Zrazenie chodca na prechode!!

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
J.O.S.E
King
King
Používateľov profilový obrázok

Zrazenie chodca na prechode!!

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

Zdravím, píše sa mi to dosť ťažko, kedže dnes bol zrazený na prechode môj brat - chválabohu je v špitali a zatiaľ sa nezistilo nič vážne. Všetko sa stalo na prechode pre chodcov, kde ho zrazil taxikár prichádzajúci zo zákruty, ktorá je len par metrov od prechodu pre chodcov. Taxikár v časovom sklze si skratil odbočku z praveho jazdneho pruhu do ľaveho pri zatačke a nabural do brata, ktorý bol už skoro na chodníku. Ten šofer mu neposkytol prvú pomoc (neprivolal záchranku) a naložil ho spolu s pasažiermi (ktorých mal odviesť na stanicu) do auta a najprv si išiel vybaviť kšeft a až tak do nemocnice odviezol môjho brata - tým zmaril akékoľvek dalšie vyšetrovanie zo strany polície. Paradox a to sa na východe stáva často je ten, že polícia bola privolaná až v nemocnici. Postup lekárov na východe nejdem ani komentovať, kedže doteraz mu nedali urobiť ct-čko, na čo ma právo po nehode, aby sa lekári ubezpečili, že nemá nijaké vnútorne poranenia......veci ako nesprávna diagnoza, zarezanie do ruky pri odstranovaní sadry po zlomenine su tu pravidelne! Taxikár urobil chybu v tom, že neposkytol prvú pomoc pri nehode, naložil brata a šiel na stanicu a potom do špitalu, skratil si cestu vjazdom do protismeru.....

.....chcem sa opýtať, či ma niekto s takouto situáciou skúsenosti, ako treba v tomto postupovať, pretože akoto byva zvykom, tak môj brat, ktorý bude obvinený, že šiel po prechode pre chodcov....taxikár obvolá kamaratov, známych a nič sa mu nestane, ešte sa bude bratovi smiať do xichtu....Taktiež policajt, ktorý prišiel urobil to, že sa s lekarom a taxikárom na istú dobu zavreli v kancelárii a po chvíli z nej vyliezli, taxikára nevypočul, nespísal s ním výpoved dal mu iba fúkať a nechal sa nim zobrať na miesto činu, kde samozrejme bez bratovej prítomnosti si mohli pivom pripiť na kvalitnú pripovidku :?
iWin
Light Professional
Light Professional

Re: Zrazenie chodca na prechode!!

Príspevok od používateľa iWin »

ak si v práve ako hovoríš tak si to u lekárov proste musíš vydobiť... nenechať si skákať po hlave...
a ako to chceš/chcete riešiť ,chceš žalovať toho taxikara či čo?... no ak je to takto tak v tom prípade jedine svedkovia/kamery
toť moj názor
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

v prvom rade brat ak bol pri vedomi, nemal pristupit na to, ze ho zobere do nemocnice, ale mali sa volat floydi (ktori by zavolali aj zachranku) ... takto uz moze taxikar argumentovat (ak nepodpisal vypoved) ze si to mohol kludne spravit niekde sam a len sa to nanho snazi zvalit a ked sa bude dobre ohanat, tak este bude za dobru dusu, ze ho odviezol do nemocnice ...

snazit sa najst nejakych svedkov - z auta, alebo aj z okolia, ktori to videli (ci uz z vlastnych zdrojov, alebo v ramci vysetrovania, nech take nieco da na verejnost policia - aj ked bohvie ci sa s tym budu hrat, kedze oni toto robia vacsinou pri smrtakoch :-( )

... bola proste chyba s tym taxikarom sadnut do auta, pripadne ked uz, tak si nevypytat cisla na vsetkych, ktorych viezol :-(

//autoeditácia príspevku (10 Aug 2010, 22:28)
+ dozadovat sa pri setreni zaznamu z nejakej kamery, ak to miesto nejaka vidi :-)
J.O.S.E
King
King

... bola proste chyba s tym taxikarom sadnut do auta, pripadne ked uz, tak si nevypytat cisla na vsetkych, ktorych viezol :-(
hej to bola chyba, ale uznaj sam, ked do teba nabúra auto, tak utrpíš nejaký šok, ved nie môj brat ako poškodený je povinný si zavolať sanitku, ale ten,kto to spôsobil :), brat si pýtal čísla a aj nejake dostal od pasažierov taxika, ved na stanicu kym došli ich bolo dokopy 6 - opravte ma ak maximálny počet ľudi v aute nemá byť náhodou 5 - z tých dve boli deti, nemali autosedačku.....takže pan taxikár toho porušil požehnane....zmrd, prajem aby sa podobne niečo stalo jeho bratovi, nech si vyskúša ake je to, ked dostane človek telefon domov, že brata vam zrazilo auto :twisted:
iWin
Light Professional
Light Professional

