Pomoc s výberom Linuxu

Všetko ohľadom Linuxu...
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Pomoc s výberom Linuxu

Príspevok od používateľa Dildogripak »

Zdravím,

rozhodol som sa svoju "mašinku" nakŕmiť aj Linuxom :) Ešte som to neskúšal, ale páčia sa mi nejaké videá a tak, jednoducho práca v Linuxe :) Je to niečo nové a tak to chcem skúsiť. Vlastne pardon, nieje to nič nové, to iba pre mňa :)

Neviem ale ešte ktorú verziu si mám vybrať, je ich príliš veľa aby som sa správne rozhodol. Preto by som sa chcel spýtať Vás kt. je najpriateľnejšia :)
Ide mi len o prácu s internetom, filmy, hudba, jednoducho klasika :) + nejaké grafické programy atď.....
Videl som jedno videjko :
[youtube]bYsxaMyFV2Y[/youtube]

a strašne sa mi páčia tie blbostičky čo sa tam dajú stvárať. To je od základu Ubuntu taký? alebo je to nejaký doplnok? Fakt som v Linuxoch jak cigáň v robote (stratený :D )

Niekde som sa dočítal že nato treba HD kartu či čo ....
Ja mám len Radeonku x300 series( najslabšia z x-série ), ale tak mašinu som nemenil odkedy vyšlo NFS: Most Wanted (ani neviem kedy to bolo) :)
Myslíte že to grafické "čoro-moro" tam rozbehám? :)

A ešte niečo, Linux je náročnejší na HW ako WIN? Momentálne mám win7 a som maximálne spokojný. Fachčí mi to ako hodiny na 1,8GhZ, 1 GB RAM, 128 Mb graf. :)

ĎAKUJEM ZA VŠETKU POMOC :wink:
Jancuk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: Pomoc s výberom Linuxu

Príspevok od používateľa Jancuk »

Začnem od konca :)

Win 7 je viac narocnejsi na HW , linux ti pôjde aj na slabom pc dobre , napr linux LUBUNTU coz je odlahcene Ubuntu ti pôjde aj na slabšom PC vid minimalnalne poziadavky

Kód: Vybrať všetko

Minimum requirements for lubuntu are comparable to [b]Pentium II or Celeron systems with a 128 Mb RAM[/b] configuration,
, Takze na tvojom pc pojde bez problemov.

Tie efekty sa volaju compiz fusion (predtym beryl) je to aplikacia do linuxu ,

K vyberu distra (distribucie) ti odporucam Ultimate Ubuntu http://ultimateedition.info/ultimate-ed ... ition-2-7/ je to vlastne normlane Ubuntu 10.04 (posledna verzia) do ktorej je pridanych vela programov , je tam aj ten compiz fusion , je tam iná tema ved sú tam aj screeny tak si to pozri , ak si este nemal s Linuxom skúsenosti tak podla mna toto bude pre teba jednoduchšie a to preto ze je tam uz vela softov a , cize nemusis sa trapit a hladat návody a pod. a ono čo sa tyká Linuxu podla mna je tazko povedať ze ktore distro je najlepšie pre daného uzivatela keď kazdemu sadne niečo ine , najlepšie ich vyskusat viac a rozhodnut sa potom . Este ma napadlo Linux Greenie http://www.greenie.sk/ . Tak vela stastia pri objavovaní niečoho nového :)
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

Nemám žiadne výhrady, ani nemôžem lebo to nepoznám....
Takže teda dám na teba, chcem stiahnuť tú ultimate verziu Ubuntu, vravíš že je tam aj tá grafická sranda (s tým sa budem hrať asi najviac) :D
No chcem sa spýtať, či je v tom linku všetko čo potrebujem. Má to 2,7 GB a to je hlavný problém. Nechcem ani nahlas hovoriť moju rýchlosť downloadu, len poviem že by mi to trvalo cca. 15h :cry:
A keďže je Linux free, tak to bude asi zbytočné hľadať na warezoch, rozdelené na party.... Lebo pri tých 15-tich hodinách keď sa niečo na sekundičku ******* tak môžem sťahovať odznovu... Ale nevadí, dám sa do toho :P

A ešte niečo, tento súbor .iso čo stiahnem klasicky vypálim na DVD a nabootujem? (Samozrejme vypáliť ako bootovateľné médium myslím). Inštalácia bude niečo extra? Lebo win7 by nainštaloval aj človek čo nikdy pri PC nesedel.....

