Odpalene maticne dosky??

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
jakubm
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Odpalene maticne dosky??

Príspevok od používateľa jakubm »

Na starom pc som mal tuto zakladnu dosku

Kód: Vybrať všetko

http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/d865pcd/sb/cs-010434.htm
Ale jedneho dna ked som zapol pc tak sa vsetko rozbehlo ako ma len obrazovka bola cierna,nedostal som sa tym padom ani do BIOsu.Najprv som si myslel ze je to graficka ktora bola nedavno kupovana tak som ju siel reklamovat ale v servise mi povedali ze ide,takze to bola zrejme maticna.Tak som si zohnal dalsie dve maticne pouzivane,ale ten co mi ich daval nevedel ci su este funkcne.Jedna je tato

http://www.via.com.tw/en/products/mainboards/others/p4pa.jsp
a druha je tato

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=p4v88
Vsetky su zo socketom 478.Tu druhu ked zapojim a zapnem pc tak ventilator na procaku sa asi na sekundu kusok zakruti a dost,a na maticnej svieti oranzova dioda,a na tej tretej je ten isty problem ako na prvej,vsetko ide len obraz nie.Su na chybe maticne dosky??
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Odpalene maticne dosky??

Príspevok od používateľa brm »

Áno, takto sa zvyčajne prejavuje chyba základnej dosky, zažil som to už aj na vlastnej koži. Kľudne môžu byť všetky tri chybné, veď sám si písal, že ani dotyčný chlapík nevie, či sú funkčné.. najlepšie by bolo ich vyskúšať v inom kompe. Prípadne vyskúšaj všetky ostatné komponenty v inom kompe.. disk, ram, cpu, zdroj....
jakubm
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Ramky su funkcne,aj Disky a Zdroj,a myslim ze aj CPU,a problem je v tom ze odkusat to nemam kde
MakeFake
Spammer
Spammer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MakeFake »

Moze byt zly aj procak. Pocitac sa zapne aj bez procesora.
jakubm
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Mma dva procaky,ten jeden siel v pohode este pred tym ako sa mi odpalila ta prva doska,teraz neviem ci ide,a ten druhy som mal k jednej z tych dosiek a tiez neviem ci ide
Pigesko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pigesko »

prepac, ale my nemame sancu zistit kde je chyba ked ani ty sam nevies ktory komponent je funkcny/nefunkcny :D ak sa pc zapne a mas ciernu obrazovku, moze byt chybny aj monitor/kabel...proste takto mozeme buchat XY moznych veci ktore by teoreticky mohli sposobovat tvoj problem...no ty nemas ziadnu moznost nejakou vylucovacou metodou urcit, ci sme sa trafili alebo nie :)

- inak mne toto iste sposoboval chybny hdd...skusal si pc pustat aj bez neho ? ci ta aspon do biosu pusti ? :)
Sapo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sapo »

Takto. Vyskusaj pocitac pustit len s doskou, procesorom a grafickou kartou. POST by mal prebehnut aj bez CPU, ale skus to najprv s procakom. Daj vediet, ci prebehol POST.
lokkju
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa lokkju »

takže sapo a podobní Xperti. najprv - motherboard si bez CPU ani neprdne. to je snáď jasné každému, kto len nečumí, ale aj umí. čo vás preboha vedie k poznatku, že dosku a poťažmo nejaké testy MB sa dajú spustiť bez CPU?
A perla vyrobená by Sapo:
"Vyskusaj pocitac pustit len s doskou, procesorom a grafickou kartou. POST by mal prebehnut aj bez CPU, ale skus to najprv s procakom"
tak jak?
s procesorom, alebo bez neho?
aký je rozdiel medzi procesorom - procákom - CPU?
vieš ako štartuje PC?
Sapo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sapo »

Preto som napisal ze nech to skusi najprv s procesorom, lebo som si neni isty, ale nieco sa mi vidi, ze prvy signal ide od CPU :D Neviem presne ako to funguje.

EDIT: A vobec, ja mu len radim to, co by som vyskusal ja na prvom mieste. Ked si taky strasne mudry, vies z tohto popisu diagnostikovat jeho problem?
MakeFake
Spammer
Spammer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MakeFake »

Bez CPU sa pocitac zapne aj ked sa budu tocit len vetraky a na monitore tma, overene.
lokkju
Zablokovaný
Zablokovaný

nie som strašne múdry, len píšem postrehy zo svojej doterajšej praxe.
pravdepodobnosť odchodu CPU je asi tak 1/100, toľko.
podľa syndromov ktoré popisuje to vyzerá skôr na zdroj. neverím až tak, že 3 /slovom tri/ mb sú v odpálené. ak - tak by som na nich skontroloval všetky elektrolytické kondenzátory na nich /také stojaté valčeky/ - nachádzajúce sa v blízkosti napájacieho atx konektora - prípadné nafúknutie - súdkovitý tvar môže prezradiť niečo o poruche mb. ale to len tak voľným okom. heh.
treba odpojiť atx zdroj od dosky, pripojiť naň 230 VDC kábel, zapnúť spínač /if exist/. skúsiť naštartovať zdroj skratovaním pinov 13-14 /zelený-čierny/. ak sa zdroj pri tomto skrate rozbehne, tak by mohol - opakujem : m o h o l byť ok. v tom prípade uverím, že je hw problém na mainboard.
bios startuje nasledovne:
po zapnuti pocitaca kontroluje pripojeny hardware a porovnava s ulozenymi nastaveniami. potom call na bios grafickej karty, ak ok - nabehne obraz. ak ma pripojenu klavesnicu je schopny pipanim (bios beep codes) hlasit stav startujceho pc.
ak ok - tak do pamete cachuje mbr a zistuje pritomnost os. ale toto uz nepatri do kategorie bios ...

