Benzin vs. Nafta
Re: Benzin vs. Nafta
nemam palubny
no zrychlovat nemusim ako studnet co sem tam zarobi v niakej robotke docasnej nechce pokutu:D a rano o 6tej ked idem do skoly do roboti tak sa snazim ist ekonomicky a stale mam dilemu ci na 4 ist 50 alebo na 5tke 55
-
Kibo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Ak máš trošku cit pre motor, subjektívne porovnaj jazdu na 4ke a na 5ke, ako sa bude chovať motor, neviem aké otáčky na tej 5ke budeš mať, dlho som Fóbiu nesedlal. Ten motor je 8V, takže by mu nízke otáčky mali chutiť viac ako vysoké, keďže aj krúťak bude položený nízko, maximum má tuším pri 2500 otáčkach.
Ja som dnes ako za trest motor potrápil, pri 1500-1600 otáčkach motor cukal a bolo cítiť ako trhá reťazou, takže asi niečo nebude v súlade s kostolným poriadkom... To som navyše musel pustiť plyn, lebo ten motor na tie otáčky nechcel nejak ochotne klesnúť
Ale čo bolo zaujímavé, skúsil som pustiť klímu a to obvyklé zvädnutie som pri 1500 otáčkach nepocítil, asi sa to zoplo plynule, kdežto pri 25OO otáčkach je to násilnejšie...
Ja som dnes ako za trest motor potrápil, pri 1500-1600 otáčkach motor cukal a bolo cítiť ako trhá reťazou, takže asi niečo nebude v súlade s kostolným poriadkom... To som navyše musel pustiť plyn, lebo ten motor na tie otáčky nechcel nejak ochotne klesnúť
ja som tak skor novacik tak neviem no
ale mozem dnes pozret kolko otaciek to ma vtedy 
-
Makovnik
Medium Professional
1400-1500?? to je vela aj na sytic. Daj si premerat otackomer. Take nieco som nevidel na ziadnom benzinaku.Kibo napísal:Otáčky zvýšeného voľnobehu sú otáčky na sytič, tesne po štarte, preto som to asi dal do zátvorky... A to je hodnota cca 1400-1500 ot/min.
Reálne mám lepšiu spotrebu, keď držím trojku pri 60ke na 2900 ot/min, ako keby som tam dal štvorku pri 1900 ot/min... To isté napríklad pri 80ke so štvorkou a päťkou. Na diaľnici mám lepšiu spotrebu pri cca 150-160ke ako pri 100-130ke, ale to je dané krúťakom. Lepsiu spotrebu pri 150-160 ti neuverim ani ked tu budes skakat po hlave a odrazat sa usami. Odpor vzduchu stupa kvadraticky a take nieco je nerealne a je jedno, aky je krutiaci moment. Ibaze by si mal vypinac na odpor vzduchu. Do 100ky to realne je a koniec koncov som o tom pisal. O.i. sme sa bavili hlavne o ropakoch, nie benali, to co pises plati takmer vylucne pre benal.
To, že som napísal, že jazda pri 1600 otáčkach je pre motor utrpením je fakt. Motor to síce nezabije, ale keďže 16V motory majú výkony posadené vysoko, prečo ho budeš dusiť podtáčaním? 1600ot je pre ropu aj 16V bez problemov. Pre benzin na povazenie, ale ziadne hrkanie a drncanie sa nekona ani s benzinakom.
Tvoj pokus je riadna kravina, asi nepojdem na 4ke 200 pod diaľnici, rýchlosti tam mám na to, aby som s nimi narábal, takže celá diskusia je vlastne zbytočná.. Neviem kde si nabral taku blbost, ze mas ist na 4ke 200 po dialnici. Naco je dobre pisat take hovadiny???
Ja som dnes ako za trest motor potrápil, pri 1500-1600 otáčkach motor cukal a bolo cítiť ako trhá reťazou, takže asi niečo nebude v súlade s kostolným poriadkom...To som navyše musel pustiť plyn, lebo ten motor na tie otáčky nechcel nejak ochotne klesnúť
Co to mas za motor? Podla toho, co pises, sa niekde zda, ze daky V8-V10 4.0 a inde zase R4 1.4. Aku mas dlhoddobu priemernu spotrebu za akych podmienok?
