Nezákonné osadenie značiek?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
QyncY
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Nezákonné osadenie značiek?

Príspevok od používateľa QyncY »

Pred nejakým časom pribudli na oboch koncoch obce Hodkovce značky OBMEDZENIE RÝCHLOSTI na 70km/h.
Čudné je ich netradičné umiestnenie. Značky sú umiestnené priamo pod značkou KONIEC OBCE (na jej ľavom stĺpe).
Nikdy predtým som sa s takým umiestnením značky nestretol a navyše je úplne nepochopiteľné, prečo tam vôbec také obmedzenie je. Za obcou nasleduje rovinka a navyše je zaujímavé, že obmedzenie tým pádom platí len jednosmerne pre auta vychádzajúce z obce :?

Hľadal som na internete nejaké zákony o správnom osadení dopravných značiek, ale nič som nenašiel.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Nezákonné osadenie značiek?

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

zial bohu pokial viem, tak obec ma pravo si vo svojom intraviláne urcit obmedzenie ake len chce :-( ... da sa len namietat u starostu alebo osoby zodpovednej za dopravu ... pripadne ak sa stala taka popularna vec, ze starosta aj posunul znacky obce a niesu uz v intravilane obce podla katastra tak namietat proti tomu ((je to dnes velmi casty jav a nema ziadne ani pravne podlozenie pokial viem :-) ))

... alebo jednoduchsie v noci tu znacku odsrobovat a znicit ;-) ... ked takto zmizne 3.x tak mozno niekomu dojde ze to neni uplne super riesenie :-)

//autoeditácia príspevku (31 Júl 2010, 17:14)
+ v poslednom case zacala policia preverovat ucel posunutia znaciek zaciatok a koniec obce a bude pozadovat po niektorych racionalnu napravu - mozno by ich zaujalo aj toto :-)
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Sprav si z nej klzak pod rit na zimu.
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

skontroluj ci ma znacka atest. ak tam nieje certifikat na zadnej strane (nalepka vyrobcu s odvolanim na certifikaciu znacky pre pouzitie na pozemnych komunikaciach + datum vyroby) kludne ju ignoruj.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Stenky: Musi to mat kazda znacka??? Kde sa da o tom docitat viac, trebars zakon, vyhlaska alebo norma, ktora nieco taketo upravuje, hmm??? Je to pravoplatny dokaz v pripade porusenia "dopravnych predpisov", ci uz pri zastaveni hliadkou alebo pri spravnom konani na dopravnom inspektorate???
Stenky
Professional
Professional

nedopatral som sa clanku kde som to cital tak som poslal maila na MVSR. tak zmysle § 17, ods. 2 a 3 zákona 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám mame do 8 maximalne 16 dni odpoved :)
helikoid
Novice
Novice

Príspevok od používateľa helikoid »

Podla mna to mohlo byt priblizne tak, ze bud ti co to montovali asi trochu rano nasavali a dali ich opacne, alebo, co je pravdepodobnejsie, to vylepsil nejaky senilny vecne nasrany dochodca, co stale vystava prad barakom a s nadavkami a rukou hore zdravi tych co prefrcia okolo, prirychlo na jeho v kus...

:-)))) mozno tak a mozno inak :-)))
Stenky
Professional
Professional

Kód: Vybrať všetko

Na základe Vašej žiadosti o poskytnutie informácie týkajúcej sa o náležitostiach dopravnej značky aby bola právoplatná a stanoviska Odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Vám zasielam nasledovné stanovisko :

Druhy dopravných značiek, ich rozmery, farebné vyhotovenie ako i zásady umiestňovania dopravných značiek a dopravných zariadení  sú stanovené Vyhláškou Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 9/2009 Z. z. , ktorou sa vykonáva zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov a STN 01 8020.

V zmysle uvedenej platnej legislatívy je zo strany jednotlivých útvarov dopravnej polície v rámci Slovenskej republiky vykonávané odsúhlasovanie alebo neodsúhlasovanie dopravného značenia ako podkladu pre vydanie určenia príslušnému cestnému správnemu orgánu, ktorým môže byť Obecný úrad, Mestský úrad, Obvodný alebo Krajský úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácii Slovenskej republiky.

Výsledkom schvaľovacieho procesu  zo strany útvarov polície je stanovenie druhu dopravnej značky, formátu dopravnej  značky (zmenšený, základný, zväčšený),  požiadavka na reflexnosť a odsúhlasenie miesta osadenia.

Z vyššie uvedeného vyplýva že nie je v našej kompetencii podmieňovať osadenie dopravných značiek  výrobcom, dátumom výroby či typovým schválením, alebo označenie či neoznačenie dopravnej značky certifikačnými štítkami. V danej veci je potrebné obrátiť sa so žiadosťou o stanovisko na tlačové oddelenie Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácii Slovenskej republiky  v Bratislave.

S prianím príjemného dňa Mgr. Andrej Bujna – odbor komunikácie a prevencie prezídia Policajného zboru.
Napísať odpoveď