustále spomínanie komunizmu z tvojej strany je už naozaj úbohé, veľa to svedčí o tvojej inteligencii a schopnosti diskutovať.
Sa takto charakterizuje? Opiš to „sa“, lebo ja som o tom ešte nepočul. Predpokladam, že to povedal nejaky ujo „vedec“, ktoremu si uveril lol
Nájdi si definíciu slova démonománia či démonológia.

Ja čerpám z vedeckého psychologického slovníka, ale pridám aj iný zdroj:

Kód: Vybrať všetko

Démoni

Ve starověku se slovem démon označovali bozi nebo vše nadpřirozené. Později se termín používal jenom pro zlé bytosti, nižší bohy nebo duchy, čerty, čarodějnice. Démoni se vyskytovali často ve skupinách, žili jen ve dne nebo zase v noci a obývali jen některé, vyhlášené oblasti. Mohli se také do člověka vtělit např. v podobě různých zvířat. Lidem škodili, ubližovali nebo jim přinášeli nemoci a neštěstí. Proti nim bylo třeba se chránit např. nošením amuletů, pojídáním nebo pálením některých bylin, zaklínáním, ohněm, vodou nebo pomocí speciálních rituálů nebo magických symbolů (např. pentagram). Duševní choroby byly někdy vysvětlovány tím, že byl nemocný napaden, posedlý ďáblem nebo jiným démonem. Tato představa byla ve středověku široce akceptována včetně katolické církve, která používala speciální metody k vymítání ďábla (exorcismus).

Hodnocení: Jde o termín patřící do mýtologie a do světa paranormálního. Ve středověku však víra v démony byla a v některých necivilizovaných zemích stále je rozšířena a „posedlým“, ve skutečnosti duševně chorým osobám se místo řádné lékařské péče dostává vyloučení ze společnosti nebo se jejich psychická choroba ještě zhorší při násilném vymítání. 
:arrow: http://www.sysifos.cz/index.php?id=slov ... o=D%E9moni

Rád by som tu napadol tvrdenie, že bez Boha by nebolo nutné žiadnej morálky a teda by sme sa tu správali ako zvieratá.

Ak nieto Boha, prečo byť dobrý?

Takto položená znie táto otázka extrémne podlo. Ak mi ju takto položí religiózna osoba (mnohí to robia), okamžite cítim pokušenie vysloviť túto výzvu: „Chcete mi naozaj povedať, že jediný dôvod, prečo sa pokúšate byť dobrý, je snaha získať od Boha pochvalu a odmenu, respektíve vyhnúť sa jeho nesúhlasu a trestu? Veď to nie je morálnosť, to je líškanie, oportunizmus, hľadanie veľkej pozorovacej kamery v oblakoch alebo odpočúvacieho zariadenia vo vašej hlave, sledujúcich každý váš pohyb, aj vašu najtajnejšiu myšlienku." Ako povedal Einstein, „Ak sú ľudia dobrí len pretože sa boja trestu, alebo čakajú odmenu, potom sme teda biedny hlúčok."

Michael Shermer nazýva tento postoj v knihe Veda o dobre a zle (The Science of Good and Evil) blokádou diskusie. Ak vravíte, že keby nebolo Boha, „drancovali by ste, znásilňovali a vraždili", prezradzujete sa ako nemorálna osoba, „okolo ktorej je dobre urobiť veľký oblúk". Ak na druhej strane pripustíte, že by ste boli dobrou osobou aj bez božieho dozoru, osudne ste podkopali svoje tvrdenie, že potrebujeme Boha, aby sme boli dobrí. Mám podozrenie, že veľký počet religióznych ľudí si myslí, že náboženstvo ich motivuje byť dobrými - najmä ak patria k jednému z tých náboženstiev, ktoré systematicky využívajú pocity osobnej viny.
celý článok :arrow: http://pietruchova.blog.sme.sk/c/189709 ... kap62.html
mLuks
Addict
Addict