Mne v zime na sytic motor toci aj 3000 a vsetko je v poriadku
Co sa hucania tyka, dam ti priklad, mesto 40kmh 4. stupen otacky cca 1500, zrychlenie na 50 je sprevadzane vyraznim hlukom a vibraciami az do 2000 otacok. Mam japonca 8V a toho proste treba vytocit
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
1500 na benzine a este u tociveho motoru ? to je trapenie, vtedy ten motor este ani nerozmysla aku ma vlastne funkciu 
-
Kibo
Hardcore addict
Makovnik, neuraz sa, ale nemôžem si pomôcť, niekedy píšeš ako veci znalý a inokedy, ako keby si motor videl iba v časopise... Možno budem za dáke 3 týždne na východe, tak Ťa niekam vytiahnem a môžeme si veci vyjaniť
- Pri studenom motore by si očakával otáčky 850-900? V závislosti od auta a motorizácie (a jeho veku) sú voľnobežné otáčky na sytiči (OTÁČKY ZVÝŠENÉHO VOĽNOBEHU) zhruba 1200-1500 a pri staršom karburátorovom motore podľa nastavenia pripitého garážmajstra aj vyššie. Čím je chladnejšie, tým vyššie otáčky vyletia, ak je riadne tuho, tak aj 3000, no len na dobu pár sekúnd. Otáčkomer s tým nič nemá, skôr AAC alebo škrtiaca klapka, ale to je na idú diskusiu...
- Veriť mi nemusíš, nemusím Ti nič dokazovať, ale sám viem, ako sa moje auto správa a nemeral som to raz, práve kvôli prekvapivému výsledku. Aj posledné meranie mi to potvrdilo, išiel som po diaľnici z bodu A do bodu B, štartoval som s plnou a v cieli som vždy dotankoval, na rovnakej pumpe a rovnaký benzín. Nemenil som zaťaženie auta ani iné podmienky, terén nebol výrazne rozdielny (nešiel som hore tiahlym strmým kopcom a následne dole prudkým kopcom). S plynom som narábal rozvážne, teda žiadna podlaha a naháňačky. Rozdiel 0,5L v prospech vyššej rýchlosti zas nie je taký neuveriteľný, keď vezmeš do úvahy vysoko položený krúťak a dlhšie sprevodovanie
Neberiem o úvahy, že by som išiel po diaľnici 80km/h. Podozrivé mi ale je, že kamarát išiel za cca 6,5L, keď držal tempo do 120km/h, ale je pravda, že mal "civilnejší" motor...
Moje auto má výborný koeficient aerodynamického odporu, konkrétne cx = 0,29. Toľko malo vo svojej dobe BMW 8... Zober si, že nové GTRko má 0,27 a také BMW M3 Coupe má 0,32. Perličkou je Calibra s cx = 0,26, čo na danú dobu bolo niečo neskutočné a také hodnoty dosahuje v súčastnosti zopár áut. Passat B5 Sedan s 0,27 vďaka tomu čumáku, Honda Accord s 0,30 a Audi A4 B5 s 0,31 by sa dali porovnať rozmermi a kategóriou s mojim autom, takže podľa mňa na "rodinné auto" skvelé hodnoty... To len tak na okraj.
-1600 otáčok je pre ropu v pohode, ja som ale myslel benzínový motor. A neviem, kde som spomenul hrkanie a drnčanie, to mi zas nevkladaj do úst, čo som nepovedal. Spomenul som iba prípad, ak máš rozvodovú reťaz, že pri podtáčaní ju je počuť a aj cítiť, ak si zžitý s motorom, ale reťaz nemá veľa motorov, všade sú obyčajné rozvody a "furt" to treba meniť
- Tú "blbosť" či "hovadinu" som nabral od Teba, keď už sme pri tom.
Opäť sme pri tom, čo som už spomínal, zvýšené otáčky neznaméná točiť 7000 a kvalty máš na to, aby si ich využíval... Takže Tvoj pokus bola hovadina.