J.O.S.E napísal:
hej to bola chyba, ale uznaj sam, ked do teba nabúra auto, tak utrpíš nejaký šok, ved nie môj brat ako poškodený je povinný si zavolať sanitku, ale ten,kto to spôsobil :), brat si pýtal čísla a aj nejake dostal od pasažierov taxika, ved na stanicu kym došli ich bolo dokopy 6 - opravte ma ak maximálny počet ľudi v aute nemá byť náhodou 5 - z tých dve boli deti, nemali autosedačku.....takže pan taxikár toho porušil požehnane....zmrd, prajem aby sa podobne niečo stalo jeho bratovi, nech si vyskúša ake je to, ked dostane človek telefon domov, že brata vam zrazilo auto :twisted:
súhlasím s tebou.... ale prečo omg praješ niečo niekomu kto za nič nemôže... aj keď možno brata nemá alebo ja neviem...Čo s tým má jeho brat?
J.O.S.E
King
King

no proste som nasraty :x kedže ten taxikár brata v šoku naložil do taxiku, čim túto situáciu využil pre seba, pretože sa môže brániť, že bratovi nič nebolo a pod. kraviny, tak preto to prajem aby zažil niečo rovnake ako to zažívam ja z môjho pohľadu - ked si predstavim, že som mohol o brata aj prísť, tak ľutujem, že som taxikára neoznačil jednou vzduchom chladenou :( .., je mi už zle, že zakony su len na papiery a v reálnej podobe plati, že kto je majiteľom väčšej hodnoty komodity zvanej peniaze dokáže si upliesť zákon, ktorý sa ho nedotkne...viem o čom hovorím, už som to tu aj v inej teme spomínal niekoľkokrát :wink:
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

sice si v stave krajnej nasranosti, ale ja tak este moze byt vsetko inak ako to vyzera ... vychladni, bud rad ze sa nic vazne brachovi nestalo a cakaj ako a kam sa to pohne ...

... v neposlednom rade spomeniem zas to co si myslim ja -> prava su iba pre tych, ktori si ich dokazu obhajit ;-) ;-) ((to len na margo tej nespravodlivosti))
Majro
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Majro »

je to cele zle, ale zas na druhu stranu je to lepsie, ako keby ho tamm nechal bezvladneho lezat a odisiel by..
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/zak ... -premavke/
Osobitné ustanovenia o chodcoch
§ 52

Zameraj sa na tuto cast, pretoze tym moze taxikar argumentovat. Su tam veci, ze chodca musi prechadzat po prechode zasadne v pravej casti, nemoze telefonovat, nemoze vstupit na vozovku ak sa blizi auto, resp. by nemohol bezpecne prejst.

Specialne este uvediem urcite casti citacie z cestneho zakona:
§ 66
Povinnosti účastníka dopravnej nehody a škodovej udalosti

(2) Účastník dopravnej nehody je povinný
a) ohlásiť dopravnú nehodu policajtovi,
b) poskytnúť podľa svojich schopností a možností zranenej osobe prvú pomoc a bezodkladne privolať záchrannú zdravotnú službu,
c) urobiť potrebné opatrenia na záchranu osoby alebo majetku ohrozeného dopravnou nehodou,
d) zotrvať na mieste dopravnej nehody až do príchodu policajta alebo sa na toto miesto bezodkladne vrátiť po poskytnutí alebo privolaní pomoci, alebo po ohlásení dopravnej nehody,
e) zdržať sa konania, ktoré by bolo na ujmu vyšetrenia dopravnej nehody, najmä premiestnenia vozidiel,
f) urobiť vhodné opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť cestnej premávky na mieste dopravnej nehody,
g) umožniť obnovenie cestnej premávky, najmä premávky vozidiel pravidelnej verejnej dopravy osôb,
h) preukázať svoju totožnosť na požiadanie iného účastníka dopravnej nehody,
i) bezodkladne upovedomiť osobu, ktorá nie je účastníkom dopravnej nehody, o hmotnej škode, ktorá jej bola spôsobená dopravnou nehodou, a oznámiť jej svoje osobné údaje; ak to nie je možné, upovedomenie a oznámenie zabezpečí prostredníctvom Policajného zboru.