Hughito:
ja som mu na nič neskočil, použil som to len preto, lebo tehla o tebe prehlasuje že ich urážaš, ale na druhú stranu on urobil to isté keď neveriacich označil za zlých a komunistov. A nesúhlasím s tebou preto, lebo povedať o niekom že je chorý resp. psychicky narušený za to, že verí na imaginárne veci (ako Boh, duchovia, demoni) je trošku pritiahnuté za vlasy. Tieto veci sa v dnešnej spoločnosti považujú za normálne a preto to nemôžeš brať hneď za psychickú vadu.
hughito
Redeemer
Redeemer

LuksKE:
Videl si démona ? Kde ? Akého ? Aký máš na to dôkaz okrem toho, že ty si myslíš, že si ho videl ?

Na toto existuje aj termín (teda skôr diagnóza), ak sa nemýlim, tak je to termín démonománia a je to vlastne psychóza. Určite vieš, čo to psychóza je, ak nie, tak predkladám rýchlu poučku z wikipedie:...
Toto som napísal Stoporkovi. O nikom som netvrdil, že je psychicky chorý za to, že verí v Boha. Ani o Stoporkovi si nedovolím niečo také napísať za to, že videl démona. Za prvé ho nepoznám osobne a za druhé neviem, čo presne zažil, lebo sa o to nechce podeliť.

Len som tu napísal to, ako sa tieto javy definujú a s čím sú spájané (teda, tá psychóza). Samozrejme, tehla z toho hneď spravil svoju verziu, kde tvrdí, že som egoistický, drzý a urážam kresťanov.
Tieto veci sa v dnešnej spoločnosti považujú za normálne a preto to nemôžeš brať hneď za psychickú vadu.
A prečo sú potom psychiatrické ústavy plné ľudí, ktorí vieru v tieto veci vezmú troška vážnejšie ?
Akože, to sa tak zvykne hovoriť, že "verím na duchov, myslím si, že niečo také existuje". To je tá jedna strana. Ak však niekto napr. začne byť "aktívne" vídavať duchov, čo ho napríklad prenasledujú, tak čo si o ňom každý pomyslí (a aj tí, čo veria) ? No to, že je to blázon a patrí do blázinca, kde aj skončí (a to neplatí len na duchov, ale aj napr. na fanatickú vieru v Boha, aj kvôli nej sú ľudia v psychiatrickej liečebni).
mLuks
Addict
Addict

OK. mal som tam napísať že do istej miery sa považujú za normálne a to čo prekročí mieru je v ústave :)
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Hughito, takychto vedcov,ktori pišu taketo članky je cela kopa. A čo teraz? Vehementne obviňuješ kresťanov, že su ovce, ale ty počuvaš vedcov, raz hovoria to, potom zase ono a človek, čo sa podľa nich riadi už nevie, čo je pravda a čo nie je. A ver mi, že ani tie portály, ktoré čitaš nie su nezavisle a maju svoj učel. Kým v komunizme bol ateizmus nasilym presadzovany a kňazi a rehoľníci prenasledovaní, v kapitalizme sa deje ten isty proces, ale prostredníctvom vymývania mozgov. Prečo by to niekto robil? No jedine ten, kto nenavidi kresťanstvo, alebo sa z nejakeho dôvodu potrebuje zbaviť cirkvi...

Inak ja som už davnejšie prišiel na to, že baviť sa o nadprirodzenych veciach s tebou alebo s Lukske, nema zmysel, ty si prisne materialisticky človek, nepripušťaš existenciu nadprirodzena, duchovna, ani ničoho čo sa vymyká tvojmu rozumovému chápaniu (a toho je veľa, ver mi). Čo sa tyka duchov, poznam veľa ľudi, ktory mali svoje zažitky a mal som nejake aj ja. Nematerialna sfera je proste fakt. Už len prenos myšlienky, alebo pocity su nematerialne, tvoje rozmyšľanie je dosť primitivne, ked sa pohybuješ len v sfere, ktoru je „vidno“ alebo sa „da ohmatať“. Keď ti poviem, že sa dá duchovne spojiť s Bohom a vnimať jeho pritomnosť, zase neuveriš, lebo ty jeho pritomnosť nevnímaš.
Mňa osobne taka materialisticka debata pravdupovediac ani vôbec nebaví. Ja mám rád tajomno, duchovný život, záhady atd., ked tomu neveriš, tak si proste never, ale utočne presviedčať inych, že to je nezmysel a obviňovať ich z psychickej poruchy, to je už priliš,nemysliš? Niekoho tieto veci zaujimaju. Ja napriklad by som si tu chcel podiskutovať s podobne založenymi ľudmi, bez toho aby tu neustale do toho niekto 10 krat za deň skakal a obvinoval diskutujucich z duševnej poruchy.

