zapojenie lustra
zapojenie lustra
Ahojte, kupil som si novy luster, resp. lampu pod strop a potreboval by som ju zapojit. Je nutne to riesit cez elektrikara alebo staci aj urobsi sam?
Re: zapojenie lustra
kľudne to urob sám. Len nezabudni vypnúť prúd na hlavnom spínači.
Pinco preco mu davas take rady?
Nechaj ho kludne zapnuty a ani luster nepotrebujes
krasne budes svetielkovať
Joke
Samozrejme vypni prud:)
Nechaj ho kludne zapnuty a ani luster nepotrebujes
Joke
Samozrejme vypni prud:)
-
tallself
Light Expert
- Kontaktovať používateľa:
Len si nedaj fazu na kostru ak to je kovove

do tychto veci som tiez amater, nafot a povedia ti ktory kabel kam... riesim to so znamym podobne 
http://www.els.webzdarma.cz/pez.html hladaj svietidla 
-
kukiak
Addict
Vie mi niekto poradit ako toto svietilo zapojim na klasicky euro kabel do zasuky? Je to klasicka neonka
Kvalitnejšie nafotené štitky a zapojenie, typ svietidla by pomohlo. V obyčajnom kábli máš tri vodiče čierny(prípadne hnedý), modrý a žltozelený, takže zapojenie je zrejmé. Na štítkoch pri svorkovniciach máš zapojenie, z tej nekvalitnej foto to nevidno presne, modrý a žltozelený je jasný, otázna je fáza lebo pri čiernej, hnedej aj červenej tam vidím L1, alebo je tam L1 L2 a L3? Každopádne pracuješ so sieťovým napätím 230V, ktoré je potencionálne životu nebezpečné, prosím, ak nemáš skúsenosti nerob to sám bez dozoru skúseného.
Aky kabel ti ide zo steny? Troj, ci pat zilovy?
-
kukiak
Addict
Takto.. su to dve neonky. Je to na prisvetlenie chilli. Zapojil som to len na klasicky dvojzilak euro kabel. Hnedy a modry. Svetlo svieti.. co hrozi ak nie je zapojeny zltozeleny, tj.zem ?
Že ak sa pri poruche dotkneš kovovej časti lampy tak si môžeš zatancovať, v lepšom prípade ty, v horšom niekto iný.
iba smrt.kukiak napísal:Takto.. su to dve neonky. Je to na prisvetlenie chilli. Zapojil som to len na klasicky dvojzilak euro kabel. Hnedy a modry. Svetlo svieti.. co hrozi ak nie je zapojeny zltozeleny, tj.zem ?
aj nemas zem v stene, tak ten kabel zapoj aspon do nulaku.

kukiak napísal:Je to na prisvetlenie chilli.
Si radšej zisti čo je nulák 
ja netvrdim ze som odbornik na elektrinu, ale v nasom starom byte su vsetky zastrcky len dvojzilove. fazu a nulak. ked som zapajal zastrcky, tak som mal na vyber bud zem nezapojit vobec alebo aspon na nulak, co je podla teba lepsie?
Pozri, vyzerá to tak, že sám kukiak veľmi nevie o čo ide a keď dostane radu "zapoj ten kabel aspon do nulaku" kto vie čo si pod tým predstaví
On urobil chybu, že lampu zapojil dvojžilovým káblom, mal použiť trojžilový s otvorom na kolík v zástrčke. Ty máš starý byt s TNC sústavou a výraz nulák označuje v tvojom prípade PEN - kombinovaný ochranný a neutrálny vodič - žltozelený vodič pripojíš na kolík zásuvky a následne na pravú dierku, to je správne. Celkovo nulák je zmätočný výraz, ktorý neznalého len popletie, niekto si to tu prečíta, zle to zapojí a môže to schytať.
ako som pisal, nie som ziadny elektrikar, ani tie nazvy nemam v hlave, dal som do googlu farby elektrickych kablov a jeden z prvych odkazov pisal faza a nulak.