Odstranenie particie - poskodeny GRUB

Všetko ohľadom Linuxu...
L.E.n
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Odstranenie particie - poskodeny GRUB

Príspevok od používateľa L.E.n »

Zdravim. Napadlo ma, ze vyskusam Linux Mint. Nainstalovane som mal systemy Ubuntu, Windows XP a Kubuntu.
Kubuntu som prave nechcel, preto som cez GParted v Ubuntu odstranil particiu, kde bolo Kubuntu nainstalovane [len ext particiu] a rozsiril ntfs particiu. Po reboote ma vsak nechcelo hodit do GRUBu a vypisuje error Unknown Filesystem.
Teraz musim bezat na LiveCD Mintu, takze by sa mi velmi hodila pomoc, ako tento problem opravit, pripadne ci ho je mozne opravit [pretoze som mal na disku pre mna cenne data].
Dakujem.

P.S. - Do prilohy prikladam obrazok ako vyzera moj disk v nejakej Xfce disk utilite, snad to pomoze.
Prílohy
Screenshot.png
ramaya
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Odstranenie particie - poskodeny GRUB

Príspevok od používateľa ramaya »

Skús to so Super Grub Disk
http://www.root.cz/zpravicky/nova-verze ... sk-0-9795/

Ja som skúšal rôzne distribúcie Linuxu a nikdy sa mi nepodarilo rozchodiť dva linuxi na jednom HDD.
Linuxi sa medzi sebou neznesú :(
Priateľské a tolerantné sú len k Windowsu :D

Skúšal som sa pýtať aj po fórach ako dať dva linuxi vedľa seba + ešte windows , ale odpoveď žiadna. Asi to nebude jednoduché ...
L.E.n
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

ramaya napísal:Skús to so Super Grub Disk
http://www.root.cz/zpravicky/nova-verze ... sk-0-9795/

Ja som skúšal rôzne distribúcie Linuxu a nikdy sa mi nepodarilo rozchodiť dva linuxi na jednom HDD.
Linuxi sa medzi sebou neznesú :(
Priateľské a tolerantné sú len k Windowsu :D

Skúšal som sa pýtať aj po fórach ako dať dva linuxi vedľa seba + ešte windows , ale odpoveď žiadna. Asi to nebude jednoduché ...
Sorry ale... asi nevies o com :)
Mozem mat na HDD aj desat linuxov a bude to v poho, doteraz som mal Kubuntu a Ubuntu naraz, takze no problem.
Problem nastal vtedy, ked som Kubuntu odstranoval. Okrem toho je problem s Grubom.

Inak ten Super Grub disk vyzera fajn, ale najskor skusim nieco ine..
ramaya
Guru wannabe
Guru wannabe

Ja som opísal len vlastné skúsenosti s mojimi pokusmi.

Konkrétne som tam chcel mať Linux Mint a Kanotix spolu s Windows. Buď nastal pri rôznych distribúciách takýto problém ako popisuješ , že mi nič nechcelo nabootovať a vyhadzovalo chybu alebo nabehla obrazovka len s tým posledne inštalovaným Linuxom a ten predchádzajúci ako keby zmizol.

Asi je problém v rôznych verziách GRUB loaderov , ktoré tie Linuxi používajú.

Poraď ako to rozbehať ak vieš. K+ :wink:
Kde robím chybu ?

Konkrétne by som potreboval túto kombináciu:
1. Kanotix 2007 Thorhammer RC7
2. Linux Mint 9 Isadora GNOME
3. Windows XP
4. Windows 7
L.E.n
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

ramaya napísal:Ja som opísal len vlastné skúsenosti s mojimi pokusmi.

Konkrétne som tam chcel mať Linux Mint a Kanotix spolu s Windows. Buď nastal pri rôznych distribúciách takýto problém ako popisuješ , že mi nič nechcelo nabootovať a vyhadzovalo chybu alebo nabehla obrazovka len s tým posledne inštalovaným Linuxom a ten predchádzajúci ako keby zmizol.