LuksKe :
kapitalizmus je ku kresťanstvu rovnako útočný ako bol komunizmus, len použiva sofistikovanejšie metódy, možno preto, že oba tieto režimy boli inštalované tou istou skupinou ľudi...P.s. o tych portaloch (ateizmus, humanizmus, prometeus atd) sme sa tu bavili už predtym – v teme politika, kto ich podporuje a financuje

...Hughito, ty tu neustale vyťahuješ peklo, prečo to robiš, keď tomu vôbec neveriš? Malo by ti to byť ľahostajné, nie? Predsa ľudia, ktori tomu naozaj neveria sa o to ani vôbec nezaujimaju...Načo toľko kecov okolo toho, čo „neexistuje“?

K tomu ateizmu, to už musia oni vedieť, či su dobri alebo zli a ake hodnoty zastavaju...Sudiť bude Boh

P.s. verte si v čo chcete, môžete sa o tom aj navzajom rozpravať, ale prečo mate potrebu o tom neustale presviedčať ostatnych? ...a dokonca, z tych, ktori veria v Boha robiť blbcov, ovce tmárov a ja neviem čo ešte všetko? Je to predsa každeho osobna vec, ako sa rozhodne a myslim, že niet lepšieho rozhodnutia, ako rozhodnuť sa pre Pána Boha...
hughito
Redeemer
Redeemer

tehla vedz, že moja "viera" vo vedcov je iná, ako viera moslima či hinduistu k svojmu bohovi. Ja to neberiem fundamentálne a nevyhlasujem nikoho za svätého ani najdokonalejšieho.
Ak však mám teda niečomu veriť, tak budem veriť prácam a tvorbe vedcov, resp. nejakému výsledku-poznatku, ktorý bol viacerými vedcami nezávisle overený a uznaný.
Veda si navyše dokáže uznať svoje omyly a napraviť chyby, čo sa v podstate deje neustále a je to neustály proces, ktorý smeruje k väčšiemu poznaniu. Nevidím v tom žiadny rozpor, ak dnes poviem, že jav x je fakt, lebo to tvrdia vedci, ale za 20 rokov sa zistí, že ten jav x sme chápali zle, lebo to je takto a "poučka" sa vylepší. Nevidím v tom problém. Tak to vo vede funguje.

Máš pravdu, kapitalizmus (ale lepší pojem je kapitalistický realizmus) má v záujme vyčistiť čo najviac mozgov, v tom sa zhodneme, ale prosím ťa, mňa s tým nespájaj. :wink:
Prečo by to niekto robil? No jedine ten, kto nenavidi kresťanstvo, alebo sa z nejakého dôvodu potrebuje zbaviť cirkvi...
To si už nemyslím, aj keď kresťanstvo v podstate môže byť videné akože ako nepriateľ, lebo som toho názoru, že si taktiež uzurpuje právo vyčistiť čo najviac mozgov a tým pádom prijať najviac takých ľudí do svojich radov čím prosperuje. Cirkev je takisto len mašinéria na peniaze, ale hlavne na MOC, čo je ten najvyšší cieľ všetkých týchto "skupín" - či predstaviteľov náboženstiev, kapitalizmu či komunizmu. Ide o moc a schopnosť ovládať masy.

Ako môžeš veriť v duchovno (tým myslím hlavne teda tých duchov a nadprirodzené sily), keď som sám také nič nezažil a navyše mi nikto zatiaľ nedokázal dokázať nijakým spôsobom, že tieto veci sa dejú?
Navyše, nie je to ani v učebniach aj napriek tomu, za aký "fakt" to považuješ ty. (uznávam, trochu argument "mimo mísu", ale nevadí :) ).