// tak ten download som vyriešil torrentom, tiež bol dostupný na tej stránke :) Takže nič ma už neprekvapí :P

Keď už teda píšem tak to využijem na ďalšie otázky.
Čítal som už viackrát, že sa používa v Linuxom nejaký "terminál" čo to vlastne je? Nejaká konzola? Alebo neičo ako príkazový riadok vo wine?

Ohľadom driverov hľadal som na ofiko stránkach a našiel som toto:
Na moju grafickú kartu: ATI Radeon x300 series som našiel toto << Dobre som našiel?
Na dosku: MSI K8N NEO3 s chipsetom NVIDIA® nForce4-4X som na ofiko stránke našiel prd(vlastne našiel drivery pre win), vraj mi doska nepodporuje ani Linux, ale to je imo hovadina...

na čo ešte potrebujem drivery?
Podľa tohto biosupdatera mám neaktuálny driver na sieťovku a BIOS je tiež zastaralý.....http://biosagentplus.com/results.php?re ... eferral=40 Ten BIOS by nebolo rozumnejšie updatnúť?
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Dildogripak napísal:Nemám žiadne výhrady, ani nemôžem lebo to nepoznám....
Takže teda dám na teba, chcem stiahnuť tú ultimate verziu Ubuntu, vravíš že je tam aj tá grafická sranda (s tým sa budem hrať asi najviac) :D
No chcem sa spýtať, či je v tom linku všetko čo potrebujem. Má to 2,7 GB a to je hlavný problém. Nechcem ani nahlas hovoriť moju rýchlosť downloadu, len poviem že by mi to trvalo cca. 15h :cry:
A keďže je Linux free, tak to bude asi zbytočné hľadať na warezoch, rozdelené na party.... Lebo pri tých 15-tich hodinách keď sa niečo na sekundičku ******* tak môžem sťahovať odznovu... Ale nevadí, dám sa do toho :P

A ešte niečo, tento súbor .iso čo stiahnem klasicky vypálim na DVD a nabootujem? (Samozrejme vypáliť ako bootovateľné médium myslím). Inštalácia bude niečo extra? Lebo win7 by nainštaloval aj človek čo nikdy pri PC nesedel.....

// tak ten download som vyriešil torrentom, tiež bol dostupný na tej stránke :) Takže nič ma už neprekvapí :P

Keď už teda píšem tak to využijem na ďalšie otázky.
Čítal som už viackrát, že sa používa v Linuxom nejaký "terminál" čo to vlastne je? Nejaká konzola? Alebo neičo ako príkazový riadok vo wine?

Ohľadom driverov hľadal som na ofiko stránkach a našiel som toto:
Na moju grafickú kartu: ATI Radeon x300 series som našiel toto << Dobre som našiel?
Na dosku: MSI K8N NEO3 s chipsetom NVIDIA® nForce4-4X som na ofiko stránke našiel prd(vlastne našiel drivery pre win), vraj mi doska nepodporuje ani Linux, ale to je imo hovadina...

na čo ešte potrebujem drivery?
Podľa tohto biosupdatera mám neaktuálny driver na sieťovku a BIOS je tiež zastaralý.....http://biosagentplus.com/results.php?re ... eferral=40 Ten BIOS by nebolo rozumnejšie updatnúť?
Nazdar, takze poporiadku:
1. Ovladace nepotrebujes, takze sa netrap s ich hladanim. Vynimku tvori graficka karta ak chces mat podporu 3D a dalsich jej schopnosti, vtedy je nutne si doinstalovat ovladac od vyrobcu. Taktiez ovladac pre wifi v niektorych pripadoch treba a dalsie specialne, nie bezne, zariadenia mozu vyzadovat pre plne vyuzitie ovladace od vyrobcov.
2. Co sa tyka biosu, ktovie ako to overuje ta aplikacia, ale vzhladom na vek dosky, je mozne, ze mas ten posledny, ale je uz stary, co sa veku tyka
3. Terminal je "prikazovy riadok z winu". A nie je ho nutne pouzivat, takze by som sa neplasil na tvojom mieste. Ked raz budes mat chut, mozes zacat, ale nutit ta nikto nebude a ani o nic neprides ako bezny uzivatel.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

k tej grafike
Display Drivers for X.Org 6.7, 6.8, 6.9, 7.0, 7.1, 7.2, 7.3, or 7.4
Ubuntu 10.04 uses X.Org 7.5 čiže budeš mať asi problém nainštalovať ale možno downgrade x.org na 7.4 pomôže
pato83
Addict
Addict

