vysoka skola - informatika

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Paul93
Amateur
Amateur

vysoka skola - informatika

Príspevok od používateľa Paul93 »

caute, takze mam jeden problem, neviem kam mam ist na vysoku skolu. Prave chodim na gymnazium, v septembri budem tretiak, no pomaly si uz hladam tu nejaku vysoku skolu, lenze mna skoro nic nebavi, a ja furt cely den travim za pc, cize som sa rozhodol, ze by som siel na informatiku, lenze zase neviem, ktoru skolu si mam vybrat.
Horsie je to, ze vlastne ani neviem ci ma programovanie bude bavit, zatial v skole sme preberali len Pascal a to len tie uplne zaklady pascalu, a viac zatial nic, skusal som aj grafiku, lenze s tym je strasne strasne vela prace, rozmyslal som nad FIIT BA a nad aplikovanou informatkou v nitre, lenze neviem sa rozhodnut, uz som cital vela diskusnych clankov a viacej vraveli zleho na FIIT ako dobreho, a ta nitra sa mi velmi nepozdava.
a matiku ovladam dobre, tak si myslim ze sa hodim na tento smer. a chcel by som vediet ako programy funguju ako funguje pc, preto chcem ist na informatiku.

Takze skuste mi troska poradit, prosim vas, ktory titul je lepsi pre informatika? Mgr.? alebo Ing.? Ake to vlastne je na FIIT?? ja neviem ci to zvladnem, lebo vlastne nemam skoro ziadne skusenosti s programovanim.
Z ktorej skoly sa najskor zamestnam? Teda ktora je kvalitnejsia?

vopred dakujem za pomoc a za vas cas
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: vysoka skola - informatika

Príspevok od používateľa Pilifo »

Kvalitnejšie je určite FIIT STU ako UKF v Nitre. No pokiaľ ťa nebaví absolútne vôbec programovanie, tak nechoď na STU. UKF je v tomto smere oveľa menej náročnejšia, tá sa myslím zvládnuť dá, aj keď nie si žiadny hardcore programátor. Existujú tiež aj viac teoreticky zamerané informatické fakulty (hlavne na matiku), napr. MATFYZ na UK - je tam myslím viac odborov.

Ak si teda rozhodnutý pre informatiku, tak by som na tvojom mieste volil asi medz tou UKF a UK. Ďalšou možnosťou je ísť ešte na nejakú elektrotechnickú fakultu so zameraním skôr na hardware ako software. To je už na tebe...

No a titul Ing. alebo Mgr. je skoro úplne jedno. Na UK dostaneš Mgr., na STU Ing. - súvisí to práve so zameraním tej školy.
Paul93
Amateur
Amateur

no ja neviem ci ma bavi programovanie, viac menej som to este neskusal, sam som sa do toho nepustal, a v skole nevedia nic naucit , teda vlastne k pascalu sme sa v skole venovali "az" 3 vyucovacie hodiny, to je u mna problem, ale ako vidim, tak sa musim sam do toho pustit, cakal som viac ze budeme programovat na strednej.

ale vsak este mam 2 roky na premyslenie a na to aby ma zacalo bavit programovanie :D
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

pozor, to že sedíš za pc nie je informatika. Dnes si veľa ľudí myslí že ich to baví, a potom zistia že ich informatika nebere, lebo tá je práve o programovaní a matike. Žiadne hry a virtuálna realita ako si ľudia v tvojom veku myslia. Mne napríklad stačila jediná hodina pascalu na to, aby som sa vedel rozhodnúť že chcem študovať informatiku. Tiež sme mali v škole veľmi málo programovania, iba pár hodín ale doučil som sa všetko doma lebo ma to bavilo. Ak teba nič nebaví, a si na pc na facebooku a pokeci, tak to môžeš byť aj právnik, chemik, ekonom... Máš ešte kopec času ako si správne povedal, a rozhodni sa čo ti bude najbližšie. Neuvažuj tým štýlom, že chcem byť informatik (aj keď neviem prečo) a mám dosť času na to aby ma to začalo baviť
Paul93
Amateur
Amateur