V podstate aj mám rad to tajomno, záhady a tak. Svojím spôsobom ma to fascinuje a zaujíma, ale neverím na to. Mám to rád, len tak do filmu či na atmosféru. :wink:

Vysvetli mi, na základe akého faktoru sa potom tieto duchovné zážitky stávajú ? Prečo sa stávajú ľuďom, ktorí k nim v podstate nemajú apriori negatívny postoj. Prečo sa to nestane mne (teda aspoň zatiaľ, ak sa také niečo stane, tak to sem rád napíšem, ale som si istý, že sa toho nedočkáme). Mne sa to nestane preto, lebo ja na to neverím, je to jednoduché.

tehla, ja by som tu takisto rád debatoval bez tých zbytočných osobných intervencií, ver mi, ani mňa to nebaví riešiť (a hlavne takto, cez blbé fórum), ale všimni si, že dokedy si sa sem nezapojil ty, tak som s nikým nemal problém.
Ak prídeš ty so svojím štýlom písania a debatovania (a že kto potom útočí a uráža), tak sa to už rozbehne, lebo ver, ja si to nenechám. :wink:

Ja by som navrhol sa oprostiť od tejto osobnej sféry, aj keď to je niekedy možno ťažké a teda hlavne pre vás, lebo tu riešime "pálčivé" otázky, ktoré sa priamo dotýkajú vášho svätého svetonázoru.
Ja tu na fóre napríklad verejne vystupujem ako anarchista aj napriek tomu, že 95 % populácie tu na fóre si pod týmto slovom predstaví len negatívne veci a dávajú mi to aj pekne zožrať. Nikoho však za to nenapádam a neurážam, ani tu neplačem, ako je mi "ubližované", lebo ja si viem svoje presvedčenie vždy obhájiť a ustáť.
haha11
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa haha11 »

Hughito: Psychiatrické zariadenia sú plné kvôli modernej dobe v ktorej žijeme, človek hľadá únik z hektického života. Boh, anjel nie je príčinou choroby.

// Toto si napísal ty:
A prečo sú potom psychiatrické ústavy plné ľudí, ktorí vieru v tieto veci vezmú troška vážnejšie ?
Akože, to sa tak zvykne hovoriť, že "verím na duchov, myslím si, že niečo také existuje". To je tá jedna strana. Ak však niekto napr. začne byť "aktívne" vídavať duchov, čo ho napríklad prenasledujú, tak čo si o ňom každý pomyslí (a aj tí, čo veria) ? No to, že je to blázon a patrí do blázinca, kde aj skončí (a to neplatí len na duchov, ale aj napr. na fanatickú vieru v Boha, aj kvôli nej sú ľudia v psychiatrickej liečebni).
hughito
Redeemer
Redeemer

No, neviem čo si tým chcel povedať, ale nevadí. :wink:
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

hughito: haha tým chcel naznačiť, že dôvod pobytu masy ľudí medzi polstrovanými stenami nie je prioritne videnie duchov, komunikácia s Bohom.... ale dnešná brutálne uponáhľaná doba.

Prečo si ty nevidel démona, anjela...? Neviem, no buď rád. Nie je to nič, čo by si chcel zažiť viac krát. (a to som sa zaoberal exorcizmom a svoju vieru v Boha považujem za pomerne silnú)

Tvoja viera vo vedu je iná ako náboženská viera. Fajn, súhlasím. No prečo tak vehementne odmietaš myšlienku toho, že by niekto mohol počúvať vedu aj náboženstvo? Znova opakujem - dnešná moderná veda prišla k takým záverom a objavom, že buď je všetko dielom náhody (moderná evolučná teória) alebo niečoho inteligentného (základná otázka ktorá sa pri učení vedeckých faktov začne vynárať v hlave je: "Prečo je to všetko tak nádherne usporiadané - biochémia, prečo veci fungujú tak ako fungujú - fyzika...")