- 1,4 16V (je jedno ktorá výkonová verzia) je podľa mňa dosť nepodarený motor a sám nevie, ako sa má správať, ale spotrebou zas dokáže potešiť. Pri nízkych otáčkach je pravda, že ide plynulo, ale výkon nikde a len sa prevaľuje a ak chceš, aby ten motor potiahol, treba ho točiť do blba. Mal som z toho pocit, akoby bol pre to auto prislabý, pritom keď sa tých 74kW zobudilo, to auto sa trhalo z reťaze, ale proste polovička spektra otáčok bola akoby hluchá... Nebral by som to ako porovnateľný motor k môjmu. Predsa len Marea má robustnejší a výkonnejší motor, môže to byť aj tým.
No a konečne k tomu môjmu zázraku
Je to poctivý japonský atmo 2.0 16V, 110kW pri 6400 ot/min. a 181Nm pri 4800 ot/min. (slabota, ale čo už
), ak beriem tabuľkové hodnoty, ktoré už istú dobu neplatia a ak sa rýchlo nevyliečim, tak to bude cez 150kW a stále atmo...
Zatiaľ je to ale hudba budúcnosti a dvoch hlinených prasiatok...
Motor má 12 rokov, konštrukčne je ale starší, no rokmi overený.
Úpravy spotrebu mierne zvýšili, ale stále sa to dá.
Dlhodobo po meste 8,3L/100 km, prevažne bez klímy, ale zasa otvorené okná, permanentne plný kufor, jazdím vačšinou sám, auto je na zimných gumách (letné sa porúčali...
) a občasné naháňačky a nakladačky nechýbajú. Na spotrebu sa nesnažím jazdiť. Keď riešim dáke behačky, čo znamená z obchodu do obchodu, od domu k domu, tak je to cca 8,6L/100 km, ale to je jazda typu štart-stop a neustále štartovanie... Pri väčšej snahe by to išlo pod 8L alebo na rovných 8L.
Mesto v zime je tak za 9,6L/100 km, ale to sa bláznim prakticky nonstop, snehu býva už pomenej, tak si ho vždy užívam
Pri "normálnejšej" jazde to je v zime do 9L po meste.
Diaľnica pri cestovnej rýchlosti 140-160km/h je za 7,4-7,7L/100 km podľa štýlu jazdy a mohla by ísť rapídne dole, ale to by som sa už "vliekol", kamarát na rovnakom aute spravil 4,9L naložený. Išiel v noci do Chorvátska a nikam sa neponáhľal...
Príliš mu to ale neverím, keď viem, že ďalší mal približne rovnaké podmienky a išiel za 6,5L... Zjavne zlyhala kalkulačka.
Okresky odmerané nemám, lebo by ma asi porazilo
Pri plnej kalbe je to od 15-30 litrov, podľa podmienok, tých 30L je hore Pezinskou Babou...
To čo som akože teraz stvoril? Skoro 5500 znakov...
- Pri studenom motore by si očakával otáčky 850-900? V závislosti od auta a motorizácie (a jeho veku) sú voľnobežné otáčky na sytiči (OTÁČKY ZVÝŠENÉHO VOĽNOBEHU) zhruba 1200-1500 a pri staršom karburátorovom motore podľa nastavenia pripitého garážmajstra aj vyššie. Čím je chladnejšie, tým vyššie otáčky vyletia, ak je riadne tuho, tak aj 3000, no len na dobu pár sekúnd. Otáčkomer s tým nič nemá, skôr AAC alebo škrtiaca klapka, ale to je na idú diskusiu...