ako mna bavi pascal, ale nemam sa od coho odrazit dalej. tak to poviem, vo svojom volnom case som sa zatial nevenoval programovaniu, lebo som cakal ze sa toho dost naucim v skole na strednej, lenze je to omyl.
Idem sa teda sam ucit programovat a uvidim ako mi to pojde....ale dakujem za rady..
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

ja som presne takto uvazoval 3 roky dozadu... aj rozhodnutie ist na informu padlo prave preto ze "neviem co ma bavi, ale sedim denne za kompom, tak to skusim" a teraz? mozno by som si vybral nieco ine... stale neviem co, ale informatika rozhodne nieje to co kazdy ocakava - je to drina na mozgove zavity a pokial ta tam nieco nechyti, tak sa budes stracat... takze skus este popremyslat ci je informa ten spravny smer
Paul93
Amateur
Amateur

Maki, presne som tak, ze neviem kam inde ist, ale nemam ist kam inde.
Tak humanitne nie, to ma vobec nebavi, doktor tiez nie, ja by som nezvladol keby som niekoho nezachranil + nemam zaludok na take veci. tak ostal mi technicky smer a tak bavi ma hardware celkom, len ten software, nemam velke skusenosti....

Maki, kde chodis na skolu? na ktoru skolu? a ako a co si vedel programovat ked si sa dostal na vysku? (vydedukoval som ze chodis na informatiku, dufam ze som to spravne vydedukoval) :D
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ďalší čo ide na školu kvôli titulu? :roll:
Keď ťa nič nebaví, tak prečo rozmýšlaš štýlom "ze neviem kam inde ist, ale nemam ist kam inde"
Paul93
Amateur
Amateur

tak akým štýlom mám rozmýšľať?? informatika je jediné čo ma baví.... ostatné ani zaťať :D keď mám ísť podľa školských predmetov, tak ma baví informatika, matika, anglina, trocha geografia, trocha telesna...to je vse...ostatne ma vobec nebavia....tak len ta informatika a nejdem na skolu len kvoli titulu, ja som sa pytal na mgr a ing, len preto, ze ktory je lepsi pre informatika/programatora..s ktorym titulom sa skor/lepsie zamestna informatik?, alebo to je jedno?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

je to jedno, zamestná sa lepšie ten, kto dokáže lepšie rozmýšlať vlastnou hlavou. Aj ing môže byť lenivý lajdák ktorý si neudrží prácu dlhšie ako mesiac, a aj človek bez výšky z učilišťa môže mať talent na programovanie a bude ho to baviť tak sa presadí v práci. Vysoká škola ťa naučí toho veľa, ale v práci nevyužiješ viac ako by si sa naučil sám doma za tých 5 rokov v danej oblasti. Tiež budeš mať na škole plno predmetov ktoré ťa nebudú baviť, a po škole ostaneš pracovať (povedzme v informatike) v jednej sfére kde využiješ iba to programovanie, alebo iba teoretickú informu a podobne. Takže ak ideš na tú školu preto, že chceš mať lepšie uplatnenie v práci a nie preto že ťa to baví, tak ťa sklamem. Budeš 5 rokov trpieť a nič ti to nedá. V takom prípade radšej na školu ani nechoď. Neviem prečo si dnes každý myslí že vysoká škola je povinná, a každý rok sa tu objavujú stredoškoláci s tým nech im vyberieme školu, lebo oni na výšku proste chcú ale nemajú ani poňatia čo ich baví

a rozdiel medzi ing a mgr je malý, bola tu téma kde sa to rozoberá tak si ju nájdi ak ťa to zaujíma.
Peter_Retep
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Peter_Retep »

informatik s titulom sa nezamestna....zamestna sa informatik co nema v hlave nasrate a je dobry
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Pre informatika je urcite lepsi Ing.
Ja chodim na FRI UNIZA, mame tam viac odborov, z informatickych je to Informatika a Pocitacove inzinierstvo. To druhe je skor na hardver a uci sa tam aj fyzika a take tie elektrotechnicke veci + assembler a tie zalezitosti. Je to fakulta, ktora je u zamestnavatelov oficialne druha najpopularnejsia (teda jej absolventi sa nemaju problem zamestnat), ale zdroj ti teraz neviem povedat; len viem, ze pravidelne sa tym chvalia. Na druhej strane, na nasej fakulte sa riadne maka a to najma vo svojom volnom case - vsemozne projekty a semestralky, je toho cez hlavu. Ale inak sa to naucit neda :wink:
iWin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa iWin »