Nie som pravnik, aby som to vedel pravne posudit, ale myslim, ze taxikar sa moze v pohode ohanat tym, ze z miesta cinu odisiel preto, aby bola poskytnuta zdravotna starostlivost zranenemu. Dokazovat, ze vyhodil ludi z taxiku najskor na stanicu, az potom poskytol odvoz do nemocnice bude asi tazke bez svedkov, tak ako uz bolo poznamenane vyssie. Taktiez moze argumentovat, ze tvoj brat nesiel po prechode v pravej casti, resp. ze skocil do cesty ked uz bol dost blizko a myslel si, ze stihne prejst - opat tazko dokazatelny opak bez svedkov. Okrem toho sa taxikar moze ohanat tym, ze nie je lekarom ani expertom na to, aby urcit zranenie osoby a vzhladom na to, ze po nehode mu nic nebolo, tak nepovazoval jeho stav za vazny. Vzhladom na to, ze doslo k dopravnej nehode pri ktorej bola zranena osoba, tak by sa to malo evidovat ako dopravna nehoda, tj. blokova pokuta na mieste 60 eur (+teoreticky zadrzanie vodicaku), mala sa spisat o tom zaznam, spravit fotografie z miesta... a v pripade nejasnosti by mal znalec zhodnotit situaciu, trebars ako je rychlost auta taxika a podobne.

Podla toho co pises a co som len tak nahliadol do zakona, tak taxikar fakticky asi neodbocil od zakona, pretoze poskytol pomoc zranenemu prevozom do nemocnice, vratil sa k miestu nehody s policajtom..., jedina pomoc by boli svedkovia z taxika, ktorych taxikar viezol. To je moj nazor na tuto situaciu a prajem bratovi skore uzdravenie.
myscho90
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa myscho90 »

Tak ako pise Hojko, ak zozenies svedkov, mali by potvrdit, ze taxikar neposkytol bezokladne prvu pomoc a zabezpecenie miesta nehody.
Nechcem sa nikoho zastavat, ale v soku mohol byt nielen tvoj brat.
Co sa tyka nemocnice, mohol by si upresnit vychod...
A inak sa obratit na:
http://www.udzs.sk/buxus/generate_page.php?page_id=121
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

takto jemu zlyhavali organy ze pises bol v soku?
iWin
Light Professional
Light Professional

Son-Goku napísal:takto jemu zlyhavali organy ze pises bol v soku?
človeku musia zlyhať orgány aby bol v šoku? :smt081
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

sok ako sok..ked je clovek v soku podla lekarskeho hladiska tak sa mi neprekrvuju organy a postupne umiera..preto le bledy je mu zima nevnima...a ludovo povedany sok bude taky ze bol nervozny zo situacie co sa stalo-zmeteny..
zuzkazuzka
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zuzkazuzka »

Keď som mala 12 rokov, cestou do školy ma zrazilo auto podobným spôsobom. Nestíhala som do školy, zmeškala autobus, tak som rýchlo prebehla cez cestu. V pravom pruhu zastal autobus, ktorý mi na prechode dal prednosť. Auto v ľavom jazdnom pruhu však nezastalo a nabralo ma cca 40km rýchlosťou. Vyšla som z toho so zlomeným ramenným kĺbom, obrovskou hrčou na hlave, riadne narazeným kolenom a niekoľkými odreninami. Keď som sa pozviechala zo zeme, šofér sa pýtal, čo ma bolí, či nemám niečo zlomené atď. Ja som v tom šoku nevedela, že mám zlomenú ruku, bolo vidieť len par krvavých odrenín. Chcel ma zobrať do nemocnice, na čo som mu ja povedala, že ja sa nemocníc bojím a nech ma vezme domov. Tak ma odviezol domov a nechal len kontakt na seba.
Doma ma samozrejme všetko začalo bolieť, lebo šok ustúpil. Mama ma rýchlo vzala do nemocnice, kde mi zistili tú zlomeninu, robili x ďalších vyšetrení, ale našťastie som nemala žiadne ďalšie zranenia, len tú zlomeninu s liečením niekoľko týždňov. Už ani neviem, z koho popudu, ale ešte v ten deň ma vzali na políciu kvôli výpovedi. Ten chlap, čo ma zrazil si hneď nechal vymeniť čelné sklo, ktoré som mu nárazom rozbila, na polícií tvrdil, že sa nehoda stala úplne inak a že len do mňa ťukol a ani sklo som mu nerozbila a že si vymýšľam a kvôli šoku si to presne nepamätám. Mala som tam však spolužiačku, ktorá celú nehodu videla, takže potvrdila moju verziu. Bola som malá, veľmi som tomu celému nerozumela, ale každopádne keďže mi neposkytol prvú pomoc a nevzal ma do nemocnice, podarilo sa nám z neho vytrieskať niekoľko desiatok tisíc. Každopádne odvtedy mám teda riadny rešpekt pred podobnými situáciami.
Napísať odpoveď