- Veriť mi nemusíš, nemusím Ti nič dokazovať, ale sám viem, ako sa moje auto správa a nemeral som to raz, práve kvôli prekvapivému výsledku. Aj posledné meranie mi to potvrdilo, išiel som po diaľnici z bodu A do bodu B, štartoval som s plnou a v cieli som vždy dotankoval, na rovnakej pumpe a rovnaký benzín. Nemenil som zaťaženie auta ani iné podmienky, terén nebol výrazne rozdielny (nešiel som hore tiahlym strmým kopcom a následne dole prudkým kopcom). S plynom som narábal rozvážne, teda žiadna podlaha a naháňačky. Rozdiel 0,5L v prospech vyššej rýchlosti zas nie je taký neuveriteľný, keď vezmeš do úvahy vysoko položený krúťak a dlhšie sprevodovanie
Moje auto má výborný koeficient aerodynamického odporu, konkrétne cx = 0,29. Toľko malo vo svojej dobe BMW 8... Zober si, že nové GTRko má 0,27 a také BMW M3 Coupe má 0,32. Perličkou je Calibra s cx = 0,26, čo na danú dobu bolo niečo neskutočné a také hodnoty dosahuje v súčastnosti zopár áut. Passat B5 Sedan s 0,27 vďaka tomu čumáku, Honda Accord s 0,30 a Audi A4 B5 s 0,31 by sa dali porovnať rozmermi a kategóriou s mojim autom, takže podľa mňa na "rodinné auto" skvelé hodnoty... To len tak na okraj.
-1600 otáčok je pre ropu v pohode, ja som ale myslel benzínový motor. A neviem, kde som spomenul hrkanie a drnčanie, to mi zas nevkladaj do úst, čo som nepovedal. Spomenul som iba prípad, ak máš rozvodovú reťaz, že pri podtáčaní ju je počuť a aj cítiť, ak si zžitý s motorom, ale reťaz nemá veľa motorov, všade sú obyčajné rozvody a "furt" to treba meniť
- Tú "blbosť" či "hovadinu" som nabral od Teba, keď už sme pri tom.
Je pravda, že som ju trošku prifarbil, ale aj tak, nepôjdem predsa na 4ke diaľnicu 160, keď viem, že pri tých otáčkach som už na hranici alebo dokonca mimo výkonového spektra, čiže logicky budem točiť do blba a spotreba pôjde hore, akurát to bude mať peknú zvukovú kulisuMakovnik napísal:Skuste si spravit pokus, jazdit na nizsi prevod; max. 4z5, resp. 5z6 vzdialenost aspon 50-100km a uvidite rozdiel v spotrebe.
- 1,4 16V (je jedno ktorá výkonová verzia) je podľa mňa dosť nepodarený motor a sám nevie, ako sa má správať, ale spotrebou zas dokáže potešiť. Pri nízkych otáčkach je pravda, že ide plynulo, ale výkon nikde a len sa prevaľuje a ak chceš, aby ten motor potiahol, treba ho točiť do blba. Mal som z toho pocit, akoby bol pre to auto prislabý, pritom keď sa tých 74kW zobudilo, to auto sa trhalo z reťaze, ale proste polovička spektra otáčok bola akoby hluchá... Nebral by som to ako porovnateľný motor k môjmu. Predsa len Marea má robustnejší a výkonnejší motor, môže to byť aj tým.
No a konečne k tomu môjmu zázraku
Je to poctivý japonský atmo 2.0 16V, 110kW pri 6400 ot/min. a 181Nm pri 4800 ot/min. (slabota, ale čo už
Úpravy spotrebu mierne zvýšili, ale stále sa to dá.
Dlhodobo po meste 8,3L/100 km, prevažne bez klímy, ale zasa otvorené okná, permanentne plný kufor, jazdím vačšinou sám, auto je na zimných gumách (letné sa porúčali...
Mesto v zime je tak za 9,6L/100 km, ale to sa bláznim prakticky nonstop, snehu býva už pomenej, tak si ho vždy užívam
Diaľnica pri cestovnej rýchlosti 140-160km/h je za 7,4-7,7L/100 km podľa štýlu jazdy a mohla by ísť rapídne dole, ale to by som sa už "vliekol", kamarát na rovnakom aute spravil 4,9L naložený. Išiel v noci do Chorvátska a nikam sa neponáhľal...
Okresky odmerané nemám, lebo by ma asi porazilo
Pri plnej kalbe je to od 15-30 litrov, podľa podmienok, tých 30L je hore Pezinskou Babou...