teraz idem asi do nedele preč mimo internetu, takže sa nebudem môcť zúčastňovať diskusie
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko:
haha tým chcel naznačiť, že dôvod pobytu masy ľudí medzi polstrovanými stenami nie je prioritne videnie duchov, komunikácia s Bohom.... ale dnešná brutálne uponáhľaná doba.
Heh, veď ja som nikde nepísal, že je to prioritne. :) A ani si nemyslím, že za to môže dnešná podoba.
a to som sa zaoberal exorcizmom a svoju vieru v Boha považujem za pomerne silnú
Ty sa tým zaoberáš, ty si o tom 100% presvedčený, pohybuješ sa v podobnom okruhu ľudí :arrow: zjednodušene povedané "to" vidíš.
Ja anjela ani ducha ani démona nikdy vidieť nebudem, lebo ja som presvedčený o tom, že takéto javy neexistujú a môj mozog mi nič také nevyprojektuje. :wink:
Ja absolútne chápem to, že ty si toho démona videl, lebo naše zmysly sú tak strašne omylné a ovplyvniteľné psychikou a našim zmýšľaním :arrow: týmto si ja vysvetľujem všetky tieto javy. Jednoducho, celý náš svet sa odohráva v mozgu, vaši bohovia sú v mozgu, vaši duchovia sú v mozgu.
Mozog je úžasná vec. :wink:

Evolúciu tu nechcem rozoberať ale myslím si, že tú náhodu moc vyzdvihuješ, nie je to až taká pravda.
tehla

Hughito – teba maju presne tam, kde ťa mať chceli. Myslim, že ty si produktom presne dnešnej doby, čo sa tyka väčšiny tvojich nazorov, dalšia vec, diskusia s tebou je ako hrach hadzať na stenu, ty nechceš pochopiť nič, čo sa vymyka tvojej predstave o materializme, to už je potom nejake vysvetľovanie zbytočne

P.s. ja som tu neprišiel „vyplakávať“, ale zastať sa Stoporka, ktoremu si riadne nakladal s psychickymi poruchami, potrebou liečenia a podobnymi nezmyslami
hughito napísal:Ja si ich viem obhajiť
Lepši vtip som už dlho nepočul
hughito
Redeemer
Redeemer

Hughito – teba maju presne tam, kde ťa mať chceli. Myslim, že ty si produktom presne dnešnej doby, čo sa tyka väčšiny tvojich nazorov
:lol: Áno, som produkt doby lebo nie som proti Židom a nie som nacionalista a kresťan. :wink:
ja som tu neprišiel „vyplakávať“, ale zastať sa Stoporka, ktoremu si riadne nakladal s psychickymi poruchami, potrebou liečenia a podobnymi nezmyslami
Ty si vyplakával aj inokedy. A myslím si, že Stoporko naozaj tvoju "pomoc" nepotrebuje.
Lepši vtip som už dlho nepočul
Škoda, že ani tie moje vtipy nedokážeš vyvracať.

Sledujte: :arrow: http://www.youtube.com/watch?v=1etVFaFaYA8
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

Áno, som produkt doby lebo nie som proti Židom a nie som nacionalista a kresťan.
Ani nie, skor preto ze veris vo volnomyslienkarstvo a v rovnost ludi, veris ideam ktore su z prirodneho hladiska nerealizovatelne, si idealista.

Ale radsej to nechajme tak lebo zase dojde volaky goten a to tu cele premaze :roll:
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Kokos Kali, a ze ja som hlupy a neinteligentny...ja uz nemam slov, take blaboly ake tu davas ty je uz hardcore. Celkom zarazajuce, ze vedenie s tym nic nerobi. (88!) :roll:
tehla

Ale ale luboš, kde zostala ta tvoja anarchia?

Možeš objasniť, čo konkretne je na tej vete "hardcore"?
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Keby si si vsimal a cital kaliho prispevky po celom fore, nie len v tejto teme tak by si pochopil...
Filein
Medium Expert
Medium Expert

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa Filein »

---
hughito
Redeemer
Redeemer

Pekný príspevok, naozaj pekný.