hrban napísal:k tej grafike
Ubuntu 10.04 uses X.Org 7.5 čiže budeš mať asi problém nainštalovať ale možno downgrade x.org na 7.4 pomôže
Ale stale moze pouzivat radeon driver ci vesa driver, co tiez nie je spatne. :) A pokial sa na tom nebude hrat, co ta x300 nie je ziadne delo, tak je jednoduche a spolahlive riesenie.
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

hrban napísal:k tej grafike
A kde vezmem starý driver? Nebude to mať vplyv na windows? Pretože na win7 mám 10.2 myslím(najnovší) - nebude sa to biť? A chcem používať oba OS
pato83
Addict
Addict

Preco by mal byt windows viac ako iny operacny system ? :) Urcite sa to byt nebude.
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

Nevravím že win je viac ako iný OS :| Iba sa pýtam či nebude mať driver na linuxe 7.5 vplyv na grafiku keď vo wine mám driver 10.2

A ešte otázočka ohľadom rozdelenia Disku. Mám jeden HDD, 160 GB dedka. Mám tam dve partície. Prvú:40GB na win a inštalácie, Druhú:80GB na dáta(filmy,hudba,..)
Na Linux vraj netreba veľa, ale tak mám pripravených tých zvyšných 30-40 GB.
Ohľadom delenia partícii na Linux. niekde som čítal ež treba asi 1GB veľkú časť pre swap alebo swop neviem presne :P A ostatné bude na samotný linux a dáta ....
Takže mám vytvoriť ďalšie partície o veľkosti asi 1 GB a XX GB? :smt081
pato83
Addict
Addict

Dildogripak napísal:Nevravím že win je viac ako iný OS :| Iba sa pýtam či nebude mať driver na linuxe 7.5 vplyv na grafiku keď vo wine mám driver 10.2

A ešte otázočka ohľadom rozdelenia Disku. Mám jeden HDD, 160 GB dedka. Mám tam dve partície. Prvú:40GB na win a inštalácie, Druhú:80GB na dáta(filmy,hudba,..)
Na Linux vraj netreba veľa, ale tak mám pripravených tých zvyšných 30-40 GB.
Ohľadom delenia partícii na Linux. niekde som čítal ež treba asi 1GB veľkú časť pre swap alebo swop neviem presne :P A ostatné bude na samotný linux a dáta ....
Takže mám vytvoriť ďalšie partície o veľkosti asi 1 GB a XX GB? :smt081
Je vzdy vhodne mat swap vytvoreny. Velkost je na tebe, mal by byt vsak vacsi nez je velkost ram v pripade potreby uspavania na disk.

p.s.: Co sa tyka toho ovplyvnovania, tak to nebolo myslene zle. A neovplyvnuju sa, lebo su to dve oddelene entity.
Jancuk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jancuk »

Co sa tyká swapu myslím ze by mal byt 2x vecsi ako RAM , ale nie som si istý .
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

Jancuk napísal:Co sa tyká swapu myslím ze by mal byt 2x vecsi ako RAM , ale nie som si istý .
To som tiež čítal, ale to sa písalo ohľadom tých RAMIEK 256 :)
Ale vraj je zbytočné aby bol swap > 1GB.
Ja to aj tak neoptrebujem keďže mám desktop a nie laptop a neuspával som ho nikdy a ani neplánujem..... Ale kľudne šupnem aj 3GB nech je Linuxu po vôli :smt009
ešte otázočka k tomu starému driveru 7.5 - kde to splaším??? Tiež na stránke výrobcu?
A ohľadom veľkosti verzie. Normálnu verziu Ubuntu niekde na www.ubuntu.cz som videl asi 700 Mb ISO alebo niečo podobné. Čo má táto Ultimate také extra že je viac ako 3x väčšia ako tá základná version? :)
pato83
Addict
Addict