To čo som akože teraz stvoril? Skoro 5500 znakov...
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
ses posral v kine ne, Kibo ?
.. kto to ma citat ? 
-
Kibo
Hardcore addict
Tak som dnes prepočítal spotrebu pri tankovaní. Jazdil som vo vyšších otáčkach, tam kde som radil bežne vyšší stupeň som potiahol nižší stupeň. Príklad, pri piánko jazde som pri 70ke pokusne hádzal 5ku, teraz som 4ku potiahol do 90 a podobne aj pri nižších prevodových stupňoch... Proste som motor držal vo vyšších otáčkach. A hľa, spoteba po meste 7,9L/100 km a stále sa nehrám na spotrebu 
-
Stenky
Professional
tos dobry 7,9 po meste s dvojlitrom. ja pod 10 neidem, teraz mam priemernu 10,2. obcasne (fakt len obcasne, neisom hulvat) obmedzovace po 7700rpm. a bezne jazdim na tych 2000-3000rpm po meste. 5ku radim dakde pri 90kmh bezne... Obcas davam pri 90ke z 2 na 3
spotrebu moc neriesim, dolezity je usmev na tvari 
edit: jojo to ze neriesim spotrebu je troska nadnesene. riesim ju asi 5 minut po tom ako mi odide 60Euro+ za plnu nadrz, sem tam prispeje tata... vzdy po tankovani si vravim ze "TATO NADRZ BUDE KLUDNA" a nepojdem nad 3000, to mi vydrzi fakt asi tych 5 minut po odjazde z pumpy. euforia z plnej nadrze je proste silnejsia
parchov to stoji kopec ale zas nenajazdim 2000km mesacne, 500-700max takze fakt je to skor na uzivanie si 
edit: jojo to ze neriesim spotrebu je troska nadnesene. riesim ju asi 5 minut po tom ako mi odide 60Euro+ za plnu nadrz, sem tam prispeje tata... vzdy po tankovani si vravim ze "TATO NADRZ BUDE KLUDNA" a nepojdem nad 3000, to mi vydrzi fakt asi tych 5 minut po odjazde z pumpy. euforia z plnej nadrze je proste silnejsia
Co si o tom myslite ? Mate niekto skusenost ? Mam feliciu 1.3MPI a ked som pozeral po ebay tak som nato natrafil. V komentaroch predajcu ludia pisu ze to naozaj funguje. 10 dolarov je ako za facku keby to malo nejaky efekt. Hm ?
Jedine tak placebo efekt. Zbytocne vyhodene prachy.
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
BOZE ! ja som taky neskutocny idiot ze si tiez nevymyslim nejaku kktinu ktora zdvihne vykon o 10%, usetri 20% paliva, zredukuje emisie o 50% a pri cene 10 USD usetri rocne az 1000 USD ...
ked vidim ze tomu sem tam niekto celkom veri, tak je to skoda - odrby maju este stale neskutocny trzny potencial
... ale k veci - NIE nefunguje to a nikdy nemoze
... magnet nemoze zmenit potencial atomov v molekule - keby sa totiz nejak inak usporiadala, tak uz by to nebol benzin ale mohla by vzniknut ina zlucenina
navyse keby sa zrazu zacali vsetky odpudzovat ako to popisuju, tak by bez akejkolvek vstupnej energie musel vzrast tlak - co sa teda vzhladom na elementarne zakony fyziky, ktorych znalostou by mal disponovat kazdy priemerny absolvent ZS NEDÁ ! ... neviem preco niekto vobec dokaze zozrat to, ze je niekto taky chytry a vie pracovat na molekularnej, alebo atomovej urovni s obycajnou magnetkou z chladnicky
... otvorte oci a vytiahnite si hlavu z riti niektori -> myslis tomass, ze by toto nebolo v dnesnej dobe idiotskych ekonoriem seriovym riesenim, keby to fungovalo ? myslis ze by niekto vyvijal dokonalejsie katalyzatory, adBlue a podobne chobotiny, keby stacilo pridat magnetku z chladnicky na privod paliva ?
tomu kto na tom zaraba gratulujem !