//autoeditácia príspevku (14 Aug 2010, 1:29)
MakeFake - tocenie vetrakov povazujes za zapnute pc?
Pigesko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pigesko »

lokkju: prepac ze sme na toto forum neprisli s hlavou plnou vedomosti :) vela veci sa naucime prave tu, a preto tu aj sme, a o tom toto forum je, predavat si informacie :wink: ako som uz pisal ja aj Sapo, podla info ktore nam zakladatel temy poskytol je dost obtiazne urcit kde je chyba...

- btw ja som mu tiez napisal len "postreh zo svojej doterajsej praxe"....uz som pisal ze som mal rovnaky problem, a napisal som aj to ako ho riesit, resp. ako prist na to ci je to aj jeho pripad...

- a nemozem sa dockat co mu poradis, ak to nebude chybny zdroj :)
jakubm
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Ako vidim tak sa to tu celkom zauimavo rozbehlo :P ale spat k teme.Skusal som tie dve zresetovat cez jumper,zapnut len s CPU,zdrojom a grafikou ale nesli.Ale nakoniec ako zazrakom sa mi spustila ta moja prva stara doska zo vsetkym bez problemov :shock: Ta o ktorej mi povedali v servise ze je zrejme odpalena. Nechcelo sa mi tomu verit,pocitac siel uplne nadalej zase bez problemov.Ale zistil som ze vzdy ked ho vypnem a vypnem aj predlzovacku tak robi to iste co pred tym(Vsetko sa rozbehne len obraz nejde)Ale ked ho rozoberem a vyberem uplne cely procesor a dam ho s5 tak to uz zase vsetko ide.Neviem co mam spravit aby som po kazdom vypnuti predlzovacky nemusel rozoberat cely pocitac.
ramaya
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa ramaya »

Ešte skús vymeniť baterku na doske.
lokkju
Zablokovaný
Zablokovaný

Pigesko: ak nemáš vedomosti, tak svoje aktivity obmedz na čítanie fóra, hehe. Inak to s tým vadným hdd ako píšeš nie je ylý nápad. raz sa mi to stalo - v mašine 3 hdd, jeden bol po smrti, no bios ho záhadne videl. takže - palec hore.
ramaya - pri vybitej zálohovacej baterke bios ten vždy nabehne do default hodnôt.
ramaya
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa ramaya »

To bol len tip :)
Pred nedávnom som videl dosku kde sem tam fungovali , ale vačšinou nefungovali USB porty.
Po výmene baterky všetko OK.
lokkju
Zablokovaný
Zablokovaný

no jo. ak je baterka niekde na rozhraní bezpečnej voltáže, možné to je ...
jakubm
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

tu baterku mozem vymenit aj za baterku z tych dvoch dosiek co nejdu?
adrian1121995
Novice
Novice

Príspevok od používateľa adrian1121995 »

cawte mam podobny problem , mam zakladnu dosku ep-8k9a via kt400chipset

no začalo sa to tak že som mal zapatu mb a zrazu sa restartla a stela nabehnut ale na obrazovke bolo waring ......... frekvenci (či ako sa to piše) pcu tak som to odkilikol nech ide dalej ( niekedi to ta doska spravila bez pričini ale robila to občas kad som hu zapal ale nerobila to ked sa restartuvala ) ale zas sa len restartla a zas vipisala waring ........ frekvenci pcu tak som teda išiel do biosu a zmenil som mu zo 166 na 160 a dal som mu to uložit a reštartuval som ho a uz išel ale nevedel načitat win tak som ho restartol a sam presiel cez boot a bios a zacal načitavat win ale za nena čital . Tak som ho teda vipol a vitiahol som ramki ( mislel som si že sa biju lebo niekedi to zacali robit ) a dal som ich naspet ale do inich slotov ale zo sluchadiel sa ozvalo len dlhe piiiiiiiiip asi 5 sek tak som ho vipal a jednu ramku som vitiahol no daska nič ( pri štarte bi mala bliknut no neblikne ) šecko sa roztoči vantiilatori aj hdd ale obrazocka je čierna tak som teda vitiahol baterku abi sa resetol bios no stale nic reztoči ventilatori a obrazovka je stale čierna a tak som teda aj pini jbat1 vitiahol z polohi 1-2 normal( default ) a dal do polohi 2-3 clear cmos ( viskušal som to preto lebo čo som mal predtim doski a ked zblbli len som in toto vimenil a potom už išli ) a stlačal som power on/off a dal som naspet do polohi 1-2 ale stele to iste len roztoči ventilatori klavesnica neblikne a obrazovka je čierna

poradte pls :D
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...toto ja čítať nebudem...a myslím, že niesom sám...takže ak checš zvýšiť svoje šance, tak si to prepíš...
Napísať odpoveď