Asi je problém v rôznych verziách GRUB loaderov , ktoré tie Linuxi používajú.

Poraď ako to rozbehať ak vieš. K+ :wink:
Kde robím chybu ?

Konkrétne by som potreboval túto kombináciu:
1. Kanotix 2007 Thorhammer RC7
2. Linux Mint 9 Isadora GNOME
3. Windows XP
4. Windows 7
Kanotix ani len nepoznam, ale neviem ako chces rozbehat Win7 s XPckom a tym ostatnymi... no neviem neviem... Teraz mam problem ja, takze nemam cas premyslat nad niecim takym :D Chod na forum.ubuntu.cz a spytaj sa, ci je to mozne.
ramaya
Guru wannabe
Guru wannabe

Ináč rozdiel medzi Kubuntu a Ubuntu nevidím žiadny okrem grafického prostredia.
Možno preto ti to funguje , že sú v podstate rovnaké. Napr. obidve verzie 9.04
L.E.n
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

ramaya napísal:Ináč rozdiel medzi Kubuntu a Ubuntu nevidím žiadny okrem grafického prostredia.
Možno preto ti to funguje , že sú v podstate rovnaké. Napr. obidve verzie 9.04
Hej, možno určite nie.
Linuxy sa možno bijú, ale nie je žiadny problém nainštalovať spolu Ubuntu, Windows a Fedoru alebo čo. Len treba byť šikovný.
Svoj problém som vyriešil, tak som trošku pogooglil a našiel som aké-také riešenie na tvoj problém.

Win7 a WinXP snáď vieš ako nainštalovať.
Podľa tohoto nainštaluj Mint priamo do Win7čky.
A to ďalšie som nikdy nemal / nikdy o tom nepočul, takže to buď nainštaluj vedľa tie ostatné systémy a dúfaj, že ti to pôjde, alebo to jednoducho vynechaj,
Jancuk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jancuk »

Ja len toľko že najprv sa inštaluje aký kolvek win a až na posledný krok sa inštaluje Linux , číže vždy posledný by mal isť Linux aby vytvoril zavádzač , ja mam takú otázku keď už píšete o tých partíciách :) , mam na HDD win XP a ubuntu , a keďže ma už prešlo Ubuntu tak by som chcel inú verziu Linuxu , zaujíma ma že čí keď odstránim cez partition magic ubuntu partície tie jeho ext 4, swap ... tak čí môžem potom nainštalovať iné distro , ale s tým že mi ho grub spozná a budem tam mat aj ten Win XP recovery číže ako mam teraz .
L.E.n
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Jancuk napísal:Ja len toľko že najprv sa inštaluje aký kolvek win a až na posledný krok sa inštaluje Linux , číže vždy posledný by mal isť Linux aby vytvoril zavádzač , ja mam takú otázku keď už píšete o tých partíciách :) , mam na HDD win XP a ubuntu , a keďže ma už prešlo Ubuntu tak by som chcel inú verziu Linuxu , zaujíma ma že čí keď odstránim cez partition magic ubuntu partície tie jeho ext 4, swap ... tak čí môžem potom nainštalovať iné distro , ale s tým že mi ho grub spozná a budem tam mat aj ten Win XP recovery číže ako mam teraz .
No presne to som robil teraz :D
Odstránil som, resp. naformátoval som partíciu s Ubuntu (swapy som nechal) a na jeho miesto prišiel Mint. S Mintom aj nová verzia Grubu.
Windows sa loaduje správne, recovery/safe mode fungujú.
(jediný problém je, že keď si spustím Linux, dám reštart a vyberiem Windows, v polovici loadingu sa zastaví a musím vypnúť natvrdo, na druhý krát to už ide, neviem čím to je, možno SATA verziou Win XP...)
Napísať odpoveď