ked vidim ze tomu sem tam niekto celkom veri, tak je to skoda - odrby maju este stale neskutocny trzny potencial
... ale k veci - NIE nefunguje to a nikdy nemoze
tomu kto na tom zaraba gratulujem !
-
Kibo
Hardcore addict
Niečo podobné si môžeš kúpiť v Hornbachu za 2€, čistia sa s tým rybyčkám akvária, magnetické stierky 
Nj ja som tomu ani neveril nejako ale dostalo ma asi tych 300 komentarov predajcu kde ludia hovorili ze to funguje ked si to kupili...
A na tie akvaria to funguje ?Kibo napísal:Niečo podobné si môžeš kúpiť v Hornbachu za 2€, čistia sa s tým rybyčkám akvária, magnetické stierky
//autoeditácia príspevku (09 Sep 2010, 23:42)
//autoeditácia príspevku (09 Sep 2010, 16:33)
Frikso napísal:Poprosim do hlasovania LPG/CNG. Je to ekologickejšie, lacnejšie a pokiaľ je to inštalované do auta certifikovanou firmou, tak aj bezpečnejšie..
Ak si tým myslel bezpečnejšie ako nafta, tak by Ťa mal niekto vyviesť z omylu - nikdy nemôže byť výbušne palivo bezpečnejšie, ako nevýbušné.
A pokiaľ ide o to, že certifik. firma Ti to urobí lepšie, ako nejaký maník, čo tomu rozumie a dá si na tom fakt záležať...tak to je husta kravina. Si asi nikdy nemal auto v autoriz. servise... Je to ako na páse, a tu je pr. : Robili m i spojku, ale samozrejme ani nepozreli na zotrvačník, hoci bol úplne vyosený (zničené ložisko, takže nový zotrvák za 11L). Proste len vymenili zhorenú lamelu, a hotovo. Od začiatku sa mi ten zvuk nezdal, a po 15 km to začalo šialene hurtovať... V servise odmietli zodpovednosť, že oni menili len lamelu , takže som zaplatil ďalšie 4 L za opravu... Tolko k autoriz. servisom
-
Clean_Up
Professional
Kto tankuje bársaké PHM, tak sa to potom vráti tým, že čo ušetril na tankovaní, to dá na servis a ešte aj viac. Treba ozaj tankovať na známych pumpách a nie kde tu v nejakom dvore, hlavne že ušetrím pár centov. To máš ako s mäsom, tiež by si si určite nekúpil nejaké plesnivé, skazené, len preto, že je o pár centov lacnejšie. 
ale na tom mase tu plesen vidis
teda, ak ho predtym ako islo na pult neumyvali 
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
najhorsie je, ze pumparom nemaju realne ako dat po prstoch za taketo svinstva ... vychodzie palivo je spravidla rovnakej kvality pre kazdu pumpu(samozrejme v normovanej tolerancii a s akceptovatelnymi objektivnymi rozdielmi, ako je napr. nafta letna a zimna) ... ono totiz vela tych vyrobcov a distributorov PHM na slovensku nemame 
z priskumov vychadzaju velmi nepekne cisla o cistote paliv v SR ... ono najlepsie by bolo zit v blahovom pocite, ze trebars Shell sa to stat nemoze ... ale zas - cerpacky su franchisingove spolocnosti a nikdy clovek nevie aky ch*j to vlastni a ci sa na 100 EUR mesacne ulakomí, alebo nie
... preto jedina obrana je poznat majitela, alebo mat aspon dobre skusenosti a referencie - nic ine pravdepodobnost natankovania relativne nevyhovujuceho paliva neznizi 
z priskumov vychadzaju velmi nepekne cisla o cistote paliv v SR ... ono najlepsie by bolo zit v blahovom pocite, ze trebars Shell sa to stat nemoze ... ale zas - cerpacky su franchisingove spolocnosti a nikdy clovek nevie aky ch*j to vlastni a ci sa na 100 EUR mesacne ulakomí, alebo nie