toto rozhodnutie ešte robiť našťastie nemusím... mňa ale desí ta matematika.... myslím v tom zmysle že matika ma baví asi tak na 50% baví ma počítať rovnice a podobne ale napríklad také výrazy som nikdy neobluboval... ak sa človek chce venovať IT programovaniu atď mohol mať (na vysvedčení) veľmi dobrý? (2) opravte ma ak sa mýlim čo sa zrejme mýlim ale o čom je vlastne programovanie? neni to o kódoch,scriptoch,premenných,tagoch pri html atď?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

v informatike potrebuješ také matiky, ktoré ešte ani nevieš že existujú. Tá "klasická" ti bude dobrá pri programovaní, potom ale existuje teoretická informatika kde je matika typu "veta - dôkaz - dôsledok" a formálne zápisy plné gréckej abecedy
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

je uplne jedno, co si mal na vysvedceni... programovanie je o algoritmoch.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

mozes mat znamky ake chces i tak je to jedno a nie je to vobec objektivne lebo rozdiely medzi strednymi skolami su velmi velke...

zalezi hlavne na tom ci ta to bude zaujimat a ci budes chciet. treba si ale uvedomit ze informatika je velmi velmi siroky odbor a tym myslim viac ako si pravdepodobne dokazes momentalne predstavit a neviem ci existuje vobec niekto koho bavi vsetko z informatiky... ale na slovenskej vyske sa budes ucit prehlad o vsetkom takze tomu ca ta nebavi sa asi nevyhnes. no a to znamena aj to, ze ked sa nebudes zaoberat nejakou uzsou oblastou samostatne tak odbornik po skonceni skoly nebudes a mozes mat aj 10 vysok... a tak isto sa budes musiet vzdelavat stale pocas zivota, kedze technologie sa vyvijaju... mozno ta lakaju platy v IT ktore su sice nadpriemerne, ale musis byt dobry a adekvatne zodpovedaju (relativne) tazkej praci...

vskratke, treba to dobre zvazit
Markoff
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Markoff »

Presne toto iste som si myslel ja ked som išiel na výšku že keď stale sedím za PC prečo by som mal isť študovať niečo iné :) a nedokončil som ani prvý semester informatiky :D lebo ma to tam vobec nebavilo strašne vela matiky ktorej som nechápal, minimum programovania a divné predmety kde sa tiez riesia nejake vzorce. Musiš si najprv zistit ci ta bavi programovat ci si kreativny a ci ti ide matika :)
Paul93
Amateur
Amateur

tak matika mi ide, aspon to tak vyzera podla znamok....
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

paul: do brna na masarnu chodim... nastastie pred rokom(alebo dvoma) otvorili magistersky odbor SSME, ktory by mal vychovavat manazerov, resp veducich pracovnikov jednotlivych inf. oddeleni vo firmach - k tomu potrebujes samozrejme prehlad o tom co ako funguje, zaklady informatiky ktore ziskas pocas bakalarskeho studia a tak... kazdopadne to ale nieje o programovani, co ma tesi a vidim tam svoju buducnost

co sa tyka toho ze ci som vedel programovat? mal som 3 roky packalu na gympli => zaklad by bol, ale nemal som vobec ziadny zaujem to rozvijat dalej a sediet nad tym... keby ta chut bola, tak mozno fungujem inym smerom teraz...
Pikolik
Star
Star

Príspevok od používateľa Pikolik »

byt tebou tak tu informatiku necham tak. Tiez som chcel ist kedysi studovat informu. Chodil som na sps, mali sme tam celkom zaujimave predmety. A teraz s odstupom casu zacinam objavovat tu "srandu" v tych predmetoch (mechatronika, automatizacia, programovanie PLC etc.) Nakoniec som skoncil na technickej skole odbor mechatronika(vela ludi na tej skole vravi, ze je to najtazsi alebo najblbsi odbor, nvm preco).
Skus sa poobzerat po nejakej robotike, automatizacii alebo mozno ti ucaruje aj nieco technickejsie, mozno stavba strojov a pod. Kym pride cas vyberu skoly tak tvoje nazory sa zmenia este 132x .
Napísať odpoveď