Ak som pochopil, tak svojím spôsobom si deista, lebo ťa zjavne presvedčili Akvinského argumenty.

K tým Akvinského dôkazom si pomôžem Dawkinsom, veď, keď to už raz napísané je...

1. Nehybný hýbateľ.  Nič sa nepohne bez prvotného hýbateľa. To vedie k regresu, z ktorého jediným východiskom je Boh. Niečo muselo spôsobiť prvý pohyb a toto niečo nazývame Bohom.

2. Nezapríčinená príčina. Nič nemôže byť zapríčinené samo sebou. Každý účinok má prvotnú príčinu a opäť sme pri regrese. Ten sa dá ukončiť len prvou príčinou, ktorú nazývame Bohom.

3. Kozmologický argument. Musel byť čas, keď neexistovali fyzické veci. Keďže však fyzické veci teraz existujú, muselo existovať niečo nefyzické, čo by im dalo existenciu. Toto niečo nazývame Bohom.

Všetky tieto tri argumenty sa zakladajú na myšlienke regresu a vyvolávajú potrebu existencie Boha, aby ho ukončil. Vyslovujú úplne nezaručený predpoklad, že Boh je voči regresu imúnny. Aj keď pripustíme pochybný luxus terminátora (zakončovateľa) pre nekonečný regres a dáme mu aj meno, len pretože nejaké potrebujeme, niet oprávnenia vystrojiť ho vlastnosťami, normálne pripisovanými Bohu: všemohúcnosť, vševedúcnosť, dobrota a kreativita pre dizajn, ani nehovoriac o takých ľudských atribútoch, ako je vyslyšanie modlitby, odpustenie hriechov a čítanie najvnútornejších myšlienok. Oprávnená je poznámka, že logici si všimli, že vševedúcnosť a všemocnosť sa navzájom vylučujú. Ak je Boh vševediaci, musí vedieť, že vďaka svojej všemohúcnosti zakročí a občas zmení nariadený beh vecí. To však znamená, že nemôže zmeniť svoj názor na svoj zákrok – nie je teda všemohúci. Karen Ovensová zachytila tento žartovný malý paradox veršom:

Môže vševediaci Boh,
ktorý pozná budúcnosť,
pozbierať svoju všemohúcnosť,
aby zmenil svoju budúcu mienku?

Vráťme sa však k nekonečnému regresu a márnosti privolávania Boha, aby ho ukončil; užitočnejšie bude oprieť sa, povedzme, o „singularitu veľkého tresku“ alebo inú fyzikálnu koncepciu, čo aj dosiaľ neznámu. Nazývať ju Bohom je v najlepšom prípade neužitočné a v najhoršom prípade zhubne zavádzajúce. “Nezmyselný recept na rozdrobené rezne” Edwarda Leara nám radí „obstarať si hovädzie mäso, rozrezať ho na čo možno najmenšie kúsky a potom ich rezať na ešte menšie, povedzme osem až deväť ráz“. Niektoré regresy dosiahnu takto prirodzeného terminátora. Vedci položili otázku, čo sa stane, ak rozsekáte, povedzme zlato, na najmenšie možné kúsky. Prečo by ste ich nemohli ešte raz rozpoltiť a urobiť ešte menší kúsok zlata? Vieme, že regres sa v tomto prípade rozhodne končí atómom. Najmenší možný kúsok zlata je atómové jadro, skladajúce sa presne zo sedemdesiatdeväť protónov, o niečo viac neutrónov a okolo nich kŕdeľ sedemdesiatdeväť elektrónov. Ak by ste zlato „krájali“ ďalej, ako je úroveň jednotlivého atómu, čokoľvek dostanete, nebude to už zlato. Atóm predstavuje prirodzeného terminátora pre regres typu rozdrobených rezňov. Nijako nie je jasné, žeby Boh mal predstavovať prirodzeného terminátora pre regresy Tomáša Akvinského. Ako uvidíme neskoršie, aj to je mierne vyjadrené. Ale poďme ďalej v Akvinského zozname.
Filein
Medium Expert
Medium Expert

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa Filein »

---
Napísať odpoveď