Dildogripak napísal:
To som tiež čítal, ale to sa písalo ohľadom tých RAMIEK 256 :)
Ale vraj je zbytočné aby bol swap > 1GB.
Ja to aj tak neoptrebujem keďže mám desktop a nie laptop a neuspával som ho nikdy a ani neplánujem..... Ale kľudne šupnem aj 3GB nech je Linuxu po vôli :smt009
ešte otázočka k tomu starému driveru 7.5 - kde to splaším??? Tiež na stránke výrobcu?
A ohľadom veľkosti verzie. Normálnu verziu Ubuntu niekde na http://www.ubuntu.cz som videl asi 700 Mb ISO alebo niečo podobné. Čo má táto Ultimate také extra že je viac ako 3x väčšia ako tá základná version? :)
Zrejme je tam plno aplikacii, ktore mozno ani nikdy nespustis. Osobne si myslim, ze Ubuntu nebude zle riesenie a sam si to prisposobis a nainstalujes, co chces a potrebujes. A dalsia vec, ze by som zatial ten xorg neriesil a nainstaloval si niektory system. A potom riesil xorg, nastavenia atd.
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

A čo je to ten XORG???
pato83
Addict
Addict

http://cs.wikipedia.org/wiki/X.Org
Skus najblizsie aj sam daco spravit, lebo by si pozadovanu informaciu dostal skor, nez dopises svoj prispevok. Mas zaujem o projekt, ktory sa snazi byt otvoreny, pokial to len ide. T.j. volne pristupne zdrojove kody, ktore by vsak nemali ani zdaleka taku hodnotu bez kvalitnej dokumentacie. Takze nie je nic jednoduchsie, ako skusit ako prvu moznost tvoj oblubeny vyhladavac. Samozrejme sa pytaj, kolko ti srdce raci, ale odtial potial.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

A jedna otazočka že koľko zabera miesta plne funkčny nainštalovany Linux???
Deefler
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Deefler »

Da sa Ultimate Version spravit cez Wubi? Mne to nejde. Iba mi da do ponuky, ze sa restartne pocitac a skusim to ako Live. A pri Ubuntu 8 mi nehodi ani dual boot, po nainstalovani cez Wubi.
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

pato83 napísal:http://cs.wikipedia.org/wiki/X.Org
Skus najblizsie aj sam daco spravit, lebo by si pozadovanu informaciu dostal skor, nez dopises svoj prispevok. Mas zaujem o projekt, ktory sa snazi byt otvoreny, pokial to len ide. T.j. volne pristupne zdrojove kody, ktore by vsak nemali ani zdaleka taku hodnotu bez kvalitnej dokumentacie. Takze nie je nic jednoduchsie, ako skusit ako prvu moznost tvoj oblubeny vyhladavac. Samozrejme sa pytaj, kolko ti srdce raci, ale odtial potial.

snažil som sa tomu porozumieť ale ver mi - nepochopil som tomu. Nedalo by sa to nejako "polopatisticky" vysvetliť 10-timi vetami aj pre debila??? Lebo som fakt v tom jak cigáň prvý deň v robote :cry:
pato83
Addict
Addict

Dildogripak napísal:

snažil som sa tomu porozumieť ale ver mi - nepochopil som tomu. Nedalo by sa to nejako "polopatisticky" vysvetliť 10-timi vetami aj pre debila??? Lebo som fakt v tom jak cigáň prvý deň v robote :cry:
Ok, tak na rovinu. Netrap sa tym. :) Nainstaluj si ubuntu jednoducho a verim tomu, ze keby ti to nepoznamenali, ani to nespoznas. Skutocne sa neni treba trapit.
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

OK :) Ďakujem zatiaľ za pomoc, už to mám skoro stiahnuté, ešte pár desiatok Mb a ide sa spať. Zajtra idem s deckami na kupko do Podhájskej, v sobotu ma čaká príprava na hody, v nedeľu pripravované hody a v pondelok by som sa dal do inštalácie tohto "zlatíčka" :P
Potom sa určite ozvem, zatiaľ ďakujem všetkým za pomoc :wink:
Karmu +2 udeľujem ajťákom: Jancuk, pato83, hrban :wink:

:smt006 Dovidenia v Podhájskej

edit// Ešte otázočka, bude mi šlapať Compiz Fusion na grafike ATI RADEON x300 series, pamäť má 128 Mb a GPU takt 325 MHz.
poznámka: v programe Everest som si na karte Obrazovka - PCI/AGP Video som našiel toto:

Kód: Vybrať všetko

Popis zariadenia	                  Typ zariadenia
ATI Radeon X300/X550/X1050 (RV370)	Grafická karta
ATI Radeon X300/X550/X1050 (RV370)	3D-akcelerátor
Je teda možné že mi to bude šlapať? Veľmi sa mi to páči :smt033
Napísať odpoveď